Trump pozvao Tokio i Seoul da plate 4 do 5 puta više za „američku zaštitu“

Donald Trump i Jens Stoltenberg
23 komentara

Vlasti Sjedinjenih Država su zatražile da Južna Koreja i Japan nekoliko puta povećaju potrošnju za održavanje američkog kontingenta na njihovom teritoriju, prenosi Foreign Policy. U međuvremenu, neki stručnjaci dovode u pitanje potrebu takvog “bacanja novca”. Prema njima, Washington riskira da pokvari odnose s ključnim azijskim saveznicima i igra u prilog svojih regionalnih rivala, uključujući Rusiju i Kinu, napominje list.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Japana da znatno poveća troškove za održavanje američkog vojnog kontingenta smještenog na njegovom teritoriju, za Foreign Policy su rekli bivši i sadašnji vladini dužnosnici.

Prema časopisu, Washington se s tim prijedlogom obratio u Tokiju još u srpnju. Trump je preko predstavnika njegove administracije, Johna Boltona i Matta Pottingera, zatražio da japanska vlada potrošnju za 54 000 američkih vojnika u zemlji poveća za gotovo četiri puta.

Sjedinjene Države su za svoju vojnu prisutnost zatražile povećanje izdataka i od drugog azijskog saveznika. Bolton i Pottinger uputili su sličan zahtjev Južnoj Koreji koja je dom za 28 500 američkih vojnika. Od Seula su tražili da potrošnju za održavanje kontingenta poveća za pet puta, napominje Foreign Policy.

Ipak, neki stručnjaci osuđuju taktiku Trumpove vlade. Oni upozoravaju da zahtjevima za “bacanjem novca” za održavanje američke vojne prisutnosti Sjedinjene Države riskiraju da pogoršaju odnose s azijskim kolegama i igraju u prilog suparnika, uključujući Kinu i Sjevernu Koreju.

Takvi bi zahtjevi mogli dovesti do porasta antiameričkih raspoloženja među azijskim partnerima Washingtona, rekao je bivši CIA-in analitičar Bruce Klingner.

“Ako oslabite savezništvo, potencijalno umanjite odvraćanje i prisustvo američkih trupa, od toga će imati koristi Sjeverna Koreja, Kina i Rusija, koji vide priliku za smanjenje američkog utjecaja i podršku našim saveznicima “, tvrdi Klingner.

Jedan dužnosnik je prigovorio još oštrije. Prema njegovom mišljenju, Trumpova administracija “potpuno pogrešno shvaća vrijednost saveza i suprotstavlja se vlastitoj strategiji koja se temelji na rivalstvu između velikih sila s Rusijo i Kinom“.

Predsjednik Trump je dugo kritizirao saveznike, pogotovo europske, što nisu trošili dovoljno novca na svoje oružane snage. Čini se da su njegovi napori opravdani. Do kraja iduće godine će članice NATO pakta u Europi i Kanadi povećat će troškove obrane za oko 100 milijardi dolara u odnosu na 2016. godinu, ističe Foreign Policy.

„Sada je očito da Trump skreće pažnju na regiju Tihog oceana, usred nagomilavanja kineske vojne moći i novih prijetnji iz Sjeverne Koreje. Istovremeno, i Japan i Južna Koreja već plaćaju Sjedinjenim Državama milijarde dolara kako bi pokrili troškove održavanja desetaka tisuća američkih vojnika“, podsjeća američki časopis.

Prema japanskom Sporazumu o posebnim mjerama, koji istječe u ožujku 2021., Tokio plaća oko dvije milijarde dolara za održavanje američkih trupa. Prema trojici bivših dužnosnika Pentagona, prije isteka ugovora uprava zahtijeva povećanje te potrošnje “za oko 8 milijardi ili 300%”.

Prema sadašnjem sporazumu između Sjedinjenih Država i Južne Koreje, Seoul plaća oko milijardu dolara za američko vojno prisustvo. Trump namjerava povećati troškove na “gotovo 5 milijardi dolara ili 400%”, objašnjava časopis.

Ovo nije prvi put da Trumpova administracija pokušava dobiti više novca od svojih saveznika za razmještanje američkih trupa. U ožujku su se pojavila izvješća da je Bijela kuća htjela da njihovi saveznici plaćaju 50% više od punih troškova održavanja američkih trupa na svom teritoriju. Ali u tom je trenutku Pentagon uvjerio Kongres da su informacije o provedbi takve prakse pogrešne.

Foreign Policy

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
4 godine prije

I tribaju platit 4 – 5 puti više ako južna Koreja ne želi da je osvoji sjeverna i ako Japan ne želi da ga osvoji Kina . . . a kad bi platili 40 – 50 puti više onda bi južna osvojila sjevernu Koreju, a Japan Kinu . . . sa Amerima je lako, koliko para, toliko muzike ☺

Ha ha
4 godine prije

dobri stari donald
reket je reket
volim njegov forehand hit
najlakša lova

Snicla
4 godine prije

Teorija zavjere: Trump zna šta radi. Jasno mu je da je vojna industrija vreća bez dna. Vidi da ni Amerika tu vreću ne može napuniti. Onda se povlači sa strateški nevažnih mjesta i dozvoljava Rusu i Kinezu ulet u nadi da će to dovesti do financijskog preopterecenja istih. Ogromni vojni troškovi su i SSSR bacili na koljena. A tamo gdje želi ostati traži još para. Opet plus za USA ne zbog smanjenja troškova već opterećuje savezničke države kako bi imale manje za razvoj ekonomije. Ima li smisla?

Frodo
4 godine prije

Prisjest će im ta zaštita.

sta je tu je
4 godine prije

….Amerika vise ne stvara koliko i sotale nacije, Trump je vidio da na sve sto nije vojna industrija u USA crkava, a budget za vojsku je ogroman a i vojska nije toliko uposlena. Ovo sa zahtjevima za povecanje….smijesno…..zasto bi uopce Sj.Korea napala Japan????….a tek J.Koreju…..pa te dvije zemlje su civilizacijski odvojene cak i jezik nije vise isti. Sj.Korea nema snage za napasti….a uostalom zar USA zbog svoje nacionalne sigurnosti nebi sve sam trebao placati…..a ne pitati lovu……pa USA kaze da se zeli zastiti od Rusije preko EU….a onda kaze NATO ne valja jer se ne ulaze 100 posto vise nego do sada. Hm kako da ne, umjesto da jednostavno kaze, vojna industrija (lobi) zeli jos vise zaraditi na prodaji nekvalitetnog naoruzanja.i zato gospodo otvarajte novcanike.Svijet ide naprijed no ide naprijed i bez USA. USA postaje isluzeni konj za trku. Njihova ekonomija se danas bazira na ratovima, salju ljude da rade… Čitaj više »

Riddick
4 godine prije

Na njemu je da pokusa pa koga zezne zeznuo je.
Evropske clanice NATO i Kanadu je zeznuo 100 milijardi ce biti dignut vojni budzet bezveze.

Makedonac
4 godine prije

Ako Trump kaže kapituliramo u bankrotu smo, sleduje impičment 2, zato daje povod za mirno povlačenje USA širom svijeta. Glavno Amerikanski narod da je zadovoljan, ne dajemo lovu uzalud po svijetu, okupirane zemlje su isto tako radosne če se osloboditi.
Sistem se promenio, USA daje više love za baze koliko dobija od te države, ne govorim o taj danak zaštita, a celokupni balans, stabilnost dolara, prodaja oružja, finansijski lostovi. USA svakog dana trupa dug od te baze, kada je neki biznis na zagubi, normalno je da ga zatvoriš.
USA je bio instrument globalizacije i završio je svoju ulogu, ide red na Kinu. Dali če globalisti završiti svoj monstruozni plan ne znam, ali amerika neče biti to što je bila.

Hohoho
4 godine prije

Ahahaha koja otimacina,. Zna gazda kako se to radi, pa ti pisni.

FATIH
4 godine prije

I ..SENJE ..RCA IMA CIJENU.

nekoime
4 godine prije

Oš’ kupit’ ciglu? Ili ti ju bacam u glavu.

Tupko Glupko
4 godine prije

Nije ni čudo da žele impeachment Trumpa.
Blefer bez pokrića što i sam zna.
Glavna misija mu je napraviti protivnike od saveznika, ojačati najveće ekonomske i vojne neprijatelje, raditi na njihovim savezništvima, ne započeti niti jedan novi rat, povući se iz onih što su započeli njegovi prethodnici.
Legenda. Zaslužuje najviše ordene širom zemaljske kugle.

Mozart
4 godine prije

Ovaj Jens S je postao obican anus uvlakac. Sta covjek ne radi za novac. Kako grli moc i uziva. Svugdje je i iskace sa mega cerekanjem

Suze Roni
4 godine prije

Reket nije bez vraga. Jeste gledali Olivera Stona sa Putinom kad su komentirati sto bi bilo kad bi americki vazali koje eufemisticki nazivaju saveznicima, pozeljeli biti slobodni ili vise neovisni od svojih gazdi. Misli se na Njemacku, Japan i Juznu Koreju.Materijal je objavljen u Wikileaksu. Gazde bi prije odlaska napravili dar mar. Energetska mreza i sve ostale imaju ugrađene bagove spavace i te bi mreze pretrpile ogromnu stetu u tom slucaju.

Pi-zdro
4 godine prije

To je po principu makroa i noćnih dama kojima vrag neda mira. ‘Brižna”zaštita snagatora je neumoljiva.
Skupe šampanjce ispijati i malo pipkati to je prilično papreno. A za malo intimnije igrice i softcore kontakte treba kesu ohoho izvratiti.

Max
4 godine prije

to je kao da neki tip traži da mu platim 5 000 eura da mi se useli u kuću jede moju hranu mlati oružjem i svima priijeti.

Muppet shou
4 godine prije

Ako ne platite bacamo opet par atomskih. Coprendo ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.