Trump najavio povlačenje iz Sirije – Blef ili blagdanska šala za američke vojnike?

41 komentar

Agencije su objavile vijest da je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru najavio povlačenje američkih trupa iz Sirije.

Donald Trump u je stvorio kaos u američkoj politici na Bliskom istoku kada je proglasio da je ISIL “poražen” i navodno naredio potpuno povlačenje američkih snaga iz Sirije.

Šokantnu odluku o povlačenju američkih vojnika odmah su njegovi republikanski saveznici kritizirali kao “ogromnu” pogrešku, a njegova je izjava o pobjedi nad Islamskom državom je otvoreno kritizirala britanska vlada.

Republikanci su upozorili kako će povlačenje ugroziti borbu protiv ISIL-a i potkopati američke nade u borbi protiv utjecaja Irana u Siriji. Također se može ohrabriti Turska da pokrene veliku ofenzivu protiv američkih kurdskih saveznika u sjevernoj Siriji.

Američki diplomati su započeli neposrednu evakuaciju iz Sirije u roku od 24 sata. Očekuje se da će američkih 2000 vojnika biti povučeno iz zemlje do kraja ožujka, priopćili su američki dužnosnici Reutersu.

“Pobijedili smo ISIL u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo bili tamo tijekom predsjedavanja Trumpa”, napisao je američki predsjednik na svom Twitteru.

Tobias Ellwood iz ministarstva obrane Velike Britanije je odgovorio: “Ja se ne slažem. ISIL se pretvorio u druge oblike ekstremizma i prijetnja je vrlo živa.”

Ta odluka kao da ukazuje na to da je gospodin Trump odlučio slijediti svoje instinkte, usprkos savjetima američkih sigurnosnih dužnosnika, uključujući Jamesa Mattisa, ministra obrane, koji ga je pozvao da ne povuče američke snage.

Donald Trump je često davao izjave o povlačenju iz Sirije. U govoru u ožujku ove godine je rekao da će američki vojnici vrlo brzo biti povučeni iz Sirije.

Međutim, kasnije je uvjeren da zadrži vojnu prisutnost u arapskoj zemlji. Viši američki dužnosnici poput Johna Boltona, savjetnika za nacionalnu sigurnost, tjednima govore kako su se Sjedinjene Države odlučile na dugotrajnu nazočnosti u Siriji zbog borbe protiv Irana. Boltona su podržali i “jastrebovi” poput Grahama.

“Povlačenje ovih malih američkih snaga iz Sirije bi bila ogromna pogreška poput one koju je učinio Obama”, izjavio je Lindsey Graham, republikanski senator blizak Trumpu.

“Zbunjenost oko naše politike Sirije Amerikancima u regiji čini život mnogo težim i opasnijim”, dodao je Graham.

Vijest su s užasom dočekali američki kurdski saveznici u takozvanim Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koji se za američke trupe bore protiv ISIL-a u istočnoj Siriji, nadajući se da će time dobiti svoju državu ili uspostaviti konfederaciju sa Sirijom.

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, prijeti da će pokrenuti novu ofenzivu protiv Kurda u sjevernoj Siriji. Prisutnost američkih snaga je djelovala kao zastrašujući faktor protiv Erdogana, ali se čini da će turske snage ipak pokrenuti najavljenu kampanju protiv Kurda.

Analitičari tvrde kako Kurdi sada mogu osjetiti da nemaju izbora i da im samo ostaje udružiti se s Assadom u pokušaju da se zaštite od Turske.

“Tužno je kada naši ključni saveznici na terenu, koji su prolili krv i tisuće života za našu borbu protiv ISIL-a, moraju biti napušteni”, rekao je Charles Lister, stručnjak na Institutu za Bliski istok u Washingtonu.

Dodao je kako je ova odluka “iznimno kratkovidna i naivna”, a ne samo zbog ISIL-a, već i zbog Irana, Rusije i Sirije.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je pozdravilo moguće povlačenje američkih vojnika i reklo kako vjeruje da bi ta odluka pomogla u političkom rješenju sirijskog sukoba.

London je bio spreman za najavu povlačenja američkih trupa iz Sirije, ali je objava na Twitteru predsjednika Trumpa iznenadila Downing Street, piše The Telegraph.

“Velika Britanija će ojačati svoju predanost napadima na ISIL u Siriji i neće se povući iz sukoba”, izjavili su vladini izvori u Londonu.

Vjeruje se da je na terenu u Siriji nekoliko operativnih jedinica britanskih komandosa, koji djeluju uz američke snage.

Odluka će također vjerojatno biti neprihvatljiva za Izrael, koji je američku prisutnost Siriji vidio kao protutežu iranskom utjecaju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio je kako je unaprijed osudio moguće povlačenje i obećao da će Izrael nastaviti borbu protiv Irana, bez obzira na odluku Amerike.

Objava pobjede Trumpa je došla odmah nakon što su američke i snage Kurda protjerale ISIL iz grada Hajina, posljednje gradsko uporište islamističkih terorista u Siriji. No, ISIL nastavlja kontrolirati ruralna područja do iračke granice.

UN je u kolovozu upozorio da grupa još uvijek ima do 30 000 boraca u Iraku i Siriji, te da se očekuje teroristički napadi u obje zemlje.

Američki dužnosnici su više puta upozorili da ISIL ne bi bio poražen čak ni kada bi sve područje bilo zauzeti, jer se teroristi, bez zapadnog pritiska, ponovno mogu okupiti.

Prošli tjedan je Brett McGurk, posebni izaslanik predsjednika Trump za borbu protiv ISIL-a, izjavio je “kako se SAD neće samo pokupiti i napustiti Siriju”.

“Ako smo ovih godina naučili jednu stvar, poraz takve skupine znači da ne možete samo poraziti njihov fizički prostor, a zatim otići. Morate osigurati unutarnje sigurnosne snage kako bi se osiguralo da te sigurnosne pobjede opstanu”, kazao je Brett McGurk.

Bijela kuća je u priopćenju nakon objave Trumpa priopćila da je SAD “pobijedio teritorijalni kalifat” i “počeo vraćati vojnike Sjedinjenih Država dok se prelazi  na sljedeću fazu ove kampanje”.

“Ove pobjede nad Islamskom državom u Siriji ne znače kraj globalne koalicije ili kampanje”, navodi se u priopćenju u kojoj se američka koalicija za navodnu borbu protiv terorizma naziva “globalnom”.

Jedan američki obrambeni dužnosnik je za The New York Times rekao kako su vjerovali da je gospodin Trump to izjavio kako bi skrenuo pozornost s ruske istrage i drugih navodnih skandala o korupciji koji se vrte oko Bijele kuće.

“Za većinu američkih saveznika i protivnika ovaj će potez izgledati kao na “povlačenje”, a ne “pobjede”, a još više kao na dokaz opasne nepredvidljivosti američkog predsjednika”, rekao je Lister.

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Nece daleko , opet se vole oni i turska , samo ce preci preko eufrata na tursku stranu…

Trubadur
5 godine prije

Povlače se i Francuzi….. Ima nekih dojava, da ide za dogovor između SAD i Irana, da oboje napuste Siriju uz garancije Rusa i Sirijca…Ima neke dobre logike……Inače velike SAA trupe več se pomiču u smijeri istok, istok-sijever a Ruske jedinice se pomiču prema jugu ( Al-Tanf )…..Ali kako god mi to okretali, ako se stvarno povlače, velika pobjeda Asada…

PPP
5 godine prije

Sve su izgledi da će doći do nekog sukoba.

Ili će Turci napasti Kurde ili će Izrael napasti Libanon.

Mister NO
5 godine prije

Ovo po meni moze biti samo zatisje pred buru. Turci upadaju u igru vjerojatno

Kemke
5 godine prije

Trump je Putinov covjek. On dok je god na vlasti pokusavat ce napustiti bliski istok. Sto cemo i vidjeti ako Bog da u novoj godini.

Il-2
5 godine prije

Sjećam se kraja 2013.
Bilo je to nakon završene bitke za Qusayr koji su mnogi nazivali prekretnicom u ratu…
Na nekoj “domaćoj” FB stranici koja je pratila događaje u Siriji netko je stavio sliku Bashara sa lavom i zastavom. Pisalo je “2014, YEAR OF VICTORY”.
Kako je daleko pobjeda bila te zime 2013…
Sretno svima u 2019 😉

fenix
5 godine prije

Amerikanci se izgleda stvarno povlace navodno se veliki dio Americkih snaga i Francuske specijlne snage vec povukle iz Sirije. Pri tome Rusi su napravili vojnu bazu blizu Al Tanfa i opremili je sa radio-elektonskim uredjajima. Potvrdjeno je da velike snage idu ka teritoriji pod SDF-om 5 korpus ide u pravcu Deira i Rusi su pokrenuli takodjer svoje snage prema teritoriji Kurda sve je to da bi mogli preuzeti naftna polja izgleda da se stvarno nesto veliko sprema. Vjerovatno ce Saa i Rusi preuzeti Arapski dio SDF i onako su vecina Arapskih plemena otkazala poslusnost Rojavi i pozvali Saa a Turci planiraju napad na etnicki Kurdski teritorij. Ako se Amerikanci povlace to je samo radi geopoliticke situacije koju su izgubili.

Ilik
5 godine prije

Šta onda ide li LNG na krku s obzirom da od Saudijskog južnog toka nista. Usput ova vijest i ona da Ameri prodaju turcima rakete jako su povezane.

Herz
5 godine prije

Ovo je samo znak Turcima da mogu početi s novim genocidom.
Još jednim u nizu u svojim Osvajačkim pohodima kroz povijest i budućnost.
Tko misli da će će sjever Sirije Turci samo tako prepustiti Damasku taj je naivan.
Slijedi nastavak pljačkanja prirodnih resursa jedne dobre države. Ovaj put otvoreno, bez proksija.
Borba protiv navodnog terorizma i priznavanje Asada je samo obmana i odugovlačenje. Da je tako okomili bi se na Idlib a ne držali otvoren granični prijelaz i slali im oružje.

Weteran
5 godine prije

Kurdi su Trošak, a Turska Investitor!

Pado
5 godine prije

Cim su se utisali turci oko one klaonice u Saudijskoj ambasadi, znalo se da je pao deal. I sad ovih dana gledamo sta je sve dobio Erdo da pusti princa na miru

Mercury
5 godine prije

Neki dečki spominju FED i kamate. Trenutačno to nema nikakve veze sa zaduživanjem Amera, ali ima sa kvantitativnim popuštanjem. To je jedna od najvećih, ako ne i najveća pljačka u povijesti čovječanstva. Japan, Ameri i EU imaju najjaču praksu u tome. Ono što kažu ekonomski analitičari je da je FED nakupio toliko smeća u bilanci da je upitno da li bi se preživjela još jedna 2008. To je kao monetarna mjera sakupljanja onog smeća što je prouzrokovalo krizu u bilancu FED-a, a FED je za te papire printao lovu i puštao ju u optjecaj. Rast kamatne stope FED-a je pokušaj stabilizacije te povećanej otpornosti na potencijalnu krizu u budućnosti. Ali kako bi jedan ekonomist rekao, ne možeš se od buduće krize štititi tako da ju sam proizvedeš. Ovo je vrlo pojednostavljeno, a tema je poprilično kompleksna. Ne bi bilo loše vidjeti u budućnosti neki tekst na tu temu jer taj… Čitaj više »

Croatia
5 godine prije

Zlikovci nisu uspjeli u naumu da pokore i unište Siriju. Kakve koristi ima Libija od „Arapskog proljeća“ jeli im lijepo u „Demokraciji“ o Iraku nećemo niti govorit. Još malo SAA prelazi Eufrat , Kurdi nemaju puno vremena za razmišljanje.

Ante
5 godine prije

Najprije stvore prijetnju, a onda se ide boriti protiv te prijetnje. Što u konačnici znači da se ne budu povukli iz Sirije.

Бисер
5 godine prije

ИСИЛ су створили другови из алијансе и организовали донације за наоружање и јапанске аутомобиле. Индустрија радила ко то шиба. Има две врсте ИСИЛа. Један је савезнички и заштићен, а други такође савезнички и глуми поразе и повлачење. Додуше, Руси су им мало помрсили рачуне и повлачење је постало панично. То значи да алијанса неће отступити све док има користи. А да ли ће Америка повући неколико војника, није важно. Циљ је мутити воду а планови су ипак бистри и везани за Русију. То да ли ће Курди платити мање или више, уопште није битно. У Сирији се сви помало тренирају, откривају и скривају, мада је све већ постало исувише тешко за тренинг. Можда Трамп баш зато повуче неке војнике да би се Французи и Британци мало потсетили Либије и основне школе немоћи. Сирија је уништена тотално. Експеримент успео. Па иако није планирано, ипак успео и Русима. Дакле, сви имају користи… Čitaj više »

dinaricus vulgaris
5 godine prije

daje kurde turcima za nagradu

Ivo
5 godine prije

Hahah…francuski luzeri izjavili da oni ostaju u Siriji, čak i ako ameri odu. Taj film bi bilo interesantno pogledati. Zvao bi se Dien Bien Phu 2, i trajao bi vrlo kratko, najviše do pola sata, u kom vremenu bi se mogla ustanoviti maksimalna brzina kojom Leclerc tenkovi mogu voziti u rikverc.

bbbb
5 godine prije

Aha povučiće se ko i iz Avganistana, Iraka, Njemačke i Japana a bilo prije 73 godine………………

Jole
5 godine prije

Izgleda da uistinu nije blef,nakon što je ministar obrane Mattis dao ostavku.SAD se ne može povući radi Izraela,a ne radi
sebe. Što se tiče ispod komentara o Turskoj I Erdoganu,neki naivci misle da su Rusi naivni i da nemaju unaprijed spreman scenarij oko Erdoganove nevjere i povratka u američko jato.Erdo je atraktivna nevjesta,ali bi bračni pir mogao biti Figarov.

nestrpljivi
5 godine prije

paaaa…..održavanje takve mašinerije i ljudstva košta gro novaca….da ne spominjem plutajuće gradove gdje su prvi po floti u svijetu…..dolar je mora se priznati već načet…….nezz…..spetljano je sve to skupa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.