Trumpov govor o „stanju nacije“: Hvalospjev američkoj izuzetnosti i postignućima

Donald Trump
47 komentara

Jučer je američki predsjednik Donald Trump pred Kongresom održao redoviti godišnji govor o stanju nacije. U zemlji oštro podijeljenoj oko opoziva, Trump je iskoristio svoje obraćanje da pohvali “veliki američki povratak”, samo tri godine nakon što je stupio na dužnost, tvrdeći da je uredio zemlju nakon “američkog masakra” kojeg mu je ostavio njegov prethodnik.

Reakcija zastupnika na Trumpov govor bila je burna, ali podijeljena. Zastupnici i senatori iz redova republikanaca su uzvikivali „Još četiri godine!“, dok su demokrati stajali tiho i vidno napetih lica.

“Američki neprijatelji su pobjegli, američko bogatstvo raste i naša budućnost sjajno svijetli”, najavio je Trump.

“Za tri kratke godine uništili smo pojam američkog pada i odbacili omalovažavajuću sudbinu Amerike. Krećemo se naprijed brzinom koju je donedavno bilo nemoguće zamisliti i nikad se više nećemo vratiti”, rekao je Trump.

Američki predsjednik je veći dio svog govora posvetio snazi američke ekonomije i postignućima tijekom njegovog prvog mandata, naglašavajući  nisku nezaposlenost i ističući ulogu novih trgovinskih sporazuma koji su sklopljeni s Kinom i sporazuma između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade.

Trump je rekao da je za zaštitu američke slobode njegova administracija uložila rekordnih 2200 milijardi dolara u američke oružane snage.

“Kupili smo najbolje avione, rakete, brodove i sve druge vrste vojne opreme, a sva je proizvedena u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je predsjednik.

“Konačno dobivamo novac i od naših saveznika, jer snose pravičan dio troškova. Povećao sam doprinos drugih država NATO-a za više od 400 milijardi dolara, a broj saveznika koji ispunjavaju minimalne obveze se više nego udvostručio”, dodao je.

Trump je također ukazao na „značaj svog nedavno najavljenog plana za rješenje palestinsko-izraelskog sukoba“.

“Shvaćajući da su svi prethodni pokušaji propali i da moramo biti odlučni i kreativni kako bi stabilizirali Bliski istok i dati milijunima mladih šansu da realiziraju bolju budućnost”, rekao je Trump u komentaru svog plana za stvaranje palestinske državu, kojeg su gotovo svi odbacili, uključujući Europsku uniju.

„Sulejmani je bio mesar i mi smo ga udarili“

Čelnik Bijele kuće je pozitivno komentirao likvidaciju visokog iranskog vojnog zapovjednika Qassema Sulejmanija početkom ove godine, koji je ubijen u zračnom udaru američkih snaga u Bagdadu.

Trump je Sulejmanija nazvao “glavnim teroristom na svijetu, koji je aktivno planirao nove napade u trenutku kada su ga SAD jako pogodile”.

„Suleimani je bio najhrabriji mesar iranskog režima, čudovište koje je ubilo ili ranilo tisuće američkih vojnika u Iraku”, rekao je američki predsjednik tijekom svog govora.

„Obraćamo se teroristima s nedvosmislenom porukom: nikada nećete moći pobjeći od američke pravde. Za napade na naše građane platit ćete svojim životima”, upozorio je Donald Trump, iako je malo vjerojatno da je prijetio takozvanoj „Islamskoj državi“, Al-Qaedi i njihovim ograncima.

Istovremeno je Iranu ponudio “maslinovu granu mira, koja će omogućiti razvoj ekonomije te zemlje“.

“Iranski režim mora odustati od želje za nuklearnim oružjem, prestati širiti teror, smrt i uništenje i započeti raditi u korist svog vlastitog naroda”, rekao je Trump.

“Zbog naših snažnih sankcija, iranska ekonomija radi vrlo loše. Možemo im pomoći da je dovedu do vrlo dobre razine u kratkom vremenu, ali oni su vjerojatno previše ponosni ili previše glupi da bi zatražili takvu pomoć. Da vidimo koji su put odabrali. Sve ovisi o njima”, rekao je Trump.

Dio hvalisanja o američkim postignućima nije vrijedan prijevoda i sve se, kao i uvijek svodi na „izuzetnost američke nacije i postignuća Sjedinjenih Država, posebice pod njegovim vodstvom“.

No, da nešto nije u redu vidjelo se iz geste predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je pred kamerama demonstrativno rasparala svoju kopiju Trumpovog govora dok je on završavao s obraćanjem.

„Uličarski predsjednik“ Guaidó u dvorani Kongresa

Zanimljivost redovitog godišnjeg obraćanja o stanju nacije američkog predsjednika Kongresu je bila prisutnost u publici „uličarskog predsjednika“ Venezuele Juana Guaidóa, koji je došao čuti Trumpa, svog najvažnijeg međunarodnog saveznika.

Trump je Guaidóu rekao upravo ono što je potonji htio čuti i dao mu je neku vrstu odobrenja da svrgne predsjednika Nicolása Madura s vlasti. Trump je Guaidóa nazvao “istinskim i legitimnim predsjednikom Venezuele”.

“Socijalizam uništava narode”, izjavio je Trump.

Govoru je prisustvovao i Iván Antonio Simonovis, bivši načelnik policije u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, Simonovis je bio u zatvoru od 2004. godine, gotovo 15 godina zbog toga što je naredio policiji da puca na provladine demonstrante tijekom državnog udara protiv tadašnjeg predsjednika Huga Chaveza. Simonovis je pobjegao prošle godine i doveden je u Sjedinjene Države.

Njegov pritvor bio je udarac za oporbu u Venezueli, čiji dio trenutno vodi Juan Guaidó, dok je druga frakcija pristala na kompromis s vladom i sudjelovanje na izborima. Guaido ima podršku Sjedinjenih Država i nekolicine zemalja koje izbor predsjednika Nicolasa Madura 2018. smatraju prijevarom.

Kao što smo rekli, Trump je veći dio govora isticao „snagu američke ekonomije, uključujući nisku nezaposlenost, te kako je pomogao radnicima realnog sektora i srednjoj klasi“, iako je razdoblje rasta počelo pod njegovim prethodnikom Barackom Obamom. Ipak, ono što Trump naziva „neviđenim procvatom“ se po mnogim parametrima nimalo ne razlikuje od ekonomije koju je naslijedio od Obame. Gospodarski rast je prošle godine iznosio 2,3%, što je se može usporediti s prosječnim rastom koji je počeo nakon oporavka od velike recesije koja je završila prije deset godina.

Sve u svemu, da nije bilo incidenta s Nancy Pelosi, mogli bi govoriti o još jednom govoru u nizu brojnih američkih predsjednika koji iskoriste ovu priliku za hvalospjeve Americi, „američkim vrijednostima“, „izuzetnoj američkoj naciji“ i samima sebi, naravno.

Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. Predao joj je kopiju govora, ali se s njom nije htio rukovati, iako mu je ona pružila ruku.

Američki je predsjednik završavao govor, a iza njega je Nancy Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala njegovu kopiju.

Danas završava postupak opoziva

Postupak opoziva završit će u danas u Senatu, a Trump je gotovo sigurno biti oslobođen, što je s obzirom na besmislene optužbe očekivano. Prema istraživanju javnog mnijenja Instituta Gallup Trump ima potporu 49 posto javnog mnijenja, što je najviši postotak otkad je u siječnju 2017. ušao u Ovalni ured. I za kraj, demokratski predizbori počeli su za njega najboljim mogućim ishodom, kaosom s prebrojavanjem glasova u Iowi zbog čega demokrati nisu mogli objaviti rezultate izbora na vrijeme.

Trumpov govor
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
4 godine prije

Tramp je drugačiji !
Tek će da bude iznenađenja u Drugom mandatu!?

Busola
4 godine prije

Dokaz kako zlo kod njih dolazi s obje strane. Dovoljno je bilo vidjeti što Trump govori i ko mu je u galeriji. Jedan od glavnih uzvanika je samoproglašeni predsjednik Venecuele Guadio kojeg je Trump pohvalio. Hvalio je sudjelovanje američke vojske u okupaciji Iraka, jadno i tužno kako nijedan medij nije napomenuo kako Vlada i parlament Iraka gotovo jednoglasno žele odlazak Amerikanaca…

Kada svijet shvati kako od njihovih republikanskih i demokratskih vođa ne mogu očekivati ništa dobro tada će zemlje lakše se othrvati njihovoj politici. Nažalost Amerikanaca odavno je ulaz u američku politiku zapriječen običnim ljudima koji itekako imaju što reći. Zato prisiljeni na izbor Amerikanci biraju između dva zla zaboravljajući kako postoje druge stranke i ideje u SAD-u samo mediji ih šikaniraju…

Ps. kakvo je danas američko društvo najbolje pokazuje jedan odličan dokumentarac Breaking Bad Wolf – preporuka pogledajte…

Mlata
4 godine prije

Kad zaškripi Putin “uskoči” u roku odma’

politicki korektan
4 godine prije

Zaista velik uspjeh, podvig i trijumf Trampa

čitalac
4 godine prije

E sad zamislite da se netko drugi ovako pohvalio, makar pola ovoga.
Na primjer Putin.

nije bitno tko
4 godine prije

Bal vampira….

Max
4 godine prije

Koja gomila gluposti i gadosti . Čudim se kako netko to može izgovoriti.

nije bitno tko
4 godine prije

Kako bi amerofilski mediji reagovali, kad bi Putin izjavio, da su Rusi izuzetna nacija, sa pravom da vladaju celim svetom i prvom da okupiraju svaku zemlju za koju smatraju, da ogrožava rusku izuzetnost.

nije bitno tko
4 godine prije

Što više Trump laže, to mu narod se više veruje. Izuzetna nacija ima očito velike probleme sa objektivnim i realnim svačanjem. Hollywood je toj izuzetnoj naciji potpuno degenerisao mozak.
U USA je laž postala umjetnost i vrlina.

Slavonac
4 godine prije

Navalite navijaci,mrzitelji Amerike.Koliko je vas slusalo govor.Amerika nije nikad bolje stajala ekonomski.Cudno on zagovara ,vjeru,naciju i Obitelj.Protiv Sorosa i liberalnog fasizma.Morate se odlucit koje vjernosti vi zastupate.Pa i Putin zastupa te vrjednosti,pa vam je drag.Nije vrag da vi samo navijate vjerski,a ljuske vrjednosti odbacujete.

Alex
4 godine prije

… koliko su nepoćudnih pobili na demokratski način….koliko su oružja ufitiljili, što milom,silom….kolikim saveznicima su nabili carine…koliko su emigranata odvojili od djece… sve sami uspjesi…ne prevaziđeni…👏👏👏

aepkrngviaewrfewrfnwieifuwef
4 godine prije

Stanje nacije vazalske varanima buahahahaha…………

U prolazu
4 godine prije

Efektno je eskivirao onu gore što mu je davala ruku za pozdrav. Tko je ona da njemu nudi prva ruku, a on je predsjednik. I to je izvela dvolično i teatralno, sa figom u džepu. A papir sa govorom bi ionako na kraju poderala, jer je dobra glumica. I zločesta, čem kraja nema.

Mercury
4 godine prije

“No, da nešto nije u redu vidjelo se iz geste predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi,” – morate paziti što pišete. Krava mu je iz nekog razloga pružala ruku za rukovanje, a ovaj se samo dostojno okrenuo jer mu krala trenutak. Zato se krava naljutila. A naravno da ne štima jer on samo na ekonomskim pokazateljima može dobiti drugi mandat i Demokrati seru u gaće od toga. Pogledajte teme koje imaju demokratski kandidati u svojim izbornim kampanjama. Niti jedan se ne dodiruje ekonomije. Demokrati trenutačno nemaju kandidata koji je do koljena Trumpu. Na tu razinu su pali.

jetflash
4 godine prije

i sada neka njega netko smatra pametnim! započeti će svjetski rat i to s iznimkm od ostalih na tom položaju jer uopće ne razumije svijet oko sebe. ljudi će početi izbacivati amerikance iz svojih zemalja. i najtvrđi desničari oko njega mu govore da to ne radi a on ih jednostavno smijeni. što se tiče svijeta on je katastrofa hillary isto(libija)…izgleda da je jedina nada sanders koji bi kanarinca učinio nebitnim na izborima da mu demokratske vođe nisu smjestili.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Stanje nacije je…. bolje nego stanje Nancy Pelosi…. Skoro pa obrnuto proporcionalno….. reklo bi se, čak…..
Dobila je fleke…..propao joj tretman uljepšavanja. Novi kostim… Žali bože novaca. A sve zbog onog balvana…..
Ni ime mu izgovorit neće. A di ruku dat. Iz protesta neće ić na svečani ručak. I jelovnik je pokidala.
Pa još u Iowi dobije neki demokrat. Šta igra za drugu ekipu. Oće bit presidente……
Brojalo glasove tri dana, al šta ćeš…. Uvijek stalo na njemu. Pari se da u toj Iowi vole paradirati. Ponosno.
Vojska bi popizdila od sreće. Da joj zapovjeda onaj, što ga do juče ne bi ni primilo u vojsku.
A bidni Biden. Tek četvrti. Dobia drvenu medalju.
Nancy boli glava. Dobit će čir….nastavi li ovo. Možda i koje kurje oko. Bonus
P.S.
Nakon ovih uzbuđenja, donosimo vam kratku lezbijsko-feminističku priču.
O postanku svemira. Ili tako nečemu…..
Nadamo se da ćete uživati.

M.M. & M.M.
4 godine prije

Trump će u idućem mandatu nacionalizirati Federalne Rezerve i sasvi izdvojiti USA iz ovog financijsko novčarskog monopola.
A za ono sa Sulejmanijem, za to mu je najzahvalnije iransko politicko i religiozno vodstvo.

KUga
4 godine prije

Nije se pohvalio koje su jos drzave na meti okupacije i pljacke, pa nije valjda dano 2200 miljardi dolara vojsci tek tako, pkjackom to treba visestruko vratiti.
A gdije je pohvala za tolike pobijene i u drzavi i posvuda na planetu, kolko je zivota ugasilo miroljubivom USA politikom.

Farwin
4 godine prije

May God bless President Trump and America

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.