Trump naredio „napad“ na Iran, ali samo s novim sankcijama

Donald Trump - kikiriki
16 komentara

Umjesto vojnog napada na Iran, kojeg Washington optužuje za napad na saudijsku naftnu infrastrukturu, američki predsjednik Donald Trump je naredio “značajno” proširenje antiiranskih sankcija.

“Uputio sam ministra financija da značajno pojača sankcije protiv Irana”, napisao Trump na svom Twitteru i nije otkrio druge detalje.

Američka politika “maksimalnog pritiska” koja ima za cilj svesti izvoz nafte Teherana na nulu, navodno je nanijela snažan udarac iranskom naftnom sektoru. Kao dio te politike, administracija Donalda Trumpa odbila je produljiti izuzeće američkih sankcija za najveće iranske kupce nafte, uključujući Kinu, Indiju i Tursku, ali oni i dalje kupuju iransku naftu.

Teheran tvrdi da američka ekonomska ograničenja najteže pogađaju obične građane, posebno one koji trebaju vitalne lijekove. Posljednji val sankcija je Trumpova administracija uvela nakon što se Washington jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma u svibnju 2018. godine.

Tada je Teheran očekivao da će barem europski potpisnici krenuti s realizacijom obećanih ekonomskih koristi. Godinu kasnije je iranska vlada objavila je da će, ako Europljani ne poduzmu konkretne korake, zemlja odbiti poštivati glavne točke nuklearnog sporazuma, jer ne vidi razuman razlog da ga se pridržava, ako su SAD istupile iz sporazuma, a europske zemlje ga samo deklarativno podržavaju, dok i dalje izbjegavaju poslovati s Islamskom Republikom i boje se koristiti čak i sustav naplate INSTEX, koji je stvoren da zaobiđe američke restriktivne mjere.

Proradila kreditna linija od 400 mlrd. dolara između Kine i Irana

U vrijeme najave novih sankcija, iranski dužnosnici su potvrdili da je danas otvorena kreditna linija u iznosu od 400 milijardi dolara za trgovinu između Irana i Kine.

„Dokazi ukazuju da je kreditna linija od 400 milijardi dolara između Irana i Kine stavljena u funkciju“, izjavio je Farial Mostofi, predsjednik Teheranske trgovinske komore i Komisije za tržište novca, prenosi Tasnim News.

Dodao je da će ova kreditna linija omogućiti kineskim investitorima da izvode projekte u Iranu bez natječaja.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Pa pod sankcijama su 40 godina i što se dogodilo? Ništa……

Duki
4 godine prije

E .moj Krumpy !
To se zove prdim al’ne smrdim !!,,😥🤧💪
I što sada dokaza nemaš,Bin Salman zvao Vladu koji mu je rekao Istinu ,dok ti zabranjuješ,sankcioniraš kočiš ,a svijet ide dalje,i dalje dok tebi ostaje hrpa željeza koje je koncipirano za oceane ,velike površine ,a ne kotao širine 100-tinjak km.
Ok, ti možeš namjestiti armadu u INDIK ali nije to Irak od prije 15-16 god.Sada će Iranci znati da tvoji kreću 1sat ranije a to im je dovoljno da se spreme i što je još gore -jbga-da odgovore !
Tehnika je vrlo dostupna,ali ne sankcijama i zabranama,moj Lijepi 👻😞😬😬

Sparkling
4 godine prije

Pozadina na slici odgovara u potpunosti novim sankcijama. “Ne možemo ništa nego samo čekati sljedeči potez Iranaca i jesti kikiriki.”

Trubadur
4 godine prije

A nego, šta če…. Tek sad se vidi, koju glupost je uradio stabilni genije, sa izlazkom iz JPCOA….. O nekoj vojnoj akciji nema ni govora… Iran neče, dok se ne skinu sankcije, ni da priča o bilo kakvim razgovorima…A, sa samim sankcijama, Iranu, koji je več 40 godina naviknut na njih i kome je sad Kina otvorila 400 milijardi kreditnu liniju, ne može ništa….. Nema tu izlazka, a, da se sačuva obraz….

nessy
4 godine prije

Ovo sa Kineskom kreditnom linijom je najbolja vijest za Iran u dugo vremena. Jednom kad kinezi preuzmu investicije u Iranu, zemlje EU ce se pitati, sto nam je ovo trebalo, pa bili smo prvi na izvoru. Ali, trebalo je postupiti posteno, a ne naguziti se USA.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Sergey Naryshkin je rekao da postoji opasnost od vojnog scenarija, ali da se nada da će razum prevladati……
A Sergey je*eno zna šta govori…….
Trumpu reći hvala što nije popustio pritiscima za vojnim odgovorom…..
Rakete bi već odavno letjele da je Clintonica na njegovom mjestu……..

nekoime
4 godine prije

Zabraniti će izvoz svinjskih polovica i raženog viskija…..

Arcibald Rajs
4 godine prije

Vojni napad ovog tipa se ne najavljuje! Onaj ko je iscenirao napad na naftna postrojenja u SA je spreman za rat. Meni je zanimljivo sto Netanijahu ne ide na zasedanje skupstine UN i odlozio je sastanak sa Trampom naredne nedelje u USA! A Iran najavljuje asimetricne odgovore! Mislim da se i Izrael i Iran spremaju za sukob naredne nedelje u koji ce uvuci sve ostale…

Buh
4 godine prije

Trump je jedini usa predsjednik koji je okoncao nasljedene ratove i nije zapoceo niti jedan novi!!! Unatoc nevidenoj medijskoj hajci i teskim pritiscima deep state.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI