Trump gura Kubu u naručje Rusije, Kine i drugih suverenih zemalja

Donald Trump - Kuba
6 komentara

Donald Trump otvoreno igra protiv Kube i drugih zemalja Latinske Amerike, iako time ide na ruku Rusiji i Kini, kao i svim zemljama koje se protive umirućem scenariju da SAD budu jedina supersila na svijetu. Naime, Donald Trump je priopćio kako je odlučio odustati od ugovora njegovog prethodnika Baracka Obame o normalizaciji odnosa s Havanom.

Donald Trump je odluku svog prethodnika o Kubi nazvao “užasnom i pogrešnom“, objašnjavajući da je Obama time potaknuo “nestabilnost i nasilje” u regiji, a zauzvrat Bijela kuća od Kube nije dobila ništa.

Ovim teškim riječima se Trump obratio kubanskoj zajednici u Miamiju, gdje masovno žive imigranti s Kube. Tijekom predizborne kampanje je Trump Kubancima koji žive u Sjedinjenim Državama obećao da će, ako pobijedi na izborima, otkazati novi kurs američke politike prema komunističkim vlastima slobodnog otoka.

Odmah nakon govora je američki predsjednik potpisao izvršni dekret od šest stranica, kojim se opet uvode ograničenja na financijske transakcije sa svim kubanskim organizacijama koje pripadaju oružanim snagama, lokalnim obavještajnim i sigurnosnim službama. Ponovno su se uvela ograničenja na putovanja, te ostale komercijalne veze s Kubom. U roku od 30 dana američka vlada treba pripremiti zakonsku regulativu koja će potvrditi ove mjere.

Međutim, Kubanci koji žive u Americi će  i dalje moći slati novac rođacima. Oni neće biti pogođeni ograničenjima ni u području turizma. Obični Amerikanci će moći kupiti karte za Kubu samo u ovlaštenim turističkim agencijama. Oni koji se usude ići na Kubu na vlastitu odgovornost, po povratku će se suočiti sa sankcijama revizorske institucije.

“Mi ne želimo da američki dolari podržavaju vojnu vlast koja iskorištava i omalovažava kubanski narod”, rekao je Trump.

Podsjetimo Barack Obama je službeno posjetio Kubu neposredno prije isteka mandata u ožujku prošle godine. To je bio prvi posjet američkog predsjednika Kubi nakon 88 godina, što su mnogi smatrali prekretnicom u odnosima dvije zemlje.

Prema Trumpu, SAD će ukloniti sankcije protiv Kube kada Havana “oslobodi političke zatvorenike, legalizira poslove lokalnih stranaka i održi slobodne izbore pod međunarodnim nadzorom”.

U isto vrijeme, Trump je spreman započeti pregovore s Kubom o sklapanju “najbolje ponude”, koja će biti “razumna i pravedna”.

“Mi poštujemo suverenitet Kube, ali nećemo okrenuti leđa kubanskom narodu”, rekao je Trump, dodajući kako će američka ambasada na Kubi ostati otvorena.

Međutim, bivši zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Ben Rhodes, koji je u ime Obama vodio tajne pregovore s kubanskim vlastima za poboljšanje odnosa, rekao je “da će postupci Trumpa gurnuti Kubu u zagrljaj Kine i Rusije, što će dovesti u pitanje demokratske reforme na otoku”.

U Moskvi odluku Trumpa nazivaju novim dokazom nepredvidivosti vanjske politike Washingtona.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, kaže “kako u posljednjih nekoliko desetljeća svaka nova uprava poništava temeljne američke vanjskopolitičke odluke prethodne administracije”.

“Jedina predvidljiva kvaliteta američke vanjske politike je već duže vrijeme postala njene potpuna nepredvidivost. Ali ipak postoji jedna vječna, a to su miješanja u unutarnje stvari suverenih država”, rekla je Zaharova.

Prema njezinim riječima, kubanskom vodstvu američko ponašanje nije novo, jer već dugo vremena “dobro pozna lice svog susjeda”, pa su u Havani odmah predvidjeli dubinu manevra Baracka Obame, kada je inscenirao spektakularno slijetanje na otok i pokušao potapšati Raula Castra po ramenu.

Stručnjak za Sjevernu i Latinsku Ameriku, Victor Olevič, uvjeren je da su postupci Trumpa prema Kubi bili predvidljivi i motivirani ne željom da se oslobodi Obame baštine, nego je htio ispuniti predizborna obećanja, barem ona koja je u stanju provesti.

“Tijekom svoje predizborne kampanje je Trump oštro kritizirao poboljšanje odnosa s Iranom, zbližavanje između Washingtona i Havane, normalizaciju odnosa s drugim državama. Kritizirao je i dugogodišnji kinesko-američki sustav odnosa, prije svega ekonomski”, rekao je Olevič.

Prema njegovim riječima, “nova” politika prema Havani je vrlo popularna među vodstvom kubanske zajednice u Floridi i drugdje. Trump je poslušao senatora iz Floride, Marca Rubia, Amerikanca kubanskog podrijetla. Rubio je bio suparnik Trumpu u predizborima, a nastavio ga je kritizirati nakon preuzimanja dužnosti. Marc Rubio se uključio i u rasprave u američkom Senatu o navodnim vezama između Trumpovog osoblja i Rusije, ali sada podržava promjene u odnosima s Kubom.

“Sve to je prilično predvidljivo. Možemo očekivati provedbu i nekih drugih izjava u bliskoj budućnosti”, rekao je analitičar.

Olevič se slažu da Trump vodi politiku ne samo protiv Kube, nego i drugih zemalja Latinske Amerike, prije svega onih koje bliske s Rusijom, što ugrožava američki status jedine svjetske supersile.

Politika Trumpove administracije udaljava Latinsku Ameriku od Sjedinjenih Država i stvara negativan imidž o Americi u regiji. To uzrokuje ozbiljnu štetu ugledu Washingtona, dok se na drugoj strani u regiji otvaraju nove prilike za Rusiju, Kinu i neke druge zemlje. To je jedan od razloga zašto je politika uprave Trumpa za Rusiju pozitivna. Njegova akcije, ne samo prema Kubi, nego i brojnim drugim državama samo štete američkim nacionalnim interesima, stoga su one korisne za Rusiju”, objasnio je stručnjak.

Olevič se slaže s Benom Rhodesom, koji je u ime Obame doveo do normalizacije odnosa s Kubom, da bi Washington tako imao više utjecaja na ono što se događa u zemlji, a SAD bi još više postigle jačanjem poslovnih odnosa i kontakata na svim razinama.

“U toj situaciji bi Kuba potencijalno postala ovisna o SAD-u. Normalizacija odnosa Washingtona i Havane je stvorila atmosferu u kojoj bi SAD lakše mogle utjecati na ono što se događa na Kubi”,  rekao je stručnjak, dodajući “kako će sada u Havani imati više razloga da još više razvijaju odnose s Rusijom i drugim zemljama”.

“Ne očekujte od Kube ustupke kada su u pitanju njezin suverenitet i neovisnost”

Nije bio u krivu, jer je iz Havane Trumpu poslan oštar odgovor.

Naime, kubanski državni list Granma je objavio službeno priopćenje Revolucionarne Vlade Kube, koje upozorava kako Sjedinjene Države ne mogu davati lekcije Kubi i da je havana ozbiljno zabrinuta zbog poštivanja ljudskih prava u SAD-u.

U prvom dijelu priopćenja se navode sva ograničenja koja je ponovno uveo Trump i kritike Havane na tu odluku, a na kraju stoji kako Kubu to ne brine, jer je to ionako ustaljena praksa Washingtona.

“Sjedinjene Države ne mogu nama davati lekcije. Mi smo ozbiljno zabrinutosti zbog poštivanja ljudskih prava u SAD-u, gdje se događaju brojni slučajevi ubojstava, policijske brutalnosti i zlostavljanja, posebno protiv Afroameričkog stanovništva. Ljudima se krši pravo na život i ubija ih se vatrenim oružjem. Iskorištava se rad djece i postoje ozbiljne manifestacije rasne diskriminacije, a stanovništvu prijete daljnja ograničenja na zdravstvene usluge, koja će još 23 milijuna ljudi ostaviti bez medicinske njege. Postoji nejednakost u plaćama između muškaraca i žena i marginalizira se imigrante i izbjeglice, osobito one iz islamskih zemalja. SAD želi graditi zidove sa svojim susjedima, koje neprestano ocrnjuje. Washington napušta i međunarodne obveze u zaštiti okoliša i klimatskim promjenama.

Također smo zabrinuti zbog kršenja ljudskih prava od strane SAD-a u drugim zemljama, kao što su samovoljna pritvaranja desetaka zatvorenika na području ilegalno okupirane baze Guantanamo na Kubi, gdje se provode mučenje. Tu su i izvansudska pogubljenja i smrti civila uzrokovane bombama i korištenjem bespilotnih letjelica. Podsjetimo na ilegalne ratove protiv zemalja kao što je Irak, koji je napadnut zbog laži o posjedovanju oružja za masovno uništenje, a imao je negativne posljedice za mir, sigurnost i stabilnost na Bliskom istoku.

Podsjećamo da je Kuba članica 44 međunarodne organizacije za ljudska prava, dok su Sjedinjene Američke Države prisutne u samo 18, tako da imamo mnogo toga za pokazati, a od malo toga se moramo braniti.

Potvrđujući odluku o uspostavi diplomatskih odnosa, Kuba i Sjedinjene Države su ratificirale namjeru razvijanja odnosa međusobnog poštovanja i suradnje između dvaju naroda i vlada, na temelju načela i ciljeva sadržanih u Povelji Ujedinjenih naroda. U svojoj izjavi od 1. srpnja 2015. je Revolucionarna Vlada Kube potvrdila da se ti odnosi moraju temeljiti na poštivanju naše samostalnosti i suverenosti, neotuđivom pravu svake države da odabere put ostvarivanja političkih, gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava, bez bilo čijeg uplitanja u bilo kojem obliku. Jednakost, suverenost i uzajamnosti su temeljeni principi međunarodnog prava. Kuba je priznata zemlja u Latinskoj Americi i na Karibima, kao zona mira, a šefovi država i vlada su utemeljili Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC) u Havani. Kuba nije odustala od tih načelima, i nikada neće.

Vlada Kube ponavlja svoju spremnost za daljnji uljudni dijalog i suradnju u pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da će pregovarati s američkom vladom. Posljednje dvije godine su pokazale da dvije zemlje, kao što je više puta izjavio predsjednik Državnog vijeća i ministara, general armije Raul Castro, mogu surađivati i koegzistirati, ali samo poštujući različitosti i promicanjem svega što koristi nacijama i narodima.

No, ne očekujte od Kube ustupke kada su u pitanju njezin suverenitet i neovisnost.

Svaka strategija za promjenu politike, ekonomskog i društvenog uređena na Kubi, bilo da se pokušava postići kroz pritisak ili pomoću suptilnih metoda, je osuđena na propast.

Potrebne promjene na Kubi su one napravljene 1959. i one koji se provode kao dio procesa osuvremenjivanja našeg ekonomskog i socijalnog sustava, a njega će i dalje odrađivati kubanski narod.

Kao što smo to učinili pobjedom 1. siječnja 1959. godine, i dalje ćemo riskirati i sigurni nastaviti s izgradnjom nezavisne, socijalističke, demokratske, prosperitetne, održive i suverene nacije”, stoji u službenom priopćenju Revolucionarne Vlade Kube, upućenom kao odgovor na novu odluku američkog predsjednika Trumpa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

stogod je obama napravio u odnosu na kubu nije bilo usmjereno prema dobrobiti kubanskog ili bilo kojeg naroda na svijetu obamine mjere su sigurno bile trojanski konj koji bi omogucio alate za unistenje i porobljavanje naroda kube i sto god trump na bilo kojem polju radi na demontiranju obaminih dobrocinstava je pozitivno o cemu god se radilo

Natovac za novac
6 godine prije

Kuba bi morala uvesti vise kapitalizma.
Taj tip socijalizma na Kubi nece uzdignuti Kubu.

Berlusconi
6 godine prije

U tekstu ( kao i obicno pise Babic ) vrli od nelogicnosti . 1 ) ” Trump otvoreno igra protiv Kube i …. ” – ne igra on protiv nikoga , a vodi se interese svoje zemlje , pa i masovne kubanske zajednice koja zivi na Floridi i koja je protiv komunistickog rezima ( od koga je pobegla ) . 2 ) ” Koji se protive mogucem scenariji da SAD bude jedina super sila … ” – SAD i jeste jedina super sila na svetu , dopadalo se to nama ili ne…. 3 ) Marija Zaharova – kalimero nema pravda za domaci plebs …. Jednostavno Amerika ne zeli da trguje sa Kubom i to je to – cemu dreka!? Ili bi oni trebali da finansiraju familiju Kastro dok se ovi sepurili sa SSSR- om i postavljali rakete!? Vise od milion puta je povtorena mantra kako je uticaj Amerike sve manji… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.