fbpx

Transkript intervjua predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za ruski Kommersant

Vladimir Putin i Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, široj javnosti u Rusiji je postala poznata tijekom finalne utakmice između Hrvatske i Francuske, kad je, tijekom svečanog zatvaranja prvenstva, stajala na kiši pored ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema njezinim riječima, pozvala je ruskog predsjednika u Zagreb i poziv je prihvaćen. O tome i mnogim drugim stvarima je hrvatska predsjednica razgovarala intervjuu s dopisnicom lista Kommersant i dopisnicom Galinom Dudinoj. Hrvatski mediji su objavili dijelove ovog intervjua, kojeg je Kommersant objavio 30. srpnja i prenosimo ga u cijelosti.

Intervju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za ruski Kommersant

“Jednostavno nisam mogla prestati plakati”

Prije nego što se prebacim na politička pitanja, želim vas pitati zar ne žalite što na završnoj svečanosti prvenstva niste imali kišobran?

Kolinda Grabar-Kitarović: Uopće ne! Čak nisam ni primijetila kišu dok nije završila. Moja frizura i način na koji me gledaju, sve to za mene u tom trenutku nije bilo važno, mislila sam samo o igračima, one koji su gledali nogomet u našoj domovini i širom svijeta i na one koji su nas podržali.

Jeste li razočarani porazom hrvatskog tima?

Kolinda Grabar-Kitarović: Naravno, imali smo pomiješane osjećaje. Ovo prvenstvo mi je donijelo oluju emocija. Bila sam ljubomorna na svog muža, jer je mogao gledati našu igru ​​s Argentinom, a ja nisam. Zatim, kad smo ušli u igru, promatrala sam sve utakmice osim polufinala, kad sam morala ići na NATO summit, ali čak i tamo se činilo da je nogomet zasjenio pregovore. Na marginama sastanka svi smo gledali utakmicu ​​i dogovorili se s predsjednikom Macronom ćemo se u nedjelju vidjeti u Moskvi. Kad sam letjela za Moskvu, najviše sam željela da Hrvatska osvoji Svjetsko prvenstvo. Iako sam znala da je i ulazak u finale jedno od naših najvećih postignuća. Štoviše, ovo Svjetsko prvenstvo u Rusiji je privuklo veliku pozornost cijelog svijeta. I ja sam ponosan na naš tim, našeg trenera koji je uspio od pojedinaca stvoriti tim. Pomislila sam kako je to ključ našeg uspjeha. Ne samo sposobnosti svakog igrača, nego i timski rad. To je ono što želim Hrvatskoj.

Ne samo u nogometu?

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne samo u nogometu, već općenito u životu. Dakle, nisam uopće gledala na kišobran. Također sam bila dirnuta i istovremeno zabrinuta za naše igrače zbog toga koliko im je žao što nisu osvojili kup. Pogotovo kad sam vidjela Luku Modrića, koji je hodao do mene sa svojom nagradom za najboljeg igrača prvenstva. U njegovim očima se vidjelo da bi dao sve da se sve može ponoviti, da se igra još jedna utakmica i da osvoji kup. Jednostavno si nisam mogla pomoći i briznula sam u plač, zbog njega i tima. Znala sam da ćemo uvijek slaviti sudjelovanje u ovoj igri. Cijeli svijet je rekao da je Francuska osvojila kup, ali je Hrvatska osvojila srca ljudi. Ali ovdje i sada moram podržati naše igrače, koji nisu ni shvatili taj uspjeh. Znali su da su izgubili utakmicu ​​koju su trebali pobijediti, pa smo bili malo nesretni.

Bila je to sjajna večer. Ne mogu se sjetiti da sam ikada doživjela nešto slično, osim u noći nakon pobjede na predsjedničkim izborima. Bila sam uzbuđena, ali istodobno sam se osjećala odgovornom za mjesto koje sam osvojila.

I nisam htjela skrivati svoje osjećaje pred svijetom, samo sam htjela biti ja. Naravno, otišla sam tamo kao predsjednica, razgovarala s vašim predsjednikom, ali prije svega sam se osjećala kao građanin Hrvatske, ponosna na to i bila sretna zbog naše reprezentacije i onoga što je Hrvatska pokaza svijetu.

I da ne zaboravim. Želim reći nešto više o hrvatskim nogometnim navijačima. Ne znam da li ste vidjeli ogroman transparent “Hvala, Rusija!”. Moram vam priznati da sam se tijekom utakmice u Sočiju i nakon toga bojala kakva bi mogla biti reakcija u Rusiji. Uostalom, od dvije ekipe je jedna morala ispasti, a druga ići dalje. Poraz nije uvijek ugodan, pogotovo ako igrate prvenstvo kod kuće. A za mene kao predsjednicu i strastvenu navijačicu svih hrvatskih sportaša je bilo važno na stadionu stvoriti prijateljsku atmosferu, pokazati koliko cijenimo Ruse i način na koji su sve organizirali. Mislim da je najbolji način na prvenstvu pružiti gostima slobode, udobnost i sigurnost.

Mnogi su Rusi bili sretni što smo bili domaćin prvenstva.

Kolinda Grabar-Kitarović: Da, zato sam napravila video za njih.  Željela sam se obratiti ruskim obožavateljima. Zna se, uvijek letim redovnim letovima, a ovaj put sam letila s navijačima na charter letu. Ujutro, uoči leta, predložio sam postavljanje ove video poruke. Nadam se da se razumije što govorim!

Sve je bilo jasno! Usput, koliko dobro znate ruski?

Kolinda Grabar-Kitarović: Uvečer sam uvježbavala riječi snimke s izvornim govornikom ruskog jezika. Razumijem ruski ako govorite polako, ali ga nikada nisam učila.

“Uopće ne kritiziram Rusiju”

Imali ste priliku razgovarati s predsjednikom Putinom u neformalnom i formalnom okruženju. Jeste li našli zajednički jezik s njim?

Kolinda Grabar-Kitarović: Mislim da jesam. Naravno, Hrvatska je članica EU i NATO-a, a mi se pridržavamo istih vrijednosti, načela i opće politike na brojne načine. Zato podržavamo dvostruki pristup Rusiji. S jedne strane, inzistiramo na poštivanju međunarodnog prava i podupiremo provedbu Sporazuma iz Minska u Ukrajini. S druge strane, drugi dio ovog pristupa je očuvanje dijaloga s Rusijom. Neupitno je da je Rusija velika sila, da se u najužarenijim dijelovima svijeta, primjerice u Siriji, ne može bez Rusije.

Za mene, kao i za premijera Hrvatske, važna je i uloga koju Rusija igra u jugoistočnoj Europi. Rusija je djelovala kao jamac Daytonskog sporazuma i preuzela odgovornost za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Za nas je važno da Rusija i dalje podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a mi i dalje radimo zajedno kako bi se stabilizirala ova zemlja, koja ima gotovo tisuću kilometara zajedničke granice s Hrvatskom. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, i ako se odvoje, zemlja će se raspasti, a to može dovesti do destabilizacije cijele regije.

Konačno, Rusija igra važnu ulogu u gospodarstvu u našem dijelu Europe.

Mislite li da su bilateralna pitanja dovoljna da pozovete Vladimira Putina u Hrvatskuu?

Kolinda Grabar-Kitarović: Stvarno se nadam! Pozvala sam ga da dođe kada sam prošle godine bila u Sočiju i ponovila moj poziv u Moskvi. Ovo bi bio prvi državni posjet ruskog predsjednika Zagrebu i mislim da je sada vrijeme za to. Vrlo se radujemo Vladimiru Putinu, a stav Hrvata o Rusiju se mogao vidjeti tijekom prvenstva. Sjećate li se ogromnog natpisa “Hvala, Rusija!”? Mislim da bi od naših razgovora mogli imati koristi ne samo Rusija i Hrvatska, nego i cijela regija jugoistočne Europe.

A kad bi se takav posjet mogao održati?

Kolinda Grabar-Kitarović: Ovisi o rasporedu nas oboje, ali kao što sam rekao predsjedniku Putinu, čim njemu odgovara.

“Naše gospodarstvo je previše ovisno o turizmu”

U rujnu 2017. se Hrvatska, nakon skoro sedam godina pauze, vratila dugoročnom ugovoru s Gazpromom. Zašto?

Kolinda Grabar-Kitarović: Proizvodimo oko 50% prirodnog plina. Ali gotovo sve ostalo uvozimo iz Rusije. Nemamo drugih plinovoda.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev je u intervjuu za Kommersant rekao da bi volio vidjeti da preko teritorija Bugarske prolazi izravni plinovod iz Rusije. Jeste li vi zainteresirani za ovaj projekt?

Kolinda Grabar-Kitarović: Za mene je to samo apstraktna rasprava. Već smo raspravljali prije o mnogim projektima koji nisu provedeni. Prvo bih željela vidjeti precizne planove, a potom izraziti svoje mišljenje.

Naravno, za Hrvatsku bi bilo posebno važno imati neovisne i raznovrsne izvore opskrbe plinom. Ne možemo ovisiti o tom jednom, a zatim da u nekoj drugoj krizi i odjednom bez plina ostanu naša kućanstva i naša industrija, kao što je bilo u zimi 2008. i 2009. Potrebna nam je raznolikosti opskrbnih puteva, čime ćemo spriječiti blokade koje se pretvaraju u skok cijena ili zamrzavanje rada industrije.

Dakle, ne moramo računati na povećanje opskrbe plinom iz Gazproma?

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne, to ovisi o našim potrebama i razini potrošnje. I od odluka vlade, kao i relevantnih tvrtki i odjela.

Mogu reći da iz tog razloga Hrvatska očekuje da će izgraditi terminal za primanje ukapljenog plina na otoku Krku, jer se nadamo diversifikaciji opskrbnih puteva. Ali ne namećemo nikakva u smislu tko će moći opskrbiti plinom ovaj terminal.

Nakon sastanka s Vladimirom Putinom u Sočiju krajem 2017. godine, kazao je kako je Hrvatska zainteresirana za rasplinjavanje brojnih regija u zemlji, što bi trebalo poboljšati ekološku situaciju u toj zemlji.Prema njegovim riječima, Rusija je bila spremna za opskrbu plinom, ako je potrebno. Kako biste to komentirali?

Kolinda Grabar-Kitarović: O ovom pitanju smo razgovarali s predsjednikom Putinom i s premijerom Medvedevom. Ja ću nastaviti pregovore s našim ministrima energije i ekologije, a prije toga sam već razgovarala s našim premijerom. No, odluke donosi vlada, pogotovo jer je ovo pitanje povezano s pitanjima zaštite okoliša. Sada kada su cijene za plin i električnu energiju gotovo izjednačene, što će se dogoditi, ovisi o državnoj energetskoj strategiji.

Osim toga, prema europskom zakonodavstvu, morat ćemo dobivati određeni postotak električne energije iz alternativnih izvora energije, iz sunca i vjetra. Tu se mišljenja razlikuju. Mnogi ne žele vidjeti vjetrenjače na hrvatskoj obali, koji na svoj način, vizualno, štete okolišu. Ali daleko od glavnih cesta, na obalnim mjestima, gdje je jako vjetrovito, još uvijek mogu biti izgrađene.

Voljela  bih podsjetiti na priču s Agrokorom, najvećom hrvatskom privatnom tvrtkom. Početkom srpnja, kao rezultat dogovora o podmirenju dugova su Sberbank i VTB postali suvlasnici gotovo polovice dionica tvrtke. Kako to komentirate?

Kolinda Grabar-Kitarović: Što se tiče situacije sa zabrinutosti oko Agrokora, napori vlasti su pomogli da se to sigurno riješi, inače je postojao rizik od “domino efekta”, ne samo u Hrvatskoj nego i susjednim zemljama. Nadam se da će Sberbank, VTB i ostali sudionici ove nagodbe  moći ne samo vratiti svoja ulaganja, nego učiniti ovu tvrtku jednom od najboljih u Europi, koja će pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i iskoristiti prednosti. I učinit ću sve što mogu da im pomognem jer cilj mi je privući ulagače u Hrvatsku.

Govoreći o investicijskoj klimi, bila sam jedan od glavnih potpora reformi koje bi omogućile privlačenje više ulaganja. Da bismo to učinili, najprije moramo postati predvidljiviji, jer investitori računaju na dugoročnu perspektivu.

Govorite o političkoj ili ekonomskoj predvidljivosti?

Kolinda Grabar-Kitarović: Prije svega političkoj. Ne kažem će se nešto dogoditi prije sljedećih redovnih izbora, ali vidimo da vlade u Europi ponekad padaju i trebamo da zemlja zadrži politiku koja će pobuditi povjerenje stranih investitora.

Drugo, ja podržavam smanjenje poreza na rad, da rad bide jeftiniji za investitore, a u isto vrijeme će poslodavci moći podići plaće zaposlenima. Već smo počeli reformirati porezni sustav.

I treće, trebamo administrativnu reformu i  ukidanje nepotrebnih zakona i podzakonskih akata. Potrebno je da službenici budu odgovorni, kako vlasti, tako i oni koji pružaju usluge građanima i inozemnim ulagačima. Njihova buduća karijera u upravi trebala bi se utvrditi na temelju povratnih informacija.

Konačno, moramo riješiti problem preusmjeravanja naše radne snage. Unatoč stopi nezaposlenosti od 11%, imamo sektore u kojima nemamo dovoljno radnika. Pogotovo u visokoj sezoni, kada imamo problema s konobarima, kuharima, poslugom i onima koji rade u sezonskom radu.

No, naša ekonomija je previše ovisna o turizmu, koja je hirovita, promjenjiva industrija, koja ovisi o vremenu i sigurnosnoj situaciji, pa čak i preporukama popularnih turističkih promotora koji nude “deset najboljih destinacija za ljetni odmor”. Umjesto toga, moramo se prebaciti na proizvodnju dobara i usluga visoke dodane vrijednosti, uložiti u razvoj IT sektora i komunikacija, istraživanja i inovacija.

Govoreći o Hrvatskoj, Europska komisija doslovno nudi 6000 eura za jednog migranta, koji bi se nalazi u takozvanim kontrolnim centrima, koji će ih primati i odlučivati o dodijeli statusa azilanata prije daljnje distribucije diljem zemalja EU. Ne želite otvoriti takav centar?

Kolinda Grabar-Kitarović: Još nisam razgovarala o tome s vladom. No, nema sumnje da se Hrvatska ne želi pretvoriti u čekaonicu za sve migrante. Naše iskustvo pokazuje da većina migranata žuri u druge zemlje. Imamo 11% nezaposlenih, problem nezaposlenosti mladih je akutan. A ako želite da se integriraju u društvo, onda im treba dati posao,… profesije, inače će biti još više izolirani od društva nego tamo odakle su došli. U ovom scenariju postoji rizik da ljudi u zajednici kažu: “Pa, zašto mi plaćamo porez, a ti ljudi jednostavno žive? ” Ova integracija znači ljudi poštuju pravila društva u koja dođu – vladavinu prava, prava žena, djece i tako dalje, sva ona prava kojih nema u mnogim zemljama podrijetla migranata. Dakle, ovo je vrlo složen proces.

“Podupiremo širenje NATO-a”

Rekli ste da bi Hrvatska mogla postati most između Rusije i Zapada. Ipak, u ožujku 2018. ste se pridružili europskom demaršu tijekom događaja iz Salisburya i protjerali ruskog diplomata. Jeste li imali dovoljno informacija za donošenje ove odluke ili ste to učinili u znak solidarnosti sa svojim europskim partnerima?

Kolinda Grabar-Kitarović: U znak solidarnosti s Velikom Britanijom smo jedan diplomata nižeg ranga proglasili persona non grata, Rusija je odgovorila recipročno. To se očekivalo i ne mogu reći da je ovo dramatično utjecalo na naše odnose. Ali sada, kao i drugi, isto čekam rezultate istrage o događajima u Salisburyu.
Hrvatska je članica Europske unije i NATO-a, što znači da se od nas očekuje solidarnost, da ćemo se ponašati kao član jednog kluba, jedne obitelji. Istovremeno, to ne isključuje naše odnose s Rusijom i činjenicu da imamo zajedničke interese.

Vaši partneri u Europskoj uniji nikad nisu rekli da bi u odnosima s Moskvom trebali biti oprezniji?

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne, ovo mi nikada nitko nije rekao. Ponekad možete čitati kritike u medijima, ali mislim svi u EU imaju odnose s Rusijom, neki više, a netko manje. I iako u EU imamo zajedničku vanjsku i obrambenu politiku, vanjska politika u osnovi ostaje u nadležnosti nacionalnih država koje brane nacionalne interese.

Ne mogu reći da se u potpunosti slažem s ruskim partnerima. Ali barem vodimo iskrenu i otvorenu raspravu o onim pitanjima u kojima još nema dogovora. I pokušamo, gdje je moguće, pronaći zajednički jezik.

Možda vašu ulogu određuje činjenica da vaše ovlasti kao hrvatske predsjednice u vanjskoj politici nisu neograničene?

Kolinda Grabar-Kitarović: Da, ograničene su, a prema ustavu ih dijelim s vladom. Ali mislim da je u svakom slučaju dobro raspravljati o takvim pitanjima unutar zemlje, parlamentu i vladi i odrediti što želimo, uključujući i vanjsku politiku.
Mnogi ističu da se premijer i ja držimo različitih političkih linija, ali rekla bih da je razlika u temperamentu, a možda i stavu, što također određuje i stav prema drugim zemljama.

Spomenuli ste nekoliko puta članstvo u NATO-u i kako se osjećaš o mogućoj daljnjoj ekspanziji?

Kolinda Grabar-Kitarović: Podupiremo širenje NATO-a.

I u vašoj regiji?

Kolinda Grabar-Kitarović: Da, naravno. Svaka zemlja treba odlučiti za sebe i nećemo reći niti jednom od naših susjeda: “Morate se pridružiti NATO-u”. Poštujem volju i onih koji su to odbijali. No, za one zemlje koje se žele priključiti NATO-u, učinit ćemo sve što je moguće da im damo političku podršku i pomognemo da ispune kriterije potrebne za pristup.

U tom smislu želim prenijeti Rusima: širenje NATO-a ni na koji način nije usmjeren protiv Rusije, jer mi Rusiju ne gledamo kao neprijatelja.
Za mene je euroatlantska integracija svih zemalja jugoistočne Europe preduvjet za mir, stabilnost i prosperitet naše regije. Imali bi mjesto gdje možemo sjesti za isti stol i razgovarati jedni s drugima prije nego što se problemi pretvore u međusobnu agresiju.

Posljednje pitanje. U Rusiji  ste sada vrlo popularni. Samo u pretraživačkoj mreži “Yandex” je sredinom srpnja bilo više od milijun upita o vama. Prema izračunima hrvatskog analitičkog centra Mediatoolkit, medijima su nakon posljednje utakmice vaše ime spomenuli 25% više nego bilo kojeg igrača na terenu. Mislite li da vaša osobna popularnost može poslužiti kao alat hrvatskog “soft powera”?

Kolinda Grabar-Kitarović: Prije svega, sve to mi laska, pa želim pozdraviti i zahvaliti svima u Rusiji. Hvala vam na podršci!

Naravno, ne bih trebala koristiti ovu popularnost, nego promicati Hrvatsku. Mi smo mlada demokracija koja s optimizmom želi gledati u budućnost, osmjehivati se gostima, ne bojati se fizičkog kontakta. Vidjeli ste kako sam zagrlila ljude. Mislim da je u kontaktima ljudi to vrlo važno,… da pokažemo da ne postoje prepreke između nas, da nema granica koje određuju odakle smo došli.

Ja dolazim iz siromašnog kraja Hrvatske. Teško je vjerovati da predsjednica može doći iz takvog nepovoljnog okruženja gdje su navikli samo naporno i naporno raditi. Ali jako sam ponosan na ovu regiju, jako sam ponosan na to odakle sam i beskrajno sam ponosan na moje roditelje koji su jedva mogli završiti osnovnu školu, jer su morali raditi. Ali u svom životu su učinili sve što je bilo moguće, financijski i psihološki, kako bih uspjela dobiti šansu. Voljela bih da sve to postane popularno: ljudski dodir, emocije, podrška zajednici.

Željela bih u Hrvatskoj pružiti potporu ambicioznim mladićima i djevojkama, mladima općenito. Nadam se da će vjerovati da će njihovu budućnost moći ostvariti u europskoj Hrvatskoj. U ovome svijetu, iscrpljenom problemima i ratovima, možemo razgovarati jedni s drugima i boriti se protiv ekstremizma. No, za to nam trebaju obrazovanje, razumijevanje i, iznad svega, međusobno poštovanje. Čak i ako ste s nekim ne slažete, potrebno je pokušati pronaći zajedničke točke koje i Rusiju i Hrvatsku vode prema boljoj budućnosti.

Tako je govorila Kolinda Grabar- Kitarović za ruski list Kommersant, koji je transkript intervjua na svojoj internetskoj stranici objavio 30. srpnja 2018.

Kommersant

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
190 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ma da super. Bit ćemo prijatelji, ali mi podupiremo širenje NATO pakta možda i na Kalinjingrad,- čisto onako, kad je već tu.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Dvoličnost laki koja obilježava današnji narod Hrvatske u većini. Toliko laži i sucokreta , bude ti muka ako se na to obazireš. Zato glavu gore i biti svoj , a na sva ta lažna udvaranja i laži ne vrijedi obazirati pozornost jer narod od toga nema nikakve koristi . Pitanje… Pročitaj više »

Marko
Member
Marko
2 godine prije
Reply to  Busola

Busola kažeš da je Putinu već muka od Hrvatske predsjednice kada je Kolinda prošle godine došla u posjetu Ruskoj Federaciji primio ju je Putin u Soči gdje inače prima bitne državnike pa ju je primio premijer Medvedev pa ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril !… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ovo me podsjeti na neke medije u Srbiji kada im A.Vučić dođe na sijelo.Naručena pitanja..?! Iskreno ,očekivao sam da će ovi sa Kommersanta biti malo oštriji jer materijala baš ima.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

“Uf, Sunce ti ‘ebem zarko, kad se sad nisam slogirao”

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

salisbury – ukrajinski “false flag”

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

S posebnom pažnjom sam pročitao ovaj intervju s hrvatskom predsjednicom i zahvaljujem portalu na trudu oko prijevoda. Da, predsjednica je inteligentna žena i uspješna političarka. U Rusiji, tijekom prvenstva, ali i u susretu s Putinom u Sočiju je predstavljala hrvatske interese na najbolji način. To je vidijivo i u raspletu… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Inteligentna nije (dokaz kreveljenje na svakom mjestu , ali ona je odraz “uspjeha ” Hrvatske danas…)

Uspješna političarka ako se gleda politički probitak je , ako se gledaju rezultati za narod katastrofa.

Kruha i igara…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Busola

Ima jugoslavenski osmijeh?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Busola

Na tvoju žalost, a i mnogih profesionalnih trovača medijskog prostora, svemu unatoč – Hrvatska je danas vrlo stabilna zemlja. Ima nekakav gospodarski rast, fazu iseljavanja je nakon ulaska u EU morala proći, poput drugih novih članica. Plaće rastu, izvoz raste, devizni prihodi su stabilni. Pravo vrijeme za napraviti ozbiljne reforme… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Da strašno stabilna … cijela regija je nažalost silovano bure baruta. Tipično za tzv. kapitalista demagogija i nacionalizam ih hrani , a lagati sebe im je cilj da lakše prežive ova teška vremena. Nekada tu slušam komentare o Kini ili Rusiji propadaju, a onda isti ti pišu ovakve bajkice… Pozitivno… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Busola

Hrvatska je EU,a ne Regija. Regiji pridonosi u granicama svojih mogućnosti. Ne destabilizira je za početak. Brojke govore same za sebe. Ali što će tebi brojke kad ti nešto ‘misliš’? Što se tiče brodogradnje, ona pokazuje kako se ne smije raditi – novcem poreznih obveznika sanirati dugove koje je napravio… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Brojevi….koliko se izseljava naroda iz nase regije i Hrvatske koja se naslanja na nasu regiju!?

Blues
Gost
Blues
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SoA Nezaposlenost opada iz zna se kojih razloga (volio bih vidjeti podatke o povećanju stope zaposlenosti), a prosječna plaća je porasla zato što su oni s plaćom do 3000 KN nekamo otišli pa se prosjek popravio

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Blues

Blues Broj ukupno zaoslenih je veći za 30 000, neovisno o padu broja nezaposlenih. Ne znam zašto se lijeni provjeriti sami podatke. I da, porasla je prosječna plaća. Porastao je i ugled dobrih radnika, danas je on u poziciji da može pregovarati, a još jučer je morao pristati na bilo… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik,” faza iseljavanja”…slažem se da je to faza koju prolaze sve članice.Je li ta faza gotova ili još traje i koliko će još trajati?Bitna razlika ,zar ne?Svakodnevno viđam ljude iz HR i velika većina mi na ovakvo pitanje kaže isto; tim trendovima se ne nadzire kraj.Dakle,ta faza nije gotova ,iseljavanje… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Hrvatska je ušla u kapitalizam nespremna, u ratu. Ušla je u EU nespremna. Ušla je s teretom povijesnog naslijeđa i socijalističkim mentalitetom, s financijski nepismenim stanovništvom. Iseljavanje je pri kraju. Već sutra ćemo svjedočiti povratku iseljenih. Nigdje se ne živi bolje, nego u Hrvatskoj, samo da je malo više para.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik- Možda mrvu pretjerani optimizam ali sve u svemu vjerujem da će biti tako. A istina je da se u nas još uvijek dobro živi. To što su neki sami iskopali jamu iz koje se teško izvući to je njihov problem. Mislim, konkretno, na one koji su se prezadužili pa… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis Je li te to Alerikov sindrom spopao? Dobro se živi !? Netko si je sam iskopao dužničku jamu? A reci mi čiji je onaj dug koji danas iznosi 61,5 milijardi €? Čak da i nemaš ni kune duga a imaš ženu i dvoje djece, naša ti je lijepa, draga,… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani Krive su ti brojke. Ukupni dug je 108 milijarda eura. I dužan je onaj koji je dužan. Onaj koji nije – nije.Kad propadne takav financijski susttav, neće propasti samo kod nas. Propast će svugdje. A u tom trenutku je jedino bitno da smo energetski što manje ovisni i prehrambeno… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Ako lažem ja ne laže link – http://hrvatskidug.com/

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Mislim da ti griješiš, jer ona brojka od “108” je postotak BDP-a koji je dosegao vanjski dug (2016.)
(ovdje sam ti postavio link na kome možeš pratiti vanjski dug RH u realnom vremenu, no ovi iz redakcije spavaju:)
..u tražilicu ukucaj – hrvatskidug.com)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani
Ne brini, moje brojke su točne i odnose se na ukupni dug, države, građana i poduzeća i iznosi upravo onoliko koliko sam naveo.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Daj mi link pa da se uvjerim ? (a dug građana i poduzeća nije vanjski dug RH, jer građani i poduzeća brinu sami o povratu tog duga a onaj koji je napucala država mi svi skupa vraćamo kroz porez ili prodaju državne (zajedničke) imovine i to je ono što… Pročitaj više »

pero
Gost
pero
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

ajd mi objasni tko će platiti dug države????

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  pero

pero Dug države će platiti porezni obveznici što znači građani Hrvatske. Zato što taj dug i jest napravljen u ime i za račun tih građana. Za infrastrukturu, zdravstvo, investicije, obranu, policiju, vojsku. Novac za otplatu duga se prikuplja porezima, taksama, pristojbama i prodajom državne imovine. Socijalisti misle da bi država… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Na mala vrata, opet plasiraš laž o socijalistima (jer, zna se nakon mnogo ponavljanja laži ljudi u nju i povjeruju). Upravo suprotno, u socijalističkoj državi su dostatni manji porezi zato što nitko nije motiviran da novac za porez državi stavi u svoj džep. U Kapitalističkoj državi su porezi veći… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani Ne znam u čemu je manipulacija. Malo je previše od tebe prozivati me za laži, i to kad ih nema. Komentar si napisao samo da bi me blatio i vrijeđao. Država je skupa, a ta skupoća se ogleda u poreznom opterećenju. Ako želiš socijalno osjetljivu državu koja će brinuti… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  otpisani

Tako je, u trulom mračnom socijalizmu mali obrtik je bio oslobođen poreza dvije (2) godine, jel tako i danas?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Ne znam kako je bilo s obrtništvom u Jugoslaviji, a danas u Hrvatskoj su obrtinicima na raspolaganju razni poticaji ministarstva gospodarstva, EU fondova, mogu birati žele li biti u sustavu PDV-a ili ne (uz uvjet da im godišnji promet ne prelazi određenu sumu) što je vrlo slično oslobađanju od poreza… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Štovani druže-gospodine SOA, evo živi dokaz da se u Hrvatskoj može kada se hoće, živjeli !!
https://net.hr/danas/hrvatska/sve-ostaje-u-familiji-bivsem-hdz-om-gradonacelniku-i-optuzeniku-sin-i-snaha-uz-dom-perignon-reklamiraju-vilu-izgradenu-poticajima/
PS
Ima jedna lepa pesma od el.org. “Zlatni papagaj”
ti vjerojatno spadaš u tu opjevanu skupinu tatinih sinova.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, za te be bi Zdravko Čolić kazao:”Ti živiš u oblacima mali . . .”

Blues
Gost
Blues
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, pretpostavljam da si uračunao i unutarnji dug kojeg mnogi zaobilaze?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Blues

Blues
Da, riječ je o ukupnom dugu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik:
Jeli ti dug?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- A što nije pola države otišlo na more? Nisu kafići puni od jutra? Vozni nam je park ništa lošiji nego u Italiji. Malo tko ne posjeduje vlastitu nekretninu. Doduše ja niti sam na moru niti u kafiću ali se na lovu nikad nisam žalio. Sam sam svoj gazda, što… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis Ok. To isto mogu i ja za sebe reći. Živim od samostalnog rada, doduše, formalno sam u penziji, djelatnost sam prebacio na mlađeg člana obitelji ali kako se na oglas za posao već godinu dana nitko ne javlja (!) ni ja nemam vremena za kupanje ili sjedenje u kafiću… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Piretis

Hoćeš @Piretis,platit ćeš ti taj dug ,itekako ,kao i ja moj.Ali kako…?E”,to je @otpisani objasnio.Platit ćemo i mi i naša djeca.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ko je vidia pit kavu hodajući ulicom. Iz velike plastične čaše. Di to more bit! To ima samo na degeneričnom globaliziranom zapadu. Jebeš kavu koju ne piješ dvi tri ure. A di su godišnji odmori. Spajanje radnih dana sa vikendima i blagdanima. A svakih par dana neka fešta. Pobjedili, izgubili,… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ima tu istine što si napisao a sad kad si savladao ulicu zaputi se u neki proizvodni pogon, neko od onih rijetkih koji još nešto rade, pogledaj ljude, snimi situaciju a onda pravac truli zapad u isti takav pogon pa vidi jel se radi više ili manje. Odgovorno tvrdim da… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:
Metoda u etapama da “gospodari”dobiju vise “zivotnog” prostora:
Coffie to go
Assad must go
Folk to go
Ne okreci se sine

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, pa nisam siguran u ovo što pišeš, da bi kod nas dobro živio moraš varati državu, jednostavno ne možeš pošteno raditi, platiti sve harače i da tebi ostane za normalan život. Ovo za Njemačku i Francusku su bedastoče, da bi kod nas zaradio isto kao tamo moraš dva do… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Nije nužno varati državu. Eto ja je ne varam. Jednostavno ne tražim ništa od nje, mislim poticaje i subvencije a ona me pušta živjeti. Radi se konkretno o poljoprivredi. Posla ima, samo se treba uklopiti u aktualnu situaciju. I ne valja previsoko postaviti letvicu. Uvijek imati dosta ali nikad… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Varanje države !? Ne dati varalici, ne možeš zvati – varanje varalice, već samozaštita od varalice.

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  Piretis

Bravo Piretis!

Kao da sam ja pisao i sebe opisao?

Carlosan
Gost
Carlosan
2 godine prije
Reply to  otpisani

To je javni dug. Tu spada i zaduzenje agrokora npr.
Dug drzave je cca 10 mlr.

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ivo
🙂

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerki, ajde pojasni taj mistični pojam “socijalistički mentalitet”.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Zigi

Zigi
‘Država je odgovorna za sve, mora mi omogućiti posao, zdravlje; poduzetnici su lopovi; nitko me ne može tako malo platiti koliko malo mogu raditi; da bih ja bio na dobitku, netko mora biti na gubitku; država ima novca i moje je pravo varati državu’.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Minus jer tako nije bilo, pravo na varanje države danas imaju samo simpatizeri vladajuće stranke i adezejci doživotno jer ih nitko nikad ne smije ni opomenuti ako ne žali dobiti pridjeve mrzitelja sveg rvackog itd itd.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Tvoje pitanje je glasilo što podrazumijevam pod pojmom ‘socijalistički mentalitet’ pa sam radi razumijevanja to i pojasnio. Nisam govorio o Jugoslaviji (to je povijest koja me ne interesira), svatko o životu u toj državi ima svoja sjećanja i svije istine. Tako i ti.

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik , meni ovo navedeno zvuči vrlo univerzalno , to jest tako se u pravilu pokušavaju ponašati upravo tzv poduzetnički orjentirani likovi.Svi oni uvijek krive države u kojima djeluju , pokušavaju zaobići poreze kako god znaju,zdravlje rješavaju pomoću poznanstava i mita(ne readi se o kavi i kakvom konjaku).Ako ćemo pravo… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Slava Konobarici!

Alxx
Gost
Alxx
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“…izvoz raste…”

… Hrvatska je 2017. god. uvezla hleba za 60 miliona evra… (!!!)

… pored onolike Slavonije uvozi se, između ostalog, svinjetina, krompiri, mleko i jaja (!!!)… napredak je fantastičan… 🙂

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Alxx

@Alxx- Točnije strani trgovinski lanci su uvezli taj kruh. I ostali pomenuti polj. proizvodi su uglavnom iz istih tih lanaca. (Usput jaja imamo više od potreba pa ako je i uvezeno ali je još više izvezeno, isti slučaj kao i sa medom.) Pitanje poljoprivrede je puno šire i traži državnu… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ma hajde, 1992.-2000. je bio značajan broj Ukrajinki u ovom regijonu, konobarica.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Direktor

Ja sam čuo da se Švicarska, Norveška i Island boje ući u EU jer će ljudi povedeni hrvatskim primjerom im otići iz zemlje…

Alerik ne prodaji demagogiju, slažem se u Hrvatskoj se živi još itekako dobro koliko smo se opljačkali…

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik Hm, sve u svemu, mogli bi reći da smo negdje na kraju 1968 godine, kada su ljudi već legalno odlazili na rad u inozemstvo a i smiješe nam se ´70 kada standard treba da krene uzbrdo, ljudske slobode bujaju, gradnja kuća i stanova u zamahu… jedina je… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani Stvar je opet u brojkama. Imamo loš odnos umirovljenika i zaposlenih. Od onih koji su zaposleni, dio je zaposlen u državnoj upravi (gradovima, općinama) i tamo treba taj broj smanjiti, a povećati u realnom sektoru. Treba napraviti teritorijalni preustroj, smanjiti broj općina. Treba smanjiti poreze, promijeniti izborni zakon, reformirati… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik
Dakle, kada sve nabrojano “napravimo” biti ćemo na konju;) (mislim da bi bilo lakše reinkarnirati Jugu nego sve ovo)
.. nego, nisi mi odgovorio na pitanje-“ne iskoristimo li vrijeme sad, situacija će se okrenuti protiv nas”…. što se sad može okrenuti protiv nas kada je sve super??

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

pa to znaju svi i evo vec 3. ciklus predizbornih obecanja govore,al svaki put corak.
a omjer zaposlenih i umirovljenih ce bit sve gori (slabo penzioneri dizu sidro,a jos slabije zaposleni u javnom servisu).

ne mirise na dobro,a prokleto je kad se zadovoljimo s ‘moglo je i gore’.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

tobia
Kažeš da slabo penzioneri dižu sidro. To znači da žive sve duže,a to govori o kvaliteti života u Hrvatskoj i nivou zdravstvenih usluga.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

tocno, zalosno bi bilo da nam je medicinska skrb nazadovala,al mislim da se ti i ja ipak razumimo sto sam htio kazat. medju nama receno, 2018. je bolje nego 2010., 2010. bolje nego 2000., ’90. iz objektivnih razloga preskacem. al da je boljitak moga brzi i veci, je. korupcija je… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Treba za 80% smanjiti broj bolnica. Ravnatelje treba postavljati po uzoru na Kubu. Na Kubi liječnika nakon završenog studija medicine šalju na studij Ekonomije u USA, pa ga postave za ravnatelja, pa tamo nema lopovluka i gubitaka. U Hrvackoj liječnik nakon studija medicine ide na usavršavanje u Vatikan, pa najon… Pročitaj više »

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije
Reply to  otpisani

A ne. Konobarica nikako nije bila iz Osijeka. U Osijek se tada dolazilo i to ne na konobarenje, nego na skolovanje i rad. Osijek je bio jedan razvijen indistrijski grad.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik: Prvo, NIJE stabilno NISTA. Drugo, ako je vec sve tako stabilno kao sto tvrdis, cemu onda reforme?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Sarajevo
naravno da je stabilno. Broj zaposlenih se stabilizirao i raste. Porezni prihodi rastu (nisu manji), prihodi od cestarina rastu, od trošarina, što znači da se ima. Oni koji su mudri predviđaju i sutrašnje prihode i rashode, zato čak i da da bi ostalo ovako, mora se mijenjati sad.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik:
…da, inace IsraHellski avioni i lete samo iznad stabilnih teritorija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Sarajevo
Točno. Ti avioni će letjeti da stabilno i ostane. I nisu više izraelski, sad su hrvatski.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dao sam ti plus, jer iz tvog ugla sigurnosti je to ok. Iz mog je to prinudna kupnja potrosenih aviona. Ponizenje za dan koji se slavi kao najveci u prelijepoj zemlji Hrvatskoj, veliko. Nadlijetanja i prelijetanja (jos uvijek, a kako je i receno) IsraHell-skih zrakoplova bas tada, u taj cas… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

USS “America”promijenio ime u USS”Prema Dnu”.(5200m. dubine)

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Aii su proizvedeni u jugoslavensko doba da se ne zaboravi!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik:
Brzi si od zmigavca!

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SoAl, ..” Ima nekakav gospodarski rast…” čega rast ..? dobro ajd’ vikend je ovo ono … otreznićemo se valjda bis morgen 🙂

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  EU dismr

Ima rast qrca!

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hrvatska stabilna zemlja? Pa dali ti zivis na Marsu ili u Hr? Masa mladih napusta tu u tvojoj glavi stabilnu Hrvatsku svaki dan. Ukrajinka ti je posluzila kavu zato sto Hrvati na obali ne mogu da prezive sa 3500- 5000 kuna kolika je konobarska placa a ukrajinka dobije i smjestaj… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

OBIČNo
Možda je tvoja kupovna moć takva i možda se ti grabiš u samoposlugama za neki artikl, ali vjeruj da si manjina. Na turizmu jednostavno svi zarađuju. Svi znači svi.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik:

Turizam je super, a Hrvatska ima najljepsu obalu i prelijepo more.

Nego,
cije su banke?

Sve hrvatske ili samo nekoliko?

Ustvari, koliko?

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U turizmu sam zaposlen vec 26 godina i sigurno me ti ne mozes prosvijetliti po pitanju zarade u turizmu. Kao sto sam rekao,80% novca od turizma ide van gazdama. Nesto sitno zarade nasi ljudi koji imaju apartmane. Kad odbiju troskove za odrzavanje tih apartmana ipak im ostane koja crkavica da… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

OBICNO Zauzeo si lagodnu poziciju. Svi drugi su krivi za tvoju situaciju. Kriv je Tito, Tuđman, Pavelić, Račan, sistem, država, Amerika i Kina. Hrvatska je u kapitalizmu i u EU, društvo mogućnosti. Oni sposobniji uspijevaju. Oni drugi rade kod sposobnijih. Ispričat ću ti dva primjera iz moje okoline. Prvi –… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ti si napisao da je Hrvatska stabilna drzava. Sad ja tebe pitam kad covjek sa visom strucnom spremom nakon odradjenih punih 40 godina staza ne moze da prezivi od svoje mirovine ko je tu kriv? Drzava? Sistem? Ima tu vise krivaca ali sigurno je da drzava u kojoj 70% umirovljenika… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

OBICNO Tvojim frustracijama nema kraja. I ništa te ne može razuvjeriti da je sve crno i da će biti još gore. Meni je žao svih ljudi koji su se uzdali u državu i nisu na vrijeme počeli misliti sami o sebi. A prva stvar kod odraslih ljudi je – uzdaj… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne radi se tu o mojim frustracijama nego o cinjenicnom stanju. Ja samo vidim sta nam se ovdje desava i kako je vecini iz godine u godinu sve tezi zivot. S obzirom da mi je jasno sto se zadnjih decenija odvilo i odvija ovdje a i imam koje zrno i… Pročitaj više »

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Zaboravio si dodati da je turista svake godine sve vise, rekordna sezona ?

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerice, ti zivis u nekom svom balunu, u svom svijetu iskljucen iz svakodneVnice. Uteka covik na zapad, ostavija sve svoje iza i pise kako je nama dobro haha. Klasicni auslander, gastabajter

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Majk O meni ne znaš ništa, a ja o tebi znam da si poslovođa i da ‘imaš deset radnika pod sobom’ (tebe citiram). Ne živim ni u kakvom balunu, živim s obitelji oduvijek u Hrvatskoj i osim što je ovo najljepša zemlja na svijetu, osim što volim svoju domovinu, činim… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, jasno je da nije sve baš crno i postoje oni kojima ide dobro(pa i u ratovima postoje oni koji žive predobro) ali opet od kuda tebi toliko bjele boje da premažeš sve crne rupe!Optimizam je ok, ali kada ga je previše postanje nevjerodostojan.

Miro
Gost
Miro
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, pročitak ovih nekoliko desetaka postova, i mogu ti reći da se slažem s tobom skoro u svemu. Živim u Zagrebu, ponekad kupujem na akcijama, kojih uvijek ima a ne samo u jutro, svi trgovački centri puni (tko ne vjeruje neka proviri u Arenu ili neki od Mallova i Cityja),… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Miro

Eh Miro, Miro, daleko si dogurao kada kupovanje po Mallovima i Cityjima uzimaš kao znak dobrog života u RH ! Mallove, Cityje, Lidle Kauflande, Konzume itd, možeš usporediti sa hranilicama i pojilicama za divljač uzgojenu u neprirodnim uvjetima pa nakon ispuštanja u lovište a kako ta divljač ne bi krepala… Pročitaj više »

Rabotnik
Gost
Rabotnik
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerice, brate, pa ovo zvuci kao da pises za mas medije. Savrseno izbalansirano i k tome plasticno. Vrijeme ce pokazati je li to “prava osoba na pravom mjestu”. Mozda i je uspjesna politicarka, ali onda se postavlja pitanje za cije interese radi.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

SoA, sad si zasrao stanicu, šefa stanice i 50 metara štreke.
Nisam to očekivao od tebe

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Kommersant :Da li je RH slala oružje teroristima u Siriji?
KGK: Koliko ja znam- nije,a bome nisam to ni vidila.Raspitati ću se kod Lozančića i Mamića!Možda je stvar usro
Milanović.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Dobar intervju. Dobar razgovor. Lijepo balansirano. Predsjednica je izrazila stavove hrvatske vanjske politike. Kome paše, dobro. Kome ne paše….isto dobro.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zagor

Ma daj, Zagore, pa 2/3 je lagala.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Pa zar to nije odlika svakog političara, znači naučila zanat pomalo.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Kraljica Balkana. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Majke mi, ima problem s čitanjem, znaš ono kad kad pročitaš unaprijed, ja mislio da si napisao Kraljica trotoara . Reko’,… kakve veze ima Mile Kitić s Kolindom

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Kakva god bila, jos nije pustila u prodaju organe svojih gradjana, za razliku od naseg predsednika. Niti je pocela deliti tudje kuce za naseljavanje “migranata”.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Bilo bi lijepo vidjeti da neki hrvatski list uradi intervju sa nekim od ruskih funkcionera.Ili čak bjeloruskih.
Pa da uporedimo slobodu štampe i kvalitet pitanja.Možda već i postoji neki u skorije vrijeme urađen?

Nil 1
Gost
Nil 1
2 godine prije

Nema ona kičmu da kopira njemacku radnu placu na Hrvatskog radnika od Vukovara do Dubrovnika.. ej njemacku plaću obicni papir format a4 nije sposobna kopirat a da ne govorim gigante da otvara..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Oh da , kako da i ne , sve nam to govori predvodnica inicijative Jadransko-balticko-crnomorske Uspravnice , tzv medjumorje ,pa uloga u ratu u siriji , pa uloga njenog kabineta u pokusaju preslikavanja oluje na ukrajinu u rijesavanju reintegracije donbasa i luganske republike , pa uvodjenje sankcija Rusiji na prvi… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ne postoji njena uloga u ratu u Siriji. tek je postala predsjednica, a cijeli posao oko oružja za Jordan (pa dalje) je odradila tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Nije ona pokušavala preslikati mirnu reintegraciju Podunavlja na Ukrajinu, nego Plenković. Dakle, Žukov u ništa (gledam Alku:))

žrec
Gost
žrec
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik, Žukov i Busola redovito u ništa te skupa ukupno imaju 0 bodova.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  žrec

Drugovi još cmizdre za propalom državom.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Jole

Jole, ova država je izmislila ministarstvo da bi smjestila svog hadezejca koji rasprodaje državnu imovinu, znaš koje države? one koju su drugovi izgradili a ne Briselska gospoda i umišljeni novokomponovani političari koji su ljude doslovno otjerali, kome se ne sviđa-doviđenja. I onda bez srama napišeš da drugovi cmizdre za propalom… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Mali ispravak – Najvećom DENACIONALIZACIJOM ikad viđenom na ovim prostorima. (sve oteto radnom narodu koji je bio legitimni vlasnik nad sredstvima za rad i proizvodnju) … a Jole trola, ili ne razumije niti da je živ.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani, NE, nešto si preskočio, istina je da ta NACIONALIZACIJA nije počela kad se juga raspala već prije, čak sam mišljenja da je to i jedan vrlo bitan a možda i jedini razlog raspada bivše države i dolazak starih lopova na vlast jer su dobro znali što koja Republika posjeduje.… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Mikojan
Kada narodu nešto uzmeš, pa onda to padne (bilo uz naknadu od jedne kune ili nešto više) u ruke pojedinih bogataša i probisvijeta onda je to DENACIONALIZACIJA (razvlašćenje naroda)
Kada od pojedinaca, bogataša uzmeš i daš narodu na raspolaganje, onda je NACIONALIZACIJA (prijelaz u vlasništvo naroda)

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani, daj da završimo trakavicu, stalno preskačeš nešto, preskačeš otimačinu zvanu nacionalizacija i odmah skačeš na denacionalizaciju za jedan Dinar, Marku, Kunu. Da bi nešto bilo denacionalizirano mora biti nacionalizirano a to OOURi, SOURi i ostale radne organizacije nisu bile, one su bile društvene, radničke a ne državne, da bi… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Jole

Istina je i to. Ima ovdje dosta takvih izgubljenih u vremenu i prostoru.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Vespa?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah
… možda, Jawa 350 ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani: Sa 2 auspuha!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

MZ
ETZ 250
Nije bio los!

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah
Ha! Vespa sa jednim (maksi) auspuhom!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani:
Vespa Auspuhic?

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah
Ah, sjećaš se Vespe kad je bila novija, imala je auspuh kao avion ?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A Kolinda u NATO paktu gdje je sve dogovoreno i organizirano, veliš ” nije znala”. Pa nemojmo se zjbvt.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Zalihe nafte u Siriji u Palmiri koje je otkrio Ina Naftaplin, za vrijeme direktora Davora Šterna, se sada procjenjuju na 28 milijardi dolara.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Malo si previše kivan na predsjednicu HR,neznam možda te previše ljulja nostalgija za jugom.Ili si samo ljut zbog današnje obljetnice,jer su tvoji onako pobjegli na današnji dan.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Prijecijednica je vrhovni komadant oruzanih snaga RH , znade li gospodja gdje joj je vojska ?
Koliko ja znam na granicama Rusije ,odnosno na granicama Ruske eksklave Kalinjigradske oblasti , tocnije u Poljskoj i Litvi .
Mozda nesto vise o tome zna moj stari drug Son of Alerik 🙂

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Nije to njeno neznanje već novinara koji je vodio razgovor i koji možda i nije htio postavljati previše teška pitanja.Što opet otvara pitanje čiji je to list i kome je naklonjen.Možda prozapadnoj liberalnoj političkoj opciji.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Simo

Nije Kommersant je provladin, ne uvijek baš u svemu, da ne ispadne Službeni list ….Ali im je ovo , vidim, poslužilo kao “Još jedna EU zemlja nije za rat protiv Rusije, ” kao npr, Engleska……

Simo
Gost
Simo
2 godine prije

Možda je najbolje ukucati komersant u pretraživač pa vidjeti kakve su vijesti i tekstove objavljivali a da se spominju na našim jezicima.Ono što su naši mediji prenosili vezano za Srbiju a da je izvor bio komersant,obično je dolazilo od medija tipa ringierovog blica ili dojče vele.Sa naglaskom ruski.I nikad nije… Pročitaj više »

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

HV više nije u Litvi.Dečki su se vratili doma.Iskreno,nemam pojma zašto bi to trebalo tebe interesirati gdje se nalazi HV,da se nisi možda zabrinuo za dečke i cure?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žukov- Budimo realni ali ti koji su negdje uz Rusku granicu su u stvari plaćenici. Njima vojska niti je dužnost niti čast, ona im je osiguranje egzistencije. Ono što mene nervira što su tamo gdje već jesu pod mojom zastavom pa ispadne da štite moje interese.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, budimo realni i ovi koji se danas nazivaju dragovoljcima i braniteljima su također bili plačenici

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Pa ne bih baš rekao. Da, dobijala se nekakva plaćica bilo od poduzeća ili od HVa ali to nikako ne bih nazvao plaćom. Pa na kraju krajeva morali smo i mi od nečega kupiti cigarete ili nešto drugo u dućanu. Ne sjećam se da se nešto od tog novca… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, a zar misliš da je radnička plaća bila veća?? Nije, bila je isto mala a koliko pamtim na front se slalo cigareta, hrane i svega ostaloga toliko da su neki rat završili kao poduzetnici, obogatili se na radničkim pošiljkama. Plačenik je svatko tko za svoj rad dobiva plaću, on… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan- Ženin je bratić ostavio posao i obitelj u Australiji, cijeli rat proveo na slavonskom bojištu, i odmah se poslije rata vratio u Australiju. Sigurno je došao radi vojničke plaće? Takvih i sličnih znam dosta. Isto kao i one iz “Munchenske bojne”. Nije baš jasno što znači “sluša poslodavca ili… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, jedano od tisuću ili kako su ih srbi imalli, vikend ratnici. Nije došao za plaću već je trošio svoj novac, ok, i što je napravio, je li spasio Vukovar, nije, Osijek? Njega je spasio Glavaš a ne neki australac. Znam i ja dosta stranaca koi su nešto mutili ovuda… Pročitaj više »

mmm
Gost
mmm
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa u cemu je problem sta je Hrvatska vojska u litvi ili poljskoj na poziv litve ili poljske.koji ste bi jadni licemjeri isprani ruskom propagandom,nakazi li se ruska vojska u srbiji na franicama NATO pakta.jesre li vidjrli da netko kmeci radi toga,jedino vi rusofili cim jedan vojnik krene prema istoku… Pročitaj više »

Dan Dare
Gost
Dan Dare
2 godine prije

Tipičan NATO-puppet. Mene nikada nije prevarila, a neće ni Cara.

Simo
Gost
Simo
2 godine prije
Reply to  Dan Dare

Nemoj tako.Ako nato ima neko lijepo lice onda je to Kolinda.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Simo

Da Simo u pravu si , da vidis Dare ovu nasu Jelenu Milić horor uživo čak i kad se našminka , a Kolindica je ko šećer, samo još da je upoznamo sa Vojvodom , već je bacio oko na nju 🙂
comment image

Dan Dare
Gost
Dan Dare
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ova je više za Macrona. ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Dan Dare

Ne Dare,ne.Zamisli nju i pijanog Junkera u klinču!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Juncker:
Prestar sam za dvije blizanke!
(vidi duplo)

Dan Dare
Gost
Dan Dare
2 godine prije

Tadmure, u pravu si. “Alcoholic in Chief” bio bi dobar par za ovu… damu. 🙂

wetzer maja
Gost
wetzer maja
2 godine prije

junckeru se vise ne dize – sam je priznao….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Zašto nas prepadaš Riddick???

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

HAHA, to je jedna od lepših slika , nisam hteo da okačim neku baš ružnu sliku kada iskrivi facu ili kad se kezi da ne kažu da sam namerno odabrao lošu sliku.
Ajde klikni na ovu sliku ako smeš
comment image
Kolinda je puno diskretnija i perfidnija
comment image

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick:
Nije lijepa
al je zato ruzna.
Njena djeca sa Vucicem?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

A šta misliš Vojvoda Šešelj i Kolinda , a …

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Riddick= sadista??

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Tako izgleda bez šminke ,istina je ružna .
Slično izgledaju njene koleginice Sonja Biserko i Nataša Kandić , Bog niti ih je obdario lepotom ni intelektom izgleda…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Kadrovska “Muppet show” politika americkih ambasada?

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Dan Dare

Nikada ne zaboravimo da je ona primarno potrčko Trilateralne komisije. Ako oni kažu da svi skočimo u provaliju, KGK će se zalagati da tako i bude. Nema tu stvarne ljubavi prema državi niti građanima.
Samo privatni interesi korumpiranih, hladnokrvnih oportunista.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  tuf

tuf Kolinda nije ničiji potrčko, to si dosad moga i sam vidjeti. Ne znam kako je promaklo svima vama Pernarovim fanovima kako je Kolinda pozvala Ivana Pernara na razgovor nakon što je postao saborski zastupnik. I što se nakon toga dogodilo? Pernar ni riječi nikad o razgovoru nije rekao! Niti… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bilo je na izlasku ona narodna, žvače dupe gaće !!
Gdi će progovoriti, lud je ali tolko glup nije !

Siniša
Gost
Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Blazeno je njeno carstvo nebesko, ni brige, ni pameti.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Meni je gospođa Kolinda baš simpa !
Slab sam na to godište 🙂
Odajem joj priznanje na trud i zalaganje. Od nje se i ne očekuju neki spektakularni rezultati. A malo šta je u njenoj moći?!
Ja sam jako zadovoljan sa drugaricom Kolindom 🙂

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Weteran

aj k’ragu 😉 al sta je, je….ispunila je obecanje da ce HR bit bolja of SUI (svicarci su ispali 1/8 final, HR ‘ispala’ u finalu) 😉 ovi interview je odradila prijateljski kako treba, al nemojmo se varat, njene osobne ‘domace’ objave jasno pokazuju da joj je jezik cesto brzi od… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
2 godine prije

Naša predsjednica ima neke humanističke stavove (pitanje dal su njeni u potpunosti) i vjerujem da je odrasla u neuglednom okruženju i vjerujem joj da voli sportove, ali što se tiče ključnih pitanja samo papagajski ponavlja direktive iz američke i londonske radionice (širenje NATO nije protiv Rusije, potreba je diversifikacija izvora… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
2 godine prije

I stalno se sa usta balkanskih političara čuju EU beskičmeni ulizivački geografski paradoxi tipa želimo europsku Hrvatsku ili želimo Srbiju u Europi, želimo da je Bosna i Hercegovina dio Europe, kao da su te države u Južnoj Americi ili Istočnoj Africi pa bi se sada kao i migranti katapultirale u… Pročitaj više »

Lala
Gost
Lala
2 godine prije

Poslali vojsku na Ruske granice. To bi im prvo postavo pitanje, šta traže tamo.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Meni je osobno Salisbury “EU prihvaćena” priča “o solidarnosti” jedna mentalna tragedija, jedan duhovni procjep i pokazatelj da je Europska Unija inteligencijski pala ispod razina najdebilnijih komunističkih jednopartijskih umova prošlog stoljeća, a dojam je još i gori s obzirom na dostupnost informacija i informatičko okruženje. Takve neprovjerene direktive o “diplomatskoj… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Ovako je Tito razgovarao sa Rusima . Tito 1948. odbija Rezoluciju Informbiroa.U SSSR-u i drugim zemljama “narodne demokracije” pocinju gromoglasna sudjenja “Titovim spijunima”, a za Tita se govori da je fasista, izdajnik, lakej imperijalizma, prodana dusa, Juda. I onda Prve Olimpijske igre na kojima nastupa SSSR i drugog dana takmicenja… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Presmiješan si .Kome je to on rekao njet ? Razišao se sa Staljinom,a to je mogao jer je imao Zapad iza sebe.Svijet je bio višepolaran i ideološki podijeljen pa se moglo igrati na dvije karte.Nisu SFRJ digle radne akcije kopanja kanala i nasipa,nego pomoć sa Zapada i jeftini krediti.Da toga… Pročitaj više »

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Jole

@Jole: Definiraj pojam bajka, nakon toga usporedi sa onim sto se zaista zbilo i zbivalo. Vrlo jednostavno ces doci do toga da zapravo ti zboris o tome sto bi moglo biti, suprotno od onog sto ti se zbori, tj. sto je zasita bilo. Sjecam se nekad davno postojala je neka… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Sarajevo

Bajka je kad se stvara teza bez argumenata.Nisi ništa rekao,nego samo potvrdio to što sam napisao.Ti si kao prateći volal istomišljenika,a nemaš ništa za reći.Bolje da si nisi niti javio.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Jole

@Bajka,bajka,
sto servira Alerika majka?

Ukrajinska konobarska pj.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Jole

Jugoslavija je bila spejs satl u odnosu na ovo sto imamo od 1990 g do danas , ja sam zivuci svjedok vremena , a sjecanja nikada necu poloziti na oltar domovine kao sto je to vecina bivsih gradjana SFRJ uradila , jer to je licemjerno i pokvareno prvenstveno prema samom… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Da parafraziram TBF, kad ateista i komunista citira Krista, onda nek se spasi tko može. Kao pravi drug, starješina i komunista, dopustit ćeš da ima puno ljudi koji ne dijele tvoje mišljenje o Jugoslaviji iz jednostavnog razloga – nisu dijelili i tvoj standard. Nisu bili u tvojoj klasi u besklasnom… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Zukov,ti koristis ekavicu. “prenos”, “obelezio” .Konacno si poceo pisati svojim jezikom,Nemoj se vise muciti sa ijekavicom i tebi stranim jezikom

Anarho
Famed Member
Anarho
2 godine prije
Reply to  Rokokoko
Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Rokokoko

A ti si Rokokoko bedak, kad sam u Slavoniji mislim da sam u Srbiji, ljudi govore kako govore ako ih razumjem ja sretan, pa da je klingonski, svejedno.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žuki, bez obzira na sve razlike ali Tito i Kolindica imaju istog tvorca.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Bio sam u Rusiji i mogu reći da je KGK ostavila duboki dojam na Ruse. Isto sam doživio i u Njemačkoj gdje su me mnogi ispitivali o hrvatskoj predsjednici nakon Svjetskog prvenstva. Žena koja govori 7 stranih jezika, uz karijeru ima i dvoje djece šta je rijetkost danas. Za usporedbu,… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Sirenje optimizma na vrhuncu…a jesen stize.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Mene na ovoj temi iritira što neki tipovi iza tipkovnice pričaju o Kolindi kao glupači i plavuši.Žena govori 7 jezika,završila zadnji razred srednje školu u bivšoj državi u SAD,na temelju razmjene najboljih učenika( njih 24 iz cijele ex. SFRJ ).Ima vas nekoliko koji to stalno ponavljaju pa vas molim da… Pročitaj više »

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Jole

Istina.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Jole

Ne mora ti to značiti ništa. Ne tako davno imadosmo ljude akademskog zvanja koji su bili perjanice u ratnom huškanju i totalno nesuvislim izjavama.

Klump
Gost
Klump
2 godine prije

KO GRABI KITU I PUT IN čista perverzija.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

“Drzave” nastale raspadom Jugoslavije sto se tice normalnih gradjana ne sluze nicemu niti teze cemu , tim drzavama upravljaju vojne hunte i ratni profiteri , 10 % nacionalistickih klosara drzi za taoce 20 milijuna Jugoslavena ,90 % ljudi zivi u bijedi i ispod svakog dostojanstva ljudskog bica , postoji samo… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ovdje ne živiš, ne znaš, a olako sudiš i prosipaš bezvezarije izdaleka. Danas je kudikamo veći standard nego li je ikad bio u toj crknutoj tvorevini. Štednja građana je dosegla 30 milijarda eura. Živi se bolje. I u miru, bez straha od špijuna, udbaša i što smiješ reći.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nevjerojatno sa kojim zarom i energijom branis tekovine nacionalistickih revolucija 90 tih , pljacku , palez , etnicka ciscenja , pretvorbu i privatizaciju ……U ovoj prici nismo bitni ti ili ja , u ovoj prici je bitna ISTINA . Pises da je standard danas kudikamo veci a 90 % ljudi… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ako je ono tvoje iz 45. bilo revolucija, onda bi ovo bilo kontrarevolucija. Međutim, 45. nije bila revolucija, nego kontrarevolucija pa si u pravu da se 90. dogodila revolucija. Ovako drug kontrarevolucionar: Hrvatska je 2011 imala ukupno 2 246 910 stanova (ukupno kvadrata 168 651 195), od toga je u… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne zelim kontaminirati prostor odgovarajuci na tvoje besmislice ,ne pada mi na pamet tebi ili bilo kome dokazivati ocitu cinjenicu , odnosno ISTINU da je SR Hrvatska bila velesila u odnosu na ovu opljackanu i prodanu RH. Hrvatska u socijalizmu – 1. Većina je gospodarskog i financijskog potencijala višestruko povećana… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Ništa ti ne brini, sve što si nabrojao o hrvatskim uspjesima u socijalizmu je djelo (političkih) Hrvata. Ako smo znali tad, znat ćemo (i znamo) i sad.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nije to djelo Hrvata vec gradjana citave SFR Jugoslavije , pogotovo istinskih i pravih antifasista koji su nakon drugog svjetskog rata i velicanstvene pobjede nad ustasama i cetnicima sjeli na tomos apn 4 i vozili ga do kraja zivota , eto to je razlika izmedju revolucije i kontrarevolucije , revolucionari… Pročitaj više »

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

@Žuki, plus k’o krofna .. ipak sam zbunjen, imao sam Tomos automatik, jel’ se on boduje .. 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  EU dismr

Boduje se sve sto je zaradjeno znanjem i radom .

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik, nema šta, cijenim tvoj optimizam ali opreza mora biti. Ako sve nastavi ovako, za 10 godina nećemo znati napraviti ništa osim napisati poneku aplikaciju za Javu, Android itd. a od toga svi ne mogu živjeti. Bez proizvodnje nema stvaranja nove vrijednosti a tu utrku gubimo i nije… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktor
Slažem se. Zato sam gore i rekao kako, mislimo li uopće održati ovakvo stanje, moramo se mijenjati. Prihode od turizma svesti u razuman udio u BDP-u, ovako smo previše ovisni.

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Od kad nema Tite, laganini pušite kite

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

!990. se poredili sa Svicarskom i Njemackom,2000. sa Ceskom i Poljskom AD2018 premijer nas usporedjuje sa Afrikom.Nakon ovoga gornji komentar SOA (onaj sa brojkama) je samo zestoka sprdacina sa samim sobom i svojim istomisljenicima

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Nije primetila da pada kiša, ako nije to znak ludosti onda neznam štoj je?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik