Trump je spreman uvesti carine na ukupan kineski uvoz od 500 mlrd. dolara

Trump za govornicom
22 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da Kina, EU i nekoliko drugih zemalja “iskorištavaju SAD” dugi niz godina, prijeteći da će primijeniti nove uvozne carine protiv Kine.

U intervjuu kojeg je dao za CNBC, Donald Trump je rekao da druge zemlje, “blago rečeno, iskorištavaju Sjedinjene Države”. Prema njegovim riječima, “Meksiko stvara bogatstvo u Sjedinjenim Državama”, a “Kina dugo godina plasira svoju robu u SAD”.

Tijekom razgovora Trump je zaprijetio da je protiv Kine spreman primijeniti uvozne carine jednake američkom trgovinskom deficitu s Kinom.

“Ja ne mogu samo sjediti i ne raditi ništa i dopustiti drugim zemljama da i povećavaju svoj trgovinski suficit s nama”, rekao je Donald Trump.

“Blago rečeno, oni su nas iskorištavaju. S Kinom imamo deficit od 507 milijardi dolara, s Europskom unijom 151 milijardu, a s Meksikom 120 milijardi dolara. S Meksiko, osim u trgovini, imamo i drugih problema. Problemi postoje i mogao sam navesti bilo koju drugu, poput Japana Samo mislim, koliko zarađuju u Sjedinjenim Državama!?”, rekao je američki predsjednik u intervjuu za CNBC.

“Ne želim uplašiti Kinu, želim im da uspiju. Stvarno mi se sviđa predsjednik Xi Jinping, ali je sve to vrlo nepošteno. Uveo sam carine za robu vrijednu 50 milijardi i zatražio od kineskih vlasti da ne poduzimaju mjere odmazde. Oni su odmah uveli carine na naše proizvode vrijedne 50 milijardi. Ja sam spreman podići carina na cjelokupni uvoz od 500 milijardi dolara. Neću to učiniti zbog politike. Kina nas pljačka dugi niz godina. Na zaprepaštenje , mnogo, mnogo godina! To se odnosi ne samo na predsjedanje Obame, nego i na Busha Jr.”, zaključio je Donald Trump najavljujući da je u trgovinskom ratu s Kinom spreman ići do kraja i uvesti carine na svih 500 milijardi dolara kineskog uvoza u SAD.

Kako će odgovor Pekinga bez sumnje biti recipročan, to će dovesti do nepredvidivih promjena na globalnom tržištu. Naime, stručnjaci cijelo vrijeme upozoravaju da do sada uvedene carine nisu znatne u odnosu na ukupnu robnu razmjenu s Kinom i drugim američkim trgovinskim partnerima, ali uvođenje carina na cijeli uvoz iz Kine, možda i nekih drugih američkih trgovinskih partnera bi promijenilo strukturu svjetske trgovine i globalne ekonomije, a šteta će se zbrajati na kraju.

CNBC

Trgovinski rat s Kinom za SAD može postati “ekonomski Afganistan”

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Padaj, silo i nepravdo.
Trump

Laki Topalović
5 godine prije

Ne znam baš tko je spreman ići do kraja, ne bi se kladio na američke poduzetnike i trgovce i potrošače, dok su u Kini svi veliki sektori državni i nema pogovora ni prigovora

PPP
5 godine prije

Voljeli mi Trumpa ili ne, on radi za svoju zemlju. Ovo što on čini, treba učiniti svaka zemlja ugrožena deset i više puta manjim plaćama iz nerazvijenih zemalja.

Bogatstvo kineskog poslodavca, plaćaju radnici Amerike tako što ostaju bez posla. Nisu krivi ni oni ni kineski radnici što su globalisti podredili svijet sebi i svojim potrebama.

U Hrvatskoj imamo 300.000 ovršenih zbog istog problema.

Weteran
5 godine prije

Tramp je izuzetan borac!

Njegovi najveći protivnici su “Vašingtonska močvara”! .

Bajdo
5 godine prije

“Tijekom razgovora Trump je zaprijetio da je protiv Kine spreman primijeniti uvozne carine jednake američkom trgovinskom deficitu s Kinom (500 milijardi dolara)”. Tramp igra igru koja je protivna svim ekonomskim zakonima. Veliki uvoz SAD iz Kine je iz razloga što je kineska roba jako konkurentna na svjetskom tržištu (povoljan odnos cijene i kvalitete proizvoda). Drugi razlog je što je američki kapital investirao veliki kapital u Kinu jer je tamo jeftinija radna snaga a i veliko tržište od 1.5 milijardi stanovnika. Dakle Tramp uvodi carine na robu u koju je investirao američki kapital. To će dovesti do nove svjetske ekonomske krize u kojoj će Kina kao jača strana bolje proći (jer izvozi robu cijelom svijetu), a američka ekonomija će imati ogromne štete ali će i cjelokupna svjetska ekonomija imati ogromne štete, a posljedice toga i što će sve iz toga proizići u ovom trenutku je jako teško predvidjeti.

Laki Topalović
5 godine prije

Recimo da je Trump uvjeren da radi dobru stvar. “Problem” , uvjetno rečeno, baš me briga, jeste ako pogriješi? Nedavno je objavljena apsurdna vijest s podacima da je najviše radnih mjesta izgubljeno u WASP državama koje su zbog puno radnika gorljivo glasale za njega, a bogate se uslužni sektor i financijski na Wall Streetu. Zapravo pričamo bez veze. Trump ne može ništa, jer je FED je privatan i od savezne vlade više ne želi kupovati obveznice koje podržavaju dolar. Kako može središnja banka ne podržati vladine obveznice. Da je Trump baja, ušao bi u FED, sve pohapsio i izmijenio financijski zakon, a ne ove kozmetičke mjere kojima se Kinezi smiju.Sad, on to ne može zato što su SAD zapravo kulisa za FED i tu priča završava. A radnike? Ko ih ‘be. Isto misli i Trump. U nas također, nema suvereniteta bez ekonomskog suvereniteta, a njega nema bez financijskog suvereniteta. To… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Kad uvede sankcije na robu kinezima onda ce biti trgovacki rat… Kao sto radi Rusima vec godinama na sve moguce nacine ,usput unistavajuci i ekonomije tzv saveznika…
Ovo ce samo dati impuls americkoj ekonomiji…
Zato se rusi rjesavaju obveznica…

Svi tvrde da je taj tzv trgoviski rat usa vs kina nemoguce dobiti ali tramp uporno srlja i dalje…
Dakle.ili ce tramp zavrsiti karijeru prijevremeno ili
ipak postoje dobri razlozi ovog poteza , neka alhemija…

Ivi tz
5 godine prije

Meksiko stvara bogatstvo u Sjedinjenim Državama”, a “Kina dugo godina plasira svoju robu u SAD”.a amerika koja je nastala na genocidu i od kako postoji napada čitav svijet i koja je umiješana u gotovo svako zlo na svijetu sto se dešava je je stvarno dobra… Ali polako i sigurno neke pozitivne stvari su krenule.

igi
5 godine prije

…vjerujte mi,ma koliko to bilo lljeno i površno ja vrlo rijetko članak pročitam do kraja pa tako i ovaj gore napisan, ali zato po meni pravo bogatstvo se krije u komentarima čitalaca jer tu ima vrlo pametnih i pronicljivih ljudi…osobno po meni sankcije i carine su samo predvečerje rata…tko će tu koga dohakati morao bih pogledati u staklenu kuglu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.