Transkript konferencije za novinare Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana

Vladimir Putin - Recep Tayyip Erdogan
5 komentara

Nakon jučerašnjeg proširenog sastanka Vijeća za visoku razinu suradnje Rusije i Turske, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan su u Moskvi održali zajedničku tiskovnu konferenciju, prenosi službena stranica Kremlja.

Vladimir Putin:

Poštovani gospodine predsjedniče! Dame i gospodo!

Danas smo održali šesti sastanak Vijeća za rusko-tursku visoku razinu suradnje. Ona je održana u poslovnoj, konstruktivnoj atmosferi.

Tijekom sastanka s predsjednikom Erdoganom oko užeg dijela strateških aspekata se raspravljalo o razvoju bilateralnih odnosa i interakciji na međunarodnoj sceni Rusije i Turske u rješavanju globalnih i akutnih regionalnih problema.

Vladimir Putin : Mi smo također razgovarali s predstavnicima dviju vlada koji su odgovorni za obranu i sigurnost, gospodarstvo, kulturne i humanitarne sfere i predstavnicima krupnog kapitala. Prema tradiciji, čuli smo izvješća o glavnim pravcima rusko-turske suradnje, te odobrili ciljeve zajedničkog rada u budućnosti. Donijeli smo brojne važne bilateralne međuresorne i korporativne dokumenata. Dakle, mogu sa sigurnošću mogu reći da se naša zemlja vratila na put partnerske i doista raznovrsne suradnje.

Napominjem da mi Tursku smatramo za važnog partnera u održavanju intenzivnog političkog dijaloga na najvišoj razini. Ovo je naš četvrti susret s predsjednikom u proteklih godinu dana.

Također je zadovoljavajuće da smo se nakon posljednjih nekoliko godina ponovno vratili poslu u ključnim bilateralnim sporazumima, posebno u zajedničkom strateškom planiranju. Međuvladine komisije za gospodarsku suradnju i javni forum će nastaviti kontakte između resornih ministarstava i parlamentarnih struktura regionalne vlasti.

Turska je tradicionalno jedan od glavnih trgovinskih i ekonomskih partnera Rusije. Međutim, u posljednjih godinu dana, uglavnom zbog značajnih fluktuacija valuta, kao i cijena energenata u svijetu, bilateralni promet se u trgovini smanjio za 32 posto. Ova situacija, naravno, ne može zadovoljiti ni rusku ni tursku stranu. Za promicanje stabilizacije protoka roba, usluga i kapitala je danas potpisan sveobuhvatni program suradnje za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Osim toga, odlučeno je da uspostavimo novi zajednički investicijski fond s kapitalom u iznosu jedne milijarde dolara. Vi se sada upravo svjedoci potpisivanju dokumenta.

Naravno, jedan od prioriteta u našoj suradnji je energija. Rusija pouzdano snabdijeva energijom Tursku. Već dugi niz godina plinovod “Plavi tok” funkcionira stabilno. Ove godine, Gazprom planira početak izgradnje još jednog velikog energetskog puta – “Turski tok“. Kroz Crno more se očekuje otvaranje dvije linije s propusnosti kapaciteta 15,75 milijardi prostornih metara plina godišnje. U prvom je plin ići na domaće tržištu Turske, a drugom, ako, naravno, to bude u interesu europskih partnera, plin može teći kroz Tursku prema Europi.

Rosatom počinje raditi na izgradnji nuklearne elektrane u Turskoj “Akkuyu”, četiri agregata ukupnog kapaciteta od 4 800 megawata. Ovaj projekt otvara dugoročne izglede za rusko-tursku suradnju u području civilne nuklearne energije. Nadamo se da će nuklearna elektrana “Akkuyu” uskoro dobiti status strateške investicije. Oba projekta, “Turski tok” i nuklearna energija, zadovoljavaju najnovije ekološke i tehnološke standarde i bit će ključni elementi za osiguranje energetske sigurnosti u regiji.

Među prioritetima se danas raspravljalo o proširenju industrijske i visoko tehnološke suradnje, osobito u teškom inženjeringu, automobilskoj i kemijskoj industriji, građevinarstvu i transportu

Bilo je govora o povećanju trgovine u nacionalnim valutama. Ponudili smo partnerima u Turskoj da stvorimo infrastrukturu za obavljanje usluga platnim karticama “Mir” u suradnji naše Sberbanke i turske Deniz Banke.

