fbpx

Trgovinski rat SAD-Kina – Upitan „proboj“ prema konačnom sporazumu?

SAD Kina boks

Iako je priopćeno da su SAD i Kina postigli nekakav parcijalni sporazum kojim će riješiti trgovinski sukob, treba pričekati službeni potvrdu ove vijesti, jer je isto bilo u svibnju i srpnju ove godine, kada su iz Pekinga za nekoliko sati opovrgli napise američkih medija.

Službeni kineski mediji su upravo objavili kako trgovinski pregovori „napreduju s racionalnošću i smirenošću“.

Novi krug gospodarskih i trgovinskih savjetovanja na visokoj razini između Kine i Sjedinjenih Država je završen u petak u Washingtonu. Američki predsjednik Donald Trump sastao se s kineskim potpredsjednikom vlade Liu Heom. Podaci koje su objavile obje strane ukazuju na to da je postignut napredak. Dvije strane su se složile da će nastaviti tako da se susretnu na pola puta i da zajedno rade na konačnom sporazumu. Trgovinski rat traje više od godinu dana.

„Obje su strane pretrpjele gubitke i ne može se primijetiti nikakav znak pobjede nijedne strane“, piše englesko izdanje kineskog državnog lista Global Times.

Prije ove runde trgovinskih pregovora, javno mišljenje Kine nije bilo optimistično oko pregovaračkih rezultata. Posebno zato što su uoči razgovora SAD izvršile novi pritisak na Kinu, što je pokrenulo val pesimizma među međunarodnim analitičarima. No, ishod je očito bolji od očekivanog.

Iako se većina ljudi u SAD-u i Kini zalaže za okončanje trgovinskog rata, nije lako da dvije zemlje doista riješe ključne razlike i da se zaista nađu „na pola puta“. Potrebni su znatni napori da se pronađe izlaz iz prethodnog zastoja i da razum, nadvlada osjećaje u oba tabora.

Tijekom ove runde savjetovanja, dvije su strane vodile učinkovite i konstruktivne rasprave i postigle su napredak u nekim područjima, uključujući poljoprivredu, zaštiti prava intelektualnog vlasništva, tečaja valuta, financijskim uslugama, trgovinske suradnje, prijenosu tehnologije i rješavanja sporova. Raspravljalo se i o dogovorima o daljnjim konzultacijama.

Međutim, svaki put kada bi dvije strane postigle nešto u trgovinskim pregovorima u obje će države se rasplamsaju kritike, govoreći kako njihova vlastita zemlja “trpi gubitke” ili da je “kapitulirala“.

Među tim kritikama, neke su naivne, a neke namjerne zbog političkih ili drugih razloga. Trenutno se svi nadaju da niti jednu stranu neće omesti ove kritike, a dva pregovaračka tima bi trebala ubrzati pregovore i utrti put konačnom sporazumu.

Završiti trgovinski rat znači ukloniti sve nametnute carine, što je osnovni preduvjet za Kinu. Što trgovinski rat bude duži, to će i carine biti veće.

Prije svega, Kina ne želi zaboraviti prvotni namjeru trgovinskih pregovora, a to je bilo vraćanje na carinsku razinu prije trgovinskog rata.

Ukidanje dijela carina samo znači ublažene napetosti, ali ne i kraj trgovinskog rata. Za okončanje trgovinskog rata obje strane moraju krenuti naprijed u skladu s konsenzusom postignutom između dva čelnika države.

No, kao što ste primijetili, na razgovoru s Trumpom nije bio Xi Jinping, već potpredsjednik vlade Liu He, što je diplomatskim rječnikom važna poruka da konačnu odluku donosi vođa Kine, a potpredsjednik vlade može prenijeti prijedloge kineske strane.

Dvije strane su se složile da će Kina otkupiti više poljoprivrednih proizvoda od Sjedinjenih Država, što bi trebalo umiriti Trumpovu biračku bazu u ruralnoj Americi.

Kineski državni list piše kako, bez obzira gdje će Kina kupovati poljoprivredne proizvode, u Americi ili i zvan nje, Kina nije dužna stvarati stabilno okruženje u kojem američka poljoprivreda može iskoristiti kinesko tržište kako bi ubrzala svoj napredak ka boljitku.

Samo ako dvije strane potpišu sveobuhvatan gospodarski i trgovinski sporazum, poslovni partneri dviju zemalja, uključujući američke poljoprivrednike, mogu dogovoriti dugoročne planove razvoja i udaljiti se od sukoba.

Treba učiniti puno posla kako bi dvije strane postigle konačni dogovor i važno je da dvije zemlje ne ometaju druga iskušenja. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da uvijek ima takvih smetnji i treba ih ukloniti kako bi odnosi dvije sile bili obostrano korisni.

Neizvjesnost i dalje postoji. Kina može biti mirna zbog trenutnog napretka i bez obzira je li trenutni napredak u pregovorima “prekretnica”, sve dok Peking dobro radi svoje stvari, Kina ni u kom slučaju neće bespomoćno plutati s plimom niti  će se suočiti s neizvjesnom budućnošću.

SAD moraju prestati koristiti „argument ljudskih prava“ u trgovinskim pregovorima

Usred trgovinskih pregovora, Sjedinjene Države pokušavaju „riješiti“ pitanja ljudskih prava u Xinjiangu i situaciju u Hong Kongu, te proširiti sukob s Kinom dotičući se niz pitanja koja nisu povezana s trgovinom. Peking je poručio da se takve akcije ne mogu smatrati prijateljskima i trgovinski pregovori ne smiju biti pod utjecajem takozvanih „ljudskih prava“, odnosno onako kako ih tumače u Washingtonu.

Trgovinski pregovori na visokoj razini u Washingtonu su jučer završili kako su završili i svi govore o napretku. Obje zemlje nastoje razbiti zastoj u trgovinskim pregovorima, ali je američko-kineski sukob eskalirao je početkom tjedna kada je Washington za 28 kineskih tvrtki zabranio da posluju s američkim firmama. Sjedinjene Države također su uvele vizna ograničenja za neke kineske dužnosnike zbog pitanja ljudskih prava u Xinjiangu, a izbio je i skandal zbog navodne satire animiranog serijala South Park, kojem je prethodila podrška Hong Kongu direktora košarkaškog kluba Houston Rockets.

Za Xinjiang, smješten na sjeverozapadu Kine, zapadne udruge tvrde da je postao logor za zatvaranje i “preodgoj” muslimana. Sada je tamo navodno 1,5 milijuna ljudi. Mnogi kampovi krše ono što Amnesty International naziva “diskriminatornim” zakonom, dok Kina kaže da se mora boriti protiv ekstremizma. S druge strane, muslimanske zemlje nemaju nikakvih većih prigovora na postupke kineskih vlasti i branitelji zatočenih Ujgura, čija je brojka upitna, su isključivo zapadne udruge za ljudska prava.

Sada je situacija fokusirana na razne probleme, uključujući veliki trgovinski deficit Kine sa Sjedinjenim Državama, „manipulaciju valutom“, ograničen pristup tržištu, pitanja intelektualnog vlasništva i sigurnosna pitanja vezana uz Huawei, iako je dokazano da uređaji kineskog diva nemaju takozvani „back door“ za špijuniranje svojih korisnika.

U mnogim su slučajevima su neutralni promatrači osporavali američko stajalište. Na primjer, kada je Washington nazvao Kinu „valutnim manipulatorom“, neki su promatrači to osporavali i tvrdili da tečaj juana održava stanje na globalnom financijskom tržištu, ali i ako to i jeste bila odluka kineske vlade, sve vlade koje su financijski suverene posežu za tom mjerom kako bi favorizirale svoj izvoz.

Međutim, situacija se odjednom pogoršala s problemom ljudskih prava. Kako se i očekivalo, potezi Washingtona ovog tjedna izazvali su kritike Kine, čije je ministarstvo trgovine zatražilo od Washingtona da “odmah prestane davati neodgovorne komentare o Xinjiangu” i “prestane se miješati u kineske unutarnje stvari“.

Uoči razgovora ovog tjedna, izašlo je niz oštrih izvještaja da je postignut mali napredak u pogledu ljudskih prava u Kini.

Stručnjaci su pravilo predvidjeli kako  dvodnevni sastanak, koji je počeo u četvrtak, neće završiti zaključivanjem velikih ugovora. Najviše što se postiglo su gore spomenuta obećanja i obećanje Trumpa da 15. listopada neće na snagu stupiti povećanje američkih carina na kinesku robu u vrijednosti od 250 milijardi od 30%.

“Nemoguće je biti optimističan u pogledu ove runde trgovinskih pregovora. Malo je vjerojatno da će to dovesti do proboja u kontekstu zahtjeva da Kina poduzme strukturne reforme za rješavanje problema za koje SAD smatraju da su „nepoštena trgovačka praksa“. Pod pretpostavkom da SAD ne ide na mini ugovor utemeljen na nešto se tiče značajne kupovine američke robe, najrazumnije je očekivati odgodu carina, koja bi trebala biti uvedena 15. listopada”, rekao je Stephen Okun, viši savjetnik tvrtke McLarty Associates koji je do u detalj predvidio što će se dvije strane uspjeti dogovoriti.

Dodao je da ako SAD u trgovinski sporazum uključe “netradicionalne trgovinske zahtjeve, ovaj dio trgovinskog rata nikada neće završiti”.

Prema riječima Gabriela Wildaua, višeg potpredsjednika tvrtke Teneo Risk Advisory, daljnje uplitanje u Xinjiang će biti nadgrobni spomenik bilo kakvom proboju u trgovinskim pregovorima. Ipak, Wildau je u četvrtak rekao da je optimističan, jer, čak i ako Sjedinjene Države pokrenu pitanja ljudskih prava, Kina je možda spremna na dogovor pod odgovarajućim okolnostima.

Trumpova administracija želi da Kina izvrši strukturne promjene u poslovanju. To uključuje pitanja zaštite intelektualnog vlasništva, transfera tehnologije, rješavanje problema nedostatka pristupa inozemnim tvrtkama na kineskom tržištu i vladine subvencije za podršku lokalnim akterima, ali one su dio sustava kineske ekonomije „socijalizma s kineskim karakteristikama“ ili, kao ga neki zovu, državnog kapitalizma.

Peking neće popustiti tim zahtjevima Sjedinjenih Država, ni sada ni ubuduće, smatrajući to kao miješanje u njegov suverenitet.

Dogovor je moguć samo ako Trump promijeni zahtjeve i predloži smanjenje carina u zamjenu za promjene nekih „nepoštenih“ trgovačkih praksi u kombinaciji s velikom kupnjom američke robe. S obzirom na stanje gospodarstva i pripreme za predizbornu kampanju 2020., moguće je da će trump ciljati na to, ali se onda ne može govoriti o sveobuhvatnom dogovoru i to nas vraća na početak priče.

Kineski predsjednik Xi Jinping neće pristati na sporazum koji će ga dovesti u situaciju da ga Trump prevari i zahtijeva sve više i više, čak i nakon sklapanja sporazuma.

Osim toga, čak ni sankcije zbog Xinjianga neće postati faktor koji će spriječiti zaključivanje ove transakcije, ako političko okruženje dugoročno bude povoljno za sklapanje sporazuma. Tvrtke koje su sankcionirane ovaj tjedan su važne. Međutim, nisu toliko važne kao Huawei, a to se pitanje hitno mora riješiti kako bi se postigao konačni trgovinski sporazum.

U svibnju je Huawei uvršten na istu crnu listu kao i ovih 28 kineskih tvrtki, ali kasnije je Washington svoj stav prema tehnološkom divu ipak morao ublažiti.

Stoga se aktualni „proboj“ u trgovinskim pregovorima, ako se tako može nazvati, treba pozdraviti, ali je pred dva pregovaračka tima još puno posla, a SAD apsolutno iz pregovora moraju odbaciti pitanja koja se ne tiču bilateralne trgovine i poslovanja između dva najveća svjetska gospodarstva, jer Peking o tome neće razgovarati. Ni sada, ni ubuduće.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
23 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Opet je bilo: Dogovorit ćemo se da ćemo se dogovoriti. Iako ne bi bilo loše da se jednom dogovore. Na pola puta, kako vele Kinezi. A tu leži glavni problem,

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

USrAnci bi da se nadju na polovici polovice – Kineske polovice

eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
Gost
eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
1 godina prije
Reply to  Siniša

Super je, i takovu kulturu želi stvor zagaditi svojom nekulturom. Šteta to nije otišao vidjeti onu vjetrenjaću staru tisuću i po godina koja i danas radi.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Tačno, da znaš da mi je isto palo na um;komparacija sa Libijom i Sirijom je prosto neizbježna…..uništiše zlotvori sve šta im pod ruku dopadne.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

@eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
#Šteta to nije otišao vidjeti onu vjetrenjaću staru tisuću i po godina koja i danas radi.

Jesam ja 😉

Radi i dalje.
Besprijekorno.

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa# lijepa prica iz Irana
…hvala Sinisa na linku…

Da, da 😀
Prepoznatljiva prica prepoznatljivih iskustava s prepoznatljivih mjesta.

Nakon prve posjete Iranu, bilo mi je jasno da cu se nastaviti vracati. I jesam, a planiram barem jos koji put.
Pa sam “s merakom” procitala clanak koji je – sto je pomalo steta – zapravo letimican prikaz/ prestur/prekratak da iole docara dozivljeno… Toliko je toga ocaravajuceg navedenog u tekstu, ipak – razumljivo, ostalo je prostora za opisati, dopisati, nadopuniti, dodati ( i pomalo cjepidlaciti pa faktografije radi ispraviti par netocnosti u textu).
Neprikladno na komentarima sasvim drugog portala sasvim drugog topica, pa necu.

(Ali cu se nastaviti nadati nekom putopisnom podforumu Logicno foruma… :p )

Dakle…put u Iran.
Neprocjenjivo iskustvo.
Neprocjenjivo.
I to bez kreditne kartice.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Najvažniji ćošak putovanja….bezbijednost,to je nešto što prestravljuje potencijalne putnike.
Mene je ovaj članak izuzetno iznenadio;ipak su godinama pod sankcijama, po medijskij hajci su ipak “fundamentalni”, islamisti su, divljaci…tako da me je članak baš osvježio, na um mi je prvo palo “Rusija mora zaštititi ovu civilizaciju”.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Autori serije South Park i direktor nekog košarkaškog kluba nisu glasnogovornici američke Vlade pa ih uopće ne treba spominjati u kontekstu trgovinskih pregovora. Za razliku od Kine, u SAD-u postoji sloboda govora.
Kina ne bi uopće pristajala na nekakve pregovore da imaju kakvog asa u rukavu. Kinesko gospodarstvo ovisi o američkom, kao što i američko ovisi o kineskom.
Da će Kinezi morati mijenjati štošta u svom poslovanju, morat će. Hoće li to prikazati kao dio svoje ‘reformske politike’ ili kako drugačije, njihov je problem.
Iako se čini kako se samo Trumpu žuri zbog približavanja izbora pa želi čim prije doći do dogovora, žuri se i Kinezima. Tek statističkim manipulacijama imaju gospodarski rast, a rasti moraju jer i njihova unutarnja financijska slika se ne razlikuje puno od američke po visini duga.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Da, zašto je onda glasnogovornik kineskog MVP toj temi posvetio 20 minuta, bez pitanja novinara, održao je monolog. Vraćajući se na to, kako sam skonto ti si vjernik,. praktikant, itd itd. Bi li volio da se netko “šali” s križnim putem, Golgotom i raspećem, i svim tim, iako čak vjerujem da to postoji. Kako se osjećaš kada to gledaš. To su stvari opće kulture. Satira je, recimo Nušićeva “Gospođa ministarka” ili “Pokondirena tikva” Sterije Popovića , druge “strance” nisam čitao. No, nije tema, pusti to. Ko što reče neko gore, za SAD je “pola puta ” polovica na kineskoj polovici puta. Dakle, ništa od dogovora, barem zasada.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SoA ti si suradnik portala pa daj ih malo urazumi. Ja sam ne temi o Kini i košarci napisao sve rezultate košarkaške reprezentacije Kine koja je bila domaćin košarkaškog SP. South Park nisam komentirao jer zaista u životu niti jednu epizodu nisam pogledao. Nekima dobro, nekima nije a ja ne znam kad to ne gledam. I oni to obrisali. Gdje je tu logika? Evo ja ne mislim baš kao ti ali poštujem tvoje mišljenje i pišeš jako zanimljive komentare. Da ti pravo kažem ni ovakvu Ameriku baš ne volim a Kinu kojoj su Rothschildi neslužbeni ekonomski savjetnici još manje. Da li će ići na dogovor ili ne to je njihova stvar ali meni je shvatljivo da Trump i zbog birača mora to raditi. Percepcija prosječnog Amerikanca koji je ostao bez posla zbog preseljenja proizvodnje u Kinu je takva da mu je Kinez oteo kruh iz usta. I vremenom Kina postane kriva za sve i prevlada antikineska atmosfera. Sasvim razumljivo s točke gledišta ljudi koji su masovno gubili poslove zbog preseljenja cijelih pogona u Kinu. O radničkim pravima u Kini ovaj put neću niti riječ napisati. SoA zato tebe koji si suradnik portala molim da urazumiš svoje ostrašćene i pristrane kolege da bi na ovom portalu zaista postojala SLOBODA GOVORA jer sada je nema. Brišu se rezultati košarkaških utakmica kao da sam ja kriv što je Kina tako odigrala. Podbacile su i Srbija i SAD kao glavni favoriti pa je to iskoristila Španjolska i okitila se zlatom. Hrvatska se nije niti plasirala na SP. Zato neka se izjasne oni koji napišu članak o košarci i Kini koliko je njih uopće pratilo košarkaško SP koje se igralo baš u Kini? Niti jedan članak na portalu nije bio i kladim se da takvi pojma nisu imali da se to igra. Onda sam ja problem koji napišem rezultate reprezentacije Kine. Vrlo jednostavno je provjeriti da su točni. Nekome smetaju sportski rezultati jer se ne uklapaju u njegovu sliku Kine?! To se briše na portalu LOGIČNO?! SoA pokušaj ih urazumiti ako imaš ikakvog utjecaja jer ovaj portal ide u jako krivom smjeru.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Max Payne

pa logičari su pisali da nemaju puno suradnika koji bi pokrivali sporska područja i da ih ista ne zanimaju previše.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Max Payne

@Max Payne
Istina je da je portal Logično objavio nekoliko mojih tekstova. Neki su prvotno bili komentari, a neke sam napisao onako,…namjerno. Napisao sam i neke koji nisu bili dovoljno dobri za objavu i to je otprilike sve u vezi sa mnom i mojim utjecajem na portalu. Kojeg naravno smatram ‘svojim’. Mnogi moji komentari su brisani, naročito na početku. U međuvremenu sam i ja promijenio način komentiranja pa ne dajem adminu ni razloge za brisanje. Mislim da portal ima veću štetu od mojeg pisanja, nego koristi, s obzirom na to koliko svojim komentiranjem privlačim na se negative. Ali opet, netko mora ostati izvan navijačkih skupina, netko mora biti kontra kad je većina ‘za’, netko mora biti manjina i netko mora ostati liberalan u socijalističkom okruženju:)) Inače bismo se zvali Kina, valjda:))
Portal ima svoja pravila, drži se teme, kritiziraj ovo i ono, gledaj ostati u granicama pristojnosti i to je to.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ti zivis u socijalistickom okruzenju ??? A, :)) ti je ‘vadiona’.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I Egipat je bio prvak Europe.
1949. g.
U košarci.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Daltone, istina živa. Tada u Africi nisu imali s kim igrati pa su se natjecali s europskim ekipama, čak su bili i domaćini Egipćani iako je bilo EP. Sada imamo situaciju da Izrael nastupa u svim sportovima kao europska reprezentacija jer su izbačeni iz svih azijskih kontinentalnih federacija. Zanimljivo da su prva EP 30-ih godina osvajali Latvija i Litva dvaput. Od kraja 50-ih do početka 70-ih bila je izrazita dominacija SSSR-a i nitko ih nije mogao skinuti s trona sve do 1973. kada je Jugoslavija razbila tu dominaciju i sve do raspada bila u svjetskom i europskom košarkaškom vrhu i osvojila solidan broj naslova i ostalih medalja.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa
😊
“…Da će Kinezi morati mijenjati štošta u svom poslovanju, morat će”
Ja imam bolju ideju. Da Ameri promjene nešto u svom poslovanju. Vrijeme je da usvoje kineska načela.
A da li Kinezi lažu za gospodarski rast, ili ti lažeš…postoje i ljudi koji su bili u Kini. A danas postoje i mediji. 😊

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Koliko ja znam, ova poslovica je – američka:
“If you can’t beat them, join them”

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Soa živi u prošlosti

mars
Gost
mars
1 godina prije

SAD i Kina su u medjusobnom trgovinsko-ekonomskom ratu i u svakom drugom mogucem otvorenom ratu osim jos u onom oruzanom. To je rat u kojem krajnji nerijesen rezultat za svaku stranu iz svojih razloga nije moguc i nije opcija i koji ce se morati zavrsiti necijom pobjedom ma kada to bilo. Zato na postizanje bilo kakvih trgovinskbh sporazuma treba gledati kao na privremeno takticko rjesenje, kao na postizanje privremenog primirja koje je potrebno ili jednoj ili drugoj ili objema stranama da bi se pregrupisale, malo odmorile ili korigovale strategiju, a nikako kao konacno rjesenje kojim ce se obje u konacnici zadovoljiti. Onaj koji u ovom ratu izgubi, bukvalno ce je*ati jeza u ledja.

eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
Gost
eofvnjweprvqeurfvqewriviuewriuverw
1 godina prije

Proboj ide prema ukidanju dolara i ostalih valuta a uvođenja digitalnog novca, nahebali smo totalno. To u zadnje vrijeme zemljanima provlače kroz uši operativci tame koji to sprovode u djelo, zadnje što sam čuo to spominje ova nova iz ciommf-a. Dakle blizu je dolar bajbaj dobardan kripto.

Aaa
Gost
Aaa
1 godina prije

Breakthrough – proboj 🤔

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Kad do kraja otvore svoj financijski sektor što jedan od uvjeta američana, e onda ćemo vidjeti šta će tek biti, ne piše im se dobro nažalost, tek onda slijede šekulacije i manipulacije

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik