Trumpova poruka Iraku – Ne odlazimo dok nam ne plate sve troškove ili će im sankcije biti gore od iranskih

Donald Trump i dolari
325 komentara

Irački parlament je izglasao povijesnu odluku  o protjerivanju svih stranih trupa s teritorija nacije i prekinuo veze s takozvanom „međunarodnom antiterorističkom koalicijom koju predvode SAD. Ključni razlog je bio atentat na Qassema Sulejmanija, zapovjednika elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde u Bagdadu i dozapovjednika iračke šiitske armije  Abu Mahdija Al-Muhandisa.

Američki predsjednik Donald Trump je nakon vijesti iz Iraka komentirao status vojne baze „Balad“ u kojoj se nalaze američke snage, podignute nekih 65 kilometara sjeverno od Bagdada.

“Imamo vrlo skupu zračnu bazu koja je tamo. Izgradnja je koštala milijarde dolara. Davno prije mog vremena. Ne odlazimo, osim ako nam ne vrate novac za to. Ako ne, naplatit ćemo im sve kroz sankcije kakve nikada prije nisu vidjeli. O odnosi na njih će sankcije Iranu izgledati pomalo ograničene”, rekao je Trump jučer, putujući natrag u Washington s Floride.

Ranije tijekom dana, kao što smo izvijestili, irački parlament je izrazio potporu preporuci premijera Adila Abdula Mahdija za usvajanje zakona o povlačenju koalicijskih trupa koje predvode SAD iz zemlje i da Irak okonča suradnju s međunarodnom koalicijom.

Trumpova administracija izrazila je razočaranje zbog odluke iračkog parlamenta. Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama je  rekla da će obustaviti antiterorističke operacije u Iraku, dodajući da će njezine aktivnosti biti usmjerene na zaštitu američkih vojnih baza nakon atentata i nedavnih napada na objekte u kojima su raspoređene američke trupe.

Zbog vjerojatnosti protjerivanja američkih trupa iz Iraka, čelnici EU  su pozvali Bagdad da osigura kontinuiranu podršku međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji pod vodstvom Sjedinjenih Država, kao i nuklearnim sporazumu s Iranom iz 2015. godinu.

Međutim, ova je poruka čisto deklarativne prirode, jer europske agencija javljaju kako neki američki partneri, poput Njemačke, već povlače svoje vojnike iz Iraka. S druge strane nuklearno sporazum, koji je miniran odlukom Sjedinjenih Država da  istupe iz njega i nikakvim potezima europskih zemalja u  smislu ekonomske suradnje s Islamskom Republikom, ionako mrtvo slovo na papiru, a Iran je poručio kako podiže razinu obogaćivanja urana kakvu je imao u vrijeme zamrzavanja nuklearnog programa.

Što se tiče američkih trupa u Iraku, kao što smo pojasnili u dvije analize, one riskiraju da se ne mogu kretati nigdje izvan objekata u kojima se nalaze, a američki vojnici na iračkom teritoriju mogu postati pokretne mete bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Važno je spomenuti i kako je utjecajni šiitski klerik Moqtada Al-Sadr poručio da će, ako SAD ne budu poštovale suverenu volju iračkog narod, „oživjeti svoju Armiju Mahdi i podići ustanak protiv okupacijskih snaga“. U tom slučaju bi se Hashd Al-Shaabi armiji pridružilo još nekoliko desetina tisuća boraca i zajedno bi činili silu od preko 200 000 ljudi pod oružjem.

Teheran je obećao da će, ako bude trebalo, poslati svo potrebno oružje i vojnu opremu za otpor okupacijskim silama. U tom smislu Trumpovu prijetnju treba uzeti s rezervom. Naime, iz Bagdada i Teherana su mu poručili da se u slučaju nepoštivanja odluke iračkog parlamenta pripremi na „plastične crne vreće, koje će mu stizati iz Iraka“, što neće biti ugodan prizor ni za upravu, ni za Kongres, a posebno za američku naciju.

Pretplatiti se
Obavijesti o
325 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pippo444
4 godine prije

Ovo su radili nacisti u okupiranim državama…plati okupatoru za vlastitu okupaciju. Koji kretenizam

Tbilisi
4 godine prije

Neka Iračani plate. Pitanje je, hoće li i onda otići.

farre
4 godine prije

Ovo sa placanjem za okupaciju je reketarski fazon smisljen od strane Francuza i primjenjen na Haitiju i Madagaskaru, koji jos uvijek placaju “dugove” francuske okupacije

Mirko B.
4 godine prije

amerika je oruđe u rukama izraela.
svu vanjsku politiku amerike određuje židovski lobi u americi, nniti predsjsenik niti kongres već židovski lobi.
to je cijela istina

fbslo
4 godine prije

Neka vas plati, onaj koji vas naručio. Collin Powell i IN..

apolo
4 godine prije

200 k iskusnih vojnika nije moguce unistiti samo dronovima i avionima. Racunati i da ce pokret otpora americkoj okupaciji rasti, imace logisticku podrsku Irana i okupatoru ce svaki dan rasti broj zrtava. Za manje od tri mjeseca cijena baze ce biti 1 dolar.

minimoris
4 godine prije

Lepo sam ja rekao pre neki dan u nekom postu, Amerikance samo oružjem možeš izbaciti, gde god su ušli nisu izašli mirno, to su naučili od Engleza……. Standardni sistem za kolonizatore.

duki
4 godine prije

A zamračena nafta i plin to se ne računa ..?

imalijosnade
4 godine prije

svjetski gusari neodlaze dok sve ne pokradu
nedajih boze nikom..

Lurker
4 godine prije

Ne razumijem, pa nije rijec o zakonu nego o neobaveznoj rezoluciji ili je premijer sluzbeno pozvao SAD da odu?

Brave new world
4 godine prije

Napadneš i razoriš državu pod optužbom da razvija kemijsko oruzje. Onda kad se utvrdi da tog oružja nema ostaneš u toj državi i prouzročiš i građanski rat te je razoriš do kraja, a pritom crpis njene prirodne resurse.
Onda kad ta država konačno uspije posložiti misli i ohrabri se te ti kaže da odeš onda kažeš da ti mora platiti sve do zadnje cente potrošene na bombe koje si bacio na nju ili nećeš otići tj razorenoj i opljackanoj da ćeš uvesti sankcije.
E pa ovako nešto nije palo na pamet ni piscima znanstvene fantastike.
Da sam na iračkom mjestu ja bi izglasao rezoluciju o američkoj agresiji na Irak i popisao svu štetu i onda izvršio prijeboj sa troškovima njihovih bombi. Naknadno ustavom propisao da nijedan amerikanac i satelit više nesmije kročiti na iračko tlo i raskinuo sve državne veze.

Fenix
4 godine prije

Cekaj malo ako smo mi u NATO (Hrvatska,Albanija i junaka Crna Gora) a ovi USA se ne budu htjeli povuci (povuce se sigurno) i udju u rat Jel to znaci da ce mo mi imati tu cast da prvi idemo na proboj Iranskih linija (sarkazam naravno). Svi ovi koji zagovaraju NATO integracije neka se zapitaju sto kad dodje veliki pravi rat Iran na primjer.

shumadinac
4 godine prije

E sad, ovo mi je malo teže da uklopim u pojam demokratije a kako su SAD “najveća demokratija na svetu” nemoguće je da greše. Da li je do mene ili… nešto tu smrdi?

4 godine prije

Trump je zdravorazumni biznismen. Ali, cijena koju su Iračani već platili – deseci tisuća mrtvih, razorena privreda, opljačkano zlato i povijesni predmeti – za sve to Trumpu ispostaviti račun, a onda ide obračun koliko je tko kome dužan.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Briga njega za crne vrece koje ce stizat, pa nece njegova rodbina u rat!

Savovic Danilo
4 godine prije

Ocekivano- ko se nadao da ce se Ameri povuci I podviti rep tek tako taj je nerealan,e sad mislim da nece biti nekog organizovanja velikog broja oruzanih snaga I pokusaja napada na baze I prinudnog protjerivanja.Ameri ce se pritajiti sa djelovanjem na teritoriji Iraka ali mislim da ce im kad god se ukaze prilika pasti poneki zalutali vojnik.Ali Evo vidjecemo prije svega reakciju Bagdada I naoruzanih trupa..a Trump je legenda morate priznati,nijedan dodadasnji predsjednika nije manje zveckao oruzjem od njega,on samo trazi da se plati za sve Americke usluge cak I dojucerasnjim najblizim saveznicima((Koreja,Japan,Njemacka,Turska) I uvodi sankcije kad stigne I dje stigne svemu sto je upereno protiv americkih interesa.

Davor drugi
4 godine prije

Pitao sam se čitavo vrijeme koja će biti izlika USA za daljnji ostanak u Iraku. Evo sad su je i objavili, i mislim da će dalje ići sve svojim tijekom, političkih prepucavanja i podmetanja s nekim manjim oružanim trzavicama, tek da im se pokaže da nisu dobrodošli. Držim da je i to bolje od direktnog vojnog sukoba.Dobra ja vijest od strane USA, ukoliko im je za vjerovati, o obustavi daljnjih akcija. Mislim da je to jako bitno, da se ne dogodi daljnja eskalacija koja bi neminovno mogla uvući Iran u direktni sukob sa USA, a koji bi po mom mišljenju bio poguban za Iran, koji bi poslije “pobjede” trebao nekih par desetljeća za oporavak.

burt
4 godine prije

znalo se da se neće povući iz Iraka isto kao što se neće povući iz Sirije, zašto zavaravat narod, to su prodavač piva Milanče sa svojim budalaštinama i ostali proiranski komentari koji bi htjeli da IRGC potpuno preuzme Irak i SAD bi time još i oslabili svoju poziciju u Siriji, Kuvajtu, SA itd. zna se da nema povlačenja a ovaj put za razliku od Sirije twitteraš nije ni najavio povlačnje a da je i najavio opet bi mu savjetnici objasnili zašto je nemoguće povlačenje iz Iraka

Mali Mujo
4 godine prije

Mislim da ce se naplatiti kao sto su se naplatiii u Vijetnamu

TrampExit
4 godine prije

Tramp ima hotele u Turskoj i Erdoganu plati porez … sada treba zaraditi vise od troskova … iran irak afganistan trebale bi platiti Trampa, a novca nema … znaci da moraju ici: SADexit … Tramp.exit

Jack
4 godine prije

Iracani trebaju platiti sve usluge koje su amerikanci radili za njih sve ove godine! Ništa nije daba! A i digli su im drustvo na pristojniju demokratsku razinu!

Emiliano Zapata
4 godine prije

Mozda sami premjeste vojsku i baze kad napadnu neku novu neposlusnu drzavicu poput Kube, Koreje, Venezule itd. mnogo je jos onih kojima se nesvida biti kolonija…

Tom
4 godine prije

Kolko me pamcenje sluzi ameri su naplatili svaku bombu koju su bacili da bi poravnali irak sa zemljom kad su ganjali isil

Davor drugi
4 godine prije

Kada se dublje analizira ukupna situacija, dolazi se do jednog jako čudnog zaključka: Donald Trump je sve samo ne lažov, i sa sigurnošću se može reci jako iskren čovjek, sto je jednom prigodom potvrdio i Sirijski predsjednik. Ako se uzme u obzir ukupna struktura američkih oružanih snaga od njihovog financiranja pa do djelovanja, riječ o jednom kompletno zaokruženom sistemu. Najviše rangirani visoki časnici američke vojne sile su zapravo i najveći dioničari američke namjenske proizvodnje uključujući i najsofisticiranije projekte u osvajanju, a koji najvećim dijelom podupire američki državni proračun. U tom kontekstu, oni su dividendama direktno vezani za sve (ne)uspjehe američkih oružanih snaga u miru kao i u ratu na terenu. U floskulu o ratu za dobrobit ljudskih prava više ni posljednja budala ne vjeruje, rat za USA je samo i isključivo stvar biznisa i ništa vise. Mnogo prije otpočinjanje bilo kakve vojne akcije, vojni stratezi američke vojske čine detaljnu analizu… Čitaj više »

Z.A.
4 godine prije

Neka ostanu nikakav problem . Netreba ih dirat uopste nek se osjecaju ugodno sigurno.(a kad pocne predizborna kampanja za presjednika…)

Ivan
4 godine prije

Evakuisace se kao iz Vijetnama kad krenu da im se vracaju vojnici kuci prekriveni zastavom SAD uz pocasnu strazu.

Alfa33
4 godine prije

A valjda nam je jasno što je uopće kapitalizam i demokracija,a to bi otprilike bilo kad većina radi za manjinu,i eto Iračani nikako da shvate ta čudesna demokracija i kapitalizam koje su sve prednosti. Pustimo navijačke komentare, kad nas ponesu emocije,Ameri će kad tad otići, milom i silom,samo pogledajte na što sliči Irak poslije 20ak godina rata,a i dalje mislim kad odu Ameri,da je daleko najveći problem međusobna mržnja šiiti, i suniti. Sad su sve strane ujedinjene,zbog proteklih događaja,svi imaju zajedničkog neprijatelja,koji će eto kad tad otići. I još uvijek su tu i dalje države koje su stvorile i pomagale ISIL,tako da će se i dalje nastaviti ratne igre bez granica u toj regiji. Ja im svima njima želim mir,ali jedno su želje a stvarnost nešto treće. A što se tiče odštete,to dođe nekako kao da te netko isprebija,pa mu platiš, i još mu se moraš izviniti i budeš sretan… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Da ne bi letjeli kao u Bejrutu, 300 odjednom , uz pomoć eksploziva. Ako su šiiti to jednom napravili , zašto ne bi opet. Onda će biti “kuku lele”, s 300 “crnih vreća” u avionu. Može i 100, a može i 500, ovisi kako “Prsan” izračuna detonaciju.(Tko ne zna tko je Prsan, nema veze, iz Kapelskih krijesova)

Starina
4 godine prije

To što Trumpa čekaju izbori je potpuno nebitno, on kako je došao na scenu tako može i otići, prije ili kasnije 4 godine, potpuno nebitno, dolazi druga lutka koja može birati između tvitanja, fejsa ili novinskih konferencija.

karma
4 godine prije

Od zemlje Forda mustanga i Keneedija american dream se pretvorio u reketarsko kamatarsku mega firmu. Plati za ciglu kojom te opalim ici ti smrdim dok si ziv. Savrsen koncept. In god we trust kazu oni ali u kojeg Boga?

Jack
4 godine prije

Muslimani su mlada vjera ubiti su u vjerskom pubertetu. Ima vremena.

Malivz
4 godine prije

Platite fino što smo vas mlatili tolike godine i još platite što smo vam crpili vašu naftu pa ćemo otići. Hahaha

zoran
4 godine prije

Klasican Reket

hiber
4 godine prije

Kakvi su ovo članci i tumačenja? “Teheran će poslati svu potrebnu opremu i naoruženje, Sadr će oživjeti zombi armiju”. Pa je li Vama jasno odakle izraz “dužan ko Grčka”? Sirija i Irak ce plaćati “oslobodioce” jedno milion godina. Ajatolasi i dan, danas, otplaćuju okupaciju ambasade iz 1979. Još nisu shvatili ni stvarne naručitelje atentata na Sulejmanija, a oni bi oslobađali Irak…

Niko
4 godine prije

Najbolji amer mrtav amer i dodat im zidove i mirna bosna

Sankcije protiv Trampa
4 godine prije

… odlazi jer necu platiti

Nema
4 godine prije

pa spakuj sve i ponesi sa sobom i niko ti nista ne treba placati, zdravo!

Ivo
4 godine prije

Ameri će teško otići ispod kvote od 200-tinjak bodybagsa unutar mjesec dana.
Stvarni gospodari iz susjedstva vjerojatno trenutno rade na pripremi false flag-a koji bi natjerao amere da krenu sa zračnim udarima po kompletnom Iranu.
Ne bi se iznenadio da neki nosač bude uskoro raketiran, i da u roku od par sati krene zračna kampanja protiv Irana, uključujući par taktičkih nukleara po Natanzu i podzemnim centrima.
Psihopate imaju dobru volju i mogućnost, pitanje je samo koji stav je zauzela Rusija.

stojan
4 godine prije

sprema se opsta pacifikacija Srednjeg i Bliskog Istoka, Veliki Lideri ratnih vremena se moraju povuci, sve u cilju izgradnje 45-50 nuklearnih elektrana u tom podrucju, a u cilju manjeg pumpanja nafte i gasa, cilj je da Velike Sile ostave to blago za buducnost. U kontekstu toga evropa se ‘dekarbonizuje”, sprema se uvodjenje radikalnih zakona u cilju ogranicenja potrosnje energije, jer za evropu je nece biti, mora da se ostavi za Ameriku, Kinu i Rusiju. proizvodjaci fosilnih goriva ce raznim merama, sankcijama, ratovima, biti prinudjeni da predju na nuklearnu energiju, imace je dovoljno, a evropljani ce stezati kais . Diznilend potrosnje za evropljane je kraj ! generala Sulejmanija su pustili niz vodu njegovi, vec se tajno pregovara sa Amerikom preko Siitskog Qatara. mi na Balkonu imamo potencijale uglja i hidroenergije, sad se vodi borba da li ce to da se arci za evropljane-nemacku i francusku, ili ce se cuvati za buducnost… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Koji barbarizam ubiju ljude u tuđoj državi i još bi to naplatili?!

nessy
4 godine prije

Drugim rijecima, platite nam sto smo vam razrusili zemlju.

KUga
4 godine prije

Prvo vas okupiramo pa vas onda godinama pljackamo, i onda ako zelite da odemo, e onda nam morate unaprijed platiti koliko bi vas opljackali u narednim godinama. Amerikenjci su gori i od Britanskih kolonizatora, koji su u svakoj koloniji izgradili infrastrukturu potrebnu da iznesu opljackano i kada su napustali kolonije ostavili su cijelokupnu izgradjenu infarastrukturu. Ali po Trumpovoj logici Velika Britanija mora ispostaviti racun USA, jer anerikenjci nisu platili kada su Britancima oteli vlast.
Joj koliko ce im Kosovo morati platiti jednog dana, cijelo Kosovo ne vrijedi toliko.

Janko
4 godine prije

Kad ce Ameri i Englezi platiti ,Iracanima porusenu,opljackanu Zemlju i nadesetke hiljada u ubijenih civila.A pitanje svih pitanja tko ih je zvao da grade vojnu bazu i kome ona sluzi,slicno kao i na Kosovu.

Derim
4 godine prije

Nije problem da ostanu ako im Irak može isključiti struju, vodu, spriječiti napuštanje baze i opskrbu potrepštinama. U svakom slučaju problem su sankcije, koje sumnjam da će izostati kako god okreneš. Desiće se isto što i s Iranom. Jeb*eš SAD ali oni će natjerati i ostale da nametnu sankcije Iraku, i to je onda problem kao i Iranu. Iran je dosta samostalan ali ipak strahovito trpi zbog sankcija a Irak nije ni blizu Irana. Napadi na američke baze će dati samo povod za ostanak američkih trupa, dovlačenja novih i napada na sve što liči na ugrozu za njih. Mislim da moraju ići redom i uključiti sve međunarodne institucije da bi iznudili opću osudu. Tražiti povrat sveg novca koji su amerikenjci blokirali, odštetu za napad pod lažnim izgovorom, naknadu za obnovu infrastrukture, naknadu za sve poginule te umrlu djecu zbog nezakonitih sankcija. Tjerati pi*zde atlantističke da se svaki dan brukaju u… Čitaj više »

Zadranin
4 godine prije

Ajmo amerokenjci.. vrijeme je da počnete s*ati u svoje dvorište, a prestanete u tuđe.

Pokupite svoje igračkice, i ajte se igrati kući.

P***!

Slovenac
4 godine prije

Ma.kakve sankcije ubijaju iracki narod kada hoce pa koga boli kurac za sankcije kad se narod totalno probudi razbice sve oni ce prezivjeti ali 100 miljona amerikanqca nece na ulici jer jim njihova vlada ne da nista zapad moze da glumi ali ovaj narod je jak dosta je dozivio i ce neke bedne sankcije ili rat nista novo za njih

Killshot
4 godine prije

Никакав проблем, нека Амери плате Ирачанима одштету за минимум милион цивила убијених у америчким дејствима од 2003, да пребију, па да виде ко коме колико дугује…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.