Raspravljali smo o mogućnosti za produbljivanje bilateralnih odnosa u humanitarnoj sferi. Planirano je da 2019. proglasimo “Godinom kulture i turizma”. Za taj smo posao zadužili relevantne agencije, koje će intenzivirati razradu pitanja o sigurnosti ruskih turista, koji opet pokazuju interes za odmor na turskim odredištima.

U razmjeni mišljenja o aktualnim međunarodnim pitanjima je mnogo pažnje posvećeno situaciji na Bliskom istoku, posebice u Siriji.

Govorili smo o potrebi ujedinjenja napora svjetske zajednice u borbi protiv terorizma. Primijetili smo kako su se, u velikoj mjeri zbog aktivne uloge Rusije i Turske, ne samo uspjele okončati borbe između sirijskih vladinih snaga i oružane opozicije, nego su pokrenuti i konkretni i izravni pregovori između zaraćenih strana u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Zbog koordiniranih akcija Rusije, Turske i Irana se primirje u Siriji općenito poštuje i znatno se smanjila razinu nasilja. Dogovorili smo se s turskim kolegama da i dalje aktivno sudjelujemo u borbi protiv terorističkih skupina, prije svega ISIL-a, radeći zajedno kroz vojne i posebne službe.

I u zaključku bih još jednom želio zahvaliti g. Erdoganu, svim turskim kolegama i prijateljima za smislene pregovore, kao i za poziv za sljedeći sastanak Vijeća za suradnju na visokoj razini u Turskoj.

Uvjeren sam da će dogovor koji je postignut danas poslužiti za daljnji obostrano koristan razvoj rusko-turskog partnerstva u svim područjima.

Hvala vam na pažnji!


Recep Tayyip Erdogan:

Toplo i s poštovanjem pozdravljam sve Vas ovdje!

Prije svega još jednom želim izraziti zahvalnost za gostoprimstvo koje nam je pružio moj dragi prijatelj, gospodin Putin.

 

Receo Tayyip Erdogan :Utvrdili smo Vijeća za visoku razinu ekonomske suradnje u 2010. godini. Naš cilj u odnosima je postići strateško partnerstvo. Tijekom proteklih sedam godina mislim da je ovo Vijeće radio na odgovarajući način i učinilo veliki posao.

Zbog toga i smo u mogućnosti produbiti odnose i našu suradnju. Mi smo i održali privatne razgovore, uz sudjelovanje izaslanstava.

Želim naglasiti neke određene karakteristike. I Turska i Rusija odlučno promiču svoje odnose. Nažalost, 2015. godine se dogodila tragedija, a gubitak je rezultirao vrlo ozbiljnim vremenima. No, uspjeli smo prevladati provokacije i sve probleme.

Također treba napomenuti da je bilo puno posla oko normalizacije naših odnosa. S gospodinom Putinom sam se susreo 9. kolovoza u St. Petersburgu, 3. rujna u Hangzhou i 10. listopada u Istanbulu. Na ovim susretima smo prešli kritični prag. U tom pogledu, također treba imati na umu da se nastavljaju naši telefonski razgovori.

Današnji sastanak je od velike važnosti. Treba napomenuti kako vjerujemo da postoji znatan pomak u našoj vezi, ali još nije dosegao potrebnu razinu. Mi smo završili proces normalizacije, a nakon našeg susreta i danas više ne želim ni spominjati riječ poput “normalizacije”. Nakon svega očekujemo da ćemo uspostaviti međusobno povjerenje i da će politički dijalog utjecati na ekonomsku sferu. Želimo i u tom pogledu očekujemo da Rusija u potpunosti eliminira ekonomska ograničenja koja protiv naše zemlje i dalje traju. Samo u tom slučaju je moguće postići promet od 100 milijardi dolara godišnje, kako smo najavili ranije. S druge strane, također očekujemo da Rusija preispita svoju odluku o bezviznom režimu. S druge strane, želimo da javni forum da poticaj našem radu.

Što se tiče turizma, želio bih pozvati naše ruske prijatelje u ovoj zemlji da dođu u našu zemlju i upoznaju se s kulturom i poviješću naše zemlje, čak i mjesta gdje se će se upoznati s našim znamenitostima.

Mi također možemo povećati trgovinu zbog plaćanja u nacionalnim valutama. Tijekom današnjeg sastanka smo se dotaknuli teme i zapovjedili našim središnjim bankama da u tom smislu nastave svoj posao s građanima Rusije u plaćanju u rubljama i turskim građanima u Rusiji da svoje isplate provode u turskim lirama. Na toj razini ćemo nastaviti svoje međusobne trgovinske aktivnosti. Tako je moguće da eliminirati pritisak na tečaj, koja se nastavlja i na rublju i tursku liru.

Želim se dotaknuti suradnje naše zemlje na projektu “Turski tok” i projektu nuklearne elektrane “Akkuyu“, ali i srednjoročnog plana za razdoblje od 2017. do 2020. godine i drugih sporazuma, gdje smo kao dvojica čelnika pokazali odlučnost i jaku volju.

Još jedan važan korak, kojeg se gospodin predsjednik dotaknuo na ovu temu, jest osnivanje zajedničkog tursko-ruskog investicijskog fonda od jedne milijarde dolara. To je od velike važnosti. Ta, kao i druga rješenja, te dogovor koji smo postigli danas, vjerujem da će dati poticaj razvoju naših odnosa.

Dragi članovi delegacije i novinari! Tijekom našeg susreta dotaknuli smo se regionalnih pitanja, posebice problema u Siriji i gospodarske suradnje u području Crnog mora.

Posebno treba spomenuti trojni mehanizam Azerbejdžana, Rusije i Turske, koji govorio je o problemu Karabaha, te što se može učiniti da se prevladaju problemi u rješavanju tih spornih pitanja. Bez sumnje, mi smo se također osvrnuli i na činjenicu da Rusija može napraviti mnogo u rješavanju ovih pitanja.

Posljednjih šest godina se u Siriji nastavlja krvoproliće, plač, a ljudi ove zemlje pate zbog rata, zbog ovog krvoprolića. Želim spomenuti vojnu operaciju “Štit Eufrata”, koji smo pokrenuli 24. kolovoza protiv terorističke organizacije ISIL. Treba napomenuti da smo očistili teritorij od 2 200 kvadratnih kilometara. Ako danas sa sigurnošću možemo govoriti o uništenju terorističke organizacije ISIL, onda možemo reći da je Turska u tom smislu pokazala veliku energiju.

Što se tiče humanitarne pomoći sirijskim ljudima, treba naglasiti ulogu Turske i Rusije. Vjerujem da je naša humanitarna pomoć bila od velike pomoći sirijskim ljudima. I mislim da je sastanak koji je održan u Astani bio dodatni faktor za proces koji je pokrenut u Ženevi.

S druge strane, u tom procesu treba napomenuti ulogu i Turske i Rusije. Nema sumnje da za dovršetak procesa u Ženevi sve stranke trebaju raditi nesebično. Također treba razumjeti da jedna teroristička organizacija ne može biti uništena od strane drugih terorističkih organizacija.

Valja napomenuti da su sve terorističke organizacije, u prvom redu ISIL, PYD, YPG, Al-Nusra, sve redom organizacije koje turska strana smatra terorističkima.

Vjerujemo da sva ova pitanja u Siriji treba riješiti na temelju načela pravednosti. Čak i ako ne dođe do dogovora o svim pitanjima, mi ćemo i dalje držati otvorene sve kanale komunikacije. Nadam se da ćemo tamo uspostaviti međusobno povjerenje i nastaviti jačati suradnju.

Poštovani predstavnici medija! Turska i Rusija nastavljaju blisku suradnju. Svakako, to smeta neke krugove. No, s druge strane, mi ne djelujemo provokativno i nećemo dopustiti da terorističke organizacije truju naše dobre odnose.

Još jednom, želim odati priznanje ruskom diplomatu Andreju Karlovu, koji je ubijen u samoubilačkom napadu. Danas, s ove govornice, želim još jednom izraziti sućut obitelji Andreja Karlova i cijelom ruskom narodu. U svom radu kao diplomat, kao veleposlanik, radio je teško i naporno na poboljšanju naših odnosa, odnosa između Rusije i Turske. Da, Karlov je bio blizak prijatelj našeg naroda i po tom će ostati časno upamćen.

Koristeći ovu priliku, želim izraziti zahvalnost na gostoprimstvu koje na je pružio gospodin predsjednika Putin, moj prijatelj. Još jednom želim izraziti zahvalnost i pozvati ga na sljedeći sastanak o gospodarskoj suradnji na najvišoj razini, koji će se održati u našoj zemlji. Ove godine u Istanbulu u srpnju će se održati Svjetski naftni kongres. Želim pozvati i gospodina predsjednika.

Još jednom pozdravljam sve Vas, dragi gosti!


Pitanje novinara: Moje pitanje je upućeno i gospodinu Putinu i gospodinu Erdoganu. Pitanje je u vezi Sirije. Antalija je bila domaćin sastanka čelnika turskog i ruskog Glavnog stožera. Turska je vrlo osjetljiva na terorističku organizaciju PYD. Ima li interakcija između obavještajnih službi i, ako ima, na kojoj razini? Hvala Vam.

Vladimir Putin : Mi smo jako zahvalni za razinu suradnje postignute između obavještajnih službi Rusije i Turske, između ministarstava obrane dviju zemalja. Isključivo zahvaljujući našoj suradnji s iranskim partnerima i prijateljima, mogli smo postići prekid vatre. Po prvi put u Astani se u pregovorima za istim stolom sjedili predstavnici zaraćenih strana. To je vidljiv rezultat našeg zajedničkog rada.

S obzirom na terorističke aktivnosti. Rusija uvijek snažno osuđuje sve terorističke akte, bez obzira koji ljudi obavljaju ove napade. To je naš principijelni stav i ne postoji i ne može biti nikakve promjene.

Razmjenjujemo informacije o anti-terorističkim operacijama. Već sam rekao da naše obavještajne službe vrlo blisko surađuju, a namjera nam je tu suradnju proširiti. Znamo koliko je teško stanje u regiji, ne samo u Siriji, nego i u drugim zemljama. Ne može nas ne biti briga, jer je to izvor globalne prijetnje, uključujući poznate probleme vezane uz migracijske tokova, zbog kojih Turska također trpi znatnu štetu. Mi svi sve razumijemo, vidimo i učinit ćemo sve što ovisi o nama kako bismo riješili sve probleme ove prirode. Neka nam se pridruže sve snage, kao što sam više puta rekao, uključujući i UN. Terorizam je moguće pobijediti samo kombiniranjem napora svih aktera.

Pitanje novinara: Dotaknuli ste se situacije u Siriji, pohvalili suradnju između dviju zemalja, uključujući i vojnu, u borbi protiv terorizma u Siriji. Kakvi su planovi ove suradnje, prema Vašem mišljenju, i je li nužan uvjet za rješenje ovog sukoba očuvanje teritorijalnog i političkog integriteta Siriji? I, sukladno tome, govoreći o političkoj i teritorijalnoj cjelovitosti, isto pitanje vrijedi i za Irak. Hvala Vam.

Vladimir Putin : Već sam ocijenio prirodu i razinu naše interakcije. Što se tiče budućnosti, onda moram reći da je stanje i dalje teško, ima mnogo faktora nesigurnosti, puno kontradikcija u regiji te u zemlji o kojoj govorimo, u Siriji. Dakle, želim izraziti oprezni optimizam oko činjenice da zajedničkim naporima, povezivanjem s drugim jakim akterima, uključujući i SAD, možemo učinkovito pridonijeti jačanju primirja i na temelju toga prijeći na sveobuhvatno političko rješenje.

Naravno, kako bi u regiji održali mir, pokrenuli proces oporavka Sirije i drugih zemalja u regiji, mora se poštovati načelo teritorijalnog integriteta, te u tom smislu, obnova teritorijalne cjelovitosti Sirije je po našem mišljenju, po mom mišljenju, preduvjet za trajni mir u toj zemlji.

Pitanje novinara: Dobra večer! Želim gospodina Putina nešto o Rusiji. U Rusiji dalje traje zabrana za rad Turske i ograničen je rad turskim tvrtkama i građanima. Možete li najaviti određeni period kada će se poništiti ta odluku? Hvala vam puno!

Vladimir Putin : Ovo pitanje je danas razmatrano s gospodinom predsjednikom, prije svega oko turskih građevinskih radnika, za koje vrijedi zabrana viza, radnih viza. Slažem se s gospodinom predsjednikom da zabrana neće biti ukinuta danas. Nakon našeg trenutnog ugovora, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i pitanje je čisto tehničke prirode.

Preostala pitanja vezana za liberalizaciju, nastavit ćemo rješavati. Vrlo je važno da postoji interakcija obavještajnih službi, kako bi se osigurala sigurnost u protoku osoba koje su nepoželjne u oba područja.

Pitanje novinara: Moje pitanje za Vas, Vladimire Vladimiroviču, kao i Vašeg kolegu, gospodina Erdogan. Približavaju se blagdani i turistička sezona. Govoreći o ovoj temi, potrebno je naglasiti ovu nijansu, kao što je sigurnost. Ako sam Vas razumio, te ste se točke dotakli tijekom razgovora. Važno je razumjeti da je li turska strana spremna jamčiti sigurnost naših građana? Mogu li ruski turisti koji će putovati u Tursku biti sigurni da im se baš ništa neće dogoditi? Hvala Vam.

Vladimir Putin : Turistički protok od Rusije do Turske je značajan faktor za tursko gospodarstvo. No, čak i za nas, za Rusiju, za Ruse, to je vrlo važan dio našeg života u posljednjih nekoliko godina. Stotine tisuća, milijuni ljudi, ruskih građana, ljetuju u Turskoj i podržani su i primljeni vrlo prijateljski. To svi znamo, a i sam sam u više navrata odmarao u Turskoj, kad ne radim ovdje u Moskvi, u Kremlju. I s tih odmora su mi ostali vrlo dobri osjećaji i lijepe uspomene.

Mi se ne vraćamo na razlog za smanjenje protoka turista. Sada se on oporavlja. Ali, vidimo i znamo da se Turska suočava s terorističkim napadima,… turski narod pati zbog terorističkih napada.

Suosjećamo i dijelimo gorčinu zbog tih gubitaka i snažno osuđujemo bilo kakve terorističke akte. U isto vrijeme, vidimo da turske vlasti rade sve što je u njihovoj moći kako bi osigurale sigurnost turista, uključujući i ruske turiste u turskim mjestima. Mi se puno nadamo da će se ti napori nastaviti i da će se osigurati svi potrebni uvjeti za siguran odlazak državljana Ruske Federacije u Tursku. Hvala Vam.

transkript
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mos-t
7 godine prije

Ponekad se pitam sto bi ja napravio u doticnoj situaciji iz ruske pozicije i svaki put kad gledam unatrag kao gruzijska kriza, pa sirijski rat, natezanje s Turskom, pa sukob s Ukrajinom vidim da je VVP napravio super. Kad bi mogao ici unatrag ne znam sto bi se moglo napraviti bolje.
Mislim da je VVP iz svake situacije napravio najbolje sto je mogao, do daske.
Neki prigovaraju da je VVP trebao proci kroz Gruziju, mislim da nije bilo mogucno i da je je VVP napravio iz nemoguceg maksimum, tako vrijedi i za Novorusiju i za Ukrajinu…May God bless VVP.

Mos-t
7 godine prije

I zaboravih, hvala gosp. Babichu i LOGICNOM sto nam daju ovaj prijevod, jerbo za ovo prevesti netko je utrosio svoje vrijeme i dao u ovaj posao svoje intelektualno znanje.

leone
7 godine prije

Da,sigurno će Rusi ukinuti sankcije Turcima,dok ovi i dalje napadaju SAA
zapadno od Manbija i dok dalje ide protok oružja kroz Turske granice.
Negdje sam pročitao da je Putin izjavio kako je umjereno oprezan
optimista što se tiče Sirije-što god značilo.Ništa se bitno neće promijeniti
u ekonomskim odnosima,jer Erdo i dalje mulja,a Vladimir to zna.Baš su
Turci za cjelovitu Siriju i Irak,to je vidljivo i sa Mjeseca-po potezima koje vuku.
Kalif na mjesto KALIFA ili ALI PODVALI.

Antonio
7 godine prije

Bravo sto prenosite ovakve pres konferencije. Da doslovno doznamo sta pricaju lideri koji odlucuju i o nasim sudbinama na Balkanu.
Uhhh, lepo je da se vidi da ce sprema novi plinovod koji ce da ide preko moje Makedonije, ka Srbiji i…No dali ce se to ostvariti?
Uhhh, kakav udarac za dolar je to sto se Rusija i turska uveliko spremaju da sve placaju rubljama i lirama.

jale
7 godine prije

Interesantno!!! Ne pamtim da sam ovako transparentno pročitao konferenciju za novinare sastanka nekih zapadnih političara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI