fbpx

Transatlantska solidarnost i Europa su na povijesnoj kušnji

Eu zastava

Hladni rat između administracije Donalda Trumpa i vođa Europske unije raste, a iranski problem je samo vrh ledenog brijega. U vrlo kratkom razdoblju je Washington uspio stvoriti probleme Bruxellesu povezane s različitim, manje očitim, ali strateškim pitanjima.

Na primjer, Pariški klimatski sporazum ima malo veze s ekologijom, ali je od temeljne važnosti za gospodarske interese Europske unije. Europa pati od kroničnog energetskog deficita i situacija se neće uskoro poboljšati.

Tako je nastala ideja da se europskim partnerima oduzmu resursi koje imaju zbog svojih prirodnih prednosti i geostrateškog položaja, stvore problemi, a zatim im se “prodaju rješenja”.

Europa se zalaže za rješenja na Bliskom istoku koja su u suprotnosti s jednostranim akcijama proizraelskih Sjedinjenih Država. Sve ima veze s ključnim strateškim interesima.

Europska unija je osuđena masovni uvoz radne snage, ali će u tom procesu vrlo teško izbjeći “neprijateljske mase” na svom teritoriju.

Washington Europi namjerava oduzeti oko 150 milijardi dolara trgovinskog suficita u razmjeni sa Sjedinjenim Državama i dramatično želi povećati izdvajanja za obranu. Trenutni je cilj postići 2%, ali se govori o impresivnim vojnim troškovima od čak 4% BDP-a.

Sve to samo stvara raskol među transatlantskim saveznicima. Jesu li ovi problemi u takozvanoj transatlantskoj solidarnosti trenutna i lokalna odstupanja ili su presudni za budućnost odnosa između Europe i Sjedinjenih Država? Druga opcija čini izglednijom.

Očito da više od sedamdeset godina relativno ugodnog suživota izravnih suparnika odlaze u povijest. “Marshallov plan” se pojavio kada je više od polovice svjetske industrijske proizvodnje bilo koncentrirano u Sjedinjenim Državama, tržište je bilo prilično slobodno, a devalvacija dolara neznatna.

Relativna idila je postala povijest u drugoj polovici ’60-ih, kada je buđenje europskog gospodarstva otkrilo “urođena” proturječja i razlike u euroatlantskom društvu. Bez ikakvog izgovora, 1971. je Washington svoje gospodarske probleme počeo rješavati na račun svojih europskih partnera.

Tada su zapadnjačke ekonomije egzistirale u “stakleničkim uvjetima”, praktično bez konkurencije.

Transatlantska solidarnost i Europa su na povijesnoj kušnji 1

Blokada tadašnjeg Istoka nije nikada bila alternativa “demokracijama” globalnog tržišta. U novoj idili su propast Sovjetskog Saveza i progresivna deindustrijalizacija Sjedinjenih Država postali ključni čimbenici. Sjedinjene Države su postale tržište, a ne suparnik. Rast u zemljama postsovjetskog prostora i konkurencija novih industrijaliziranih zemalja je postajala sve očitija.

Sjedinjene Države sada nastoje oporaviti svoju industriju metodama koje podsjećaju na scenarije od prije 50 godina. Ali je “problem” što s druge strane Elbe više nema na desetke tisuća sovjetskih tenkova. Drugim riječima, strateški interesi Europske unije i Sjedinjenih Država su očigledno proturječni i zato Washington i europski centri imaju sve manje zajedničkih stavova.

Analitičari su 2012. godine počeli govoriti: “Moramo priznati da prividni mir između Europe i Sjedinjenih Država ne donosi suradnju, nove inicijative ili izglede za budućnost. S druge strane, ne postoji konsenzus između vlade Baracka Obame i EU o fiskalnoj politici, okruženju i sigurnosti. Osim toga, mirni transatlantski odnosi odražavaju samo duboke podjele.”

Zapravo, dva glavna pola “zlatne milijarde” su se držala na okupu zahvaljujući inertnosti, koju je dolaskom u predsjednički ured razbio Donald Trump, koji je omogućio da na površinu isplivaju sva neslaganja na svijetu. Ipak, treba naglasiti da nijedno nije stvorio on i prva godina njegovog predsjedništva.

Eksplozija rusofobije iz 2014. Je privremeno ušutjela, ali brza “pobjeda demokracije” nije uspjela i pokušaji da se “odere koža medvjedu” su se pokazali prilično skupim i beskorisnim. Provokacije u stilu “scenarija iz Salisburya” će se nastaviti, ali ove metode nisu ni univerzalne ni dugoročne.

nekretnine, kuća od novčanice, euro.

Koje su perspektive odnosa Bruxellesa i Washingtona? Naravno, euroatlantska solidarnost neće postati anakronizam u nekoliko dana. Međutim, distanca između EU i Sjedinjenih Država će vremenom sve više rasti.

Ekonomski prostor koji je u svijetu bio zauzet od strane EU i Sjedinjenih Država se smanjuje. Tu je i teret duga koji institucije socijalne države čini neodrživim. Uz starenje stanovništva to će uzrokovati smanjenje potražnje za svim onim što Zapad ima za ponuditi.

O tehnološkom smislu će zapadne zemlje biti neutralizirane napretkom Kine i partnerima azijskog diva koji su također u razvoju. Dugoročno, konkurencija između EU i Sjedinjenih Država se čini neizbježnom. Koliko vremena će proći da to postane i politički problem?

Od 2014. godine je u Europi bio primjetan porast antiameričkih osjećaja, zbog straha od nepotrebnih dugoročnih materijalnih gubitaka. Taj trend ponovno može buknuti. Ne samo zbog Rusije, nego iz pritiska Washingtona na Iran zbog kojeg bi se Europska unija, u ime euroatlantske solidarnosti, trebala odreći stotina milijardi dolara.

Naravno, Moskva i Bruxelles neće postati saveznici, ali će sigurno obuzdati zahtjeve Washingtona danas protiv sebe ne samo da ima Rusiju, Kinu, Iran, čak i Indiju, nego i saveznike poput Japana i sila Europske unije. Svijet je na prekretnici, iako su trebala desetljeća pogrešnih politika Washingtona da dođe u situaciju iz koje može izaći samo pritiskom kakvog svijet nije vidio ili priznanjem da je izgubio povjerenje posljednjih saveznika. Osim Izraela, naravno.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Od ‘kroničnog energetskog deficita’ ne pati samo EU, nego većina zemalja na svijetu tako da EU po tomu nije specifična. Ali jest zato što je unatoč tomu najbogatiji dio svijeta.I to će još jako dugo ostati. Ono što se danas čini kao nerješiv problem – nedostatak radne snage, starenje stanovništva, prenapregnutost mirovinskih fondova, već sutra s napretkom robotizacije će nestati kao problem. Unaprijedit će se i monetarni i fiskalni sustav, smanjit će se ovisnost o nafti, poboljšat će se ekološki standardi.
Da će s jedne strane doći do emancipacije EU u vanjskoj politici od SAD-a – sasvim sigurno hoće, ali što se tiče NATO obaveza i izdvajanja za obranu, tu će Trump sigurno postići svoj cilj od 2% BDP za svaku zemlju članicu i EU se izvjesno neće u tom smislu emancipirati.
U takvom scenariju budućnosti, jedine zemlje koje će imati problem su one mnogoljudne. Otud i ova kineska penetracija kapitalom u EU kao zauzimanje sutrašnjih rentnih pozicija.
Sve u svemu, preživimo li ovu godinu i posebno kraj srpnja ovakvi kakvi smo, uslijedit će mirnije doba.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Politiku Europske unije, moramo promatrati iz drugačijeg zornog kuta negoli je to ovdje prikazano. Naime, kako god okrenemo, brzo uvidimo, da EU kao cjelina tj kao samostalni politički subjekt, jedva da i postoji jer EU vode ljudi, koje nisu izabrali birači iz europe na demokratskim općim izborima, nego su za razliku od zastupnika Euro parlameta ( koji isto tako nema neku težinu) izabrani po nekim drugim pomalo neobičnim metodama, koje ne bismo mogli smatrati demokratskim i vjerodostojnim i neki te metode smatraju čak i koruptivnim, jer se svi ti članovi europske vlade iliti europske komisije, sastavljenoj od tzv. komisara za pojedina područja koji obnašaju uloge koje inače obnašaju ministri, koje ta EU komisija bira po načelu osobnih dojmova i prijateljskih veza, a na čelu im je predsjednik EU komisije u ovom primjeru notorni Junker. Svi ti komisari i sam njihov predsjednik Junker iako raspolažu popriličnim godišnjim proračunom, nemaju Bog zna kakvih ingerencija i ovlasti ni u vanjskoj ni u unutrašnjoj politici a pravu moć odlučivanja još uvjek imaju lideri pojedinih najjačih država EU kao na primjer njemačka kancelarka Merkel, francuski predsjednik Makron i slično. Oni donose odluke u vanjskoj i unutrašnjoj politici, koje su relevantne i imaju nekakvu političku težinu. Ova europska politika na dva različita kolosjeka, predstavlja veliki problem za donošenje važećih odluka i često se čini, da tu vlada zbrka i da se ne zna točno tko pije a tko plaća i možemo reći da je takva politika nazovimo to tako, pomalo šizofrena! Sve glavne poluge moći u odlučivanju i vođenju politike još uvjek drže vlade nacionalnih država a ovi Eu političari drže nekakav volan u rukama i okteću ga, ali on izgleda nema nikakve povezanosri s kotačima koji određuju kuda ide europska politika! Isto tako, stavovi vodstva Eu koje oni zauzimaju prema politici SAD, su ponekad diametralno suprotni politici pojedinih zemalja koje čine EU i do odgovarajućih rješenja može jedino doći, kad se o tome dogovore Trump, Merkel, Makron i još neki lideri europskih država. Dobro si zaključio, da tu treba odvojiti europsko gospodarstvo (ili gospodarstva) koja se pokušavaju emancipirati od Amerike od od onoga što predstavlja NATO pakt i koji tako ostaje jedini faktor, koji još čvrsto povezuje Europu i Ameriku i to najviše zbog povijesnog sjećanja na događaje iz prošlosti, kad je Amerika nekoliko puta spasila Europu od katastrofe! Trump će sigurno uspjeti natjerati europske države, da povećaju vojnu potrošnju ipodignu vojne proračune na predviđenu razinu od minimalno 2% bruto nacionalnog dohotka Eu država, jer su sasvim zanemarili i degradirali sektor obrane u Eu državama, a ugroze se množe i rastu i europske države ne mogu na odgovarajući način odgovoriti na njih bez SAD.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus,
kažeš “a ugroze se množe i rastu i europske države ne mogu na odgovarajući način odgovoriti na njih bez SAD”. Na koje to ugroze koje rastu misliš? Nadam se da ne misliš da Europi prijeti napad RF, jer svima razumnim ljudima je jasno da je to izmišljena prijetnja a zna se i zašto. Koje su to ugroze, pnavljam. Zar Europi prijeti S. Koreja?, Ili možda Libija, Sirija? Jedino što joj prijeti su sranja koja su joj namjestile SAD, pa kako ćo joj onda SAD “pomoći” da izađe iz njih?

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mačke I psi ne mogu biti surogat za djecu niti roboti mogu zamijeniti djecu. Kad starci umru u Europi će ostati samo roboti.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Sardelino

Na žalost, u pravu si, jer Europi uistinu prijeti katastrofa, koju si je uglavnom sama izrežirala! Namjerno i svojom voljom se je odrekla Boga, prigrlila dekadenciju i raskalašenost plus toga, dobila je brojnu muslimansku migraciju, koja razara još postojeće ostatke kršćanske kulture i tradicije plus toga, razmahnula se je neprirodna LGBT subkultura, koja je pogubna za demografiju i Europa je stvarno mnogo toga učinila u korist svoje propasti!

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

Ovako ili onako, sanaciju USA kane obaviti na račun saveznika, poglavito EU. Na račun Rusije ne ide, to je najmasniji zalogaj, ali je bodljikav.i opasan, zato ga nastoje pojesti iznutra, za sada bez ikakvog uspjeha. Na račun Kine, također teško, Kina ima i golemo unutarnje tržište te pristup ruskim sirovinama i energentima. Dakle, ostaju saveznici za početak, no neki se jogune, predosjećaju pajceki sudbinu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Američke sankcije uvesti svima. Osim Izraelu.
I Englezima. Jer nisu Trumpa zvali na vjenčanje. Ivanku bar.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Transatlantska solidarnost……
Laži, laži, laži me…….
Ti me lažeš najbolje…..

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

SAD nikada i nikome nisu bile prijatelj, sve se uvijek svodilo na zadovoljavanje interesa i zelja krupnog americkog kapitala. SAD svoju industriju baziraju na vojnoj industriji i sve je uredu ako partneri kupuju americko ruzje i tu se nastji prisiljavati partnere da kupuju vise. U svojoj 242 godine povijesti SAD su mae period od samo 12 godina mira cielo ostalo vrijee su u ratu s time da su pvremeno vdili vise od 3 nezavisa rata, nasilno su mijenjalli rezime drugih drzava u 164 slucaja, u nekim drzavama visekratno. Amerikenjci su zadrzali mentalitet kauboja nasilnika koji ruzjem gradi svoju buducnost i trenutnu srecu, brutalni, sirovi, nekulturni, neotesani, arogantni, ne bas intiligentni dapace moglo bi se reci suprotno, sve je to st karaktizira danasnjeg i amerikenjca kroz povijest.
Rusija ima daleko duzu povijest, a kultura je neusporediva, vojno tehnoloski je naprednija u odnosu na SAD, brojem stanovnika je pola SAD-a.
Evropa, stara frajla, pokusava brem glumiti; fine manire, kulturu, tradiciju, superiornu intiigenciju. EU dans brojem stanovnika dvostruko u odnosu na SAD, znanstven i tehnloski je jaca od SAD.
Dakle logicna bi bila povezanost i oslanjanje jednih na druge izmedu EU i Rusije do EU i SAD. Nadajmo se jednom takvom savezu u doglednoj buducnosti.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Od kad je uveden Euro, svi američki postupci usmjereni su na slabljenje europske ekonomske kohezije, uključujući i nasilne promjene svjetonazora i provođenje liberalne ideologije.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

” Problem je mir? Pa to je bar lako…”

“Svijet je na prekretnici, iako su trebala desetljeća pogrešnih politika Washingtona da dođe u situaciju iz koje može izaći samo pritiskom kakvog svijet nije vidio ili priznanjem da je izgubio povjerenje posljednjih saveznika.”
I zaista, Vašington je napravio isuviše pogrešnih poteza – ne mogu da se otmem utisku da su to radili namerno. Ima više razloga zbog koga bi to mogli činiti od kojih je, prema mom mišljenju, najbitniji da se najlakše vlada i najlakše pokreće stanovništvo na radikalne poteze kada je pod ekonomsko-socijalnim pritiskom. Sitog i situiranog je teško navesti na “avanture”.

Evropa je bila protiv Trampa, odnosno tog pristupa međusobnim odnosima od samog početka predizborne kampanje. Tramp je simbol mnogo većih promena, on će vratiti silu kao metod rešavanja svih problema. Za sada se to tek nazire ali nećemo morati dugo da čekamo “da se razmaše”. Evropa je u vrlo nezgodnoj situaciji, najviše zbog prevelike važnosti za Vašington koji ne sme dozvoliti ni po koji cenu njeno približavanje Rusiji i Kini. To “ni po koju cenu” znači bukvalno – najverovatnije će Vašington napraviti neku diverziju kojom će opravdati dovlačenje velikih snaga u Nemačku koja im je “najcrvenija linija”.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Odlican moment u istoriji da evropa zabije noz u ledja amerikancima ( ili kako se danas to umotano kaze , da redefinira svoje.prioritete u buducnosti )
Bolja prilika tesko ce se ukazati… Ako sad ne uhvati voz dozivice sudbinu usa ….
Sad dok je pocetak globalnih promjena ,stara fufa , se moze dobro pozicionitati ….

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Nikakvog zabijanja noža od strane Europe u američka leđa neće biti i ova čarkanja su samo nekakvo nadhebavanje i odmjeravanje snaga, a poslije toga će sigurno doći do kompromisnog rješenja, kako se je to dogodilo između SAD i Kine! To je samo borba za bolje startne pozicije u budućim dogovorima!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Kad malo bolje razmislis ili ako znas izracunas , kolika su sitna ulaganja (u poredjenju s usa ) .rusije i kine u vojni sektor i kakve ipresivne rezultate imaju od tih skromnih ulaganja jasno ti je da je ovo vec kraj americke vojne dominacije …..

Americka masivni troskovi vojne industrje vode ka sve vecem iscrpljivanju ekonomije a sad se taj teret zeli prenijeti na evropu pa sve to puca po savu a ako pocnu da smanjuju ulaganja.smanjuje se i njiova vojna moc a paralelno s tim i njihova globalna moc tako da kako god okrenes nalaze.se u corsokaku….

Ako evropa podrzi ameriku samo ce za koju godinu kupiti vrijeme americi i sebe osiromasiti dodatno te se tako naci skupa s usa na brodu koji tone…

Amerka ako zeli moc mora odrzati vojnu moc a troskovi toga je unistavaju iznutra..

Shvatas… Nema tu nadhebavanja samo logika poslovanja…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Znaš šta! Zaboli mene, za Ameriku, za Rusiju i Kinu, ja samo želim što točnije predvidjeti buduće događaje, koji se i nas itekako tiču i zadiru i u našu sigurnost i evo ponovit ću što sam već prije ovdje pisao! Kao prvo, ti nekakvi impresivni rezultati su dobrim dijelom propaganda, što je razumljivo i logično, ali ovo je tek početak onoga što će uslijediti i o tome imam već dosta informacija! Doći će do neviđene utrke u naoružanju i sve što na tom području poznamo danas, uskoro neće mnogo vrijediti jer današnja znanost i to još posebno vojna grana znanosti daje neslućene i zastrašujuće mogućnosti i opcije koje će ratovanje, tj vođenje vojnih operacija okrenuti na glavu i vjerovatno će bliži i dalji svemir postati glavno i odlučujuće bojno polje, kao što je to donedavno bila dominacija u zračnom prostoru i na oceanima! Ona država koja na tom području postigne određenu ili odlučujuću prednost će postavljati uvjete i pravila igre za mnogo toga dolje na zemlji! Već sam to jednom rekao, ovo rusko hvalisanje o tim novim oružjima, koja je Rusija uspjela razviti je došlo kao naručeno američkim i ne samo njihovim jastrebovima i dalo je dobar razlog odgovarajućim američkim institucijama (Senat, Kongres) da dodijele vojsci ogromna sredstva za razvoj novih tehnologija i ne samo u iznosu od 800 milijardi dolara nego još mnogo više tj neograničena sredstva, jer oni se neće zaustaviti dok opet ne ostvare prednost za svoju državu! Ali ipak vrlo je teško i nezahvalno pogađati, kakav će u budućnosti biti odnos snaga među tim vodećim državama i koja od njih će napraviti naj veći proboj na tom području, a izvjesno je da će se sve one maksimalno truditi, a vrijeme će pokazati rezultate te utakmice , koja je upravo počela!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Neogranicena sredstva ?…
Iz ovoga se vidi da zbilja ne znas sta pricas…

Dalje nema potrebe diskutovati na tu temu…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Dragi moj, ti uopće nisi svjestan o čemu pričaš! Ti sve te stvari banaliziraš i pojednostavljuješ do krajnosti Kad su oni mogli da za te hebene avione lovce F 35 tj. za njihov razvoj ispljunu preko 400 milijardi dolara, bit će im najmanji problem, da za neke druge stvari ispljunu daleko više, a moraš znati, da je njihov naučni potencijala daleko najećii u svijetu i da su oni još uvjek “skupljači mozgova” iz cijelog svijeta i Amerika je još uvjek “Meka” koja privlači sve one perspektivne naučnike, koji se žele dokazati i nešto postići! Nitko ne ide u Rusiju, nego mnogi bježe iz Rusije ako ikako mogu i ne idu u Kinu ili Europu, nego preko oceana!
PS da još dodam: Amerika je možda uistinu zanemarila razvoj nekih vidova oružja, kao na pr protuavionske rakete pa i protubrodske rakete, jer je stavila naglasak na razvoj novih tehnologija i za razliku od nekih drugih ne hvalisa se time, nego u tišini radi na tome i rezultati će se vidjeti uskoro! To prividno zaostajanje na nekim područjima nije slučajno, nego rezultat nastojanja i težnji po novoj kvaliteti budućih novih oružja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Naravno ,opet to nista ne mijenja …..

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Alen

Galus,
ja imam malo drukčija saznanja o toj tvojoj super-Americi. Nije to baš tako bajno kako ti zamišljaš, nije USA više takav magnet za mozgove kao nekoć. Znanstvenici i inženjeri su sve nezadovoljniji danas ondje, jer su shvatili da je “Američćki san” samo za vrlo vrlo malobrojne. Malo živiš u nekim prošlim vremenima

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Steta sto ne mogu naci rijeci americkog generala koji kaze da je laz to sa americkom moci na osnovu poredjenja budzeta;poredeci cijenu rada vojnog i civilnog sektora u Ministarstvu odbrane,cijenu planiranja i razvoja vojske moglo bi se reci da Amerika zaostaje za Kinom i Rusijom.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sredstva koja amerka.trosi na odrzavanje vojne moci su deseterostruko veca od budzeta koji ima vojska usa..
.
Taj budzet od 800 mil. pokriva samo operativne troskove.

Ulaganja u razvoj ( vidi pricu s f35) odnose im nevjerovatne sume novca (jel kradu il zbilja trose nebitno ) a da ne pricam o troskovima nsa ,cia,fbi , ostalih troskova da ne nabrajam…
Pa zar zbilja ima neko ko misli da izdrzavanje imperije nije skupo…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Alane…general nije govorio o imperiji vec da za razlicitu cijenu Amerika i Rusija imaju ISTO,nije rekao da je Amerika iperijaninda je jaca od nekoga vec da je na istom nivou.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Pa bas ti je danas ljigavac Mikron u Rusiji rekao da je Francuska svjesna uloge Rusije u svijetu…totalno asimetricno se ljigavac ponasa u Rusiji;ne treba napomenuti da je podpisao nekakve ugovore,milijarda zelenbaca.

Globalista
Gost
Globalista
2 godine prije

Trgovati ce se dalje između Evrope i Amrike,ali globalisti otpisuju utjecaj Amerike u Evropi i u narednih godina Evropa ce se politicki i vojno potpuno osamostaliti od Americkog utjecaja.U svemu tome pomaze Trum i njegovi potezi,to samo slijepi nevide.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Globalista

Mile od kada postoje.tvoji globalisti ,mislim kad su toliko mocni jel ta moc uznapredovala u zadnje vrijeme ili su toliko mocni unazad. desetljecima ,vijekovima,milenijima…

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Evropska pokornost spram SAD-a nije nikakva kvantna fizika. Radi se o novčanom nagrađivanju vlastodržaca koji provode američke direktive, nema nikakve razlike između Roberta Mugabea i Emanuela Macrona. SAD će prije izvršiti invaziju na Evropu nego dopustiti da Evropom zavlada netko čija će supruga odbiti torbe pune američkih dolara. Ne zanosite se iluzijama da će se takav uopće i pojaviti na političkoj sceni Evrope, a kamoli da će uspjeti otrgnuti Evropu iz američkih kandži. Naklonost kurve može dobiti samo onaj tko više plati.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

EK treba na nivou globalnog svijeta doživljavati kao hrpu bezveznjaka koji će pokopati EU

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Jutarnja i vecernja molitva: GOD FUCK OFF AMERICA! ponoviti 10 puta

nizzde
Gost
nizzde
2 godine prije

Uskoro će doči dan kada cijeli svijet bude morao spašavati USA od same sebe da pri svom kolapsu ne povuče cijeli svijet u kaos

davor
Gost
davor
2 godine prije

Dok Izrael vodi američku politiku nema perspektive za Amerikance.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik