Trump zamolio Kinu da odmah ukine carine za američke poljoprivredne proizvode

Donald Trump
32 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je od kineskih vlasti zatražio da “odmah” ukinu sve carine na američke poljoprivredne proizvode.

“Zamolio sam Kinu da odmah ukloni tarife iz naših poljoprivrednih proizvoda, uključujući govedinu, svinjetinu, i tako dalje… To je vrlo važno za naše divne poljoprivrednike i za mene!”, napisao je američki predsjednik na svom Twitteru.

Trump je pojasnio svoj zahtjev rekavši da “trgovinski pregovori između zemalja idu dobro”, a osim toga, on nije uveo carine na neke kineske robe od 25 posto koje su bile spremne za uvođenje 1. ožujka.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Trump  objavio odluku o odgodi uvođenja dodatnih i povećanja postojećih  carina na kinesku robu.

U prosincu 2018. je Washington 1. ožujka odredio kao “crvenu liniju” roka za sklapanje trgovinskog sporazuma s Kinom. Inače, zaprijetio je Trump, Washington će uvesti velike carine na kinesku robu.

No, čini se da Peking nije impresioniran prijetnjama, dok objava na Twitteru kojom Trump zbog  “divnih američkih poljoprivrednika i njega samog ” traži da Kina “odmah ukine carine na poljoprivredne proizvode iz Sjedinjenih Država” više odaje anksioznost čelnika Bijele kuće nego njegovu stvarnu snagu u trgovinskom ratu protiv Kine.

U ovom slučaju Trump pokušava spasiti svoju izbornu bazu i ruralnu Ameriku, ali je prema najnovijem izvješću zbog trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država većina američkih tvrtki 2018. vidjela je pad profitabilnosti u Kini. No, azijski div je ipak ostao visoko prioritetno tržište za većinu američkih tvrtki.

Kina je rangirana kao prva ili prva tri prioriteta za 62 posto kratkoročnih globalnih investicijskih planova, stoji u istraživanju kojeg je objavila Američka trgovinska komora u Kini (AmCham China). Ovaj je postotak veći od 2017. godine, kada je iznosio 59 posto, ili 2016., kada je iznosio 56 posto.

Potrošački sektor posebno cijeni kinesko tržište, a gotovo 80 posto ispitanika rangira Kinu kao prva tri investicijska odredišta.

Istraživanje provedeno u studenom i prosincu 2018. godine predstavlja stavove 314 od 771 predstavnika Američke trgovinske komore u Kini.

Izvješće nudi neke uvide o prihodima američkih tvrtki koje posluju u Kini, od kojih je 12 posto potvrdilo pad prihoda u 2018. u usporedbi sa 7 posto u 2017. Ukupna profitabilnost je 2018. pala za 10 posto.

Utjecaj trgovinskog rata

U izvješću se navodi da su pogoršanje industrijskih uvjeta i povećani troškovi glavni čimbenici koji smanjuju dobit. Tvrtke za tehnologiju i resurse i one u industrijskom sektoru izvijestile su da se suočavaju sa sve snažnijom konkurencijom kineskih privatnih tvrtki.

Trgovinski rat, kojeg je pokrenuo Washington i doveo do carina na stotine milijardi dolara vrijednog kineskog izvoza naškodio je i nekim američkim tvrtkama u Kini, jer je kineska vlada uzvratila vlastitim tarifama i ograničenjima uvoza nekih američkih proizvoda.

Anketirane tvrtke kažu da su carine dovele do povećanih troškova proizvodnje, veće prodajne cijene i niže potražnje za proizvodima američkih tvrtki u Kini.

Zhang Monan, znanstveni suradnik u Kineskom centru za međunarodne ekonomske razmjene, izjavio je da je ovo izvješće rano upozorenje američkim tvrtkama koje podržavaju američku vladu u potrazi za strukturnim promjenama u Kini.

“Sada su njihove akcije dobile reakciju i pogođeni su njihovi konkretni interesi”, kazao je Zhang.

Tian Guangqiang, pomoćnik istraživača Nacionalnog instituta za međunarodnu strategiju na Kineskoj akademiji društvenih znanosti, rekao je da je prirodno da američke tvrtke osjećaju veću konkurenciju od svojih kineskih kolega jer se Kina uspinje na tehnološkoj ljestvici.

“S obzirom na to da mnoge kineske tvrtke sustižu tuđu tehnologiju i poznaju jedinstvenu kulturu Kine i imaju nude robu s konkurentnijim cijenama, prirodno je da američke tvrtke osjete sve veći pritisak konkurencije”, kazao je Tian.

“Kako se kineska ekonomija nadograđuje, veliki broj stranih tvrtki izvan Sjedinjenih Država će trgovati s Kinom. To će također umanjiti dio tržišnog udjela koji trenutno pripada američkih tvrtkama”, istaknuo je Tian.

U izvješću je utvrđeno da sve više američkih tvrtki u Kini vidi poboljšanja u kvaliteti investicijskog okruženja u Kini, a 38 posto njih je izvijestilo o poboljšanju situacije. Gotovo polovica ispitanika vjeruje da se politika kineske vlade jednako odnosi za strane i domaće tvrtke. Atraktivnost kineskog tržišta bit će samo jača, kažu analitičari.

“S jedne strane imamo spor rast u zapadnim zemljama. S druge strane imamo otporno, ogromno kinesko gospodarstvo koje je jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu. Prihodi se također povećavaju u Kini, zajedno s potražnjom za boljom kvalitetom, osobito za proizvode visoke tehnologije za koje je Kina danas najatraktivnije tržište”, kazao je Tian.

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Ovo je nesto sasvim novo!_

Tupko Glupko
5 godine prije

Ovaj više ni ne krije da glumi ludu, a u stvarnosti rastače i prizemljuje vojnu i gospodarsku silu, paralelno jačajući svoje takmace.

eu kolonija
5 godine prije

a jesu kinezi čudnovati. ne žele kupovati od amerike predivnu gmo soju I te predivne prasiće sa dvije glave uzgajane od vrhunske gmo soje I osiromašenog uranijuma:).

ps. pošto nemaju trenuračno još 5G tehnologije I umjetne inteligencije na rafovima za prodaju bijela kuća I kongres još I dalje koriste tehnologiju iz bronzanog doba tako da još ne mogu informacije obrađivati na valjan način

Tomica
5 godine prije

Trump je obicni krkan, kokosar koji je naucio “uspjesno poslovati”, na rubu zakona, prijetnjama i ucjenama. Sad, kad se zakacio sa ozbiljnim igracima (drzavama), vidi se koliko je supalj i on vise ne zna kud goni.

Lucija
5 godine prije

Zemlja koja proizvodi ima poduzeća i stanovništvo koje kupuje. Uz pretpostavke proizvodnosti itd. Ponuda/ potražnja.
Ili očekuju da će im osiromašeni ameri, koji rade 3 posla i žive na ulici biti kupci?
Kapital pobijedio sam sebe.
Zato je onaj general rekao da će biti pobjeda bez metka.

Dečko sa ulice
5 godine prije

off topic
mogu promijenit mob za novi,
gledam, huawei 20 pro ili (opet) iphone?

....
5 godine prije

Dali se samo meni cini ili je ovo postalo smijesno???

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ovo je cista i nepatvorena USA dominacija. Dosada nisam dozivio, niti vidio da netko dominantno na koljenima sklopljenih ruku moli za ustupke.

Rotor
5 godine prije

To je ono kad ti se sloboda roba, ljudi, usluga i kapitala pođe obijat o glavu. Sve je dobro dok si dominanatan u trgovini sa svojim partnerom. Možeš mu ‘derat uši’ do mile volje. Ali kad i on omoća i pođe uzvraćat istom mjerom, e onda je kuku lele.

Zadranin
5 godine prije

Kako amerokenjci plaču nakon što su Kinezi odlučili da neće više uvoziti amerokenjsko smeće za reciklažu.. totalni raspad sistema.

Čudi me da nije Trump i o tome pričao, na Twitteru.

Još ćete vi i puzati Kinezima.

Hehe…

Pljuc!

tedi
5 godine prije

Stiglo proljece i u SADe,Soja klija u vrecama na njivama spremna za izvoz ,roba sa njiva nije prodana,a nova sjetva treba da krena.A sa kojim dolarima kada kompanje nista ne izvoze.Prasica pune hladnjace,drugi rastu,i divni farmeri su dobili napad bijesnila.E Trampe na losu si kartu zaigrao,krenuo si na diva,ptam se samo sta si popio kada si takve sankcije donosio?
P.S.Dok nekom ne smrkne drugom ne svane,narodne kuhnje u SADe ce dijeliti pecenje.

Sasa S
5 godine prije

Prvo molba a posle i vapaj….

Smijesno
5 godine prije

Zamolbu prihvacam a naredbu ODBACUJEM

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.