Težak susret Mikea Pompea s novim vodstvom u Pakistanu

Mike Pompeo u Pakistanu
11 komentara

Komentirajući posjet američkog državnog tajnika Mikea Pompea u srijedu Pakistanu, CNN javlja kako je susret unio optimizam u obje zemlje čiji su diplomatski odnosi mjesecima napeti zbog rata u Afganistanu.

Pompeo je rekao kako se nada da će okrenuti novu stranicu u mučnim odnosima s Pakistanom i bio je raspoložen nakon razgovora s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mehmoodom Qureshijem.

Pompeo je novom šefu pakistanske vlade Imran Khanu rekao da je jako sretan, a Quareshi je rekao da su imali “izvrstan susret”.

“Govorili smo o njihovoj novoj vladi, važnosti pokretanja odnosa između naših dviju zemalja i rada na mirnom rješenju sukoba u Afganistanu. Vjerujem da će temelji koje smo danas postavili dati pozitivne rezultate”, dodao je Pompeo.

Lokalni mediji javljaju kako se američki državni tajnik Mike Pompeo u Islamabadu susreo s novim premijerom Pakistana Imranom Khanom, te da se razgovaralo o izgledima za završetak rata u Afganistanu kroz pregovore.

Khan je čvrst kritičar politike Washingtona u regiji. Imran Khan je tijekom sastanka s američkom delegacijom rekao kako njegova zemlja nije mogla pozitivno odgovoriti na sve zahtjeve Sjedinjenih Država, ne navodeći o kojim se zahtjevima točno radilo.

Pompeo se također sastao s pakistanskim ministrom vanjskih poslova Shahom Mehmoodom Qureshijem.

Qureshi je svom američkom kolegi izričito rekao da Washington mora platiti dugove u Islamabadu. Napomenuo je da SAD trebaju prestati optuživati Pakistan za suradnju s terorizmom, jer se Islamabad oduvijek bori protiv ove negativne pojave.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Pakistana, Mohammad Faisal, izjavio je kako su održani razgovori o “bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima”.

“Ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi naglašava potrebu obnove bilateralnih odnosa na temelju međusobnog povjerenja i poštovanja”, izjavio je glasnogovornik Faisal na Twitteru.

Pompeo se također susreo s čelnikom pakistanske vojske, generalom Qamarom Javedem Bajwaom, nakon čega je otputovao u Indiju.

Pompeo je u Islamabadu rekao kako je Pakistan prvi američki saveznik i od vitalnog značaja je za afganistanski sukob, stoga treba “resetirati odnose” s Pakistanom.

Američki general Joseph Dunford, koji je također posjetio Pakistan, izjavio je kako je strategija predsjednika Donalda Trumpa za Južnu Aziju jasno odredila očekivanja od Pakistana, uključujući pomoć u mirovnom procesu u Afganistanu.

Sastanak se proveo u ozračju napetosti između Washingtona i Islamabada, kao i zbog zamrzavanja američke vojne pomoći Pakistanu, koji je, prema tvrdnjama Washingtona, nesklon vršiti pritisak na teroriste koji se sklanjaju na njegovu teritoriju. Pakistan kaže kako su smanjenja proračuna neopravdana, jer se taj novac troši na suzbijanje skupina koje predstavljaju prijetnju američkim vojnicima u Afganistanu.

U kolovozu je Trump izjavio da Islamabad nudi utočište “agentima kaosa”.

“Ne možemo više šutjeti o sigurnim utočištima u Pakistanu za terorističke organizacije poput talibana i drugih skupina koje predstavljaju prijetnju regiji i šire”, rekao je Trump u političkom govoru o Afganistanu.

Početkom 2018. su američke vlasti suspendirale stotine milijuna dolara pomoći Islamabadu.

“SAD su u posljednjih 15 godina dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a nisu nam dali ništa osim laži, smatrajući naše vođe za idiote. Oni skrivaju teroriste koje lovimo u Afganistanu. Gotovo je!”, rekao je Trump u svojoj prvoj objavi na Twitteru 1. siječnja 2018. godine.

Međutim, Amerikanci nisu isključili nastavak slanja pomoći u slučaju da Pakistan “promijeni svoje ponašanje”. Ali ova promjena, prema Washingtonu, nije bila tema sastanka.

Pompeo je također potvrdio kako će Zalmay Khalilzad, bivši američki veleposlanik u Kabulu, Bagdadu i Ujedinjenim narodima, biti odgovoran za vođenje mirovnih napora u Afganistanu.

Zahid Hussain, poznati pakistanski vojni analitičar, izjavio je kako bi imenovanje Khalilzada kao posebnog savjetnika za pomirbu u Afganistanu moglo komplicirati cijeli posao.

“Bio je vrlo kritičan prema Pakistan u prošlosti i njegovo imenovanje neće pomoći u pokretanju stvari nabolje”, rekao je Zahid Hussain.

Više američkih vlada je kritiziralo Pakistan zbog veza s talibanima i zato što je “ugostio” Osamu bin Ladena, pokojnog čelnika Al-Qaede.

Viši civilni i vojni dužnosnici u Islamabadu često govore kako je za sve američke uprave Pakistan bio žrtveni jarac za skrivanje neuspjeha Washingtona u Afganistanu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

Nećete se vi amerokenjci nikad “pobjednički” izvući iz Afganistana. A potrošili milijarde i milijarde dolara.

Budaletne.

Pljuc.

Eto ga.

Komunista
5 godine prije

Pa dosta ste i rovarili po Pakistanu kako ste htjeli i upravo to ste kupovali svojim stotinama miliona dolara.
Mada, generalno, mislim da se tu neće baš ništa suštinski promijeniti, niti možemo očekivati zaokret pakistanske politike i okretanje leđa od USA.

Laki Topalović
5 godine prije

Prvo , Khan je Paštun, sa sto diploma s Oxforda, on u duši ostaje sin ili unuk visokog vođe plemena Niaza – Paštuna, što Ameri nikako da skontaju

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

”Susret je unio optimizam u obje zemlje.”
Reče neki čovjek nedavno: ”Od kako sam samog sebe uhvatio da lažem, ne vjerujem više nikome…”
Očekuje se tektonski poremećaj od optimizma. Ako ne zašteka plaćanje dugova.
Iz nekog nepoznatog razloga optimizam je proporcionalan količini love. U džepovima.

Neni
5 godine prije

Dali pakistancima 33 miljarde ca eura ???????,

Neni
5 godine prije

Dali pakistancima sta? 33 miljarde zelenih papira? Pazi 33 000 000 000

Tupko Glupko
5 godine prije

Hebe se Amerima za Afganistan u razgovoru sa Pakistanom, to je samo priča za javnost.
Njima je glavni cilj gospodarski izolirati Iran od Pakistana, budući da Pakistan graniči sa Iranom i Indijom, tj. učiniti njihove sankcije djelotvornima.
Sigurno žele i sabotirati plinovod koji se trenutno radi od Irana preko Pakistana skoro do Indije, to je bila glavna tema.
Unazad dvadesetak godina svima je jasno što izuzetni predstavljaju, bit će odloptani od pakistanskih vlasti.
Lijepo ih se primi, nasmiješi se za kamere, proda priča javnosti kako je sve lijepo proteklo, primi se na znanje što izuzetni žele, ništa se ne obvezati napismeno prema njima i tjerati po svom interesu. Daleko im kuća.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.