Trumpov trgovinski rat – “Ako Washington želi lekciju, neka bude tako”

Donald Trump - Xi Jingping
89 komentara

Predsjednik Donald Trump pokušava nametnuti carine od 60 milijardi dolara na kineski uvoz i SAD će se fokusirati na sektor tehnologije i telekomunikacija, priopćeno je na temelju izjava dvoje članova uprave američkog predsjednika koji su raspravljali o tom pitanju. Dok je bio ravnatelj CIA-e, Mike Pompeo je u Kini smatran teškim čovjekom. Sada kao državni tajnik, mjesto koje je preuzeo od Rexa Tillersona, znači da bi Washington mogao ojačati agresivnu politiku u trgovini s Kinom. Napetosti u kineskim i američkim odnosima će sigurno rasti.

Kina se mora pripremiti za trgovinski rat, odabrati strategiju i računati na mentalitet američkog vodstva. Peking mora pogoditi Washington izravno. Na isti način, i ne smije biti mek. Trumpova uprava vjeruje da može nadjačati Kinu i ostvariti prinose daleko veće od gubitaka kojih će biti zbog nametanja carina.

Nakon više od godinu dana u uredu, Trumpova vanjska politika teče glatko, s izuzetkom Korejskog poluotoka. Posjetivši druge zemlje je dobio obećanja da će ulagati u Sjedinjene Države i kupovati američke proizvode. Nakon što nije naišao na otpor u svom čvrstom pristupu vanjskoj politici, Trump vjerojatno misli da su njegovi postupci pozitivni. Tako je iz svog tima protjerao neke globaliste, poput Rexa Tillersona i Garyja Cohna, ali je angažirao druge “jastrebove”. Politička elita u Washingtonu mora shvatiti da će Trump koristiti taktiku “učinit ću sve” u najboljem slučaju kao blef, ali neće ići do kraja.

Ako Sjedinjene Države zaista pokrenu svjetski trgovinski rat, bit će u vrlo neugodnom položaju. SAD su i dalje najrazvijenija zemlja na svijetu, koja nadmašuje ostale u različitim sektorima, od tehnologije do financija. Ali američki trgovinski deficit nije jedini pokazatelj ekonomskog i društvenog razvoja Sjedinjenih Država. Ako žele smanjiti trgovinski deficit, Amerikanci su ti koji su trebali napraviti više i naporno raditi da se usklade s međunarodnom potražnjom na tržištu, umjesto da traže od ostatka svijeta da se promijeni. Potpuno je nerazumno glumiti žrtvu i nametati carine danas za čelik, sutra za aluminij, na kraju Kini za navodnu krađu intelektualnog vlasništva, zbog koje Trump želi Pekingu nametnuti 60 milijardi dolara carina godišnje na uvoz iz sektora tehnologije i telekomunikacija.

Udarajući grubo, Trump želi ostvariti što više pogodnosti za svoju zemlju, što mu treba i kako bi smirio birače, te u slučaju ponovne kandidature. Dosad je relativno dobro djelovao, ali ne bi trebao tražiti rat.

Jednom kada trgovinski rat počne, ostale sile se neće klanjati Sjedinjenim Državama i kapitulirati istog trenutka. Kina je ovaj rat pokušala izbjeći, što se vidjelo i tijekom susreta Trumpa i Xi Jinpinga, ali ako eksplodira, sporazum između dvije sile sigurno neće biti razmatran kao opcija.

S obzirom na to da su napadnute zemlju politički otpornije od Sjedinjenih Država, vjerojatno će se prvo srušiti Trumpova administracija. Ako njegova tvrdoglavost uzrokuje velike gubitke Sjedinjenim Državama, Donald Trump i njegova uprava će biti prvi koji će platiti cijenu.

Jedini dokaz veće čvrstoće o odnosu na prethodne administracije je Trumpova osobnost, agresivno ponašanje i brutalnost, koji i nisu puno cijenjeni.

“Kina sigurno neće dopustiti da je se gazi. Možda je sudbina borbe protiv Sjedinjenih Država ta da Washington konačno dobije lekciju. U tom slučaju, neka bude tako”, piše Global Times, neslužbeno glasilo kineskog državnog vrha i Komunističke partije Kine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
6 godine prije

Možda je Trump vidio kako su Rusiji dobro došle Zapadne sankcije pa kako nitko neće SAD-u lupiti sankcije, on će uvesti carine i riješiti problem. Potaknut će američko gospodarstvo i još uprihodovati porez od nevaljalaca koji uvoze sve i svašta u SAD. Ali to tako ne ide. Dok je Putin bio primoran pronaći unutarnje rezerve, oslabiti devizne rezerve i potaknuti stanovništvo i gospodarstvo na rad i stvaranje, Trump to čini iz obijesti. Pritom se Putin nije ogriješio o pravila WTO-a i nije na sebe navukao bijes. Iako se čini kako je rješenje za sve zemlje koje pate od prekomjernog uvoza upravo u carinama, stvar je nažalost obrnuta. Carinama se štiti nekvalitetna domaća proizvodnja, a narod )potrošači) imaju štetu. Kratkoročno i dugoročno. Carine valja uvesti samo na one proizvode koje neka država subvencionira ili ih prodaje po dumping cijenama do kojih se dolazi zbog zloupotrebe radne snage. Danas uvoz nije samo… Čitaj više »

Potemkin
6 godine prije

Po cemu su to rusiji sankcije dobro dosle , imas li neke statisticke dokaze ?U smislu poboljsanja zivotnog standarda , povecanja placa , penzija , odnosno da li prosjecni ruski gradjanin zivi bolje od kad su uvedene sankcije ?

Potemkin
6 godine prije

Minusi nece promjeniti realnost i neumoljivu ekonomsku stvarnost koja kaze da 20,3 miliona ruskih gradjana zivi u siromastvu ili ispod zvanicne granice siromastva koja iznosi 9.662 rubalja (142 dolara) mjesecno.

Potemkin
6 godine prije

Zasto ste tako frustrirani ? Pa na svaki moj komentar pjena vam na usta izbija , sto je s vama ?

tuf
6 godine prije

Morati će biti brzi i žestoki jer će im inače Ameri osigurati separatističku zabavu u svim rubnim kineskim pokrajinama u kojima već sada osiguravaju temelje djelovanja.

Laki Topalović
6 godine prije

Dakle, Kina je svoje rekla. Izvolite, nikakav problem! 60 mlrd dolara carine. Nema problema. Iako Kini nije u interesu da SAD propadnu, samo simbolički da prodaju 5% američkog duga, slao bi Trump izaslanstvo i molio da sve bude kao prije.

Alen
6 godine prije

I za vrijeme mandata prijasnjih predsjednika bilo je pokusaja carina na kineske proizvode koji su zbog ciljanog odgovora kineza ( poljoprivreda ) uglavnom nanosili vise stete usa ekonomiji nego dobiti ukupno gledano… S toga se ni tramp ne razlikuje puno , osim ako nema.neke sulude namjere u glavi …

21 hiljada milijardi duga , 13 hiljada milijardi duga imaju americka kucanstva , Bog zna koliko su duzne americke firme , hiljade milijardi troskova za odrzavanje imperijalnog statusa po svijetu ,ratove ,lazne revolucije ,

Amerika je samu sebe ugusila dugovima i to u samo zadnjih 40 tak godina tako da ih nikakve carolije vise ne mogu spasiti ….
Vrijeme gdje citav svijet radi za njih i financira njihovo blagostanje je proslo…
Bice to veliki potop..

Weteran
6 godine prije

Puna podrška Trampu u ovom slučaju!
U čitavoj priči, Kinezi igraju “prljavo”?!

Vanzemaljac
6 godine prije

potemkine, da te pitam samo nešto: Koliki javni dug ima SAD a koliki Rusija? Rus možda stvarno živi skromnije od Amerikanca ali on svoju decu in unučad nije zadužio i prodao američkim korporacijama i bankama za 300 godina unapred.
Rus živi na svojem, dok ti živiš na kreditu, kojeg nečeš moči nikad odplatiti, a možeš postati samo rob svoga gazde.

Potemkin
6 godine prije

Unistili ste me argumentima 🙂

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

Ono kad potpišeš predsjednički dekretcomment image

Arch
6 godine prije

– “SAD su i dalje najrazvijenija zemlja na svijetu, koja nadmašuje ostale u različitim sektorima, od tehnologije do financija.”
Ne znam baš na koje tehnologije se misli, ali ajde, neću proturiječiti. Ali financije?! Financije, rak rana, heroin i noviček za svaku realnu ekonomiju, izmišljotina rent-seekersa i parazita, šljama i najcrnjeg taloga sa dna septičke jame čovječanstva. Svašta. Ako se i novi svijet u nastajanju bude klanjao financijama završiti će u sifilističnom ludilu kao i stari. Pa čemu onda sav trud?
Inače, već dugo govorim ono što se ovih dana i bjelodano otkriva: cilj je vojna konfrontacija s Rusijom i ekonomska s Kinom. Šanse za uspjeh i jedne i druge ravne su nuli, ali Zapad drugog izbora nema. Zlatno tele ‘financija’ (simbilizirano u onom volu na Wallstreetu) mu je došlo glave! Volu bez muda, usput rečeno.

tedi
6 godine prije

Finski narod je dobro napravio,protestirao na ulicama dok nije vlada dala ostavku.A nova vlada je pohapsila mesetare sa bankarima,a i neke bankare,dug otpisala stranim bankama,koje su se naravno bunile,a odgovor je bio dosta ste vi uzeli kroz kamatu.Pomogla svojim gradanima sa nekim iznosom za kredit i danas su Finci najsretniji narod na listi sretnih.Eto Trampu primer,neka hapsi bankare.Ako sme jer si odmah odreze granu na kojoj on licno sjedi,a za narod ga boli uho to je bilo u kampanji prica da se dodvori glasacima.Nalagao se do bola i sad te gluposti za kucnu upotrebu teplija.Jer mnoge korporacije rade u Kini za profit koji je mnogo veci na Istoku nego u SADe,da idu kuci nema sanse,jer radnik u Kini je mnogo jeftiniji.Bas me zanima kako ce to Tramp odraditi.Netko spomene gore u komentaru neki AMERO i duga nema,ma malo morgen SADe je najveci duznik FEDu privatnoj stampariji novca.Amerika nema svoju stampariju… Čitaj više »

Abe
6 godine prije

Trebalo biti moguće i da sad dobije sankcije, svi trpimo zbog njihovih divljanja. A nije moguće u nijednom scenariju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.