The Economist tvrdi da SAD žele završetak rata u Gazi prije završetka godine

Izrael i SAD upravljanje Gazom
4 komentara

Washington je pozvao židovsku državu neka ubrza svoje operacije, iako je međunarodna osuda sve veća

Izrael mora završiti svoj rat protiv Hamasa do kraja ove godine ili riskira gubitak potpore Washingtona za ofenzivu u Gazi, izvijestio je The Economist, pozivajući se na izvore koji su upoznati s diplomatskim razgovorima između dva saveznika. Međunarodna osuda izraelske vojne operacije u gusto naseljenoj enklavi stalno je rasla u proteklih devet tjedana. Nekoliko svjetskih čelnika izrazilo je zabrinutost humanitarnih skupina zbog pogoršanja humanitarne krize u opkoljenom području, dok se izraelsko bombardiranje nakon Hamasovog prekograničnog napada 07. listopada pojačalo. Izrael je tvrdio da je u napadu poginulo 1.147 njegovih građana, dok je oko 240 ljudi oteto. Ali pojavljuju se znakovi da je strpljenje Washingtona za ofenzivu na izmaku, jer palestinski zdravstveni dužnosnici kažu da se broj mrtvih u Gazi približio 18.000, od kojih su većina bili civili, prema izvješću The Economista koje je nastalo u nedjelju.

Pozivajući se na anonimne izvore, list je izvijestio da je američki državni tajnik Antony Blinken izdao upozorenje iza zatvorenih vrata tijekom nedavnog putovanja u Izrael: ”Završite do kraja godine ili bi potpora SAD-a mogla oslabiti”.

Javno niti jedna vlada nije spomenula nikakav rok za završetak vojne ofenzive. Govoreći za CNN u nedjelju, Blinken je rekao da je trajanje rata “odluka koju treba donijeti Izrael”. Međutim, glavni američki diplomat također je priznao da su vođeni razgovori s izraelskim dužnosnicima o tome kako zemlja “vodi ovu kampanju s Hamasom”.

Blinken je tvrdio da je Izrael imao “namjeru” umanjivati patnju civila, ali je priznao da “rezultat” to uvijek ne pokazuje. The Economist je dodao da je Bidenova administracija pozvala vladu Benjamina Netanyahua neka ”smanji” patnju Palestinaca što je više moguće, posebno u južnoj Gazi. Velik broj raseljenih civila okupio se na jugu, gdje je kvar na sanitarnim sustavima izazvao zabrinutost zbog izbijanja bolesti.

Prošli tjedan, SAD su bile jedine članice Vijeća sigurnosti UN-a koje su stavile veto na hitnu rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi; što je bio potez koji se smatra naglašavanjem Washingtonove potpore Izraelu usprkos međunarodnoj osudi. Britanija se suzdržala od glasovanja. Američki State Department također je nedavno potvrdio isporuku 14.000 tenkovskih granata od 120 mm Izraelu, jednog od primarnih streljiva koje koriste snage IDF-a u Gazi.

HamasIZRAELRatSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Zele i da zamrznu sukob u bivsoj Ukajini, ali britanci ne zele.
Ameri su pravi mirotvorci.

Nekoime
4 mjeseci prije

Amerika neće željeti kraj rata sve dok projektili ne počnu padati po Americi.

Max
4 mjeseci prije

Hoće li u pojasu Gaze itko ostati živ dotad.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Nemre to … Nije to samo Israel … Israel je samo simbol … Puno više je od toga !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI