Trumpova nova strategija za Siriju: “Ostajemo dok ne ode Iran”

Donald Trump - prijetnja
16 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je odobrio plan prema kojem će američke trupe ostati u ratom razorenoj Siriji “na neodređeno vrijeme”, dijelom kao sredstvom pritiska na Iran za izlazak njegovih vojnih savjetnika iz ove zemlje.

Ranije ove godine je Donald Trump najavio mogućnost da bi američki vojnici trebali napustiti Siriju. Kako je izvijestio utjecajni libanonski list Al-Akhbar, SAD su ponudile potpuno povlačenje iz Sirije u zamjenu za iransko povlačenje iz južne Sirije.

Kako su vojne operacije na jugu zemlje gotove, a granične prijelaze preuzima sirijska vojska, dok se u demilitariziranoj zoni raspoređuju snage Ujedinjenih naroda, potrebe za prisutnosti iranskih savjetnika na jugu zemlje više nema. Iako se malo piše o tome, primjetno je da, osim nedavne epizode kada je ISIL iz enklave u sjevernoj Suwiedi  napao nekoliko sela i sada je u okruženju sirijske vojske na vulkanskom platou Al-Safa u pustinji istočne Sirije, jug Sirije je prilično stabilan i nema terorističkih aktivnosti poput onih kada je u vrijeme “mira u Iraku” tijekom 2013. godine u terorističkim napadima u zemlji ubijeno preko 10 000 ljudi. To znači da sirijske obavještajne službe dobro provode zadaću kontrole bivših militanata koji su položili oružje i odlučili su pristupiti procesu pomirenja.

No, sada se The Washington Post poziva na visoke dužnosnike američkog State Departmenta i piše kako je predsjednik usvojio, tko zna koju po redu, “novu strategiju” koja će američke snage prisiliti da u Siriji ostanu u doglednoj budućnosti.

Prema američkim izvorima je u Siriji trenutno raspoređeno oko 2200 vojnika, uglavnom vojnih savjetnika iz Sjedinjenih Država.

“Produljenje američke vojne nazočnosti u Siriju na neodređeno vrijeme je dio novog plana za provedbu američkih ciljeva u toj arapskoj zemlji, uključujući uklanjanje iranskih vojnika i pokreta Hezbollah kojeg podupire Iranom iz cijele Sirije”, piše američki list.

Prvo su se američke oružane snage nepozvane rasporedile u istočnom dijelu Sirije u okviru šireg napora pod izgovorom borbe protiv terorista takozvane “Islamske države”. Tamo su bile od početka navodne “protuterorističke kampanje”, a prije pet mjeseci je američki predsjednik podržao potpuno povlačenje američkih vojnika s teritorija Sirije.

Međutim, sada se izvještava kako je uprava Trumpa redefinirala svrhu američke misije u Siriji i cilj vojne nazočnosti je “uklanjanje iranskih snaga i uspostava stabilne vlade u Siriji”.

“Nova politika je da ne izađemo do kraja godine”, prema posebnom izaslaniku američkog predsjednika za Siriju Jamesu Jeffreyu je američki državni tajnik Mike Pompeo.

“To znači da nam se ne žuri”, dodao je, izvještava izraelska novinska agencija Arutz Sheva 7.

The Washington Post

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

ruska nova strategija za ukrajinu…ulazimo u ukrajinu i ostajemo dok ne ode amerika,kanada,poljska…..i dok se ne formira stabilna vlada….

Zadranin
5 godine prije

Ma što vi, svjetska prasad broj jedan.. imate raditi u Siriji? Koji su vaši interesi ugroženi u Siriji? Jel imate tamo komad zemlje? Stado ovaca možda?

Pljuc milu vam majku. Van iz Sirije ološu!

palermo
5 godine prije

… i Izrael!”
Dok ne počnu žešći napadai na tu zio-nazi gamad, što je po meni prioritet a ne mrtvi Idlib, neće ni biti nikakvih zahtjeva ni u samom SAD-u za povlačenjem.

......
5 godine prije

Sljedeci zahtjev Krampa, mislim Trampa
” Neodlazimo iz Sirije dok svi sirici ne napuste Siriju”.

Riddick
5 godine prije

Tako sam i mislio.
A i kad bi otisli Iranci opet bi izmislili nekog bauka na koga treba motriti .

Siniša
5 godine prije

Opet Kurdi u Al Kamišliju..prvo zaustavili kolonu SAA,okružili i pobili sve do jednog.

Teritorijalna obrana
5 godine prije

A otkud su se to Amerikanci povukli kad su jednom tamo bazu napravili?

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Bas sam juce na temi o Siriji o tome pisao i upozorio vas da je ovo samo prva runda pred krajem. Ko ce istjerati USA iz Sirije? Oni nece da idu jer nisu ispunili svoje ciljeve a ja ne vidim nikoga ko ih moze istjerati. Sigurno ih nemoze istjerati niko osim Rusa. A isto tako sam siguran da Putin nece narediti napad na kamp americke vojske. To mozete ocekivati samo ako bude ugrozena Ruska granica. Znaci sad ce se ici u dalju destabilizaciju Sirije a i sire regije od strane USA I njihovih vjernih slugu Francuske i Velike Britanije. A onda kad se pocne petljat vojno oko Irana na spisak dodajte jos i Izrael. Tamo ce tek sranja da se dese na zalost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.