Trump večeras odlučuje o Iranu, a da nitko na svijetu ne smije vidjeti nuklearni arsenal Izraela

Trump - nuklearni program
54 komentara

Proteklih nekoliko tjedana u svjetskoj politici dominira tema o tome kakva će biti odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o nuklearnom sporazumu s Iranom. Izlazak Sjedinjenih Država iz tog sporazuma može imati dalekosežne posljedice po mir i stabilnost ne samo na širem Bliskom istoku, nego u cijelom svijetu.

Odluka će konačno biti objavljena večeras iza 20 sati po srednjoeuropskom vremenu. Još nitko ne zna što će Trump reći u svom obraćanju i može li biti zaokreta u američkoj diplomaciji u jednom od najvažnijih pitanja vanjske politike u njegovom mandatu.

Rusija je najavila da će čvrsto ostati uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako Trump ostvari svoju prijetnju.

Izraelski režim, zakleti neprijatelj Irana, nedavno je predstavio, kako je tvrdio Benjamin Netanyahu, dokaze kako Iran nastavlja prikupljati znanja o nuklearnoj tehnologiji i nakon potpisivanja sporazuma 2015. Teheran je te tvrdnje nazvao “djetinjastim i smiješnim”, tvrdeći da im je cilj bio utjecati na Trumpovu odluku.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) od potpisivanja nuklearnog sporazuma u svim inspekcijama iranskih postrojenja i objekata nije pronašla nikakve sumnjive aktivnosti ni kršenje sporazuma od strane Islamske Republike.

Ono što bi trebalo zabrinjavati međunarodnu zajednicu nisu Iran i njegove navodne nuklearne aktivnosti,  već Izrael, jedina zemlja na svijetu koja optužuje druge, predstavlja lažne ili nikakve dokaze o iranskom nuklearnom programu i bombardira navodna sirijska postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, a istovremeno posjeduje nuklearni arsenal i objekte za razvoj ovog oružja kojima IAEA nema pravo pristupa.

Izrael objavio snimke uništenja sirijskog “centra za proizvodnju nuklearnog oružja”

U jeku antiiranske histerije je Izrael objavio snimke uništenja sirijskog centra u kojem se navodno proizvodilo nuklearno oružje. Napad je proveden 2007. godine, a izraelski režim je tek sad priznao de je uništio “sumnjivi vojni objekt kako sirijska vojska ne bi stekla nuklearno oružje”. Režim u Tel Avivu je objavu snimki iskoristio da upozori neprijatelje kako Izrael, ako bude potrebno, neće oklijevati da ponovno pokrene ovakve udare.

“Vlada i vojska Izraela i Mossad su spriječili Siriju da razvija nuklearne sposobnosti. Izraelska politika je bila i ostat će dosljedna kako bi spriječili naše neprijatelje da se naoružaju nuklearnim oružjem”, rekao je premijer Benjamin Netanyahu.

Izraelska vojska nikada nije htjela preuzeti odgovornost za ovaj napad, iako su mediji o njemu opširno pisali, a njemački Der Spiegel je početkom 2015. objavio reportažu u kojoj navodi “kako Izrael nikada nije uništio sposobnost Bashara Al-Assada da dođe do nuklearnog oružja i da napad 2007. na sirijski kompleks Kibar nije zaustavio nastojanja Sirije da raspolaže ovim oružjem za masovno uništenje”.

U jeku antisirijske propagande njemački časopis tada dodaje “kako nova obavještajna izvješća sugeriraju da Bashar Al-Assad i dalje pokušava izgraditi bombu, a potrebnu pomoć dobiva iz Sjeverne Koreje i Irana”.

“Otkriće predstavlja tešku dilemu za Izrael. Ova država se brani bombardiranjima linije opskrbe Hezbollaha, ali očito ne zna ništa o mogućem novom nuklearnom postrojenju. Izraelski čelnici će biti suočen s nemogućom odlukom između ignoriranja ili poduzimanja iznimno riskantnog napada protiv objekta izgrađenog duboko pod zemljom. Za razliku od 2007. godine, uništenje bunkera u kojem se proizvodi nuklearno oružje u Siriji  bi imalo nesagledive posljedice za okoliš. Bila bi to neodgovorna odluka, iako bi se izraelski tvrdolinijaši u konačnici mogli odlučiti za napad”, piše njemački časopis Der Spiegel u vrijeme kada su svi vjerovali da Assad u uredu neće izdržati više od nekoliko tjedana i da će islamističke skupine ući u Damask.

Naravno da postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja u Siriji nije bilo, a što je izraelska vojska uništila na površini navodnog objekta za proizvodnju nuklearne bombe u Deir Ez-Zoru 2007. može se vidjeti na snimkama koje je izraelska vojska objavila u ožujku ove godine.

VIDEO – Uništenje navodnog sirijskog centra za proizvodnju nuklearnog oružja od strane izraelskog zrakoplovstva 2007. u pokrajini Deir Ez-Zor

Izraelski nuklearni program je jedina prijetnja miru i stabilnosti na Bliskom istoku i svijetu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je krajem rujna 2013. od Arapske lige dobila nacrt rezolucije kojom se trebao osuditi izraelski tajni nuklearni program. Usvajanje rezolucije je u petak 20. rujna 2013. bila prava farsa. Rezolucija nije usvojena, jer je dokumenta protiv glasala 51 zemlja, uglavnom zapadne zemlje i američki sateliti, dok je 43 zemlje bilo za osudu Izraela.

Cilj ove neobvezujuće rezolucije je bio pokušaj da Bliski istok u budućnosti postane regija u kojoj neće biti nuklearnog oružja. Sirija nije imala nikakve veze rezolucijom, jer predstavnici vlade Bashara Al-Assada tada već dvije godine bili nisu sudjelovali u radu Arapske lige, koja na zahtjev Saudijske Arabije i Katara kao legitimne predstavnike Sirije na sastanke poziva članove marionetske “sirijske oporbe”.

U tekstu se tražilo da Izrael da pristupi “Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja” (NPT) i da IAEA ima slobodan nadzor nad potencijalnim nuklearnim arsenalom židovske države.

Najveći pritisak na saveznike da odbace rezoluciju Arapske lige su vršile Sjedinjene Države i to pod izgovorom “kako će rezolucija naštetiti diplomatskim naporima da se s Bliskog istoka ukloni oružje za masovno uništenje, prije svega sirijsko”. Izrael je priopćio “kako bi takvo što ugrozilo pregovore koji vode ka stabilnosti u regiji”.

“Neka cijeli svijet zna da Izrael ne igra nikakvu konstruktivnu ulogu i da posjeduje nuklearno oružje”, izjavio je tada predstavnik Arapske lige u sjedištu IAEA-e u Beču Ezzeldin Ramzy Ramzy.

Da Izrael posjeduje nuklearno oružje nije nikakva tajna, iako se službeno ne zna koliki mu je arsenal. Procjenjuje se kako Tel Aviv ima između 75 i 400 nuklearnih bojevih glava, te dovoljno materijala za izgradnju još njih 115.

Unatoč brojnim dokazima koji da Izrael posjeduje nuklearno oružje, izraelski dužnosnici i njihovi američki saveznici izjavljuju “kako su Iran i njegovi nuklearni kapaciteti najveća prijetnja regiji”.

Washington i Tel Aviv su ranije naveli da će denuklearizacija Bliskog istoka biti moguća tek onda kada se postigne sveobuhvatni mirovni sporazum između Izraelaca, Arapa i Irana, koji bez odlaganja mora prekinuti svoj program, čak i ako nije u vojne svrhe. Iran je to učinio, ali SAD i izraelski režim nisu pokrenuli inicijativu za postizanje toliko potrebnog sporazuma za sve narode Bliskog istoka.

Izraelski nuklearni program

Možda u Izraelu nema ništa što je obavijeno takvom maglom tajni kao što je pitanje nuklearnog oružja u toj zemlji koje je još uvijek van dometa međunarodnog “Ugovora o neširenju nuklearnog oružja”.

U svom obraćanju izraelske vlasti nikada nisu potvrdile ni demantirale da njihova zemlja ima nuklearno oružje, a informacije o svom nuklearnom arsenalu i planovi za njegovu moguću uporabu su i dalje najstrože čuvana tajna o čemu ni javnost, ni širi državni vrh ne zna ništa.

“Izrael o tome službeno ne govori i to je stvar koja je potpuno izolirana od ostalih događanja koja se tiču cijelog društva”, izjavio je umirovljeni ruski general i profesor akademije vojnih znanosti Viktor Esin.

Sve sumnje su nestale kada je 5. listopada 1986. bivši uposlenik u izraelskom nuklearnom istraživačkom centru u Dimona, Mordechai Vanunu, za londonski “Sunday Times“ dao intervju u kojem je govorio o nuklearnom programu. Čak je pokazao i fotografije “interijera” centra u Dimoni. Govorio je o svim aspektima izraelskog nuklearnog programa, nuklearnog oružja i nuklearne strategije.

Početak izraelskog nuklearnog programa seže u 1952. godinu kada je židovska država osnovala Komisiju za atomsku energiju na čijem je čelu bio David Ernst Bergmann, stručnjak u području organske kemije. U formiranju i razvoju programa je važnu ulogu odigrala znanstvena i tehnološka suradnja između Izraela i Sjedinjenih Država i Francuske.

Naime, Izrael je u razvoju nuklearnog naoružanja blisko surađivao s Francuskom, a između ’50. i ’60. su izraelski stručnjaci sudjelovali u programu za izradu francuske nuklearne bombe. Izraelci su tada dobili sve podatke o francuskim nuklearnim pokusima u Sahari između 1960. i 1964.

Osim toga, Francuska je pomogla Izraelu i u proizvodnji plutonija za nuklearne bojeve glave. Prema francusko-izraelskom tajnom sporazumu potpisanom 1956. Francuzi grade nuklearni centar u Dimoni, u pustinji Negev,120 kilometara jugoistočno od Tel Aviva, koji je svijetu prikazan kao reaktor s početnim kapacitetom snage 26 megavata. Ovaj reaktor je moderniziran ’70-ih godina prošlog stoljeća, kapacitet mu se povećao i mogao je proizvoditi plutonij za nuklearno oružje u količinama od 20 do 40 kilograma godišnje.

U više od pola stoljeća nuklearnog programa Izrael je do danas projektirao i izradio više vrsta projektila za lansiranje nuklearnog oružja i za regionalne standarde ima zavidan nuklearni arsenal.

U slučaju nuklearnog napada, nekim drugim oružjem za masovno uništenje ili napada na Izrael konvencionalnim oružjem koalicije koju bi činili Iran, Irak, Sirija, Hezbollah i palestinski pokreti otpora Tel Aviv smatra da mu samo nuklearni arsenal može omogućiti da “preživi napad agresora”.

Izraelske tvrdnje bi se mogle smatrati legitimnim razmišljanjem kada bi se opredjeljenje za razvijanjem nuklearnog naoružanja temeljilo na točnim procjenama vojne i strateške situacije u regiji i u svijetu.

Međutim, na temelju čega Izrael uporno govori o ugroženosti kada su mu najveća ugroza fanatični vehabijski klerici koji pozivaju na uništenje židovske države, ali ne idu dalje od verbalnih ispada. Izraelu je situacija u kojoj iz arapskih i muslimanskih zemalja ne dolaze prijeteće poruke gotovo nepodnošljiva i Izrael će i dalje šutjeti o svom tajnom nuklearnom programu i nitko ga ne može prisiliti na suradnju.

S druge strane, situacija u regiji ni približno nije onakva kakvom je opisuju izraelski državni dužnosnici. Najveće regionalne sile nisu prijetnja Izraelu, ali se to od javnosti jednako krije, kao i tajne o nuklearnom programu. Iračka vojska koja je nekada smatrana ozbiljnom prijetnjom praktično i ne postoji. Sirija se bori protiv terorizma i njihovih sponzora i bilo bi suludo otvarati frontu na jugu protiv židovskog režima. Hezbollah se također fokusirao na Siriju i očuvanje stabilnosti u Libanonu, a najviše što bi libanonski pokret otpora učinio je obrana libanonskog suvereniteta, nikako napad na Izrael. Barem ne u ovim okolnostima.

Stav Sirije oko Golana je jasan i Bashar Al-Assad je u više navrata izjavio kako će poštovati odluke međunarodne zajednice, ali jednako tako i volju naroda ako se Sirijci odluče na vojnu kampanju za vraćanje okupiranog teritorija. Budući da govorimo o Assadu, vjerojatno bi se morao raspisati referendum i vojna intervencija bi tek u tom slučaju imala legitimitet. Međutim, Assad je tim tumačenjem mogućnost napada praktično sveo minimum i po tko zna koji put pokazao svoje diplomatske vještine. Kemijskog arsenala u Siriji više nema, a međunarodna zajednica u suradnji s Iranom uvijek može dokazati da nikakav iranski nuklearni program ne predstavlja nikakvu opasnost po mir i stabilnost regije.

Koga se dakle boji Izrael?

Politika Tel Aviva je konstantna i izraelska vlada od nje neće odstupiti. Izrael će s druge strane učiniti sve da se nuklearno oružje ili bilo koja veća prijetnja ne pojavi kao dio arsenala u potencijalnog “neprijatelja”, a to su  u ovom trenutku imaginarni iranski nuklearni program i stvarni raketni arsenal vojske Islamske Republike.

U svom naumu da oslabi “neprijatelja” Izrael ne isključuje ni uporabu sile i kršenje međunarodnog prava, a tko je “neprijatelj” kao i uvijek će odlučiti uski krug ljudi vojnog i političkog vrha Izraela u dogovoru sa Sjedinjenim Državama i Američko-židovskim povjerenstvom (AIPAC).

Washington je po tko zna koji put svog saveznika poštedio nadzora “Međunarodne agencije za atomsku energiju” i farsa o ugroženosti židovske države nije ništa više od opravdanja za gomilanje nuklearnih bojevih glava na Bliskom istoku. Isključivo izraelskih, naravno.

mp
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
taKi
5 godine prije

Zuti ne odlucuje nista. Bit ce kako gazda kaze…

Toskana
5 godine prije

Pašinjan Premijer, da li će Logicno objaviti članak o tome?

Globalista
5 godine prije

Své ce bití kako su globalisti planirati.Trump srusi tu suradnji Irán ce Onda samostalnu graditi svoju vojnu sigurnosti i nukleranu sigurnosti.Jer,prema plánu globalista Irán u budoucnosti preuzima vodecu ulogu oko arapskog i muslimanskog svijeta.Znaci,nista posebno se nece desíti i své ide na ruku Iranu dá bude nukleární síla i dá odrzi sa tím sigurnosti i ravnotezu u svijetu.T a rázná piskaranje novinara,kricanje západních mediji je samo strah dá gube svoju ulogu na tom prostoru.Odluka je donesena kód globalista a Trump ce je samo objaviti.

Lindita
5 godine prije

Ovo je dokaz u kakvom svijetu živimo i o dokazu vrijedjanja ZDRAVOG RAZUMA

Alen
5 godine prije

Iran je objavio da se nece povuci iz sporazuma ukoliko ostale pptpisnice podrze isti…

fenix
5 godine prije

Naravno Izrael je Bozija zemlja oni ce sigurno pobjediti. Salim se naravno.

davor
5 godine prije

Nitko nije uspio izbrukati SAD kao što su to napravili Izraelci. SAD sustav vlasti zadnjih 20ak godina gotovo da i ne postoji. Može se govoriti i o banana državi.

Antiglobalist
5 godine prije

Iran do 2020. Više u ovom obliku neće postojati. Mislim na vlast. Kuvertirajte ovo što vam kažem. Rusija pokazuje previše slabosti i polako gubi kredibilitet. Izgubila je dvorište. A svi su izgledi bili da je mogla postati vođa slobodnog svijeta. Demon u vidu SAD a kojim upravljaju globalističke pobjeđuje.

palermo
5 godine prije

Budući nitko osim Irana niti ne poteže pitanje izraHELLskog nuklearnog programa (čak niti Rusija, niti Kina), Hazari mogu u miru raditi štogod zažele. Eksploatiraju svoja stradanja u WW2 maksimalno – “Industrija Holokausta”, po Normanu Finkelsteinu. IzraHELL se najviše boji mira, jer bi se u tom slučaju morao povući sa svih okupiranih teritorija. Njima je glavni cilj nahuškati Amere da za njih izvrši agresiju nuklearnim oružjem na Iran. Znajući da zio-nazi lobij ipak nema toliku moć ni u CIA-i, a pogotovo Pentagonu kao među šugavim korumpiranim i ucjenjenim političarima u Senatu, Kongresu i Bijeloj kući od napada neće biti ništa. Narančasti pavijan od prvog dana svog mandata trabunja svašta. Trump je htio izvršiti i žešći napad na Siriju, pa ga je u tom suludom naumu zaustavio navodno “Ludi” Pas, general Mattis. Hazari su očajni, jer su svjesni da se rat u Siriji bliži kraju (ni broj ograničenih glavosječa nije neograničen), i… Čitaj više »

Hogar
5 godine prije

Šta god da Izrael uradi, čak i uz pomoć SAD, Iran može asimetrično odgovoriti. Na primer, potapanjem odabranih velikih naftnih tankera u Hormuzu, čime bi uticao na svetske cene nafte.
Jedini način da Izrael potuče Iran u kratkom roku je upotreba taktičkog nukllearnog naoružanja, što bi izazvalo strahovitu osudu celog sveta (uz mogući izuzetak SAD) i nesagledive posledice po Izrael.
Iran ima bezbroj taktičkih balističkih raketa, i u slučaju nuklearnog napada ne bi imao šta da izgubi. Klasični odgovor na nuklearni napad bi samo dodatno pokazao da Iran nema, i nikad nije imao nuklearno naoružanje. Šta bi se posle toga događalo ne znam, nemam kristalnu kuglu.

burt
5 godine prije

izlazak iz sporazuma je siguran i to je značajni pokušaj da se zaustavi ekspanzija Irana u Siriji i Libanonu, Iran je doveo u Siriju i regularnu vojsku i revolucionarnu gardu i Hezbollah, Afganistance, iračke milicije, sve zelene enklave u Siriji su neočekivano brzo napuštene iako se očekivalo da će pružit jači otpor, još su ostali Idlib, Daraa, žuti i Al Tanf, sad su sva jaja u jednoj košari i to je zadnja crta odbrane protiv Assada, Rusa i Iranaca, dalje povlačenje više ne dolazi u obzir, donesena je politčka odluka da se ta područja brane pod svaku cijenu, Barzeh je 10 godina bio na izraelskoj listi i konačno je sravnjen sa zemljom, samo je pitanje vremena kad će Amerika i NATO snažno uzvratit i udarit na trupe iz Irana, Libanona, Afganistana, SAA i zaustavit njihovu ekspanziju

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Bibi zna da vrijeme ne radi za Izrael. Zato se treba požuriti obračunati sa Iranom. I do tog obračuna će sigurno doći. Za Bibija, što prije to bolje. Izrael sigurno neće sam napasti Iran. Bez aktivnog učešća USA to se može dogoditi samo u nekim izvanrednim okolnostima. Još bolja varijanta je rat USA sa Iranom, bez Izraela. Ovo ratovanje sa Irancima u Siriji je samo metastaziranje. Iako nije zanemarivo neke procjene govore da se u Siriji nalazi oko 9.000 iranskih vojnika i dragovoljaca. Uz proiranske snage iz Libanona, Iraka i Avganistana, taj se broj penje i blizu 60-70.000. Bez Sirijaca. To Izrael čini vrlo vrlo nervoznim. Amerikanci prvo moraju rješiti problem kako bi se sukob sa Iranom efikasno izveo, a da pritom cjene nafte ne odu u nebo i ne napune rusku blagajnu. Što se, usput rečeno već događa. Hm, možda bi tu Saudijci mogli pomoći. Europa, osobito Francuska i… Čitaj više »

Ellessar
5 godine prije

A sad cemo vidjeti kako dalje….

luni lunovic
5 godine prije

za galusa kojem se ti bogu molis onome koji blagosilja kamatarei kriminalce blago pameti ovdje svaki drugi auto ima registraciju god bless america po debilnoj americkoj filozofiji bog samo sijedi i skilji u naj genocidniju nazovi naciju ako je to njihov bog meni netreba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.