Trgovinski rat SAD-Kina – Upitan „proboj“ prema konačnom sporazumu?

SAD Kina boks
23 komentara

Iako je priopćeno da su SAD i Kina postigli nekakav parcijalni sporazum kojim će riješiti trgovinski sukob, treba pričekati službeni potvrdu ove vijesti, jer je isto bilo u svibnju i srpnju ove godine, kada su iz Pekinga za nekoliko sati opovrgli napise američkih medija.

Službeni kineski mediji su upravo objavili kako trgovinski pregovori „napreduju s racionalnošću i smirenošću“.

Novi krug gospodarskih i trgovinskih savjetovanja na visokoj razini između Kine i Sjedinjenih Država je završen u petak u Washingtonu. Američki predsjednik Donald Trump sastao se s kineskim potpredsjednikom vlade Liu Heom. Podaci koje su objavile obje strane ukazuju na to da je postignut napredak. Dvije strane su se složile da će nastaviti tako da se susretnu na pola puta i da zajedno rade na konačnom sporazumu. Trgovinski rat traje više od godinu dana.

„Obje su strane pretrpjele gubitke i ne može se primijetiti nikakav znak pobjede nijedne strane“, piše englesko izdanje kineskog državnog lista Global Times.

Prije ove runde trgovinskih pregovora, javno mišljenje Kine nije bilo optimistično oko pregovaračkih rezultata. Posebno zato što su uoči razgovora SAD izvršile novi pritisak na Kinu, što je pokrenulo val pesimizma među međunarodnim analitičarima. No, ishod je očito bolji od očekivanog.

Iako se većina ljudi u SAD-u i Kini zalaže za okončanje trgovinskog rata, nije lako da dvije zemlje doista riješe ključne razlike i da se zaista nađu „na pola puta“. Potrebni su znatni napori da se pronađe izlaz iz prethodnog zastoja i da razum, nadvlada osjećaje u oba tabora.

Tijekom ove runde savjetovanja, dvije su strane vodile učinkovite i konstruktivne rasprave i postigle su napredak u nekim područjima, uključujući poljoprivredu, zaštiti prava intelektualnog vlasništva, tečaja valuta, financijskim uslugama, trgovinske suradnje, prijenosu tehnologije i rješavanja sporova. Raspravljalo se i o dogovorima o daljnjim konzultacijama.

Međutim, svaki put kada bi dvije strane postigle nešto u trgovinskim pregovorima u obje će države se rasplamsaju kritike, govoreći kako njihova vlastita zemlja “trpi gubitke” ili da je “kapitulirala“.

Među tim kritikama, neke su naivne, a neke namjerne zbog političkih ili drugih razloga. Trenutno se svi nadaju da niti jednu stranu neće omesti ove kritike, a dva pregovaračka tima bi trebala ubrzati pregovore i utrti put konačnom sporazumu.

Završiti trgovinski rat znači ukloniti sve nametnute carine, što je osnovni preduvjet za Kinu. Što trgovinski rat bude duži, to će i carine biti veće.

Prije svega, Kina ne želi zaboraviti prvotni namjeru trgovinskih pregovora, a to je bilo vraćanje na carinsku razinu prije trgovinskog rata.

Ukidanje dijela carina samo znači ublažene napetosti, ali ne i kraj trgovinskog rata. Za okončanje trgovinskog rata obje strane moraju krenuti naprijed u skladu s konsenzusom postignutom između dva čelnika države.

No, kao što ste primijetili, na razgovoru s Trumpom nije bio Xi Jinping, već potpredsjednik vlade Liu He, što je diplomatskim rječnikom važna poruka da konačnu odluku donosi vođa Kine, a potpredsjednik vlade može prenijeti prijedloge kineske strane.

Dvije strane su se složile da će Kina otkupiti više poljoprivrednih proizvoda od Sjedinjenih Država, što bi trebalo umiriti Trumpovu biračku bazu u ruralnoj Americi.

Kineski državni list piše kako, bez obzira gdje će Kina kupovati poljoprivredne proizvode, u Americi ili i zvan nje, Kina nije dužna stvarati stabilno okruženje u kojem američka poljoprivreda može iskoristiti kinesko tržište kako bi ubrzala svoj napredak ka boljitku.

Samo ako dvije strane potpišu sveobuhvatan gospodarski i trgovinski sporazum, poslovni partneri dviju zemalja, uključujući američke poljoprivrednike, mogu dogovoriti dugoročne planove razvoja i udaljiti se od sukoba.

Treba učiniti puno posla kako bi dvije strane postigle konačni dogovor i važno je da dvije zemlje ne ometaju druga iskušenja. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da uvijek ima takvih smetnji i treba ih ukloniti kako bi odnosi dvije sile bili obostrano korisni.

Neizvjesnost i dalje postoji. Kina može biti mirna zbog trenutnog napretka i bez obzira je li trenutni napredak u pregovorima “prekretnica”, sve dok Peking dobro radi svoje stvari, Kina ni u kom slučaju neće bespomoćno plutati s plimom niti  će se suočiti s neizvjesnom budućnošću.

SAD moraju prestati koristiti „argument ljudskih prava“ u trgovinskim pregovorima

Usred trgovinskih pregovora, Sjedinjene Države pokušavaju „riješiti“ pitanja ljudskih prava u Xinjiangu i situaciju u Hong Kongu, te proširiti sukob s Kinom dotičući se niz pitanja koja nisu povezana s trgovinom. Peking je poručio da se takve akcije ne mogu smatrati prijateljskima i trgovinski pregovori ne smiju biti pod utjecajem takozvanih „ljudskih prava“, odnosno onako kako ih tumače u Washingtonu.

Trgovinski pregovori na visokoj razini u Washingtonu su jučer završili kako su završili i svi govore o napretku. Obje zemlje nastoje razbiti zastoj u trgovinskim pregovorima, ali je američko-kineski sukob eskalirao je početkom tjedna kada je Washington za 28 kineskih tvrtki zabranio da posluju s američkim firmama. Sjedinjene Države također su uvele vizna ograničenja za neke kineske dužnosnike zbog pitanja ljudskih prava u Xinjiangu, a izbio je i skandal zbog navodne satire animiranog serijala South Park, kojem je prethodila podrška Hong Kongu direktora košarkaškog kluba Houston Rockets.

Za Xinjiang, smješten na sjeverozapadu Kine, zapadne udruge tvrde da je postao logor za zatvaranje i “preodgoj” muslimana. Sada je tamo navodno 1,5 milijuna ljudi. Mnogi kampovi krše ono što Amnesty International naziva “diskriminatornim” zakonom, dok Kina kaže da se mora boriti protiv ekstremizma. S druge strane, muslimanske zemlje nemaju nikakvih većih prigovora na postupke kineskih vlasti i branitelji zatočenih Ujgura, čija je brojka upitna, su isključivo zapadne udruge za ljudska prava.

Sada je situacija fokusirana na razne probleme, uključujući veliki trgovinski deficit Kine sa Sjedinjenim Državama, „manipulaciju valutom“, ograničen pristup tržištu, pitanja intelektualnog vlasništva i sigurnosna pitanja vezana uz Huawei, iako je dokazano da uređaji kineskog diva nemaju takozvani „back door“ za špijuniranje svojih korisnika.

U mnogim su slučajevima su neutralni promatrači osporavali američko stajalište. Na primjer, kada je Washington nazvao Kinu „valutnim manipulatorom“, neki su promatrači to osporavali i tvrdili da tečaj juana održava stanje na globalnom financijskom tržištu, ali i ako to i jeste bila odluka kineske vlade, sve vlade koje su financijski suverene posežu za tom mjerom kako bi favorizirale svoj izvoz.

Međutim, situacija se odjednom pogoršala s problemom ljudskih prava. Kako se i očekivalo, potezi Washingtona ovog tjedna izazvali su kritike Kine, čije je ministarstvo trgovine zatražilo od Washingtona da “odmah prestane davati neodgovorne komentare o Xinjiangu” i “prestane se miješati u kineske unutarnje stvari“.

Uoči razgovora ovog tjedna, izašlo je niz oštrih izvještaja da je postignut mali napredak u pogledu ljudskih prava u Kini.

Stručnjaci su pravilo predvidjeli kako  dvodnevni sastanak, koji je počeo u četvrtak, neće završiti zaključivanjem velikih ugovora. Najviše što se postiglo su gore spomenuta obećanja i obećanje Trumpa da 15. listopada neće na snagu stupiti povećanje američkih carina na kinesku robu u vrijednosti od 250 milijardi od 30%.

“Nemoguće je biti optimističan u pogledu ove runde trgovinskih pregovora. Malo je vjerojatno da će to dovesti do proboja u kontekstu zahtjeva da Kina poduzme strukturne reforme za rješavanje problema za koje SAD smatraju da su „nepoštena trgovačka praksa“. Pod pretpostavkom da SAD ne ide na mini ugovor utemeljen na nešto se tiče značajne kupovine američke robe, najrazumnije je očekivati odgodu carina, koja bi trebala biti uvedena 15. listopada”, rekao je Stephen Okun, viši savjetnik tvrtke McLarty Associates koji je do u detalj predvidio što će se dvije strane uspjeti dogovoriti.

Dodao je da ako SAD u trgovinski sporazum uključe “netradicionalne trgovinske zahtjeve, ovaj dio trgovinskog rata nikada neće završiti”.

Prema riječima Gabriela Wildaua, višeg potpredsjednika tvrtke Teneo Risk Advisory, daljnje uplitanje u Xinjiang će biti nadgrobni spomenik bilo kakvom proboju u trgovinskim pregovorima. Ipak, Wildau je u četvrtak rekao da je optimističan, jer, čak i ako Sjedinjene Države pokrenu pitanja ljudskih prava, Kina je možda spremna na dogovor pod odgovarajućim okolnostima.

Trumpova administracija želi da Kina izvrši strukturne promjene u poslovanju. To uključuje pitanja zaštite intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije, rješavanje problema nedostatka pristupa inozemnim tvrtkama na kineskom tržištu i vladine subvencije za podršku lokalnim akterima, ali one su dio sustava kineske ekonomije „socijalizma s kineskim karakteristikama“ ili, kao ga neki zovu, državnog kapitalizma.

Peking neće popustiti tim zahtjevima Sjedinjenih Država, ni sada ni ubuduće, smatrajući to kao miješanje u njegov suverenitet.

Dogovor je moguć samo ako Trump promijeni zahtjeve i predloži smanjenje carina u zamjenu za promjene nekih „nepoštenih“ trgovačkih praksi u kombinaciji s velikom kupnjom američke robe. S obzirom na stanje gospodarstva i pripreme za predizbornu kampanju 2020., moguće je da će trump ciljati na to, ali se onda ne može govoriti o sveobuhvatnom dogovoru i to nas vraća na početak priče.

Kineski predsjednik Xi Jinping neće pristati na sporazum koji će ga dovesti u situaciju da ga Trump prevari i zahtijeva sve više i više, čak i nakon sklapanja sporazuma.

Osim toga, čak ni sankcije zbog Xinjianga neće postati faktor koji će spriječiti zaključivanje ove transakcije, ako političko okruženje dugoročno bude povoljno za sklapanje sporazuma. Tvrtke koje su sankcionirane ovaj tjedan su važne. Međutim, nisu toliko važne kao Huawei, a to se pitanje hitno mora riješiti kako bi se postigao konačni trgovinski sporazum.

U svibnju je Huawei uvršten na istu crnu listu kao i ovih 28 kineskih tvrtki, ali kasnije je Washington svoj stav prema tehnološkom divu ipak morao ublažiti.

Stoga se aktualni „proboj“ u trgovinskim pregovorima, ako se tako može nazvati, treba pozdraviti, ali je pred dva pregovaračka tima još puno posla, a SAD apsolutno iz pregovora moraju odbaciti pitanja koja se ne tiču bilateralne trgovine i poslovanja između dva najveća svjetska gospodarstva, jer Peking o tome neće razgovarati. Ni sada, ni ubuduće.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Opet je bilo: Dogovorit ćemo se da ćemo se dogovoriti. Iako ne bi bilo loše da se jednom dogovore. Na pola puta, kako vele Kinezi. A tu leži glavni problem,

Son of Alerik
4 godine prije

Autori serije South Park i direktor nekog košarkaškog kluba nisu glasnogovornici američke Vlade pa ih uopće ne treba spominjati u kontekstu trgovinskih pregovora. Za razliku od Kine, u SAD-u postoji sloboda govora.
Kina ne bi uopće pristajala na nekakve pregovore da imaju kakvog asa u rukavu. Kinesko gospodarstvo ovisi o američkom, kao što i američko ovisi o kineskom.
Da će Kinezi morati mijenjati štošta u svom poslovanju, morat će. Hoće li to prikazati kao dio svoje ‘reformske politike’ ili kako drugačije, njihov je problem.
Iako se čini kako se samo Trumpu žuri zbog približavanja izbora pa želi čim prije doći do dogovora, žuri se i Kinezima. Tek statističkim manipulacijama imaju gospodarski rast, a rasti moraju jer i njihova unutarnja financijska slika se ne razlikuje puno od američke po visini duga.

mars
4 godine prije

SAD i Kina su u medjusobnom trgovinsko-ekonomskom ratu i u svakom drugom mogucem otvorenom ratu osim jos u onom oruzanom. To je rat u kojem krajnji nerijesen rezultat za svaku stranu iz svojih razloga nije moguc i nije opcija i koji ce se morati zavrsiti necijom pobjedom ma kada to bilo. Zato na postizanje bilo kakvih trgovinskbh sporazuma treba gledati kao na privremeno takticko rjesenje, kao na postizanje privremenog primirja koje je potrebno ili jednoj ili drugoj ili objema stranama da bi se pregrupisale, malo odmorile ili korigovale strategiju, a nikako kao konacno rjesenje kojim ce se obje u konacnici zadovoljiti. Onaj koji u ovom ratu izgubi, bukvalno ce je*ati jeza u ledja.

eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
4 godine prije

Proboj ide prema ukidanju dolara i ostalih valuta a uvođenja digitalnog novca, nahebali smo totalno. To u zadnje vrijeme zemljanima provlače kroz uši operativci tame koji to sprovode u djelo, zadnje što sam čuo to spominje ova nova iz ciommf-a. Dakle blizu je dolar bajbaj dobardan kripto.

Aaa
4 godine prije

Breakthrough – proboj 🤔

Kile
4 godine prije

Kad do kraja otvore svoj financijski sektor što jedan od uvjeta američana, e onda ćemo vidjeti šta će tek biti, ne piše im se dobro nažalost, tek onda slijede šekulacije i manipulacije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.