Trump maknuo Rusiju s liste prioriteta američke obrane

Prioriteti obrane SAD
9 komentara

Tako barem stoji u dokumentu uprave budućeg američkog predsjednika, što je u suprotnosti sa stavovima nekoliko visokih dužnosnika iz Washingtona, koji u Moskvi vide glavnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Tranzicijska uprava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa je poslala u Pentagon popis ključnih prioriteta obrambene politike.

Rusija nije među njima, unatoč činjenici da je nekoliko visokih američkih vojnih dužnosnika Moskvu označilo kao najvećeg neprijatelja Sjedinjenih Država, izvještava časopis Foreign Policy, koji je uspio dobiti uvid u dokument od 1. prosinca.

U dokumentu se navode sljedeći obrambeni prioriteti novoizabranog američkog predsjednika:

  1. Izraditi strategiju za poraz i uništenje terorista Islamske države.
  2. Izgraditi čvrstu obranu kroz uklanjanje proračunskih ograničenja i povećanje snage, veličine i borbene spremnosti oružanih snaga.
  3. Izraditi sveobuhvatnu strategiju za cyber-sigurnost.
  4. Uspostava veće učinkovitosti (u ovom dijelu dokumenta se Trump poziva na temelje “velikih postignuća” bivšeg ministra obrane Roberta Worka).

Je li Rusija prijetnja ili partner Amerike?

U američkoj politici su primjetna dva tabora, koja Rusiju vide iz suprotnih perspektiva.

“S jedne strane, nekoliko predstavnika Pentagona godinama gledaju na Rusiju kao na “najveću prijetnju”, jer prema njihovim argumentima ima veliki nuklearni arsenal, sofisticirane cyber-sposobnosti i provodi modernizaciju vojske”, piše Foreign Policy.

Osim toga, u izvješću Vijeća za inozemne poslove Sjedinjenih Država se navodi da je mogući sukob između Rusije i NATO pakta “na prvom mjestu na listi mogućih prijetnji 2017. godine”.

Međutim, Trump je više puta tijekom svoje kampanje i nakon pobjede naglasio da želi poboljšati odnose s Moskvom. Signal u tom smjeru može biti imenovanje za državnog tajnika Rexa Tillersona, predsjednika i izvršnog direktora kompanije Exxon Mobil, jedne od najvećih naftnih kompanija u svijetu. Naime, Tillerson je vrlo rado viđen gost u Moskvi i zbog jačanja odnosa između dviju zemalja je 2013. nagrađen je Ordenom prijateljstva Rusije.

Kakav će biti odgovor jastrebova Pentagona na ovu odluku novog predsjednika, saznat će se uskoro.

obranbeni prioriteti
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Ovoga će nalogodavci huškati na rat sa Kinom, iranom i S. Korejom. Zato povečavaju broj brodova a pacifička flota je najača vojna grupacija na svijetu. Ruse uljujkuju a ciljaju Kinu i ostale a kad završe sa njima red je na Rusiju. Odustali su od rusa jer su prejaki, kinezi su vojno slabiji i lako ih je ucjenjivati prestankom trgovine i morskim putem dostave energeneta. Kasno su počeli graditi one otoke kinezi, več su oruženi i odsječeni kao i japanci prije 70 godina.

Laki Topalović
7 godine prije

Nemam pojma, ali otkazao je TPP, što je Kina neslužbeno pozdravila , sad nema Rusije u strateškim prijetnjama, može biti da će Trump zaista završiti kao Kennedy. Malo sve ovo ide prebrzo za američke gazde, one stvarne, ne mislim na advokata iz Chicaga, bezveznjakovića Obamu koji je dva mandata, kao Reagan, doslovno glumio predsjednika. Kad kažu predsjednik Reagan, umrem od smijeha. Uzeli starog glumca filmova B produkcije, dali mu scenarij da čita pred kamerama, nikad duži od trećerazredne uloge u “ŽNj” filmovima, i vele “Reaganova politika…..” Isto vrijedi za “crnca” Obamu. Prvi crni precjednik, pa je trebala bit prva žena precjednica, sreća pa nije s debelim naočalama i dlakavim nogama, kakav joj je bio imidž na fakultetu kao “feministice”. Al je nešto krenulo “krivo”….. 🙂

Andrej
7 godine prije

Na njegovom mjestu, nikada ne bih sjeo u kabriolet, a pogotovo bih odbacio bilo kakvu mogućnost da se u istom provozam Dallasom.

7 godine prije

Pa normalno kad je ruski čovjek!!

Eee
7 godine prije

Rusi su gospodari svjeta posjeduju cak i americke federalne rezerve. Sve o stalo je igrokaz. Pad sojetskog saveza je u biti bio đudo potez. Rusi su se izmakli pustili amerikance da navale a ovi su se samo srušili . To rusi bravo! Sad pametno vladajte svjeton. Tako san ćuja.

jale
7 godine prije

Porošenko i ISIL će za mjesec dana izgubiti jednu stolicu od one dvije na kojima sjede!

Jupiter
7 godine prije

Taktiku postupanja i hronologiju delovanja mega sila uvek vode interesi.Običnim smrtnicima
igre velikih nikad nisu dosupne do kraja .Smrtnicima je dato pravo da učestvuju na šahovskoj tabli kao
pioni kojima je dodeljena uloga žrtve. Ko je gdin.Trump? Običan laufer , kome je zadat pravac dozvoljenog kretanja.

PS
7 godine prije

posipam se pepelom, jer sam prorokovao da ga elektori neće izabrati, da pokušavaju izazvati unutarusa sukobe…
ali tješim se,možda ni scenaristima ne uspije svaki plan A.
U svakom slučaju- Trump nije neovisan, a Putin nije spasioc:(

Logičari- pohvaljujem izmjenu redoslijeda komentara, ali onaj ‘reply’ je bio u redu (jedino ga preimenovat u ‘odgovor’;)
I dajte minus i plus, zanima me koliko sa vremenom dobijam manje minusa kad napišem da Putin nije, na žalost, spasioc. Hvala

Admin
7 godine prije

Poštovani PS, radimo na ocjenama teksta, a i komentara.
Replay je imao smisla dok smo imali hijerarhiju jer je bio praktičan.
.
Pratimo vaše prijedloge i adaptiramo se.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.