Trump je spreman priznati poraz u Afganistanu i povući trupe

Donald Trump
11 komentara

Bliži se proljeće, a to je doba kada afganistanski talibani kreću u ofenzivu i svake su godine sve jači. Možda su i zbog toga Sjedinjene Države objavile da se spremne potpisivati sporazum s talibanima sljedeće subote, priznajući neuspjeh 18 godina pokušaja da ih unište. To bi trebalo otvoriti put okončanju rata u Afganistanu i povlačenju američkih trupa iz zemlje. Hoće li Donald Trump zaista moći napustiti Afganistan i mogu li se Afganistanci, nakon 40 godina rata, sami dogovoriti o mirnom životu u svojoj zemlji? O tome opširnije izvještava ruski stručnjak Petar Akopov.

Američka operacija u Afganistanu traje već više od 18 godina. SAD ne mogu pobijediti bivše vladare zemlje, talibane, koji kontroliraju veći dio zemlje, ali im nedostaje snage da Amerikance otjeraju iz zemlje i zauzmu Kabul. I Barack Obama i Donald Trump obećali su povlačenje trupa iz Afganistana, ali je američki kontingent samo smanjen. I sada, po prvi put, postoji šansa za početak priprema za okončanje američke okupacije.

Državni tajnik Mike Pompeo objavio je da se Sjedinjene Države pripremaju potpisati mirovni sporazum s talibanima 29. veljače. Talibani su potvrdili da se povijesni datum bliži, a u Kabulu su najavili da u subotu navečer počinje djelovati sporazum o smanjenju razine nasilja u zemlji, prema kojem su talibani obećali da neće napadati vladine trupe i američke baze tjedan dana. Nakon ovog tjedna, ako se ne dogodi nikakva provokacija, 29. veljače  bit će potpisan sporazum između Sjedinjenih Država i talibana.

Prema neslužbenim podacima, potpisivanju trebaju biti nazočni i ministri vanjskih poslova Rusije, Europske unije i Pakistana.

Sam sporazum, koji je bio rezultat godinu i pol pregovora Amerikanaca i talibana, bio je spreman prošlog kolovoza. Ali Trumpov predstojeći sastanak 9. rujna s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem i talibanskim vodstvom u Camp Davidu američki predsjednik je otkazao u posljednji trenutak. Formalno, zbog terorističkog napada u Kabulu u kojem je, između ostalih, ubijen i jedan američki vojnik, ali u suštini zbog straha da se sporazum neće provesti. Sada su svi spremni za potpis i nadaju se uspjehu.

Što će ovaj sporazum dati? Prvo, SAD će priznati njihov poraz u ratu, odnosno priznat će talibane, koje su pokušale ne samo svrgnuti, već i uništiti. U jesen 2001. godine talibani su napustili Kabul, ali sve ove godine nisu priznali ni marionetski režim u Kabulu niti američku okupaciju. Usput, čelnici Kabula su također postupno počeli loše govoriti o Amerikancima. Na primjer, bivši predsjednik Karzai, ali se boje inzistirati na povlačenju američkih trupa, jer razumiju da će ih talibani odmah svrgnuti.

U Kabulu ne postoji niti jedna proamerička vlast, već uzdrman savez predstavnika raznih klanova i naroda.

Tamo su Paštuni, a većina ih je još uvijek na strani talibana, te predstavnici Tadžika i Uzbeka. Ideja podrške koju trenutna vlada ima u afganistanskom društvu daju konačni rezultati predsjedničkih izbora, objavljeni prošle srijede, iako su se sami izbori održali krajem rujna.

Predsjednik Ashraf Ghani je proglašen pobjednikom i dobio je 50,64% glasova, a šef vlade Abdullah Abdullah, koji je izgubio izbore, dobio je 39% glasova. Ali 50% Ghanijevih glasova je samo 923 000, odnosno manje od dva milijuna birača sudjelovalo je na izborima. Štoviše, u Afganistanu, prema grubim procjenama, sada živi oko 30 milijuna stanovnika, što znači da bi trebalo biti puno više glasača od dva milijuna. Naravno, izbori nisu održani na većini teritorija zemlje koju kontroliraju talibani, a oni  ove pseudo izbore ne priznaju.

Ali ne samo da ih ne priznaju talibani, već ni gubitnici. Abdullah je proglasio lažiranje, a njegov saveznik, general Abdul-Rashid Dostum, govorio je o svojoj spremnosti da formira paralelnu vladu. Ogorčen je i bivši vođa mudžahedina koji se borio protiv sovjetskih trupa Gulbuddin Hekmatyar.

Dakle, u Kabulu nema jedinstva, ali postoji strah od američkog sporazuma s talibanima, jer sporazum otvara put za izravne pregovore talibana i vlasti u Kabulu, koje se međusobno ne priznaju. Amerikanci obećavaju da će povući dio trupa i smanjiti kontingent s 13 na 8,5 tisuća, a tada će djelovati ovisno o tome kako budu tekli pregovori vlade i talibana, koji bi se nekako trebali složiti o budućoj strukturi Afganistana, stvaranju jedinstvene vlade i održavanju izbora.

To će biti vrlo teško, ne samo zato što talibani vlast u Kabulu tretiraju kao marionete, već i zato što sama vlast Kabula nije ujedinjena, već je to koalicija zaraćenih predstavnika različitih klanova i naroda.

Afganistanci se bore među sobom i sa stranim trupama već 40 godina. Afganistan je od 40 samo 12 godina živio bez stranih trupa, ali većinu tog vremena nije bilo mira. Uostalom, građanski rat počeo je i prije dolaska sovjetskih trupa i od tada praktički nije prestao.

Hoće li se Afganistanci moći dogovoriti o uvjetima mirnog života i stvoriti jedinstvenu središnju vladu u kojoj će svi biti zastupljeni ili će zemlja ostati ujedinjena samo na papiru, dok će u stvarnosti biti podijeljena na nekoliko zaraćenih dijelova?

Mnogo ovisi o tome je li Trump zaista spreman napustiti Afganistan, jer talibani neće biti zadovoljni niti jednom opcijom koja podrazumijeva nastavak američke vojne prisutnosti. Za njih je cjelokupna poanta sporazuma s Amerikancima utvrđivanje, ako ne i točnog datuma,  onda obveze potpunog povlačenja američkih trupa nakon što se ispune sve točke sporazuma.

Trump je obećao da će napustiti Afganistan i do novih predsjedničkih izbora u studenom želi pokazati barem djelomično ispunjenje svojih obećanja. Da, tamo će biti još će biti više od osam tisuća Amerikanaca i Trump će ih morati povući u svom drugom mandatu, ako ga dobije.

Inače u Afganistanu neće biti vlade, ni nacionalnog sklada i mira. Talibani neće postati dio vlasti bez potpunog povlačenja američkih trupa. Jasno je da će Washington moći odgoditi ovaj trenutak, referirajući se ili na kršenje klauzula sporazuma od strane talibana ili na neuspjeh u postizanju dogovora o novoj vladi između vlasti i talibana. Ali to je nemoguće to činiti zauvijek.

Ako će nacionalno pomirenje u Afganistanu biti minirano zbog nespremnosti Amerikanaca da konačno povuku svoje trupe, obnovljeni sukobi može dovesti do pada većine zemlje u ruke talibana.

I ne zaboravimo Iran, koji vjerojatno neće propustiti priliku da naoruža jedno od talibanskih frakcija, bez obzira na sektaške razlike. Proljetna ofenziva može biti kobna za Amerikance, a dovoljno je da Quds snage preko „prijatelja prijatelja“ dostave protuoklopne i prijenosne protuzračne sustave mreži Haqani, na primjer, koja je bliska s pakistanskim obavještajnim službama i može se reći da više od sunitskog radikalizma voli moć i novac, bez obzira tko ga nudio.

U takvim uvjetima, ostati u opkoljenom Kabulu i nekoliko baza apsolutno nije budućnost kakvu bi Donald Trump želio za američku vojsku. Sama okupacija Afganistana bila je greška i zločin, a sada je Trumpu jasno da je definitivno nemoguće zauvijek ostati tamo, jer bi u protivnom za Amerikance sve moglo završiti katastrofom i brzopletim povlačenjem trupa kao u Vijetnamu ili Libanonu 1983. Proljeće se bliži i Trump ima vremena ispuniti svoje obećanje. U suprotnom slučaju, ako talibani krenu s novom snagom u vojne pohode, na dobitku će biti Elizabeth Warren, koja je u debati u na nacionalnoj raspravi demokrata u New Hampshireu zatražila „hitno i neodgodivo povlačenje iz Afganistana“ i dijelom na tome gradi svoju predizbornu kampanju. U svakom slučaju, vrijeme je da SAD priznaju poraz u Afganistanu, a Trump to može učiniti uz opravdanje da je tor at s kojim on ionako nema nikakve veze. Što će na kraju biti, saznat ćemo uskoro.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tico
4 godine prije

To nije poraz već pobjeda!

Fenix
4 godine prije

Ali kako da Amerikanci izgube? Oni u Hollywoodu uvijek pobjedjuju.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Totalno kriva percepcija svega. Mozda slazu opet, a mozda i odu napast nekog drugog. Bitno da narod poslusno robuje placajuci poreze. Tome jedino i sluze ratovi kako bi se citave zemlje drzale u dugu i samim time u pokornosti. Cak je i novac manje bitan u svemu. Jos manje je bitna lutka koja u odredenom trenutku glumi nekakvog neovisnog i samostalnog predsjednika koji kao donosi nekakve odluke…

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko se sjećam Obama je smanjio na 8000, pa je trebalo na 4000, pa je opet vratio na 12 000, tako da ovo “postepeno smanjenje” znači malo, a talibani bruse sablje, možda i nešto iranskog novog materijala, samo da nauče kako se koristi.

Jole Prvi
4 godine prije

Povući će se tek nakon žetve opijuma.To im je core biznis u Afganistanu.

Frenky
4 godine prije

Na žalost sve ovo lijepo zvuči ali se Amerikanci neće povući iz Afganistan prije napada na Iran ili svrgavanja režima u njemu jer je Afganistan jednostavno previše strateški važan(ako nekome nije jasno neka samo pogleda kartu) a uz to u kompletu dolaze beskrajna polja maka.

Ora
4 godine prije

Još samo da odredi datum, onda se pakuju ranom zorom.

Laki Topalović
4 godine prije

Danas je rekao da želi osobno s talibanima potpisati sporazum.

Max
4 godine prije

Upzoravao sam ja da bi Iranska odmazda za mučko ubojstvo generala Sulejmanija moglo doći preko Afganistana dovljno je naoužati pobunjenike modernim sustavima koje Iran proizvodi i dati im obaviještajne podatke npr o kretanju i razmještaju snaga ali to je samo jedna od od mogućnosti.

Herbion
4 godine prije

Talibani nece nikada pristati na demokratiju zato i vode rat. Oni zele da uspostave Islamsku drzavu u kojoj vlada šerijat , tako je bilo prija 2001.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.