Trump tvrdi kako ovaj put bez odlaganja povlači trupe iz Sirije

Donald Trump i pratnja
21 komentar

Nakon razgovora s turskim predsjednikom Erdoganom i prešutnog zelenog svjetla Bijele kuće Ankari da pokrene kampanju protiv sirijskih Kurda na sjeveru zemlje, Donald Trump je izjavio da je vrijeme da se američki vojnici vrate kući iz ove arapske zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump, komentirajući situaciju u Siriji, rekao je da je vrijeme da se Sjedinjene Države “izvuku iz ovih beskrajnih ratova i vrate američku vojsku kući“.

“SAD su trebale biti u Siriji 30 dana. Ostali smo i tonemo sve dublje i dublje u bitku bez ikakvih razloga. Ali došlo je vrijeme da se izvučemo iz ovih smiješnih beskrajnih ratova i vratimo naše vojnike kući”, napisao je američki predsjednik na svom Twitteru.

“Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada se moraju nositi s tom situacijom i neka sami odluče što žele učiniti sa zarobljenim borcima ISIL-a. Mi smo udaljeni 7000 milja i opet ćemo pobijediti ISIL ako nam se približi”, dodao je Trump.

Trump je također napomenuo da se kurdske formacije bore protiv ISIL-a i da ih Washington podržava značajnim financijskim sredstvima.

“Kurdi su se borili s nama, ali su dobili ogroman iznos novca i opreme za to”, napisao je Trump.

Kao štop smo pisali, 1. listopada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao kako se nada da će uvjeriti predsjednika Donalda Trumpa da prihvati zahtjeve Turske za sigurnosnom zonom na sjeveru Sirije.

Erdogan je rekao da Turska namjerava djelovati neovisno o pitanju stvaranja sigurnosne zone istočno od rijeke Eufrat u Siriji, jer u pregovorima s američkom stranom nije uspjela postići željeni rezultat.

Erdogan je 6. listopada rekao kako su Sjedinjene Države počele povlačiti trupe sa sjeveroistoka Sirije, gdje Ankara namjerava provesti operaciju za stvaranje sigurnosne zone.

19. prosinca 2018. je Trump objavio već bio objavio odluku o započinjanju povlačenja trupa iz Sirije. Pretpostavljalo se da će se to dogoditi u roku od 100 dana, ali su sve spriječili John Bolton i njegovi suradnici u američkoj upravi.

Joseph Water je 10. veljače, koji je tada bio na čelu Središnjeg zapovjedništva Sjedinjenih Država, rekao da bi povlačenje moglo početi u narednim tjednima, ali da će situacija na licu mjesta biti presudan faktor.

The Wall Street Journal piše kako je prošle godine broj američkih vojnika u Siriji premašio 2000 ljudi.

Je li ovo konačna Trumpova odluka, vidjet ćemo u narednim satima i danima. Ako krene ublažavati svoj stav i tražiti izgovore da američki vojnici, ili barem dio njih, ipak ostanu na sirijskom teritoriju, to će značiti da je popustio pod pritiskom neokonzervativaca i židovskog lobija u Americi, kojima su Kurdi posljednja nada u nastojanju da dugoročno destabiliziraju Siriju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Možeš misliti. Bez bodybagsa ništa od povlačenja. Provjereno.

AbebA
4 godine prije

Obični lakrdijaš…

Perun
4 godine prije

Moj otac kaze da 15 miliona turskih drzavljana vodi porijeklo sa Balkana ….U USA ne znam sta statistika kaze ali znam da na Aljasci i u oastalim drzavama USA zivi puno Slavenskog zivlja ….Za ratove koje vodi USA djelimicno su odgovorni i Slaveni kao etnicka grupa naroda …Oko Slavenskih naroda i nacija svijet se vrti vec dugi niz godina ….Neka vlada mir, jer Slaveni su izgurali drugi svjetski rat sa USA ,i najvjerojatnije da niti jedna Slavenski narod i nacija nece dozvoliti da USA nestane kao drzavna tvorevina ili politicki projekt ….

burt
4 godine prije

nema povlačenje SAD-a iz Sirije, opet Trump dava neozbiljne izjave iz nekih razloga, Trumpu su njegovi savjetnici već objasnili da nema povlačenja iz Sirije, već je prije usuglašeno da Kurdi ne mogu držati 30% Sirije i da dio toga treba dobiti Erdogan jer bi umjesto njega tamo sutra mogli doći IRGC i Assad, radi se o sudbinskim odlukama jer ako se poremeti plan o federalizaciji Sirije pobijedit će Khamenei, Assad, IRGC i Rusi a Trump je popuštanjem Iranu, Kimu, Assadu, Maduru i Talibanima doveo vanjsku politiku SAD-a u defanzivu a ne ide mu ni na unutarnjem planu jer je jasno da protiv njega ne djeluje nekoliko urotnika nego cijela unutarnja fronta sastavljena od novinara, obavještajaca, političara itd.

Duki
4 godine prije

Ako je ovo istina onda su Bibi i
fleischmachinnen AUS KSA u totalnoj panici;banani Qurcu bi se reklo po naški !
A jbg ona stara kako si sijao tako ćeš i žnjeti ,😰😨😳😳😱👹

Dejan
4 godine prije

Sve za izbore u 2020 godini.Pitam se koji plan ima Izrael ako Trump bude pobedio?

Nije bitno tko
4 godine prije

Kurdi su se danas probudili ushrani in pophišani…..
Ko sa Amerima tikve sadi, u glavu mu se lupaju.

Ante
4 godine prije

Erdogan je rekao da bi vojna kampanja ubrzo mogla započeti, Trump odmah povlači vojnike. Kurdi ostadoše na cjedilu, kao i Sirijska oporba. Eto vam sada Amerike! Zaboravili su 91 godinu za vrijeme Pustinjske oluje kada su Amerikanci ostavili na cjedilu iraćane pa ih je Sadam Husein zgazio.

Ivo
4 godine prije

narančasti majmun i pratnja pročitani su odavno. Povući će se malo s dijela koji će preuzeti turci, ostatak gdje je nafta neće napustiti ni pod razno, a o Al-tanfu da ne pričamo – mossad bi atentirao majmuna iste minute kad bi ovaj naredio povlačenje od tamo, budući je Al-tanf i zauzet po hazarskom naređenju.

HEKPCT
4 godine prije

Halabuka oko Trumpovog opoziva postaje sve jasnija.

Lucija
4 godine prije

Ameri se povukli sa Tursko- Sirijske granice. Slika na internetu kol’ ko hoćeš…
A turci su izveli i napad avionima, potvrdile 3, 4 agencije.
Kurir.rs planeta: ” I sirijski državni radio potvrdio je da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta. Ovaj kontrolni punkt kontrolišu arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga.”

Saddam
4 godine prije

Po tko zna koji put ispada da je bolje biti neprijatelj nego prijatelj s Amerima. Žao mi je Kurda, ali oni su žrtve politike prema njihovom savezniku za kojeg su ugasili jedan neuspjeli projekt, ISIL. Sad kad ih više ne trebaju, projekt SDF će ugasiti njihov saveznik, Turska. Jbg, Turci kakvi god da jesu, ipak imaju para i mogu kupiti USA oružje i malo će se ispuhati pa će započeti novi medeni mjesec za Amere i Turke…. za par mjeseci će se čuditi otkud Iranci i Rusi na sjeveru Sirije i zašto Amere nitko ne voli.

Tbilisi
4 godine prije

Ovo je klopka za Erdogana. Tko to ne vidi, nek i dalje vjeruje u bijele miševe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.