Trenutna kontraofanziva ‘nije odlučujuća’

Dmitrij Kuleba
77 komentara

Ukrajina već planira svoju sljedeću ‘kontraofanzivu’ koristeći tenkove američke proizvodnje Abrams, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba za državnu televiziju Suspilne u četvrtak.

Vašington je Kijevu obećao oko 30 tenkova Abrams još u januaru. Upitan da li bi mogli stići na vrijeme za sadašnju operaciju, Kuleba je rekao da bi Ukrajinci umjesto toga trebali gledati u budućnost.

„Nade ima, ali ne treba razmišljati samo o ovoj kontraofanzivi“, rekao je on. “Ne treba na ovu kontraofanzivu gledati kao na posljednju i odlučujuću. Biće toliko kontraofanziva, koliko je potrebno da se Rusija protera sa naše teritorije.”

Abrams je “mnogo složeniji dizajn” od njemačkih leoparda koje je Ukrajina isporučila na proljeće, dodao je Kuleba.

Kijev je započeo svoj dugo najavljivani napad 4. juna, raspoređujući nekoliko brigada naoružanih američkim borbenim vozilima pješadije Bradley i njemačkim leopardima protiv ruske odbrane u Zaporožju i južnom Donjecku.

Predsjednik Vladimir Zelenski priznao je u srijedu da je napredak bio “sporiji nego što se željelo”. Anonimni zapadni zvaničnici rekli su za CNN u četvrtak da napad  “ni na jednom frontu nije ispunio očekivanja”.

Prema ruskoj vojsci, ukrajinske trupe su zaustavljene hladno na liniji skrininga, izgubivši do 13.000 žrtava i 800 oklopnih vozila. Na brifingu predsjednika Vladimira Putina u četvrtak, ministar odbrane Sergej Šojgu i sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev govorili su o uništenju 13 tenkova zapadne proizvodnje u 16 dana borbi.

Ukrajinski gubici navodno uključuju 246 tenkova, 152 borbena vozila pešadije – uključujući 59 zapadne proizvodnje – 443 oklopna vozila, 279 artiljerijskih oruđa i minobacača, 42 višecevna bacača raketa, deset borbenih aviona, četiri helikoptera i 264 bespilotne letelice, navodi se u brifingu.

Nekoliko ruskih regija i organizacija ponudilo je nagrade za uništavanje ili hvatanje bilo kojeg tenkova Leopard, Abrams ili Challenger proizvedenih u Velikoj Britaniji koji su dostavljeni Ukrajini. Prva nagrada od milion rubalja za uništenje leoparda isplaćena je ruskom vojniku ranije ove sedmice.

kontraofanzivaKulebarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
10 mjeseci prije

Jadni ukrainci, valjda će shvatit u što su uvučeni, a ako ne, …..ko ih j.be!!!!

Dušan
10 mjeseci prije

Gospon Mišo, pa ovo je već tragedija s tim natpisima o kontraofenzivi ukrajinaca!!! Pa kako će u ofenzivu ako ne prekinu snabdijevanje ruske vojske dakle prvo sruše mostove, pogotovo o KERČKI, pa onesposobe pruge i puteve!!! Nema NA SVIJETU VOJNIKA KOJI BI PO LJETNIM VRUĆINAMA IZDRŽAO TJEDAN DANA BEZ HRANE, VODE I DOPREME MUNICIJE!!!
KAKVI TENKOVI, OKLOPNA VOZILA I ARTILJERIJA, ROVO I I MINSKA POLJA!!!
ZNATE ONU REKLAMU, KADA SI GLADAN NISI SVOJ!!!
ŠTO TU NIJE JASNO, POBOGU???

tatamata
10 mjeseci prije

kad je ubijen prvi leopard ,, culi smo revanje hibera , ali kad bude abrams ili chalender , dobit ce pojacanje sa burtom ,mladenom ,djurom i ostalim jadnicima …. jednom rijecju ,,, nahebali smo a ocekuje se i pad vpn servera od lajkova i podrske

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Dimitrije sine Mitre …. Sljedeću ćeš čekat u Disneyland u 😁 …

tatamata
10 mjeseci prije

nego ovaj ciko jos nije pustio brchiche???

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Samo naivci vjeruju u nekakve ofanzive ili kontraofanzive, tenkove i bombe koje ionako samo sluze da se dva bratska naroda mrze i medusobno istrebljuju na radost satanista kojima svejedno cime vrse depopulaciju i porobljavanje…

tihobl
10 mjeseci prije

Kontraofanziva je propala. Zato ovdasnji sendvicari toliko pjene poslenjih dana.

Kuleba ih tjesi najavom neke budice ofanzive iduce godine. Samo da tlo smrzne.

Josip
10 mjeseci prije

Može ako ju Zelenski postavi na kazališne daske.. Kretenčine što je to vama trebalo, imali ste poklonjenu Ukrajini a tražili ste kruha pored pogače?

NOVI STARI
10 mjeseci prije

2050 godine?

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Kuleba i dalje govori o mnogobrojnim budućim kontraofenzivama nakon fijaska ove, što znači da i dalje ne žele pregovarati sa Rusima.

Ukrajina je prije rata imala najveći broj tenkova od bilo koje europske države – oko 850 sovjetskih T-64 i T-72, a gdje je još sve ono što je došlo sa Zapada.
Putin tvrdi da je u prva dva tjedna ukrajinske prootufenzive koje je počela 4. lipnja Ukrajina izgubila 160 tenkova, dok je Rusija izgubila 54.
Izuzetni tvrde da je Rusija do sada izgubila 2.000 tenkova. Isto tako tvrde da je Rusija ušla u rat sa Ukrajinom sa 3.000 funkcionalnih tenkova.

Mora da je Ukrima stvarno uništena ta baza sovjetskih tenkova prije rata kada Kuleba ovdje javno govori da će 30 američkih tenkova Abrams preokrenuti tijek rata u nekoj budućoj kontraofenzivi.

“…za ubistvo leoparda…”

Za uništenje – Leopardi su o ovom kontekstu tenkovi, a ne životinje.

Mutikaše i Smutljivci
10 mjeseci prije

Naravno da kontraofanziva koja ne pobjedzuje ne more biti odlucujuca. Naoruzanja dobivaju samo im nezamjenjiva vojska nestaje a on sjedi negdje u fotelji i filozofira kao da ce sa nekakvih 30 Abrams tenkova pobjediti RF (pa tu hebe lud zbunjenog) a kad zagusti zbrisat ce u inostranstvo di si je kao i Zelembac vec spremio vilu i biznis…..

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Trla baba lan, da joj prođe dan.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zašto ne želi slati oružje Ukrajini, današnja izjava:

“Prije svega, imamo blisku vojnu granicu s Rusijom. Naši piloti lete tik uz ruske pilote iznad neba Sirije. I mislim da je važno da zadržimo svoju slobodu djelovanja protiv pokušaja Irana da se vojno postavi na naše granice.
Drugo, također smo zabrinuti da će svi sustavi koje damo Ukrajini biti korišteni protiv nas jer bi mogli pasti u iranske ruke i biti korišteni protiv nas. I usput, to nije teoretska mogućnost. To se zapravo dogodilo sa zapadnim protutenkovskim oružjem koje sada nalazimo na našim granicama. Tako da tu moramo biti jako oprezni.”

Mladen St
10 mjeseci prije

Đeda bio u tkzv crvenim fesovima? Najzajebaniji bili .

Sparkling
10 mjeseci prije

Ako Greta sazna koliko Co2 ispuštaju Abramsi, odmah leti u Kijev i zabranjuje upotrebu.
Kaže Greta: “Možete ih koristiti samo uz upotrebu cincilatora”
Lp

tihobl
10 mjeseci prije

Gledam snimke ruskih dronova. Lancete posade primjete i raspale pjeske bjezati od tehnike i prodju uglavnom neporvijedjeni. Ima fin snimak pogodjenog grada punog municije koji se zapalio i krenuo sam ispaljivati rakete. Sa druge strane mali FPV dronovi su neprimjetni i posade ne stinu pobjeci. Eno snimaka kako su ispogadjali americke Avengere koji su dovezeni da se bore protiv dronova. Dronovi su nosili termobaricke projektile i spalili su bateriju Avengera (i tu je bilo sekundarnog ispaljivanja projektila uslijed pozara). Fabricka cijena drona do 320$ (zavisno od projektila kojeg nosi), a Sojgu ih placa 400$. Nije cudo sto je niklo onoliko pogona za proizvodnju dronova. A puno se proizvodi i u kucnoj radinosti po garazama. Najjeftinija verzija nosi ciglu TNT. Ulijecu u zemunice, zavlace se pod kamione pa kad detonira kamion se prevrne na krov, ulijecu u kuce kroz prozor … A omiljena poslastica su im inzenjerijska vozila koja dolaze da… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

Zelenski ponovo upozorava da se Rusija sprema da bombarduje nuklearku u Energodaru.

tihobl
10 mjeseci prije

Ima jedna stvar koju rusi do sada nisu koristili – za tornado ima vise vrsta raketa, a jedna je kasetna potivoklopna. Ispale je iznad oklopne kolone ili vece koncentracije tehnike i tu se otvara, a onda svaka glava trazi svoju metu, obrusava se odozgo i busi oklop. Jedna raketa unistice bar 6 tenkova ili transportera (racunam da svaka nece pogoditi), jedan tornado nosi 12 raketa.
Zato zapad se ne usudjuje da napravi veliku udarnu grupu i da je nazove gvozdena pesnica (znate kako ameri vole te izraze). Jedna baterija bi im polupala gvozdenu pesnicu jos na polasku, daleko od fronta.

Max
10 mjeseci prije

Nije odlučujuća nego je propala.

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
10 mjeseci prije

dusku, debelom djuri je pukao cinculator na gefufni, molim vas za razumijevanje…nije ni njemu lako, puko mu cinculator a rezerve nema

Karma
10 mjeseci prije

Kabala gamad prazni eu trezore sa kurrcosviracem na celom. Krvavi cirkus nakaza bez dusa. Nakaze koje mrze i ruse i ukre pojednako

милан
10 mjeseci prije

„Nade ima, ali ne treba razmišljati samo o ovoj kontraofanzivi“, rekao je on. “Ne treba na ovu kontraofanzivu gledati kao na posljednju i odlučujuću. Biće toliko kontraofanziva, koliko je potrebno da se Rusija protera sa naše teritorije.”

Јеботе које епске мудрости! Која поезија у покрету! Ваљда за коју годину стиже дуго очекивани тенкови на струју, у две варијанте: дирекно напајање у утичницу, и на батерије. Ови се неће смирит све док не протерају Русе са планете Земље.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI