fbpx

Trump želi dogovoriti sastanak između predsjednika Xi-a i prosvjednika iz Hong Konga

Donald Trump XI Jinping

Stavljajući svoju mirovnu kapu na glavu, američki predsjednik Donald Trump  poziva na sastanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga s gradskim protestnim vođama putem Twittera.

Predsjednik je uvertiru učinio u četvrtak na svom omiljenom mrežnom mjestu, Twitteru, obećavši da će “ako se predsjednik Xi izravno i osobno sastane s prosvjednicima, to će biti sretan i prosvijetljen završetak problema s Hong Kongom”, dodajući s pouzdanjem: ” Ne sumnjam!”

Neformalna ponuda dolazi nakon nedavnog prijedloga za „osobnim sastankom“ predsjednika Trumpa i njegovog kineskog kolege, na koji Peking još uvijek nije odgovorio.

Ovo nije prvi predsjednikov pokušaj posredovanja u burnom međunarodnom sporu, nudio je brojne ponude za pomoć u rješavanju sukoba Indije i Pakistana oko regije Kašmir. Iako se činilo da je pakistanski premijer Imran Khan otvoren za tu ideju, službenici su u New Delhiju brzo odbili ponudu.

Hong Kong je posljednjih deset tjedana bio poprište masovnih demonstracija, koje su često eskalirale u nasilna ulična sukoba s policijom, u početku zbog kontroverznog zakona o izručenju koji bi kriminalne osumnjičenike trebao poslati na kontinentalnu Kinu radi pravnih postupaka. Iako je prijedlog zakona suspendiran, rastući protestni pokret pokrenuo je niz dodatnih zahtjeva prema vladi, uključujući ostavku gradonačelnice, Carrie Lam.

Napominjemo da smo nedavno izvijestili kako su kineski dužnosnici već, u više navrata, poslali poruku Donaldu Trumpu da se ne miješa u njihove poslove. Očito se oglušio na njihove molbe kada je ovu poruku objavio na Twitteru.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Dober Indijanec je mrtev Indijanec«
»Ne grem tako daleč, da bi mislil, da so edini dobri Indijci mrtvi Indijanci, ampak verjamem, da jih je takšnih devet od desetih in ne bi rad preveč natančno spraševal o primeru desetega.« Ameriški predsednik Roosevelt v govoru leta 1886.

Screen Shot 2019-08-03 at 08.22.52.png
Zapis dr. Žige Turka, slovenskega profesorja ter nekdanjega generalnega sekretarja Skupine za razmislek o prihodnosti EU, na družbenem omrežju, razkriva gnilobo in povzpetništvo postsocialistične Slovenije. Dr. Turk je bil tudi minister za znanost in kulturo. S svojim zapisom je prezrl, da je bila zasedba staroselskega ozemlja vojaška in ne kulturna. Pokol in razselitev staroselskih ljudstev ni »izpodrivanje«, ampak genocid. Eden največjih genocidov, kar jih pomni zgodovina.

»Prišel sem, da ubijam Indijance in verjamem, da je pravilno in častno uporabljati kakršna koli sredstva pod božjim nebom za ubijanje Indijancev.« Polkovnik John Chivington, ki je med vojno v Koloradu vodil pokol v Sand Creeku.

O strahotah nad staroselci so napisane številne študije. Pričavanj in dokazov, kako se je ameriška vojska vedla do domačinov, je dovolj. Leta 1864 je bila poglavarju Black Kettlu obljubljena mirovna konferenca v utrdbi Lyon. Nato pa je 700 vojakov napadlo 200 staroselcev. Dve tretjini ujetih sta bili ženske in majhni otroci. Priče so videle, kako so vojaki sekali dele teles staroselcev, ki so jih odnesli s seboj kot »trofeje«. Ameriški predsednik Roosevelt je to komentiral kot »pravično in koristno dejanje«.

V Ameriki so staroselci še vedno v rezervatih, še vedno odvzemajo otroke staroselcem in še vedno staroselci nimajo pravic in še vedno se nogometni klub v ZDA imenuje »rdečekožci«.

Screen Shot 2019-08-03 at 10.00.29.png
Kakor je zapisal zgodovinar Brendan Lindsay z Univerze v Kaliforniji, so v drugi polovici devetnajstega stoletja evropski priseljenci izvedli množični genocid nad domorodnim prebivalstvom, pri čemer so si s postopki in mehanizmi demokracije prisvojili ozemlje in vse naravne vire za svoje zasebne interese. Umori, posilstva in zasužnjevanje na tisoče domorodcev so bili legitimizirani. Genocid je uspel zaradi organizirane in brutalno učinkovite serije peticij, referendumov, sestankov in glasov na vseh ravneh vlade. Carey McWilliam, borec za pravice zatiranih v ZDA, je opisal načrtno uničenje staroselskega prebivalstva s strani misijonarjev kot nacistična taborišča. Gre za dokumentirane zgodovinske dogodke »sposobnejše« kulture. Morilsko suženjstvo Afričanov, ki so gradili in obdelovali polja v ZDA je dodatno srhljivo poglavje »sposobnejše kulture«. V prav tej »sposobnejši kulturi« ameriški upokojenci živijo v avtodomih in delajo za korporacije, kot je Amazon. Njihovo vprašanje je: »Ali zobna proteza ali dovolj hrane? Ali zdravila ali bencin?« Tako se je »sposobnejša« kultura razmahnila na ameriških tleh. Enako »sposobno« ameriška vojska uniči in kolje, kjer le lahko, od Vietnama in Severne Koreje do Iraka in Libije. O rimskega imperija so so ostale cest, latinska slovnica in kopališča. Za ameriško vojsko pa poblazneli ekstremisti in trgovci z drogo in orožjem.

Zapis dr. Žige Turka zveni kot prilizovanje slovenskega »Indijančka« političnim vladarjem, ki imajo Slovenijo tako ali tako za manj vredno sebi in svoji »vzvišeni demokraciji«. Ni pomota, da še vedno prav ameriška politika povzroča, da številni narodi bežijo iz svojih porušenih domov in uničenih kultur. V zameno se jim ponuja demokratično suženjstvo v Evropi.

Z drugimi besedami dr. Turk dejansko ne ve, da smo Slovenci in Slovenke za imperialistične vladarje Evrope in ZDA »Indijanci«. Nekaj, kar je treba izkoristiti, ponižati in uporabiti kot statiste v njihovi »sposobni kulturi«.

Odziv prof. dr. Žiga Turk:

Veseli me, da je moj tvit sprožil nekatere kritične razmisleke. Bojim pa se, da me je avtor narobe razumel. V kontekstu razprave, da migracije spreminjajo svet na boljše, sem želel pokazati, na kakšen način se to dogaja. Navedel sem očitno dejstvo, da nezaželena migracija lahko uspe samo, če je prišlek sposobnejši od staroselca. Sposobnost izkaže ravno s tem, da ga ni mogoče pregnati. Navedel sem primer, kjer se je prav to zgodilo. Nisem se opredeljeval do tega ali je to prav ali narobe, dobro ali slabo. Kdor je razumel, da odobravam genocid nad Indijanci, je v velikanski zmoti

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Neki bezobrazluci nemaju kraja ili će ipak u ovom slučaju Kina morati dati do znanja gdje bezobrazluk završava !? Biti će zanimljivo gledati/pratiti kineske poteze i odgovore i dali ih se može isprovocirati da nepromišljeno reagiraju !?

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Kako je ovaj narcisoidni krmak več postao dosadan sa svojim mokrim snovima ujutro, kad ide, da se pokaki….. Dajte više prestat sa obljavljivanjem svake njegove gluposti, koje objavljuje za svoje indolentne redneckovske birače ili stavljajte njegove nebuloze, pod zabavu ili nešto slično…

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Izgleda da on ima višak vremena pa ne zna kako da ga potroši.Dokon pop krsti jarad.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik