fbpx

Trump zamolio Kinu da odmah ukine carine za američke poljoprivredne proizvode

Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio kako je od kineskih vlasti zatražio da “odmah” ukinu sve carine na američke poljoprivredne proizvode.

“Zamolio sam Kinu da odmah ukloni tarife iz naših poljoprivrednih proizvoda, uključujući govedinu, svinjetinu, i tako dalje… To je vrlo važno za naše divne poljoprivrednike i za mene!”, napisao je američki predsjednik na svom Twitteru.

Trump je pojasnio svoj zahtjev rekavši da “trgovinski pregovori između zemalja idu dobro”, a osim toga, on nije uveo carine na neke kineske robe od 25 posto koje su bile spremne za uvođenje 1. ožujka.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Trump  objavio odluku o odgodi uvođenja dodatnih i povećanja postojećih  carina na kinesku robu.

U prosincu 2018. je Washington 1. ožujka odredio kao “crvenu liniju” roka za sklapanje trgovinskog sporazuma s Kinom. Inače, zaprijetio je Trump, Washington će uvesti velike carine na kinesku robu.

No, čini se da Peking nije impresioniran prijetnjama, dok objava na Twitteru kojom Trump zbog  “divnih američkih poljoprivrednika i njega samog ” traži da Kina “odmah ukine carine na poljoprivredne proizvode iz Sjedinjenih Država” više odaje anksioznost čelnika Bijele kuće nego njegovu stvarnu snagu u trgovinskom ratu protiv Kine.

U ovom slučaju Trump pokušava spasiti svoju izbornu bazu i ruralnu Ameriku, ali je prema najnovijem izvješću zbog trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država većina američkih tvrtki 2018. vidjela je pad profitabilnosti u Kini. No, azijski div je ipak ostao visoko prioritetno tržište za većinu američkih tvrtki.

Kina je rangirana kao prva ili prva tri prioriteta za 62 posto kratkoročnih globalnih investicijskih planova, stoji u istraživanju kojeg je objavila Američka trgovinska komora u Kini (AmCham China). Ovaj je postotak veći od 2017. godine, kada je iznosio 59 posto, ili 2016., kada je iznosio 56 posto.

Potrošački sektor posebno cijeni kinesko tržište, a gotovo 80 posto ispitanika rangira Kinu kao prva tri investicijska odredišta.

Istraživanje provedeno u studenom i prosincu 2018. godine predstavlja stavove 314 od 771 predstavnika Američke trgovinske komore u Kini.

Izvješće nudi neke uvide o prihodima američkih tvrtki koje posluju u Kini, od kojih je 12 posto potvrdilo pad prihoda u 2018. u usporedbi sa 7 posto u 2017. Ukupna profitabilnost je 2018. pala za 10 posto.

Utjecaj trgovinskog rata

U izvješću se navodi da su pogoršanje industrijskih uvjeta i povećani troškovi glavni čimbenici koji smanjuju dobit. Tvrtke za tehnologiju i resurse i one u industrijskom sektoru izvijestile su da se suočavaju sa sve snažnijom konkurencijom kineskih privatnih tvrtki.

Trgovinski rat, kojeg je pokrenuo Washington i doveo do carina na stotine milijardi dolara vrijednog kineskog izvoza naškodio je i nekim američkim tvrtkama u Kini, jer je kineska vlada uzvratila vlastitim tarifama i ograničenjima uvoza nekih američkih proizvoda.

Anketirane tvrtke kažu da su carine dovele do povećanih troškova proizvodnje, veće prodajne cijene i niže potražnje za proizvodima američkih tvrtki u Kini.

Zhang Monan, znanstveni suradnik u Kineskom centru za međunarodne ekonomske razmjene, izjavio je da je ovo izvješće rano upozorenje američkim tvrtkama koje podržavaju američku vladu u potrazi za strukturnim promjenama u Kini.

“Sada su njihove akcije dobile reakciju i pogođeni su njihovi konkretni interesi”, kazao je Zhang.

Tian Guangqiang, pomoćnik istraživača Nacionalnog instituta za međunarodnu strategiju na Kineskoj akademiji društvenih znanosti, rekao je da je prirodno da američke tvrtke osjećaju veću konkurenciju od svojih kineskih kolega jer se Kina uspinje na tehnološkoj ljestvici.

“S obzirom na to da mnoge kineske tvrtke sustižu tuđu tehnologiju i poznaju jedinstvenu kulturu Kine i imaju nude robu s konkurentnijim cijenama, prirodno je da američke tvrtke osjete sve veći pritisak konkurencije”, kazao je Tian.

“Kako se kineska ekonomija nadograđuje, veliki broj stranih tvrtki izvan Sjedinjenih Država će trgovati s Kinom. To će također umanjiti dio tržišnog udjela koji trenutno pripada američkih tvrtkama”, istaknuo je Tian.

U izvješću je utvrđeno da sve više američkih tvrtki u Kini vidi poboljšanja u kvaliteti investicijskog okruženja u Kini, a 38 posto njih je izvijestilo o poboljšanju situacije. Gotovo polovica ispitanika vjeruje da se politika kineske vlade jednako odnosi za strane i domaće tvrtke. Atraktivnost kineskog tržišta bit će samo jača, kažu analitičari.

“S jedne strane imamo spor rast u zapadnim zemljama. S druge strane imamo otporno, ogromno kinesko gospodarstvo koje je jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu. Prihodi se također povećavaju u Kini, zajedno s potražnjom za boljom kvalitetom, osobito za proizvode visoke tehnologije za koje je Kina danas najatraktivnije tržište”, kazao je Tian.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ovo je nesto sasvim novo!_

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj više ni ne krije da glumi ludu, a u stvarnosti rastače i prizemljuje vojnu i gospodarsku silu, paralelno jačajući svoje takmace.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nema njima povratka s trumpom ili bez. truli su. trump tu više dođe da ublaži neizbježni pad do kojeg su doveli oni prije njega a ne kao ruski špijun kako ga se predstavlja koji želi zlo americi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a jesu kinezi čudnovati. ne žele kupovati od amerike predivnu gmo soju I te predivne prasiće sa dvije glave uzgajane od vrhunske gmo soje I osiromašenog uranijuma:).

ps. pošto nemaju trenuračno još 5G tehnologije I umjetne inteligencije na rafovima za prodaju bijela kuća I kongres još I dalje koriste tehnologiju iz bronzanog doba tako da još ne mogu informacije obrađivati na valjan način

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Zaboravio si navesti kako su to višenamjenski prasići obzirom se kosti i ostali ostaci nakon konzumacije mogu koristiti kao nuklearno gorivo.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

odlično. ne mogu se prestati smijati:))))))

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Što kao nuklearno gorivo , kosti se samelju i daju za papicu drugim prasićima, Amerikanci su uvijek bili pragmatični ,a smrad koji se širi u tim tvornicama ne tiče se njih nego njihove robovske snage Latinoamerikanca …

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Smrad se širi više kilometara. Pričao mi je poznanik koji je tamo vozio kamion.
Btw, nitko ne vidi kako Bolton i Pompeo gledaju američkog Predsjednika? Da sam ja predsjednik i vidim ovu sliku…?

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Slome praščićima noge da se ne mogu kretati I onda ih stave u prostor u kojem se nebi mogli kretati I da imaju zdrave noge.Tako se praščići brže udebljaju odnosne brže dođu do statusa prasca konzumne veličine.
U toku razvoja daju im ogromne količine antibiotika da slučajno ne obole I umanje profit gazdi što je naravno dobro I za prasce ali I ljude jer se njihovo meso može koristiti I kao lijek za upalne procese.

nizzde
Gost
nizzde
1 godina prije

Ne slome noge praščičima nego od hormona rasta praščiči toliko brzo dobivaju na kilazi da im se noge ne uspiju tako brzo razviti i same pucaju 🙁

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

E moj škombramino.
Tako bakterije u ljudima postaju rezistentne na antibiotike.
Dakle, lijepo se naviknu na njih….i kad krenu ‘u napad’ – antibiotik ne pomaže.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@eu kolonija, mislim da malo grijesis . Imaju USrAnci tehnologiju “5G dimne signale” jos iz vremena istrebljenja domorodaca. A tek ce da “pushe” lulu mira kada ih satjeraju u cosak.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

odlično:)

Hogara strsšni
Gost
Hogara strsšni
1 godina prije

Bez brige , pričekajte dok se meso malo usmrdi pa će za siću trgovački centri u Hr pokupovati to meso da nahrani gladnu sirotinju kako bi mgli ponovno svoj glas i život dati izdajnicima.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije

Trump je obicni krkan, kokosar koji je naucio “uspjesno poslovati”, na rubu zakona, prijetnjama i ucjenama. Sad, kad se zakacio sa ozbiljnim igracima (drzavama), vidi se koliko je supalj i on vise ne zna kud goni.

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

@Tomica
Molim vas da g. Trumpa ne nazivate krkanom (ili krkljanom) jer gospodin nije sa otoka Krka. 🙂

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ha,ha,ha,ha…….

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Doslovno tako su i poslovali Amerikanci , npr. informatička industrija ucjena i gašenje Cyrixa, zrakoplovna industrija gašenje kanadskih konkurenata, naftna industrija znamo, automobilska Njemci prisiljeni koalirati sa u velikim problemima američkom auto industrijom (jednostavno oni i dan danas prave kola koja kad stisneš gas pojedu 10 litara … )….

E sada kada su se pojavili jaki igrači ode sve kvragu, a menadžeri njihovi uopće ne znaju raditi ekipa iz 80 nije naslijeđena nego je zamjenjena prokletim starkeljama(kojima je vrh kupovati za novce mlade žene…) i tatinim sinčićima sa Harvarda, Stanforda, UCLA… Dokaz da inovativnost većinom ne dolazi s školom , nego nažalost škola puno puta to ubije.

Ps. ja još uvijek ne vidim odraz njihove lošije prodaje i ekonomije na Wall streetu , a kada to dođe zajedno sa vrlo mogućim porazom u Venecueli biti će kukulele i razne ekonomske makinacije neće moći sakriti veliku krizu …

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zemlja koja proizvodi ima poduzeća i stanovništvo koje kupuje. Uz pretpostavke proizvodnosti itd. Ponuda/ potražnja.
Ili očekuju da će im osiromašeni ameri, koji rade 3 posla i žive na ulici biti kupci?
Kapital pobijedio sam sebe.
Zato je onaj general rekao da će biti pobjeda bez metka.

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

off topic
mogu promijenit mob za novi,
gledam, huawei 20 pro ili (opet) iphone?

Konstantin
Gost
Konstantin
1 godina prije

drugar … Huawei Pro 20 … hebes Apple / iPhone. ;o) Fontele je ZVER

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Frende imao sam iPhone 7 Mac user od malih nogu ali ovo je, sad sam ga uključio, ne znam šta da kažem. Kineska inverzna ali još bolja tehnologija.
Brz, 3 x kamera, nemam rijeci, super lezi u ruci… zvijer samo takva.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Xiaomi Mi9 , Samsung S10 (je danas najbolji ako lovu želiš…), ili pričekati Huawei P30… Ja ipak sam ljubitelj (a i siroče sam :D) jeftinijih mobitela…

Iphone su razderali njihovi menadžeri žalosno koliko je to skupo , a danas su druga liga… Još uvijek imaju najbolji sustav , ali dovraga što oni misle tamo ništa ne raditi , imam osjećaj da u Apple-u danas vlada KAOS , prokleti menadžeri…

Dragan
Gost
Dragan
1 godina prije

26. Mart, predstavljaju P30 pro u Parizu…

....
Gost
....
1 godina prije

Dali se samo meni cini ili je ovo postalo smijesno???

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
1 godina prije

Ovo je cista i nepatvorena USA dominacija. Dosada nisam dozivio, niti vidio da netko dominantno na koljenima sklopljenih ruku moli za ustupke.

Rotor
Member
Rotor
1 godina prije

To je ono kad ti se sloboda roba, ljudi, usluga i kapitala pođe obijat o glavu. Sve je dobro dok si dominanatan u trgovini sa svojim partnerom. Možeš mu ‘derat uši’ do mile volje. Ali kad i on omoća i pođe uzvraćat istom mjerom, e onda je kuku lele.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Kako amerokenjci plaču nakon što su Kinezi odlučili da neće više uvoziti amerokenjsko smeće za reciklažu.. totalni raspad sistema.

Čudi me da nije Trump i o tome pričao, na Twitteru.

Još ćete vi i puzati Kinezima.

Hehe…

Pljuc!

tedi
Gost
tedi
1 godina prije

Stiglo proljece i u SADe,Soja klija u vrecama na njivama spremna za izvoz ,roba sa njiva nije prodana,a nova sjetva treba da krena.A sa kojim dolarima kada kompanje nista ne izvoze.Prasica pune hladnjace,drugi rastu,i divni farmeri su dobili napad bijesnila.E Trampe na losu si kartu zaigrao,krenuo si na diva,ptam se samo sta si popio kada si takve sankcije donosio?
P.S.Dok nekom ne smrkne drugom ne svane,narodne kuhnje u SADe ce dijeliti pecenje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Vi ste optimist Tedi.
Tko bi trebao to dopremiti do sirotinje? Bit će uništeno.
Poznati su primjeri kada se u krizama hiperprodukcije kavom ložilo lokomotive.

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Prvo molba a posle i vapaj….

Smijesno
Gost
Smijesno
1 godina prije

Zamolbu prihvacam a naredbu ODBACUJEM

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
32
0
()
x