Trump udario na Big Pharmu

Trump i Big Pharma
45 komentara

Nedeljni tvit američkog predsjednika Donalda Trumpa bio je kratak sa detaljima njegove najnovije naredbe koja je usmjerena na farmaceutsko poslovanje, ali je tekst objavljen na web stranici Bijele kuće pojasnio da sistem Medicare za starije od 65 godina neće platiti lijekove više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je novu izvršnu naredbu čiji je cilj smanjenje visokih cijena lijekova za starije osobe.

U tvitu u nedelju popodne, Trump je napisao: „Moja Most Favoured Nation naredba obezbjedit će da naša zemlja dobije istu nisku cijenu koju Big Pharma daje drugim zemljama“.

“Dani globalne besplatne vožnje na račun Amerike su prošli i cijene se brzo spuštaju! Takođe su upravo okončani svi popusti posrednicima, dalje snižavajući cijene.”

Predsjednik u svom tvitu nije otkrio detalje naredbe, ali je u tekstu naredbe na web stranici Bijele kuće objašnjeno da će sistem Medicare, za starije od 65 godina, finansiran od savezne države, plaćati samo „cijenu najisplativije države“ – ili najnižu dostupnu u bilo kojoj državi članici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa „uporedivim“ nivoom ekonomskog razvoja.

„Amerikanci plaćaju lijekove na recept po glavi stanovnika više nego stanovnici bilo koje druge razvijene zemlje na svijetu“, navodi se u preambuli naredbe. „Neprihvatljivo je da Amerikanci plaćaju više za potpuno iste lijekove, često pravljene na istim mjestima.“

„Vlade drugih zemalja regulišu cijene lijekova pregovarajući sa proizvođačima lijekova kako bi obezbjedile povoljne cijene, ostavljajući Amerikance da nadoknade razliku – efikasno subvencionišući inovacije i jeftinije lijekove za ostatak svijeta“, naglasilo je.

Naredba nije prvi Trampov potez protiv „Velike farmacije“(Biig Pharma). U julu je potpisao četiri naredbe dizajnirane za smanjenje cijena lijekova na recept, uključujući omogućavanje popusta i uvoza jeftinijih proizvoda iz inostranstva.

2018. godine optužio je strane firme za ugovaranje cijena na američkom tržištu, naplaćujući daleko više lijekove nego u drugim zemljama.

„Decenijama su druge zemlje namještale sistem tako da se Amerikancima mnogo više naplaćuje potpuno isti lijek“, rekao je. „Ljekarske kompanije u stranim zemljama biti će odgovorne za to kako su sistem postavile protiv američkih potrošača.“

Trgovinsko tijelo Farmaceutski istraživači i proizvođači Amerike su uzvratili, a izvršni direktor Stephen J. Ubl insistira: „Administracija stvara ogroman destimulativni faktor za investiranje u američka biofarmaceutska istraživanja i proizvodnju“.

Ubl je rekao da je naredba primorala kompanije da preusmjere “kritičnu pažnju i resurse” sa rada na COVID-19 na restrukturiranje poslovnih modela u skladu sa izvršnim naredbama.

Trump je napao TV reklame kompanije za lijekove tvrdeći da će njegova politika povećati cijene za starije osobe, tvitujući: „Ono što sam uradio dovest će do smanjenja cijena za najmanje 50 %, a Big Pharma time nije zadovoljna“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Orange Jesus.

kemičar
3 godine prije

Chyfutski farmaceuti ovo ne odobravaju.

Bosanac
3 godine prije

Droga izgleda, uskoro pocinje dzaba da se dijeli…sta ce jos bit umetnuto u drogu pored same droge pitanje je za siru amatersku naucnu zajednicu

Max
3 godine prije

Hajmo ovako Neki “aspirin jednu državu košta 10 a drugu 50 dolara i čovjek hoće to prekinuti. To je u redu.

mrimproper
3 godine prije

Neprihvatljivo je da Amerikanci plaćaju više za potpuno iste lijekove, često pravljene na istim mjestima

a slobodno tržište… konkurencija… više ne vrijede

ili vrijede samo ako US ima koristi

prihvatljivo je samo da hrvati… i svi ostali plačaju veće cijene alata… automobila… mobitela… informatike… zrakoplova… bjele tehnike… nutelle… lavazze… iako su to potpuno isti proizvodi i često pravljene na istim mjestima,

zapravo lažem NAŠI SU LOŠIJE KVALITETE, Ali PO SKUPLJOJ CIJENI

Starina
3 godine prije

Prema svemu viđenom dosad naizglednije je da je ovo samo mazanje očiju za prihvaćanje cjepiva, koje će sam Trump nametati. A govorit će svi pa vidite da je bio protiv Big pharme, cjepivo moramo prihvatit…
Njihov igrač ali sa opakom igrom.

Blut und Ehre!
3 godine prije

Globalni trgovinski sporazumi koji idu na štetu Amerike je dio globalnog dogovora da bi se postigla ravnoteža. Zašto? Naradzasti priča kako je globalni sistem na štetu Amerike, što je i istina. Ali, zar nije SAD nametnuo svoj sistem odnosno način života građana Europi i ostatku svijeta? Zar je Europa nesposobna imati svoj internetski pretraživač pa mora koristiti Google, zar Europa ne može razviti svoje društvene mreže pa mora koristi Twitter, Instagram,, Facebook.., zar Europa ne može razviti svoju filmsku industriju pa mora prikazivati svojim građanima Holivudsko smeće, zar Europa ne može razviti svoj sustav školstva nego su morali usvojiti sistem edukacije omladina po uzoru na američki obrazovni sustav.. i tako dalje??
Naradzasti majmun želi sve, on želi nametnuti cijelom svijetu svoj sustav i istovremeno imati prednost u ekonomskoj trgovini.

Willer
3 godine prije

Može li mi neko na portalu potvrditi priču da su trumpa iz bankrota vadili rothschildi? Mislin da je to vezano uz njegov casino taj mahal u atlanti. Wilbur Ross je poveznica, on mu je susjed na floridi a bia je dugo CEO u rotschild inc bankruptcy advising team.
Osim toga wilbur posluje s trumpovim zetom kushnerom.

Pera Detlic
3 godine prije

Samo pod uslovom da se bira, a ne “navija” i da se ne biraju svake godine isti. Naravno ako se ekipa dokazala nema razloga mijenjat konja koji pobjeđuje.

Angela
3 godine prije

Tramp laze. Potrebni su mu glasovi penzionera! Sto to nije vec uradio, imao je 4 godine na raspolaganju. U.S. ima najgore zdravstveno osiguranje na kugli zemaljskoj, i to zna cela kugla zemaljska. Sto Kongres nista ne preduzima po tom pitanju, oni se pitaju i odlucuju? Nikad Kongres, nikad Senat, nikad niti i jedan americki predsednik nije nista uradio protiv americkih korporacija, oni su iznad zakona! Drugo, svi oni koji su na vlasti pa i njihovi predsednici uzimaju pare od korporacija za njihove izbore i glasanja. Medjutim sto je interesantno, glupi americki narod je lako napaliti, oni ce glasati za Trampa, iako je jasno da laze i uvek optuzuje druge drzave. Dovoljno je pogledati njegove twitove, laze na kamione i avione….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.