Trumpov govor u UN-u: Zbirka objava s njegova Twittera u kojoj je zaboravio Rusiju

Donald Trump u UN-u
51 komentar

Jučer je američki predsjednik Donald Trump držao govor na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Govor se može podijeliti na dvije ključne teme, navodnoj “obrani američkog suvereniteta kojom se suprotstavlja ideologiji globalizacije i međunarodnim vlastima” i žestokog napada na Iran kao “korumpirane diktature koja pljačka svoj narod da bi financirala agresije u inozemstvu”.

Na početku je govorio je o “postignućima” svoje administracije u unutarnjoj politici.

“SAD su jače, bogatije i sigurnije. Za manje od dvije godine je moja administracija postigla više nego bilo koja u povijesti Sjedinjenih Država”, rekao je američki predsjednik, čime je izazvao buran smijeh u dvorani.

Što se tiče Irana, Trump je, što je bilo očekivano, bio vrlo oštar.

“Vođe Irana siju kaos, smrt i uništenje. Oni ne poštuju susjede ni suverena prava nacija”, rekao je Trump i tome branio odluku o izlasku Sjedinjenih Država iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Donald Trump je rekao kako su tu odluku pozdravile druge bliskoistočne države, iako su za ovakvo rješenje bili samo Izrael, Saudijska Arabija i nekoliko mikromonarhija Perzijskog zaljeva.

I dok je iznio niz optužbi na račun Islamske Republike, na drugoj strani je pohvalio Sjevernu Koreju i postizanje sporazuma s Kim Jong Unom kojeg tek treba provesti.

Velike pohvale su dobili Izrael, Indija, Saudijska Arabija i Poljska, iako je zamjerio skupini OPEC da iskorištava ostatak svijeta.

“Meni se to ne sviđa, nikome se to ne bi trebalo sviđati. Mi branimo mnoge od tih nacija za ništa, a oni nas zauzvrat iskorištavaju naplaćujući nam skupo naftu. To nije dobro”, rekao je Trump.

Dao je i jedno proturječno obećanje.

“SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet. Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom”, dodao je američki vođa, a onda najavio nove sankcije Venezueli i socijalističkom “režimu” Nicolasa Madura.

Izjavio je kako je državni tajnik Mike Pompeo dobio zadaću da revidira inozemnu pomoć koju Washington pruža drugim zemljama, jer SAD dijele previše zemljama koje ne uzvraćaju uslugu i odsad će davati pomoć “samo zemljama koje poštuju i koje su iskreni američki prijatelji”.

“SAD se više neće iskorištavati”, poručio je Trump i još jednom kritizirao trgovinsku praksu Kine, te poručio kako  SAD to više neće tolerirati.

Donald Trump je u obraćanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda istaknuo kako će Sjedinjene Države “krenuti u akciju” ako sirijske vlasti budu koristile kemijsko oružje protiv takozvanih “pobunjenika”.

Erdogan napustio dvoranu i nije htio slušati Trumpa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je napustio dvoranu Opće skupštine u trenutku kada je Donald Trump izašao pred govornicu kako bi se pripremio za svoj govor.

Trump u govoru uopće nije spomenuo Rusiju

Zanimljivo, ali Trump gotovo da nije spomenuo Rusiji i Ukrajinu u svom govoru. Rusiju nije spomenuo ni u oštrom govoru o Siriji, iako je Moskva uvelike zaslužna za opstanak vlade u Damasku i oslobađanje zemlje od islamističkih militanata.

Rusija i njezin čelnik Vladimir Putin su bili upadljivo odsutni u govoru Trumpa koji je trajao 34 minuta. Trump se nijednom riječju nije dotaknuo dubokih razlika između Sjedinjenih Država i Rusije o pitanjima Ukrajine i Sirije. Što to točno znači, teško je reći. Sudeći po ukupnom govoru Donalda Trumpa, on izgleda kao zbirka objava na njegovom Twitteru, uz vrlo očit nedostatak kritika upućenih Kremlju.

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
5 godine prije

Zb(i)rka proze i poezije…;)

Ivo
5 godine prije

Koga briga za njegov govor, obična predstava. Suština je jednostavna: ako ste vojno slabiji, morate biti naši robovi. Ako ste vojno na granici da postanete relativno opasni, tlačiti ćemo vas sankcijama i demonizirati. Ako ste vojno jednaki ili superiorni, nećemo vas ni spominjati.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Bolton reče da SAD neće dozvoliti ni EU ni bilo kome drugome da ne poštuje američke sankcije uvedene Iranu.
Neće dozvoliti EU……! Može li jasnije od ovoga?
EU će sigurno ”snažno” odgovoriti i iskazati zabrinutost.
Iranski ministar vanjskih poslova poručuje da će Teheran ”odučiti SAD od pogubne navike da drugima uvode sankcije”.
Nije iskazao zabrinutost.
Kinezi odlučili da američki vojni kruzer na kružnom putovanju poštede visokih troškova boravka u Hong Kongu.
Osim ako plaćaju u juanima.
Koliko se ovaj svijet promjenio u 21 stoljeću.
Stalna samo mjena jest…..

tuf
5 godine prije

Erdo je u toj prostoriji zanimljivo reagirao. Iako bih najradije volio da su se protivnici SAD-a gromoglasno smijali cijelo vrijeme, a pogotovo tijekom izjave o Iranu.

preseren3
5 godine prije

Nije čudo, da čovjek koji bulazni, ne vidi sebe…
Mene više čudi, kako to da bulazni, ne vide drugi u sali…
Smijurija bi morala trajati čitavo vreme njegovog govora:
“SAD vam neće govoriti kako da živite i što da radite. Jedino što tražimo zauzvrat je da poštujete naš suverenitet. Poštujem pravo svake nacije u ovoj dvorani da živi po vlastitim običajima, vjerovanjima i tradicijom”
Usput sankcionira pola svijeta…
Pa da krepaš…
A ono, kako oni štite nacije, pa o nafti…
Prodaju svoju zastarijelo oružje za naftu…

Kuda ode ovaj svijet….

Mikojan
5 godine prije

Poštuj susjede zidom od 20 metara !

Kjazer Soze
5 godine prije

“SAD su jače, bogatije i sigurnije. Za manje od dvije godine je moja administracija postigla više nego bilo koja u povijesti Sjedinjenih Država”, rekao je američki predsjednik, čime je izazvao buran smijeh u dvorani.

Mogu mu se smijati koliko hoće ali ovo su činjenice nastale za vrijeme njegovog mandata :

– 3.216.000 novih radnih mesta otvoreno u SAD

– 344.000 povećanje broja zanatskih radnih mesta

– 2.500 novih radnih mesta otvoreno u rudarstvu

– 4% stopa nezaposlenosti, što je najmanje u poslednjih 18 godina

– 2% skočio nivo ekonomskog rasta

– 10,1% skočili korporaritvni profiti

– 30 najvećih gradova širom SAD beleži manju stopu ubistava

Žućo nije toliko lud koliko liberalni smradovi pokušavaju da ga prikažu !

Janoš
5 godine prije

Kako reče Trump.
Od vas tražim samo jedno.
A to su dvije stvari.
Red, rad i disciplinu.

čokolino
5 godine prije

Slične vatrene govore je imao i jedan mali brkica iz Austrije.
Ko iz istorije ništa ne nauči, osuđen je na njeno ponavljanje!

Imam
5 godine prije

“korumpirane diktature koja pljačka svoj narod da bi financirala agresije u inozemstvu”.
Rece amer za Iran :)))

eu kolonija
5 godine prije

trump je daleko od idealnog predsjednika ali kada samo pomislim što bi bilo da su pobjedili demokrate I hillary clinton onda shvatam da je on najbolji izbor koji je amerika imala u ovim teškim I sumornim vremenima. hillary clinton bi do sada jahala na cijevi tenka, negdje u studiju u holywoodu, I predvodila amerikance u još jednu unaprijed izgubljenu bitku

ps. pozdravljam riječi trumpa da je za nacionalne države I protiv ideologije globalizma. također podržavam njegove riječi da svaka država ima pravo na svoju tradiciju I običaje. također pozdravljam što nije, a kao ostali predsjednici što su do sada radili a to je, poveo ameriku u novi rat

udarna vijest: amerika povlači raketne sustave sa bliskog istoka

Jim
5 godine prije

Rusija mora znati da od starog neprijatelja neće biti nikada novi prijatelj. Rusija mora pomoći Iranu u obrani svoje zemlje od vanjskog agresora (USA, Izrael, SA), ako to ne učini ona je sljedeća. Kina se mora aktivnije uključiti u sukobe i moraju tražiti još saveznika u Aziji i Africi koji su se spremni aktivnije uključiti u skuob.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

un treba pomaknut na neutralno…najbolje na brione

čokolino
5 godine prije

Pogledajte reakciju i face njemaca. 22 minuta
https://www.youtube.com/watch?v=4KIpnPapquY

White_patriarch
5 godine prije

Ono što mi se najviše sviđa kod Trumpa je da taj ne nastavlja s hladnoratovskim glumatanjima i prenemaganjima za “bolji svijet za našu djecu…”. Tip postavlja stvari kakve jesu: ako mogu imati koristi od tebe bit ću ti prijatelj, ako ne mogu, ali si opasan, pripazit ću na tebe, ako ne mogu imati ni koristi niti si opasan, šutnut ću te ko limenku na cesti. Svi smo u svojim životima takvi, na ovaj ili onaj način.

krivA
5 godine prije

…obrana americkog suverenitera podrazumijeva njenu dominaciju nad cilon planetom. Kao sto sam u nekom komentaru napisao.. (pa pokupio horizontalice) Zemlji ne treba USA ali njoj treba cila Planeta.

Tupko Glupko
5 godine prije

Amerika ce “davati pomoc samo zemljama koji su iskreni americki prijatelji”.
Drugim rijecima, nikome 🙂

Fatih
5 godine prije

KOJI JE OVO MISLILAC .NEOM COMSKI JE MALA MACA ZA OVG LIKA.

Ivi tz
5 godine prije

Šta je bilo ovom ljepotanu sa slike gore, kao da je sprejom narandzastim ofarban. Hahaha

Ivi tz
5 godine prije

Ma nema se šta reći… Ameriku vode ili reptili ili ludjaci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI