Turska bi se mogla razići s EU-om

Erdogan i EU
12 komentara

Turski predsjednik kritizirao je nedavno izvješće EU parlamenta u kojem se njegova zemlja optužuje za napuštanje “vrijednosti” bloka.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da bi Ankara mogla odustati od svog dugotrajnog procesa članstva u EU kao odgovor na izvješće iz Bruxellesa u kojem se osuđuje “slaba spirala” njegove zemlje u pogledu ljudskih prava.

“EU se pokušava odvojiti od Turske”, rekao je Erdogan novinarima u subotu, dodajući: “Donijet ćemo naše procjene u odnosu na ovaj razvoj događaja i ako bude potrebno, možemo se razići s EU-om.”

Ranije ovog tjedna, Europski parlament izglasao je usvajanje izvješća u kojem se osuđuje Turska zbog mjera koje ograničavaju “temeljne slobode, ljudska prava i građanske slobode, kao i zbog njezinih postupaka protiv međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa”.

Izvješće navodi turski navodni progon LGBTQ zajednice, njezine teritorijalne sporove s Grčkom i njezino odbijanje da sankcionira ili osudi Moskvu zbog sukoba u Ukrajini kao primjere “rastućeg jaza između Turske i EU u vrijednostima i standardima”.

Zaključno, preporučeno je da se pridruživanje Turske bloku stavi na čekanje dok se ova i druga pitanja ne riješe. Do tog trenutka, izvješće predlaže da se Ankari ponudi “modernizirani sporazum o pridruživanju” umjesto puta do članstva.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da izvješće sadrži neutemeljene optužbe i da je zauzelo “plitak i nevizionarski” pristup odnosima zemlje s EU-om.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u 1987., a priznata je kao kandidat 1999. Pregovori o članstvu otvoreni su 2005., ali napredak je bio spor i nikakvi razgovori nisu vođeni od 2016. Dužnosnici EU-a od tada su osudili Erdogana zbog navodnih kršenja ljudskih prava, a Europski parlament objavio je nekoliko izvješća u kojima se upozorava da Erdogan riskira da poremeti kandidaturu Ankare za članstvo.

Nakon što je u izvješću iz 2017. navedeno da bi ustavne reforme koje jačaju njegove ovlasti mogle biti u suprotnosti sa zakonima EU-a, Erdogan je odbacio upozorenje. “Možete napisati koliko god želite izvještaja”, rekao je tada. “Ne priznajemo vaša izvješća. Ni ubuduće ih nećemo prepoznati.”

Posljednjih mjeseci, austrijski kancelar Karl Nehammer, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i glasnogovornik Europske komisije Peter Stano izjavili su da Turska vjerojatno neće biti primljena u EU u skorije vrijeme.

U srpnju je glasnogovornik ruske vlade Dmitry Peskov pozvao Tursku da prihvati da punopravno članstvo vjerojatno nikada neće biti ponuđeno. “Nazivajući stvari pravim imenom, nitko ne želi vidjeti Tursku u Europi. Mislim na Europljane”, rekao je Peskov.

članstvoeuTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
witchie
7 mjeseci prije

Pa tko bi normalan uopće više htio u tu propalu i neperspektivnu uniju?
Kome treba unija koja sama sebi reže energetiku, koja forsira genderizam, koja bulazni o klimi, koja je pokazala i dokazala da je totalitarističkija čak i od bivšeg SSSR-a?

Od takvih, abnormalnih i promašenih, uvrnutih i izopačenih društava se treba odmaknuti na siguran razmak, a ne pokušati im se pridruživati….

Max
7 mjeseci prije

Turska pod Erdoganom ne šljivi nikoga.

hiber
7 mjeseci prije

Bas ce se razilaziti. Ekonomija im se polako raspada i osuđeni su natezati se sa Putinom. To im je plafon uloge koja im je namjenjena.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

36 godina čekanja od zahtjeva za ulazak u EU 😁, od čega se 12 godina čekalo da im se prizna kandidatura za EU 😅, a razgovori se ne vode zadnjih 7 godina 😄

Erdo, zajebi tvorevinu koja politički, moralno, gospodarski i vojno propada, okreni se BRICS-u i susjednim bliskoistočnim i kavkaskim državama, a arapske izbjeglice ne zadržavaj u Turskom, već samo prosljeđuj u Europu za kojom toliko žude i gdje su pozvani od Mutti Merkel.

I napokon povuci Tursku iz NATO-a – to će biti smrtonosan udarac za izuzetne, neće više moći orgijati na Bliskom Istoku.

Noppo
7 mjeseci prije

Turska nikad. Ne poznajem nikoga koje bi htio Tursku u EU. To nije europska zemlja i nikad neče ni biti.

Nekoime
7 mjeseci prije

Istanbul je, pod vlašću primitivaca, uredan i pokošen za razliku od Zagreba u kojem su na vlasti pripadnici najnaprednijeg krila europske politike. Pa birajte.

Komentator narator
7 mjeseci prije

Ajde da i Peskov nesto pametno kaze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI