Torijevski zastupnik poziva na uklanjanje biste socijalista Karla Marxa zbog promicanja anti-semitizma

Karl Marks
83 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo je postalo zaokupljeno raspravom o tome trebaju li kipovi kontroverznih povijesnih ličnosti ostati na mjestu, nakon niza demonstracija diljem zemlje, što je dovelo do vandalizma i uništavanja nekih kipova.

Torijevski zastupnik pozvao je u četvrtak na uklanjanje nadgrobnog spomenika Karla Marxa; u isto vrijeme rasprave i razgovori o odavanju počasti kontroverznim povijesnim ličnostima i zadržavanju njihovih bisti se zagrijavaju.

Henry Smith, zastupnik za Crawley, opravdao je svoj prijedlog na temelju toga da je filozof iz 19. stoljeća bio “antisemit” koji je promicao ideologiju koja je dovela do “masovnog ugnjetavanja i smrti preko 100 milijuna ljudi”.

Mnogi su brže-bolje rekli kako bi takvo djelo označilooskvrnuće groba, a ne uklanjanje biste. Neki su objasnili da je i sam Marx bio Židov.

Jedan korisnik Twittera također je ”mudro” zaključio i da je Isus bio Židov, a da Njegovi savjeti nisu dovelo do rješavanja problema.

Marxov nadgrobni spomenik na groblju Highgate u Londonu već je vandaliziran. U veljači prošle godine ploča je razbijena, a sam kamen oštećen.

Objava je nastalau vrijeme kada je Velika Britanija počela biti upletena u kontroverzu oko uklanjanja statua povijesnih osoba, koje su bile uključene u trgovinu robovima.

Tijekom demonstracija koje je prošlog tjedna organizirao pokret ”Black LivesMatter” (ili ”Crni život vrijedi”), demonstranti bivšeg robovlasnika Edwarda Colstona bili su spriječeni od strane demonstranata u Bristolu.

Vijeće Tower Hamlets je u utorak srušilo statuu trgovca robovima Roberta Milligana ispred muzeja u Londonu Docklands, nakon što je peticija u roku od 24 sata sakupila 1.000 potpisa.Nakon prskanja sprejomstatue ratnog vođe Winstona Churchilla i vandalizma demonstranata zbog ratne spomen-ploče Cenotapha u Londonu, lokalne vlasti poduzele su mjere zaštite kipova povijesnih ličnosti širom Velike Britanije.

Black LivesMatterTower Hamlets
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Znaci i oni imaju svoju ’45 s kojom skrecu pozornost s bitnih stvari

Meštar
3 godine prije

Makni pervreznjaka

Miles Davis
3 godine prije

Nakon rušenja kipova i ukidanja epizode Germans Fawlty towersa, slijedi li spaljivanje nepoćudnih knjiga? Odnosno onih, politički nekorektnih?

AJeTo
3 godine prije

Daleko od ociju,daleko od srca. U ovom slucaju daleko od pameti, jer treba izbrisati ideju iz povijesti ako ne i samu povijest. Tko ne uci iz povijesti ponavlja svoje greske, dakle radise o zatupljivanju masa s dugorocnim ciljem.

mirko
3 godine prije

Ne mozes brisati istoriju uklanjanjem kipova. Treba da ostanu ili kao opomena, ili kao vodic za dalje.

Prekobrda Janko
3 godine prije

Moguce je jednim nasiljem srusiti uspomene na neko prvotno nasilje ali je nemoguce izmijeniti realnu povijest.

abopl
3 godine prije

Nek uklone spoenik zadnjem britanskom imperijalisti Churchill-u i nek zavrsi na smecu povijesti kao i Staljin.

Hamer
3 godine prije

A što k sa svim onim papama crkve koji su poticali na nasilje pa i u drugim religijama kada je več krenulo neka se govori do kraja

Nedeljko Ukraden
3 godine prije

Salonski ljevičar i sam je bio Jevrejin, Kazar ili kakogod se nazivali. Tako da nema logike. Spomenike možda treba uklanjati jer politički vjetrovi hirovito mjenjaju smjer pa će uvijek nekome smetati ovaj ili onaj. U vezi nadgrobnih znamenja to mislim da ne bi trebalo nikome smetati ali očito još nismo na tom civilizacijskom dosegu.

cro crv
3 godine prije

ETO TO JE UJEDNO I POZIV DA SE SVIMA PORUSE SPOMENICI SPALE KNJIGE SVIH SVJETSKIH KNJIZEVNIKA MA GDJE SE NALAZILII MA CIJI BILI DA BILI VIDIMO DA EPOHA NOVA ZAPOCINJE .E PA SRETNA NAM BILA SVIMA ZALOSNO

xda
3 godine prije

imamo internet, spalite lazljive knjige, neka samo ostanu knige iz prirodnih znanosti, izbrisie wikipediju jer se koristi za vojne svrhe, za laganje da bogati opljackaju siromasne

Prekobrda Janko
3 godine prije

Ako govorimo o Marxu, treba reci da je on bio zrtva svojih predrasuda. Spomenimo samo da je on izmedju ostalih smatrao Slavene nize vrijednom rasom, a to nebi smijela biti recenica koju izgovori i brani jedan intelektualac. Ali hajde neka se javi svak onaj tko je procitao KAPITAL i koji ga ima u svojoj biblioteci, ne pitam tko je razumio sve poruke koje su Marx i Engels tamo ostavili. Danas pod utijecajem neoliberalne politike i ekonomije vecina napada Marxove teorije a zaboravljaju da je Mrxizam bora protiv porobljivaca i exploatatora u korist radnih ljudi i sirotinje koja samo trazi da moze zivjeti od svoga rada, ne i da se obogati. Neoliberalni kapitalizam i ne samo taj nego svaki oblik kapitalizma stiti samo i iskljucivo interese vlasnika krupnog kapitala pa i na stetu drzave kao takove. Zato nemojte braniti nesto sto ne razumijete, i kada neznate sto branite, biti ljevicar je… Čitaj više »

Mate
3 godine prije

Ništa loše u tome, zahvaljujući ideologiji ovog lika pobijeno je pola svjetske populacije.

slovanski zlotvor
3 godine prije

Nije bio socialista nego slovanski zlotvor koji je ubio 1.000 marxista komunista moskvica

nessy
3 godine prije

Svaki spomen na Marxa, i njemu slicne, treba izbrisati iz povjesti, da roblje ne bi slucajno shvatilo stvarni poredak stvari, i zatrazilo, barem malo pravde. Ovce, roblje, stoka sitnog zuba, su stvoreni da bi bili manipulirani i iskoristavani. Roblje mora biti optereceno radnim obavezama, prikupljanjem novca za goli opstanak, radeci dva i tri posla, da ne bi imali vremena ni snage razmisljati o postojecem sistemu. Na kraju krajeva, ogroman dio roblja, ni ne razmislja, a onaj mali dio, koji nesto shvati, ponekad se uspije probiti za klasu vise, a onda se, vrlo brzo, prikljuci nesto visoj kasti, i srami se svog porijekla, i ne pada mu na pamet pokusaj pomoci kasti iz koje su potekli. Sistem je jako dobro postavljen, i kao sto vidimo, funkcionira. Dakle, ovce treba drzati u toru, sve tamo neke ideologe koji im daju nadu, treba sankcionirati, i doslovno, izbrisati iz povjesti. Sudbina stada je da… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Pa i i on je bio Židov a da je autor totalitarne ideologije to jest.

avatar
3 godine prije

Besposlen pop jariće krsti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.