Turska i NATO na kraju puta: “Arogancija Erdogana nema granica i mora biti kažnjen”

Erdogan - NATO
66 komentara

Otkazivanje isporuka borbenih zrakoplova F-35 Turskoj je pravedna kaznu za bahatost Ankare, piše Süddeutsche Zeitung. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan je vjerovao da će moći kupovati vojnu opremu od suparničkih sila, Sjedinjenih Država i Rusije, ali je precijenio svoju snagu i sada za plaća cijenu za to, objašnjava autor članka Stefan Cornelius.

Dan nakon navodnog neuspjeha turskog predsjednika na regionalnim izborima, Sjedinjene Države su još jednom udarile Recepa Tayyipa Erdogana, piše Süddeutsche Zeitung.

Turci su zapravo odbili surađivati sa Sjedinjenim Državama u jednom od najvažnijih obrambenih projekata za Ankaru u opskrbi 100 američkih borbenih zrakoplova F-35. I ništa ne iznenađuje u akcijama Washingtona, jer je Erdogan sam to tražio, složivši se oko kupnje ruskih sustava protuzračne obrane S-400, tvrdi njemački novinar.

To su nespojive stvari, objašnjava Stefan Cornelius, autor članka. Borbenim sustavima je potrebna tehnička podrška zemlje podrijetla. Ako Turci budu proslijedili podatke s američkih borbenih zrakoplova preko sustava S-400, onda će s istovremeno poslati podatke o zrakoplovima u Moskvu, piše Cornelius, iako je turski ministar vanjskih poslova na NATO summitu rekao da su ruski sustavi čisto obrambeni, da rade autonomno i nemaju nikakve veze s američkim zrakoplovima.

No, njemački novinar kao da likuje nad “tužnom sudbinom Turske, koja je postala izopćenik u NATO paktu”.

“Sukob svjedoči o aroganciji turskih vlasti, koje su željele kupiti vojno opremu od antagonista Sjedinjenih Država i Rusije. Naravno, Erdogan sada može kupiti ruske borbene zrakoplove, ali bi nakon toga mogao zaboraviti na članstvo u NATO paktu i vjerojatno se neće odlučiti na to”, tvrdi Cornelius.

“Ova epizoda može biti poučna za Njemačku, naglašava Süddeutsche Zeitung. Onaj tko prodaje oružje dobiva i političku polugu. Sjedinjene Države kroz Tursku učvršćuju svoj utjecaj u regiji i za to su spremne dati mnogo. Ako se posao krši na tako očigledan način kao što čini Erdogan, onda se za to mora platiti”, zaključuje autor.

Međutim, glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvitka (AKP), Ömer Çelik, izjavio je da će ruski sustavi S-400 štititi ne samo Tursku već i zemlje Europske unije i NATO pakta.

Naglasio je kako je Ankara bila prinuđena tražiti varijante za jačanje svoje protuzračne obrane, jer joj američki uvjeti za kupnju proturaketnih sustava “Patriot” nisu odgovarali.

Glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvitka je optužio NATO za dvostruke standarde. Podsjetio je kako je za vrijeme “Ciparske krize” krajem ’90-ih Grčka bez problema mogla kupiti ruske sustave S-300, dok se Ankara suočava s poteškoćama pokušavajući nabaviti S-400.

Ömer Çelik je naglasio da je Turska suverena država i neće tolerirati da joj itko nameće svoje mišljenje o ruskim sustavima.

Iako su prema sporazumu ruski sustavi Turskoj trebali biti isporučeni početkom 2020., kasnije se termin pomjerio u listopad ove godine, a sada Çelik tvrdi da S-400 stižu u Tursku u srpnju ove godine.

Pregovori Turske i Rusije o kupovini S-400 počeli su 2016. godine. Moskva je 2017. potvrdila da su zemlje sklopile ugovor i tada je Erdogan rekao da je Turska uplatila predujam za ruske protuzračne sustave.

Sjedinjene Države i dalje pokušavaju spriječiti Tursku da kupi S-400. Tako je američki potpredsjednik Mike Pence u srijedu izjavio da taj ugovor uzrokuje ozbiljnu zabrinutost Washingtona i predstavlja prIJetnju jedinstvu NATO-a. Rekao je da Ankara mora odabrati hoće li ostane ključni partner Sjevernoatlantskog saveza ili će riskirati sigurnost ovog partnerstva.

Turski predsjednik Erdogan je na to odgovorio da je sporazum zaključen i podsjetio da SAD nisu dale Ankari toliko povoljne uvjete za kupnju sustava “Patriot” kao što je ponudila Moskva sa sustavima.

Podsjetimo da je sutra vjerojatno presudan dan u kojem će Erdogan poslati konačnu i nedvosmislenu poruku o ovom pitanju, usprkos svim pritiscima Washingtona i drugih NATO saveznika. Naime, sutra će se održati razgovori između Vladimira Putina i Tayyipa Erdogana i razgovarat će o situaciji u Siriji, uključujući kontekst američkih planova za djelomično povlačenje vojnika iz ove zemlje. Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je izjavio novinarima kako će šefovi država također razgovarati o isporuci sustava S-400 Turskoj, izgradnji plinovoda Turski tok i nuklearne elektrane Akkuyu.

Ušakov je istaknuo kako će se Putin i Erdogan sastati u formatu jedan-na-jedan kako bi “raspravljali o najosjetljivijim pitanjima”. Susret u Moskvu se trebao održati 5. travnja, ali je gotovo sigurno odgođen kako bi prije završila velika NATO konferencija koja je povodom 70. obljetnice utemeljenja vojnog pakta održana u Washingtonu i završila prij tri dana. Tako će Erdogan u Moskvu putovati sa svježim informacijama koje će mu prenijeti ministar Çavusoglu, koji je na marginama sastanka razgovarao s državnim tajnikom Mikeom Pompeom.

Nakon radnog dijela sastanka će Putin i Erdogan sutra dan zavrišti sudjelovanjem na ceremoniji otvaranja Tursko-ruske kulturne godine u Boljšoj teatru u Moskvi.

Süddeutsche Zeitung

Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanPraha
5 godine prije

Nece Erdogan bití kaznjen,te izjave su obicna glupost.Turskom ce upravljati Iran a Bospor ce pasti i cjelokupno crno moře pod Rusku kontrolu.To kmecanje pojedinaca je duvanje u vjetart,znaju oni jako dobro sto ce bití pá moraju se utjesti takvim glupim izjavama

Slovenac
5 godine prije

Zasto bi neko daa kupuje djubre za velike pare osim vazala na zapadu evropa je propala stvar pare so na istoku i arabiji pa zar mislite da ce neka evropa zajebavati ceo svet prosla su vremena robovlastnistva samo u eu to jos moze proci

Šok
5 godine prije

ostat će erdy bez Cyprusa
koji bi mogao postati
jedna jako lijepa usa baza

Slovenac
5 godine prije

Kosovo je sledece pitanje srbi ce da uzmu sto je vazno smo je pitanje vremena ame kenjci su vec propali niko jih vise ne zeli osim mozda baltskih drzava poljaka i albanaca ali to je nista nove granice samo sto nisu da se ,,,,

Moreno
5 godine prije

Nije Erdogan baš tako glup pa da nezna kako neće dobit F35, ako uzme S400 . . . pa to su priče za malu dicu.
Osnovna namjena NATO pakta je reketarenje država kupovinom oružja šta se postiže permanentnim generiranjem straja od Rusa, Kineza, Irana . . . NATO gubi smisao postojanja i pitanje je jeli Amerika ima moći i sredstava za zadovoljavanje Turske . . . jer i inače u životu kad nestane para, nestane i muzike . . . a koliko trenutno ima para i koliko se muzike nudi mi to neznamo, Erdogan i oni koji upravljaju sa Amerikom znaju puno bolje tako da su bilo koje prognoze nezahvalne. Ostaje opet ona činjenica, a to je kako je Erdogan jedva živu glavu izvuka nakon puča koji je osta na pokušaju i Erdoganu opuštanja sa ”saveznicima” nema.
A biće i Putin ponešto zna.

Trubadur
5 godine prije

Da, da… Sigurno če biti kažnjen… Pa če kao sve države oko Kaspijskoga mora, kao i Pakistan i Iran i Turska lepo pod okrilje Rusije i Kine….Puno je manje Turska ovisna o NATO nego obrnuto… Da ne pričam, kako bi sa odlaskom Turske među suverene države bio i defakto kraj USrA politike na Bl. Istoku…

samo tako
5 godine prije

Kupiti če turci i S-400 i F-35

Ivo
5 godine prije

Stvarno su nevjerovatni. Dobiju odbijenicu od turaka, i onda se ponašaju kao da su oni ti koji nekoga odbijaju. Američku vojnu i ostalu opremu će očigledno kupovati samo onaj tko mora, i tko ima korumpirano rukovodstvo.

Što se izlaska Turske iz nato-a tiče, nije nemoguće. Amerika ne može istovremeno zadovoljiti strateške potrebe Turske (sigurne granice, energetska neovisnost, adekvatno riješeno kurdsko pitanje) i svojih gazda iz izrahella (širenje konclogora do Eufrata i osnivanje kurdistana kao privremenog koraka k tome, širenje wahabizma kao alata za ostvarenje istoga, totalna dominacija na BI i šire)

Rusi su spremni izaći u susret po tim pitanjima i to je ključ svega. Ovo američko dizanje galame je ponašanje luzera. Očito su svjesni da turci odlaze svidjelo se to njima ili ne, pa će sad ispasti kao da ih oni tjeraju. Inače će doći do domino efekta u cijeloj truloj firmi.

Riddick
5 godine prije

U igri je i Turski tok, nuklearna elektrana Akkuyu, Patriot sistemi su mnogo skuplji i manjih sposobnosti u odnosu na S-400 i slag na tortu USA podrzava SDF i nisu podrzali Erdogana tokom puca.
“Nothing personal just business” sto bi Ameri rekli…

cogo
5 godine prije

pa nato je u bistvu amerika ,,bez amerike bi imao neki smisao ,,europa se treba bojati samo usra politike ,,od kraja prvog svetskog rata je europa vazal amerike in engleke ,,sad kad si ti gadni englezi napustili europu ,se mora europa rješit amera ,,ko počinje sve ratove na svetu?? samo usra politika ,,kome toliko treba trgovinski monopol ,,samo usra politiki i njihovim bankarima,,i svi svetski poblemi su stvoreni u njihovim obavestajnim službama po ukazima usra politike ,,kako bi svet bio ljip bez tih usra politikanata in njihovi gazda iz pozadine ,,sve u ima novca i nadmoči

Emiliano Zapata
5 godine prije

Placeni Njemacki novinar da navija za USA kao i vecina novinara na balkanu…Nista cudno! Mozemo biti sretni sto imamo Vas u LOGICNO da nam ukazete na to…

HEKPCT
5 godine prije

Pa ovaj Süddeutsche Zeitung liže američku čizmu ko da mu je zadnje. Kako im nije neugodno?

HEKPCT
5 godine prije

Ameri naprosto ne žele da Turci imaju naprednu zračnu obranu bez obzira čije proizvodnje ona bila jer znaju da, u slučaju da si je Turci osiguraju, Tursku više ne drže u šaci. Zato toliko pjene. Znaju to i Turci, zato i nabavljaju. Ali sve je to manje važna problematika za SAD. Njihov pravi problem ne leži u gubitku zračne nadmoći. SAD su u opasnoj banani. U sedam godina rata u Siriji i Jemenu ostali su bez kompletne plaćeničke žgadije. Više ne mogu ni Madura maknut bez žrtava u domaćim redovima. To je ono što im visi nad glavom. Nisu računali da će u Siriji i Jemenu iscrpiti kompletnu zalihu plaćeničkih vojski i sad su u glibu.

AbebA
5 godine prije

Zar stvarno neko vjeruje u istupanje Turske iz NATO-A !?

Suze Roni
5 godine prije

Stefan Cornelius-Budalius piše gluposti. Turska ima iznimno vazan geostrateski položaj i njen izlazak iz NATO bi za savez bio tezak udarac. To znaju Turci, znaju i Ameri, ali ne zna novinar Cornelius-Budalius koji se ne znam cemu raduje

minimoris
5 godine prije

Amerikanci idu na jedinu mogućnost koja im je ostala zadnjih par godina, a to je da izazovu Rusiju na vojni odgovor tj da nateraju Rusiju da započne rat. Preko njihovog čoveka tj bivšeg Premijera (mislim da se zove DVAUTOGLU), kada su oborili SU24 pokušali su da nateraju Ruse da napadnu Tursku i sravne je sa zemljom i tu bi imali odličnu priliku da za početak 3.Svetskog rata optužbe Rusiju. Erdogan je posle smirivanja situacije i Ruskog vojnog ne reagovanja smenio Premijera. Onda su Amerikanci pokušali da pučem smene Erdogana i tu su ga Rusi spasili i sada im duguje život. Ja lično ne verujem Turčinu, kada napusti NATO mogu da počnem da mu verujem. Amerikanci znaju da bez Turske gube mnogo na opkruživanju Rusije i nece izbaciti nikada Tursku iz NATO-a. Ako Erdogan posluša Amerikance zna da će ga Rusi onda napustiti i imaće još par meseci života, ako se… Čitaj više »

nekoime
5 godine prije

Zahebase ga ko mrtvac dasku. Sada će morati kupovati tri puta jeftinije ruske avione. Koji lete. I po kiši.

bobo
5 godine prije

Trebamo se zapitati kako bi Turci prošli u slučaju svjetskog rata u sklopu NATO a kako izvan njega? U prošlom svjetskom ratu su vrlo mudro izvukli dupe. U tom svjetlu treba posmatrati i Erdoganovo ponašanje.

davor
5 godine prije

Nema za NATO budućnosti. To je reket i ništa više, ograničavanje vojno resursno tehnoloških kapaciteta nije nikad donijelo napredak nitijednoj vojnoj sili niti alijansi.

ad astra
5 godine prije

Izlazak Turske iz NATO-a je moguć, ali bi bio jako štetan za zemlju. NATO nije vojna već politička organizacija koju čine najrazvijenije zemlje svijeta, većinom. To je jedna vrlo moćna organizacija i svako konfrontiranje s njom može donesti velike probleme državi. Turska ekonomija ovisi o suradnji s tim istim državama. Pogoršavanje odnosa imalo bi negativne reperkusije i na tursku ekonomiju. A što se tiče Erdogana, on pokušava stvoriti Tursku po svom ukusu. Da li je to dobro i za građane, vidjet ćemo.

hazar
5 godine prije

turska radi djelove za te fagote 35….zna rogati gdje ubosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.