Trump Iransku revolucionarnu gardu proglasio terorističkom organizacijom – Teheran uzvraća

IRGC
69 komentara

Usprkos upozorenju Teherana da će u tom slučaju američku vojsku staviti na listu terorističkih organizacija, što može imati ozbiljne posljedice u susjednom Iraku i široj regiji gdje se preko nišana gledaju iranske snage i američke trupe, američki predsjednik Trump je rekao da će Iransku revolucionarnu gardu ipak proglasiti terorističkom organizacijom.

Vijest je objavljena na internetskoj stranici Bijele kuće, a kasnije ju je, tijekom dana, potvrdio državni tajnik Mike Pompeo.

“Danas službeno najavljujem namjeru moje administracije da Iransku revolucionarnu gardu i njezine Quds snage stavim na popis stranih terorističkih organizacija”, kazao je Trump.

U priopćenju se navodi kako se očekuje da će ovaj korak značajno povećati opseg i razmjer američkog pritiska na Iran.

Ranije je The Wall Street Journal izvijestio da se američka administracija priprema da IRGC uvrsti na popis stranih terorističkih organizacija, što će biti prvi put da se regularne vojne snage priznate članice Ujedinjenih naroda proglašavaju teroristima.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je u pismu čelniku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost i predsjedniku Rohaniju predložio da se američke trupe na Bliskom istoku, poznate kao CentCom, recipročno stave na popis terorističkih organizacija, prenosi iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Ovaj potez može imati ozbiljne posljedice, jer implicira nužnost “suzbijanja terorističkih skupina” s obje strane. Kao što smo rekli, Quds snage Iranske revolucionarne garde su raspoređene u Iraku, službeno kao vojni savjetnici regularnih šiitskih milicija koje se pod imenom Hashd Al-Shaabi snage aktivne pod zapovjedništvom iračkog premijera.

U Siriji su iranski savjetnici prisutni na više bojišta na kojima graniče s američkim trupama iz sastava CentComa.

Odluka američkog predsjednika je potez bez presedana u novijoj povijesti i može imati nesagledive posljedice.

Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

…tako izgleda ta izuzetnost…postupci bez promišljanja i odgovornosti….

Laki Topalović
5 godine prije

Tko gubi ima se pravo i ljutiti. Kad sam pročitao kako je Sulejmani odigrao šahovsku partiju za izbore ovdje , da pobijede sve proiranske frakcije, čak i među sunitima, mogu proglašavat što hoće i kako hoće, Sulejmani im se smije, kao zadnjim papcima. Ovaj članak: E. J. Magnier otkriva detalje najteže bitke generala Suleimanija i kako je Irak oteo SAD-u : To je definitivno vojni i politički genij kojem Trump i cijela uprava nisu do koljena.

dalmata
5 godine prije

Da su se Iranci srozali i postali USrA sluge (npr.ka NATO)onda bi ih kovali u zvizde,ka svoje bradate ubojice iz ISL.Ovo više nije ni šizofrenija,ovo je još gore,Mozda za koju godinu,ili desetljeće.koji likar dobije Nobelovu nagradu,kad definira ovu tešku Yenki bolešćinu

mars
5 godine prije

U američkoj političkoj terminologiji, i što je još važnije, političkoj svijesti, na svijetu postoje dvije vrste država:
1.) savezničke – prevod glasi : one kojima su stali čizmom na vrat
2.) terorističke – prevod glasi: sve ostale kojima nisu stali čizmom na vrat

Alen
5 godine prije

Kad ih vec proglase teroristima , garant ce ih i napasti…
Ne direktno (jos ) , ali sirija , iraq sigurno..
Da nepricam koji vjetar u ledja je dao šizofrenicnim zidovima….
Ovim potezom vise nema dvojbi da je sve sto ima veze s medjunarodnim pravom i normama mrtvo…

Hebiga , ovo bi se moglo tumačiti objavom rata…

Amater
5 godine prije

To su potezi gubitnika … svakom zdravom je jasno tko je na kojoj strani povjesti … problem je samo što to mnogi iz raznih razloga ne žele priznati ….

Perun
5 godine prije

Sta ta Melanija radi gospodinu Trumpu pa ne moze normalno da razmislja .Taj amerikan boj generira problem za problemom.Izgleda bolesno i smozdeno,sta zena i politika ucinise od Trampa.Njegova Amerika je na stranputici ,zalutala i izgubila se u labirintu demokratije .Iranska revolucionarna garda je vojna formacija koju ne bi trebalo potcjenjivati Ti ljudi bi mogli dislocirati sukob sa bliskog istoka i Azije na Americki kontinent,a onda adio demokratijo.

Šok
5 godine prije

jeli mene oči varaju
ili je iranska revolucionarna grda naoružana do zuba
sa oružjem zlih imperijalističkih svinja

Riddick
5 godine prije

“Dinosaur sa pticijim mozgom”.Tako je bivsi predsednik Irana Hashemi Rafsanjani opisao Ameriku aludirajuci na status super sile kojoj nedostaje inteligencija u spoljnoj politici.
Ovo je druga najveca greska koju je Tramp pocinio na Bliskom Istoku.
Prva je priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela a treca je priznavanje Golanske visoravni kao dela Izraela.

Šule
5 godine prije

Zašto je baš danas garda proglašena terorističkom?Sutra su izbori u Izraelu i desna vlada mora pobijedit ako po planovima USA i Izraela treba u narednim mjesecima isprovocirat Iran i počet rat na B.Istoku gdje će se mnogi uključit htijeli ili nehtjeli.BIBI mora pobijedit i uspostavit vladu radi svih događanja koje su pripremili prije nekoliko godina.U Siriji će sad Izrael bez ustručavanja zračnim udarima Irance napadat jer su teroristička organizacija-uskoro će i druge države to učinit.

bato
5 godine prije

u stilu razmaženog derišta a tu sve i završava nemaju Amerokenjaroši toliko hrabrih vojnika da mogu dominirati na svim stranama sveta to je samo zadnji očajnički tango NATO očajnika

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Elitna postrojba regularne vojske Irana, teroristička organizacija?
Traži State Department.
Pentagon je sigurno sretan za popi*dit.
P.S.
Dok je Matis bio tamo ovi jazavci ala Pompeo su mogli samo sanjati o takvim budalaštinama.

Fatih
5 godine prije

BAUK ZVANI KHASIM SULEIMANI.
E EBIGA NAKINDJURENI AMEROKENJSKI GENERALI………
VELIKI SELAM GENERALU!!!!

Mate
5 godine prije

Školski primjer samoubojstva.

Mate
5 godine prije

Ovo je dobra vijest. Dolazi do globalnog otriježnjenja. Mislim na male mozgove a njih je najviše. Čak i ulizička EU ostaje sve više bez argumenata.

davor
5 godine prije

Predsjednik SAD-a je trenutno Netanyahu, a ovo narančasto u Ovalnom uredu je, kako je ono Maradona rekao: Chirolita. Šteta za ove američke poteze sa Golanom i Iranom, a mi smo se nadali da neće biti novog, ružnijeg rata.. Pakistan, Libija, Iran, sve isto nanovo..
Dobar američki predsjednik je nažalost mrtav predsjednik, jer onaj američki predsjednik koji stavlja Ameriku prvu, ne dočeka kraj mandata, Kennedy je sa bratom drž.odvjetnikom AIPAC proglasio stranim agentom i zauzvrat su dobili metke. Trump je notorna suprotnost, kompletno je u raljama cionističke mafije.

Mate
5 godine prije

A da je Marince proglasiti terorističkom organizacijom?

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Hmmm,nekad sam se cudio politici i nacinu postupanja Jenkija u medjunarodnoj politici. Na zalost bojim se da se ovdje ipak ne radi o pticjem mozgu nego o agendi od koje oni ne misle odustati ni po kojoj cijeni. Ocigledno je da se “demokratama” blizi pad i raspad njihovog sistema pljacke po svijetu ali na zalost jos je ociglednije da ce oni ako treba posijati pakao na 90% planete ako treba u pokusaju da ostanu na vrhu. U svakom slucaju bliska buducnost ce biti burna a mogla bi postati i bolna za nas u ovim krajevima.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Donald dobio zadatak pokrenuti ww3…

Lucija
5 godine prije

” Svi koji ne priznaju novi svjetski poredak su teroristi”,
Henry Kissinger (Heinz Alfred Kissinger)

Godzilla
5 godine prije

Jebo mu ja mater!!! Koji imbecil je taj Trump da nepovjeruješ, Dabogda mu humanitarna pomoć sa balkana dolazila!!!

Kile
5 godine prije

Zadnji put kad su to napravili da proglase vojsku/ elitne jedinice teror grupama jedne suverene zemlje je bilo za vrijeme II sv. rata kada su SS trupe proglasili teror org. Gadno je uopće za gledat kako cionisti kažu tako Trump mora napraviti, ovo će imati jako velike posljedice

ANTINWO.HR
5 godine prije

ŽIVIO IRAN ,SMRT glupavim kaubojima

Kaktus
5 godine prije

Iran ako hitno ne nabavi S-400 i Su-30/Su-35 plus neka se ugleda na Sj.Koreju i smontira neki termonuklearni raketlin od 100km u stratosferu, bit će krvi u plićaku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.