fbpx

„Trenutak istine“ između Putina i Lukašenka u Sočiju: postignut sporazum o hokeju na ledu, ali nikakav dogovor o političkom zastoju

Lukašenko i Putin igraju hokej

Bjeloruski lider je to nazvao „trenutkom istine“ u odnosima između Moskve i Minska. Međutim, sastanak u Sočiju između Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u petak je završen plačem, a ne vriskom.

Nije bilo ni konferencije za štampu poslije samita, a kamoli „bijelog dima“. Na kraju je Putinov zamjenik šefa osoblja Dmitrij Kozak dostavio izjavu koja otkriva da Rusija neće davati popuste na naftu Belorusiji. Iz ovoga se može zaključiti da nije bilo napretka. Osim ako, naravno, ne bude dodatnih obavještenja.

U osnovi, Moskva subvencioniše Minsk nekoliko decenija. Lukašenko je tu podršku iskoristio da bi održao stabilnu ekonomiju i održao se na vlasti. Ono što želi je jeftina nafta, tako da može prodati višak drugim zemljama i pomoću profita dopuniti državni budžet.

Zauzvrat, Putin zahtjeva da Bjelorusija primjeni „saveznu državu“  koju su dvije zemlje potpisale na prelazu u 21. vijek. To znači uspostavljanje nadnacionalnih tijela, uključujući zajedničkurublju. Lukašenko nije voljan, pa se čak umiljavao SAD, a državni sekretar Mike Pompeo ponudio je prošlog vikenda da isporuči „100 posto“ potreba za naftom  Minska.

U stvarnom svijetu postoji nekoliko problema u veziove ideje, prije svega činjenica da same SAD uvoze naftu iz Rusije. Da se ​​i ne spominje da, ako se Bjelorusija otuđi od Moskve, nije jasno kako će plaćati račune, s obzirom na nivo ekonomske zavisnosti. Sve ove tačke su u više navrata objavljivane u ruskoj štampi.

Prema riječima  Kozaka, Minsk će morati da plati tržišne cene. “Ako bi dali popust, morali bismo da uvedemo državnu regulaciju tržišta nafte, što ne možemo – ne možemo stalno da mijenjamo pravila igre”, rekao je novinarima. Gas će se isporučivati u Bjelorusiju pod uslovima iz 2019. godine, a iznosi 127 dolara za 1.000 kubnih metara. Lukašenko je tražio cijenu od 73 dolara za tu količinu.

U utorak, na domaćem terenu, bjeloruski lider je žestoko uzvratio. „Mi smo izgradili dobre odnose [između Bjelorusije i Rusije]. Mi smo bili arhitekti tih odnosa “, rekao je Lukašenko o Putinu. „Jesmo li mi ti koji ćemo ih prekinuti na kraju naših političkih karijera? Ne možemo biti ovdje zauvijek. Pitanje je koje nasleđe ćemo ostaviti. ”

Mislio je na namjeru ruskog kolege da napusti Kremlj na kraju svog trenutnog mandata. Lukašenko je pojasnio da njegova zemlja teži „korektnim, iskrenim i transparentnim odnosima“ sa Rusijom, ističući da je Bjelorusija „suverena i nezavisna država koja slijedi svoju spoljnu politiku“.

Današnji sastanak održan je jer su Putinovi pomoćnici kasnili sa dolaskom. Prvo su kasnili pri polasku iz Moskve, zbog snježne oluje, a potom su morali da se prebace u Mineralnye Vody, nakon što su sat vremena kružili nad Sočijem, zbog lošeg vremena. Dok su čekali, dva predsjednika su odlučila da odigraju prijateljsku utakmicu hokeja na ledu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije

Ali čini mi se da Bjelorusija ipak ostaje pri kupovoni ruskih nafte i plina.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Točno i dobili su extra popust na plin, na naftu više ne, već imaju povlaštene cijene.-

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

PA očigledno Rusima dopizdilo i više nikome neće dopustiti da ih ucjenjuje i zajebava u ime nekakvog imaginarnog bratstva

Ukrajina ih naučila pameti. Ekonomski ih subsidirali skoro 25 godina nakon raspada SSSRa a ovi im lijepo uzvratili

Sami Rusi su bili zatečeni sa onolikom količinom šovinističke mržnje.

I odlučili da stave tačku na takve iluzije i to zauvijek.

Lukašenko hoće cijene kao što su u Rusiji, e pa onda ćeš u Uniju i zajedničku državu.

Nećeš, ma nema problema, živ bio i plaćat ćeš po tržišnim cijenama.

A ako nađeš jeftinije – bujrum

SRT
Gost
SRT
9 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

To ti je ono kad nešto dobivaš pa uzimaš to zdravo za gotovo. Kad taj prestane davati jer ne daješ ništa zauzvrat, onda ga mrziš jer ti više ne daje.

Ivan
Gost
Ivan
9 mjeseci prije

Poštovani, oprostite što je off-topic. Već dva-tri dana ne mogu direktno na logično, već samo preko arhive, pa preko home, na naslovnu. Što se zbiva?

L. R.
Admin
Famed Member
9 mjeseci prije
Reply to  Ivan

Poštovani Ivane,

Pošaljite nam više informaija na podrska@logicno.com

S poštovanjem

Mölltaler
Gost
Mölltaler
9 mjeseci prije
Reply to  Ivan

I ja imam isti problem.

jbg
Gost
jbg
9 mjeseci prije
Reply to  Ivan

kupi si novi komp

fićo
Gost
fićo
9 mjeseci prije

Problem je kada veći partner u zajednici gnječi manjeg,a to bi bilo u slučaju ujedinjenja.Podržao bi ja i otcepljenje Hrvatske da to nije bio ustaški projekat i da je moglo po čehoslovačkom modelu.Lukašenko zna da bi bili progutani,a to niko ne voli.A i zašto im ne bi davali povlašćene cene gasa,Belorusija to zaslužuje.Putin čeka da ih uvuče zapad sebi pa će onda da kuka i nudi naftu džabe.

Niko Nezna
Gost
Niko Nezna
9 mjeseci prije

a Lukašenko nikud ne ide bez kacige belarus i hokejaške majice, pa je srećom bio spreman da odigra hokeja kad su ovi kasnili

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Postignut je i dogovor o cijenama nafte i plina, što nije malo, a politička, unija, ne treba žuriti, polako……

U prolazu
Gost
U prolazu
9 mjeseci prije

Polako, polako, dokad polako ? Pa istječe im mandat !

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Nema potrebe za nekim objašnjenijima. Bjelorusija opstaje uz pomoć Rusije i tako će i ostati s federacijom ili bez nje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik