Trump je od američke elite proglašen “odmetničkim predsjednikom”

Treći svjetski rat - transoformacija-Trumpa
30 komentara

Najnovija vijest koja stiže iz Washingtona,tri dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump potvrdio namjeru povlačenja iz Sirije i rekao “kako Iran u toj arapskoj zemlji može raditi što hoće, jer je ionako oslabljen sankcijama i povlači svoje vojnike”, iznova dovodi u pitanje vjerodostojnost Bijele kuće.

Naime, Sjedinjene Države, navodno, “nemaju vremenski okvir za povlačenje snaga iz Sirije, ali ne planiraju ostati unedogled”, rekao je jučer viši dužnosnik State Departmenta u petak, što je jak signal da bi američke snage mogle ostati dok se ne završi borba protiv terorista “Islamske države”, prenose američke agencije.

Izjavu treba uzeti s rezervom. Prvo, zbog činjenice da ju je prenio The New York Times, koji se poziva na Reuters. Drugo, zbog unutarnje borbe unutar američkog establishmenta oko ovog pitanja, koja se vodi putem medija i upravo ovakvih neimenovanih izvora.

“Nemamo rok za povlačenje naših snaga iz Sirije. To će biti učinjeno tako da naši saveznici i partneri nastave vršiti pritisak na ISIL i da pri povlačenju ne ostave vakuum za teroriste”, navodno je rekao je dužnosnik State Departmenta koji je tražio da ostane neimenovan.

Što se tiče “iranske prijetnje Izraelu”, tu je stvar pokušavao popraviti američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je rekao kako će SAD učiniti sve da spriječe razvoj iranskog balističkog programa i time je malo umirio Izrael.

Međutim, američki predsjednik Donald Trump je rekao da su američke trupe uspjele u svojoj misiji u Siriji i da ondje više nisu ondje potrebne. U najavi je rekao da je rok za povlačenje 30 do 90 dana, a kasnije su mediji tvrdili da se rok pomakao i sada Pentagon ima četiri mjeseca da napusti arapsku zemlju.

Sve navedeno, kao i nedavna Trumpova izjava tijekom posjete američkoj bazi u Iraku “kako SAD više ne trebaju biti svjetski žandar”, potvrđuju da Trump tjednima govori jedno, a neki dužnosnici i većina američkih medija drugo, iako su svjesni da 2000 američkih vojnika ne mogu promijeniti situaciju na terenu, ali mogu produžiti sirijsku agoniju.

U nekoliko izjava je Trump pokušavao ponoviti i naglasiti da je njegov izbor povlačenja američkih vojnika iz Sirije i djelomično iz Afganistana konačan.

Ako bolje pogledamo, Trumpove izjave upućuju na budućnost svijeta, što je bio ključni dio njegove izborne kampanje, uz okončanje američkog intervencionizma u svijetu i okončanje razdoblja neokonzervativnog globalnog režima.

Otuda dolaze svi problemi Trumpa sa suprotstavljenom oligarhijom u Washingtonu i utjecajnih američkih medijima.

Da biste razumjeli veličinu ovog sukoba, dovoljno je pročitati spomenuti najnoviji članak The New York Timesa ili sve što objavljuje The Washington Post, američki listovi koji svakog dana najmanje polovicu svojih članaka posvećuju opisu Trumpa kao nesposobnog čudovišta, opasnog za demokraciju.

Naravno, ovdje treba biti oprezan i znati se da se ni Donald Trump ne želi odreći uloga Sjedinjenih Država kao vodeće sile svijeta, ali ima druge prioritete i ideje.

Trump i agenda neokonzervativaca

Nikada u povijesti, osim možda od vremena Nixona, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država nije znao za ovakve nedaće.

Sukob Trumpa s neokonzervativnom elitom i medijima je u konačnici doveo do nepoštivanja demokracije, budući da agendu neokonzervativaca želi napustiti pod svaku cijenu. Osim toga, to mu je obećanje i osiguralo podbijedu na izborima.

I ne samo to, Trumpa se optužuje da je opasnost po svijet, zato što namjerno ignorira fatalnu štetu koju je ta agenda proizvela na globalnoj razini.

U tom smislu, Trump sigurno nije slučajno dao izjave o nevažnoj iranskoj vojnoj nazočnosti u Siriji ili nekoliko dana ranije u Iraku, gdje se taj plan s američkom intervencijom 2003. počeo pretvarati u globalnu katastrofu.

Prošlo je osamnaest godina od tragedije 11. rujna 2001. godine, kada su neokonzervativci preuzeli vlast i zajedno s njom i nesretnog Georgea W. Busha, koji je na dan urušavanja dva tornja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku besmisleno letio u zrakoplovu Air Force One, očajnički tražeći sigurnu zračnu luku.

Od tada su SAD kao “svjetski žandar” vodile agresivnu politiku protiv takozvanih “odmetnutih država”, zemalja koje se suprotstavljaju zločinačkom planu, ali i protiv svojih potencijalnih globalnih protivnika, prije svih Rusije i Kine.

Agresivnost ove politike nije poštedjela ni američke saveznike, kojima je Washington nametnuo obvezujuće direktive u vanjskoj politici.

Ipak, ovaj se režim sada dovodi u pitanje, i to od strane najčudnijeg predsjednika povijesti Sjedinjenih Država, što je za američku “elitu” posebno uvredljivo. To je dvoboj do smrti. Neokonzervativci su proteklih godina vodili toliko ratova, stvarajući globalnu nestabilnost koja im je s druge strane davala još veću moć. Nakon “11. rujna” je ažurirana provedba stare izreke “divide et impera”, ali na globalnoj razini.

Trumpove “pobjede”

Trump je do sada uspješno koristio taktiku “Stop and Go”, kako u kritičnoj situaciji na Korejskom poluotoku, kao i u složenom bliskoistočnom  kontekstu ili  sukobima s Moskvom i Pekingom.

Nakon svake “pobjede”, uvijek iznenadne i uznemirujuće, koju je mogao ostvariti samo taktikom koja mu je osiguravala da prije svršenog čina izbjegne sve zamke, uslijedio je napad elita i medija, te poricanje konačne odluke Bijele kuće kako bi se smanjili njeni “negativni učinci”.

I tako, “ugriz po ugriz”, došli smo do povlačenja iz Sirije, što je odluka koja je njegovim protivnicima nepodnošljiva kao ideja, da ne govorimo o realizaciji.

Neokonzervativci su do te mjere izgubili nadu da će moći kontrolirati predsjednika da je vrlo lako moguća radikalna promjena taktike protiv Trumpa.

Zapravo, to je najavio The Washington Post, čiji je vlasnik Jeff Bezos u otvorenom sukobu s Trumpom i ne skriva svoju mržnju prema predsjedniku, u naslovu članka “Odmetničko predsjedništvo – Doba zadržavanja Trumpova je završeno”.

Članak je objavljen dan nakon što je američki ministar obrane James Mattis dao ostavku, objašnjavajući kako Trump oko sebe više nema ljudi koji bi mogli spriječiti donošenje “štetnih” odluka.

“Okružen samo lakejima, Trump sada može ispuniti obećanja iz svoje revolucionarne kampanje”, piše The Washington Post.

Ovaj dio naglašava ono što je gore spomenuto, a to je da bi Trump napokon mogao ustati protiv neokonzervativnog režima. Naravno, za njih je to neprihvatljiva i nepojmljiva pobuna. Zbog toga ga i nazivaju “odmetničkim predsjednikom”, izrazom koji je u Sjedinjenim Državama do nedavno objavljenog članka u The Washington Postu bio rezerviran isključivo za “neposlušne države” kojima je neokonzervativna agenda odredila nesretnu sudbinu i borbu do posljednje kapi krvi.

Simbolika je jasna. Uz “odmetničke države”, sada ista budućnost čeka i Trumpa u Ovalnom uredu. Njegovi se protivnici neće ograničiti na puko “suzdržavanje” i “redukciju štete”, već slijedi otvorena borba u hodnicima moći u Washingtonu. Što sve to znači za svijet, pitanje je na kojeg je teško dati odgovor.

Washington Post

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

Ako USA posrce brze Donald Trump ima sanse, kriticna masa ide na njegovu stranu, ali ako ne, onda je on u ozbiljnoj opasnosti. USA je veliki dinosaurus i ona ne pada polako, nego samo tresne.

Dub Miroslav
5 godine prije

Predsjednik koji ispuni obećanje? Ne, ameri se sa tim nikad neće pomiriti!

Šok
5 godine prije

To su mu rekli židovi koji nisu ispunili svoj dio dogovora za izbore za senat i kongres. židovi su trebali osigurati pobjedu u senatu ali su okrenuli ploču i sad ih je trump uzeo na zub pa im se ovako sveti, izdaju mora naplatiti. zašto su ga židovi izdali to je pitanje koje traži odgovor. sirija je neinteresantna za usa, ali je blentavi obama ( jedan od najlošijih usa predsjednika koji je između ostaloga ubio Gadafija) nasjeo na saudijske novce a za interes židova krenuo u rat protiv sirije. obama je bez mozga uništio je siriju i libiju. inače je volio ubijati sa dronovima, psihopata. trump je za njega nobelovac.

Snicla
5 godine prije

Ono što su decenijama uspješno provodili po svijetu- rušenje demokratski izabranih ali njima nepoćudnih presjednika- danas deep state uz pomoć novinara i obavještajnih službi provodi u svom dvorištu. Pitam se jesu li spremni ići do kraja -atentat- ukoliko im ne prođe obuzdavanje Trumpa na ovaj način.

eu kolonija
5 godine prije

oni bi trumpa odmah nakon izbora eliminirali ali iza trumpa je stao narod I prijetilo je krvoproliće na ulicama. pozicije su ukopane. s jedne strane trump I narod a na drugoj oligarhija. ovo ne prihvatanje izbornih rezultata od strane oligarhije je priča za sebe I garantira nam dosta zabave u vremenima koja dolaze. sama ova činjenica nas upućuje da amerika klizi u duboku krizu I to ne može nikome štetiti čak naprotiv.

spartak
5 godine prije

Već sam napisao u nekom od komentara pa ponavljam.
Moj savjet Trumpu: Donalde, izbjegavaj vožnju u kabrioletu kroz Dallas. Možeš navući upalu pluća, a od komplikacija se može i umrijeti. Pogotovo ako nisi obuhvaćen ObamaCare.

Kanncer
5 godine prije

Dobit će metak kao i JFK.

Majk Majers
5 godine prije

Neće dobit metak ka i JFK je se JFK okrenija kontra svih i svega i praktički osta bez čuvara leđa. To nije slučaj sa Trumpetom, on ima za leđima čuvare

ShaCkaL
5 godine prije

Trump neće dobiti metak i nema nitko dovoljno jak u deep state da ga skine. Trumpa je upravo Vojni Lobij i doveo na mjesto predsjednika.

shumadinac
5 godine prije

Geopolitika je komplikovana igra, uvek možete naći poteza koji podržavaju neku teoriju kao i poteza protiv nje. Ali vreme uvek pokaže da li je teorija dobra ili ne. Još u toku predizborne kampanje sam tvrdio da postoje dve struje moći u SAD ali je to tada bila više naznaka nego očigledna stvar. Tokom prve polovine godine Trampovog “predsednikovanja” sam se pokolebao, izgledalo je da sam pogrešio, da se nastavlja tamo gde je Obama stao – “lajanje” demokrata je bilo očekivano i prilično protokolarno. Međuti, vrlo brzo Tramp potvrđuje da nije čovek starog Establišmenta i da sve one “sumnjive nijanse” nisu bile slučajne. Da li ćete se složiti da postoje dve struje moći u SAD? I u samom tekstu stoji da ni jedan predsednik osim Niksona nije trpeo ovakve napade. To je znak da radi protiv neke moćne grupe a pošto je smešno i pretpostaviti da je sam na drugoj strani… Čitaj više »

temperatura u
5 godine prije

Temperatura u Melting Pot raste!?
Nije dobro da eksplodira, a kako ga ohladiti?

udav
5 godine prije

jedva cekamo da nas predsednik pocne da hapsi one od kojih se odmetnuo, tj. vojska kada uvede vanredno stanje i vojnu upravu, uostalom vojska ga je i postavila, a ne ovi besni izdajnicki psi koji nece imati gde da se odmetnu, hehehe, a da ne govorim o vojnim sudovima – njime pricajte te price o odmetnistvu umesto sto lajete po medijima… IDU DANI

alan ford
5 godine prije

samo nekoliko dopuna ovom članku: citat: “Izjavu treba uzeti s rezervom. Prvo, zbog činjenice da ju je prenio The New York Times, koji se poziva na Reuters.” ————— Obadva, NY Times i Reuters su ciohazarski propagandni mediji. NY Times je glavna perjanica rokefelerovsko-rotšildovske FED-ove bankomafije, koja je glavno leglo globalističke elite. Reuters je u 19. stoljeću osnovao njemački hazar Paul Julius Reuter, međutim to nije bilo njegovo pravo ime i prezime, već se on ustvari zvao Israel Bar Josephat, pa je kasnije promijenio ime i prezime. citat: “Prošlo je osamnaest godina od tragedije 11. rujna 2001. godine, kada su neokonzervativci preuzeli vlast i zajedno s njom i nesretnog Georgea W. Busha, koji je na dan urušavanja dva tornja Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku besmisleno letio u zrakoplovu Air Force One, očajnički tražeći sigurnu zračnu luku” ————- Kao prvo 11. 9. je bio namješteni napad “false flag”, iza kojega baš… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

tko su takozvani neokonzervativci? više puta sam objasnio, evo ukratko još jednom. Takozvani “neokonzervativci” su ustvari ultracionisti, skoro svi židovi (hazari), kako je rekao i najpoznatiji američki neovisni analitičar, Paul Craig Roberts u intervjuu za nezavisni portal The Saker, prije 4 godine. Američki glavni mediji koriste ovaj izraz “neokonzervativci” (skraćeno: neocons), koji zbunjuje one neupućene. To nisu nikakvi vrijednosni konzervativci, ono što se podraziumijeva pod pojmom konzervatizma (obitelj, vjera, odgoj, moral itd..). Naprimjer, kći Dicka Cheneya, jednog od vodećih “neokonzervativca” (bivšeg dopredsjednika Bushu mlađem), je lezba i “oženila” je svoju djevojku, a na svadbi je bila i cijela obitelj Bush. Bushevi spadaju u takozvane “nežidovske cioniste” ili kako ih hrvatski stručnjak za masoneriju Mladen Lojkić naziva “kršćanski cionisti”. Antiruski jastreb McCain je također bio takozvani nežidovski cionist. Mattis, Pompeo i John Bolton su također svi takozvani nežidovski cionisti sve ljudi neoconsa, koji su vjerovatno nametnuti Trumpu da ga kontroliraju i… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

uvijek treba sve informacije uzeti s oprezom, pokušava li se Trump doista otrgnuti s lanca. Kako sam ranije rekao, oduvijek se moglo primjetiti “dva Trumpa”. Jedan Trump, koji daje služben izjave za javmost i medije, onakve izjave, kakve od njega očekuju gospodari iz duboke države, a “drugi” Trump, onaj koji se javlja preko Twitera i često daje sasavim oprečne izjave, koje se razlikuju od izjava onog “prvog Trumpa”. Tako je Trump lani preko Tvitera nekoliko puta hvalio Rusiju i Putina, (zbog čega su ga napadali) i preko tvitera je dao sasvim pomirljivu poruku o potrebi zajedničkog dogovora u onom sporazumo INF o nukleranom oružju između SAD, Rusije i Kine (sasvim suprotnu onoj njegovj službenoj izjavi, da SAD izlazi iz INF ugovora, jer Rusija kofol vara), a preko tvitera, odnosno u osobnoj video poruci, on je prije mjesec dana dao onu očito namjernio emocionalnu poruku za američki narod, da se SAD… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.