Turska na istoku zemlje pokrenula „veliku kampanju čišćenja PKK gerile“

PKK kurdi

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske je jučer objavilo da je na istoku zemlje započelo operaciju “Kiran 5“ u kojoj sudjeluje 2625 pripadnika sigurnosnih snaga i 179 jedinica.

U priopćenju se navodi „kako će operacija biti izvedena u ruralnim dijelovima provincija Diyarbakir, Bingol i Mus kako bi se neutralizirali teroristi u toj regiji“.

Tijekom posljednja četiri mjeseca je na sjeveru Iraka “neutralizirano“ preko 400 terorista PKK, istakli su iz ministarstva unutarnjih poslova Turske.

U svojoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 40 000 ljudi, među kojima su žene i djeca, pušu turski mediji.

Ova je kampanja dijelom dio kampanje „Izvor mira“ protiv kurdskih YPG snaga u Siriji, koja je obustavljena, ali i nastavak „antiterorističke kampanje“ koja je počela 2015. u jugoistočnoj Turskoj u kojoj su se borbe vodile u gradovima i selima, koji su pretvoreni u bojno polje.

Podaci o gubicima su različiti. U najtežoj fazi borbi u gradovima je iz tog područja izbjeglo oko 200 000 ljudi, ali je ta vijest potpuno zanemarena. Turci tvrde da su od 2015. u operacijama na jugoistoku zemlje izgubili 991, zapadni izvori da je poginulo 1220 turskih vojnika, dok Kurdi navode su ubili između 7183 i 9327 turska vojnika.

Prema turskim izvorima je ubijeno 7071 kurdskih militanata, a 3020 ih je zarobljeno, dok Kurdi tvrde da su u borbama od 2015. do siječnja 2017. izgubili 1181 borca.

U svakom slučaju, novi kampanju turske vojske treba promatrati u širem kontekstu i nadati se da se sukobi i ovaj put neće preliti na velike gradove jugoistoka zemlje, jer je 2015. godine cijeli jugoistok Turske izgledao poput Sirije ili Iraka, a sve je pratila nevjerojatna tišina zapadnih i turskih medija.

VIDEO: Borbe i gubici turske vojske u gradu Hakkari 2015. godine

6
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
Vatro MarxMilance iz ČešketihoblVladimirLaki Topalović Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke

Istina je da je militantno krilo Kurda juce napalo ruski i turski konvoj koji nadgleda granice i to podrucje.Znaci,Turska je dobila zeleno svjetlo da to rijesi..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ajde nemoj bit dosadan. Napali? Tko je napao? Militantno krilo koga.? Patološki lažov. U selu Al-Maabadaha seljaci, babe i žene kamenjem gađali tursko oklopno vozilo. Ovi prošli zaključani normalno, kao da nije ništa . VIDEO YT: Local Residents Attack Turkish-Russian Patrols in Syria , Čuj “militantno krilo”. kad te čovjek čuje , rekao bi da su ispalili dva tri Javelina na patrolu

Vladimir
Gost
Vladimir

Kako bi se reklo kod Milance, on o voze ti o koze. Ne radi se o istom dogadjaju. Kurdi imaju “militantsko krilo” koje financijski podrzava Izrael.

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke

postavio sam link o tim informacijama ali to mora moderator odobriti..pa ako odobri pogledaj tko laze..

tihobl
Gost
tihobl

Zavuce Erdogan Putinu.
Putin mu je pokvario planove da ocisti 30 km od granice u Siriji pa je krenuo da cisti tampon u Turskoj. Zna da se Risija nece mjesati u unutrasnje stvari bez poziva.

Vatro Marx
Gost
Vatro Marx

Erdogan najveci i najjaci diktator na svijetu.
Cijeli svijet je slijep gluv, ni jednu rijeci niko
nesmije rijeci protiv diktatora. Brisel, Vasington,
Toliko, Pekingu, itd. Sto stojite skrstenih ruku.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik