Thierry Meyssan: Bijela kuća se odbija boriti za financijske elite

Bijela kuća ne želi pomagati financijski sektor
44 komentara

Aktualna američka uprava odbija koristiti američke trupe za bitke koje su dio strategije američkih elita, prije svega financijskih, tvrdi Thierry Meyssan, što bi značilo da je Donald Trump zaista dio američkog industrijskog lobija i ulazi u otvoreni sukob s moćnim krugovima financijske elite s Wall Streeta. Iako treba biti oprezan za tvrditi takvo što, neke od odluka potvrđuju tezu koju iznosi Meyssan.

Postsovjetski svjetski poredak temeljen na američkoj vojnoj superiornosti je već uništen. Možda će nekome to biti teško prihvatiti, ali ova činjenica ostaje, piše

Najava od 19. prosinca 2018. o djelomičnom povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i punom povlačenju vojnika iz Sirije je odjeknula kao grom iz vedra neba. Nakon toga uslijedila je ostavka ministra obrane Jamesa Mattisa i sada Sjedinjene Države moraju odlučiti kako se nositi s posljedicama koje će obilježiti raskol i preobraziti svijet.

Sirija

Kada je Donald Trump u travnju spomenuo povlačenje američkih vojnika iz Sirije, Pentagon ga je uspio odvratiti. Nije da nekoliko tisuća ljudi može preokrenuti plimu rata i njihova prisutnost je samo bila protuteža ruskom utjecaju i potpora Izraelu.

Međutim, prijenos ruskog oružja sirijskoj vojsci, posebice sustava S-300 i najnovijih radara, koji su integrirani u automatizirani sustav za zapovijedanje i kontrolu Poljana D4M1, promijenio je ravnotežu snaga. Od tog trenutka je američka vojna nazočnost u Siriji postala kontraproduktivna. Američko zrakoplovstvo nije moglo podržati bilo kakve napade proameričkih snaga zbog opasnosti od gubitka zrakoplova. Povlačenje vojnika omogućit će Pentagonu da izbjegne poniženje zbog mogućeg poraza.

Osim toga, Moskva je odavno priznala da je američko prisustvo u Siriji s pozicije međunarodnog prava nezakonito, te da Sirija legitimno može djelovati u samoobrani.

Posljedice

Odluka o povlačenju postrojbi iz Sirije je puna posljedica. Prva je, naravno, nastanak i priznanje pseudodržave Kurdistan. Zapadni projekt stvaranja kolonijalne države Kurda u sjeveroistočnoj Siriji neće se dovršiti. Danas ga podupire i sve manje Kurda, koji su u početku vjerovali da se njihova ratna osvajanja mogu usporediti s jednostranim proglašenjem Izraela 1948. godine.

“Strategija Cebrowski”

Projekt Pentagona i neokonzervativaca stvaranje “Velikog Bliskog istoka” također nije uspio. Prema strategiji koju su osmislili američki neokonzervativci i admiral  Arthur Cebrowski trebalo je uništiti sve državne strukture u regiji, uz izuzetak Izraela, Jordana i Libanona. Taj plan, koji se počeo provoditi u Afganistanu i proširio se na Libiju, trebao je biti dovršen na sirijskom teritoriju.

Američka vojska se više neće boriti za interese globalne financijske elite, čak i ako su američki državljani.

Američka vojna superiornost

Postsovjetski svjetski poredak, utemeljen na američkoj vojnoj superiornosti je već uništen. Možda će netko to teško prihvatiti, ali je to činjenica. Ruska Federacija je sada snažnija, kako u pogledu konvencionalnog oružja, još od 2015. godine, tako i u smislu nuklearnog oružja od 2018. Točno je da je ruska vojska tri puta manja od američke i ima malu prisutnost u inozemstvu, ali s druge strane to negira hipotezu o “ruskom imperijalizmu”.

Mjesto Sjedinjenih Država u suvremenom svijetu

Povlačeći polovicu američkih vojnika legalno smještenih u Afganistanu i sve trupe koje su nezakonito okupirale dio Sirije, Trump zapravo ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja. Još uvijek mora potpisati dekret o povlačenju iz Afganistana preostalih 7000 vojnika, a nakon toga, što je već tema u Washingtonu, ostatak od najmanje 5000 vojnika iz Iraka, koji su za nove vlasti u Bagdadu nepoželjni i na njih gledaju kao na okupacijske trupe.

U svom pismu ostavke, James Mattis je napisao: “Uvijek sam bio uvjeren da je snaga naše nacije neraskidivo povezana sa snagom našeg jedinstvenog i sveobuhvatnog sustava savezništva i partnerstva s drugim zemljama. Iako Sjedinjene Države ostaju nezamjenjiva zemlja u slobodnom svijetu, ne možemo zaštititi svoje interese niti učinkovito ispuniti tu ulogu bez održavanja snažnih saveza i bez poštivanja tih saveznika.”

To jest, Sjedinjene Države moraju uvjeriti svoje saveznike da su to što jesu tako da ostave dojam da znaju što rade i da su najmoćnija sila svijeta. Nije važno je li to istina ili ne, glavno je zadržati jedinstvo među saveznicima, bez obzira na cijenu. Međutim, predsjednik Trump to vidi kao opasnost. Sjedinjene Države su svoj ekonomski status već ustupile Kini, a sada prvo mjesto u obrani preuzima Rusija. U novonastalim okolnostima je Trump odlučio odustati od uloge jednookog čovjeka koji vodi slijepe i brinuti se za vlastite interese.

U ovom slučaju se James Mattis ponaša kao vojnik. On zna da je nacija bez saveznika u startu gubitnik. Donald Trump razmišlja kao poslovni čovjek i  najprije se riješiti neprofitabilnih grana koje mogu uništiti cijelu kompaniju, tvrdi Thierry Meyssan.

Koliko je blizu istine, dijelom ćemo saznati već danas, nakon što se saznaju rezultati sastanka u Moskvi na kojem se odlučuje hoće li Rusija dozvoliti Turskoj, i u kojoj mjeri, da nastavi s vojnim aktivnostima u sjevernoj Siriji ili će zaustaviti Erdoganovu kampanju. U međuvremenu su američki vojnici još uvijek u bazama sjeverne Sirije, od kojih se tri nalaze sjeverno Manbija, gdje spremni za odlazak sjede na ruksacima i nitko ih ništa ne pita.

Lew Rockwell

Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Histrion
5 godine prije

he hmmm…zimovanje u Jakobsfeldu.

Ante
5 godine prije

Elita na aparatima. Ona Baba Vanga je prorokovala da će sljedeće godine Trum oboljeti od misteriozne bolesti. Možda bi bilo dobro da Trump uvede kušače hrane. ( sarkazam )

shah
5 godine prije

jel moze netko nadopuniti ovu izjavu kako se to odnosi na petrodolar?
mislim da ako su izgubili BI onda i dolar odlazi zajedno s tim?

Šok
5 godine prije

Koja je to nova politička elita koja se odbija boriti za krupni kapital? odgovor je da je nema, to je ista financijska elita koja se samo pregrupira za ponovni udar. usa se nalazi u procesu prestrukturiranja privrede i na početku novog investicijskog ciklusa odlučila je smanjiti nepotrebne izdatke koji ne donose izravnu dobit.
u iraku su otvorili dvije nove baze uz sirijsku granicu, toliko o povlačenju iz sirije, iz afganistana se povlače zadnji 17 godina.
usa je još uvijek prva svjetska ekonomija i jedina super sila sa preko 60 saveznika(direktno podređenih) u svijetu. tome nitko ne može parirati, autor ju je prerano svrgnuo sa trona.
usa i dalje ima iste planove, samo sada mijenja pristup koji može bolje funkcionirati u novim okolnostima, još ona nije poražena niti je prepustila prvo mjesto, samo se pregrupira za novi udar, treba biti oprezan.

jezevakucica
5 godine prije

Pentagon iznajmljuje poslovne prostore multinacionalnim kompanijama ispod cijene.

shumadinac
5 godine prije

Američka vojska se povlači sa Blistoka – znači kapitulirali su! Ne, ne, skroz su propali, sad će i Zelenortska ostrva da im lupaju šamare. Mislim, stvarno… Tramp je samostalno doneo odluku da promeni vojnu doktrinu… da li da nastavim?!? Da li je sada jasno da postoje dve struje u tokovima moći u SAD? Jedna od njih stoji iza Trampa i bori se protiv “finansijerosa”. Po najnovijim dešavanjima se vidi da je Pentagon bliži finasnsijskoj eliti, tačnije starom Establišmentu. I to je sasvim razumljivo jer je ta mreža građena decenijama a Tramp upada iznenada i sve okreće naglavačke – glomazni sistemi kao što je vojska SAD su inertni i ne vole takve promene. Štaviše, očekuje se od Pentagona da preko noći promeni vojnu doktrinu – pa nije to partija pokera pa da probaš na blef. Još gore, niko nema blagu predstavu šta Tramp planira – to je za vojsku krajnje iritantno.… Čitaj više »

anti-sistem
5 godine prije

SAD je na strani financijske i drugih elita i lobija od samog nastanka. Trump je lutka ko šta su bili i Obama i Buš i Klinton i svi američki predsjednici osim Kenedija i Linkona koji su ubijeni kad su htjeli uništiti elitu. Amerika se povlači iz Sirije jer se priprema za novi rat po naredbi tih elita. Trump ne želi da se Amerika povuče iz cijelog svijeta i da prestane biti globalni policajac,samo želi vratiti vanjsku politiku u doba prije WW2,u takozvanom “izolacionizmu” koji je okupiro Kubu,Portoriko.Havaje,Filipine… Elite su shvatile da više nema smisla boriti se protiv Sirije jer je ona,uz Iran,jedina smetnja tamo. Prije 20 godina tamo su bile Libija i Irak i to je bila prijetnja elitama. Sada suverenisti i narod imaju vlast u sve više zemalja Latinske Amerike-Kuba,Nikaragva,Venezuela,Bolivija. To muči elitu. Elitini križari se povlače iz jednog djela svijeta u drugi,to je sve.

kiki
5 godine prije

Ma koji Cebrowski… 🙂
Drugi su to autori…
Može se i pogledati razgovor s V. Clarkom na ‘ jubitu’.
P.S. U Hrv.tako zovemo youtube, jer ga je tako jednom nazvao jedan naš ministar…

Perun
5 godine prije

Nestalo municije ,valja ici na neprijatelja gologuz a ne da im se skinit gace.Mislim da se crno pise saveznicima USA.Para nema a ne zna se kad ce ih biti.Malo pomalo i sve je propalo. Cuo sam da su Rokfelerovi i Rotshildovi trazili azil u Rusiji .To je odmjerena a ne provjerena vijest .A Julian Asange poceo raditi u Briselu umjesto Junckera .A Generalisimus Mattiss otiso u Bosnu i Hercegovinu da nauci svirat Turski mars na sargiji i guslama.Ocekujem izlazak biografije Generalisimusa. Mattissa u luxuznom izdanju napisano na cirilici i sa iliustracijama u boji.Stampace ce se i na Turskom i Kurdskom jeziku uz odredjene recenzije.A u Iraku i Afganistanu biran je za licnost godine prenosi Rusija Tudey.Hvali ga i buduci Americki Predsjednicki kandidat George Sorros zato sto ce donirat pare za njegovu predsjednicku kampanju .

Boris
5 godine prije

Evo jedan clanak koji podupire ono sto se govori u tekstu o odnosu sa saveznicima. Zadnjih decenija Australija im je vjerojatno najodaniji saveznik. Evo njihovog zaljenja za Mattisom:
https://www.smh.com.au/world/north-america/why-james-mattis-s-departure-is-terrible-news-for-australia-20181221-p50npm.html
Inace Australijski mediji su tijekom izbora 2016 bili redom za Kilari, protiv Trumpa.
Krupne promjene se desavaju u svijetu. Dugo se i kuhalo, doslo vrijeme da stvari izadju na povrsinu.

Maja
5 godine prije

konjunktion.info objasnjava i ukazuje unaprijed poteze fed-e, pa i svj. financ elite u rusenju usa privrede i izazivamji kraha sirom svijeta, balon veci od 1929. i noviji izvjestaji od 25. i 27. o.m. govore o detaljima, napr. koju agendu slijefi fed. covjek vec desetljeca promatra poteze tzv. financ elite i prorekao je trumpa na vlasti pola g. prije uzbora, kao i brexit.

mladen3x
5 godine prije

Kakve mi koristi imamo od toga kupujemo li Američku ili Rusku naftu kad nam naša vlada na to lupi trošarine i pdv i na taj način podupla cijenu goriva?Problem leži doma a ne u onih “5 dolara” razlike u cijeni barela nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.