Turska na istoku zemlje pokrenula „veliku kampanju čišćenja PKK gerile“

PKK kurdi
6 komentara

Ministarstvo unutarnjih poslova Turske je jučer objavilo da je na istoku zemlje započelo operaciju “Kiran 5“ u kojoj sudjeluje 2625 pripadnika sigurnosnih snaga i 179 jedinica.

U priopćenju se navodi „kako će operacija biti izvedena u ruralnim dijelovima provincija Diyarbakir, Bingol i Mus kako bi se neutralizirali teroristi u toj regiji“.

Tijekom posljednja četiri mjeseca je na sjeveru Iraka “neutralizirano“ preko 400 terorista PKK, istakli su iz ministarstva unutarnjih poslova Turske.

U svojoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, Kurdistanska radnička stranka, koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 40 000 ljudi, među kojima su žene i djeca, pušu turski mediji.

Ova je kampanja dijelom dio kampanje „Izvor mira“ protiv kurdskih YPG snaga u Siriji, koja je obustavljena, ali i nastavak „antiterorističke kampanje“ koja je počela 2015. u jugoistočnoj Turskoj u kojoj su se borbe vodile u gradovima i selima, koji su pretvoreni u bojno polje.

Podaci o gubicima su različiti. U najtežoj fazi borbi u gradovima je iz tog područja izbjeglo oko 200 000 ljudi, ali je ta vijest potpuno zanemarena. Turci tvrde da su od 2015. u operacijama na jugoistoku zemlje izgubili 991, zapadni izvori da je poginulo 1220 turskih vojnika, dok Kurdi navode su ubili između 7183 i 9327 turska vojnika.

Prema turskim izvorima je ubijeno 7071 kurdskih militanata, a 3020 ih je zarobljeno, dok Kurdi tvrde da su u borbama od 2015. do siječnja 2017. izgubili 1181 borca.

U svakom slučaju, novi kampanju turske vojske treba promatrati u širem kontekstu i nadati se da se sukobi i ovaj put neće preliti na velike gradove jugoistoka zemlje, jer je 2015. godine cijeli jugoistok Turske izgledao poput Sirije ili Iraka, a sve je pratila nevjerojatna tišina zapadnih i turskih medija.

VIDEO: Borbe i gubici turske vojske u gradu Hakkari 2015. godine

Kiran 5
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Češke
4 godine prije

Istina je da je militantno krilo Kurda juce napalo ruski i turski konvoj koji nadgleda granice i to podrucje.Znaci,Turska je dobila zeleno svjetlo da to rijesi..

tihobl
4 godine prije

Zavuce Erdogan Putinu.
Putin mu je pokvario planove da ocisti 30 km od granice u Siriji pa je krenuo da cisti tampon u Turskoj. Zna da se Risija nece mjesati u unutrasnje stvari bez poziva.

Vatro Marx
4 godine prije

Erdogan najveci i najjaci diktator na svijetu.
Cijeli svijet je slijep gluv, ni jednu rijeci niko
nesmije rijeci protiv diktatora. Brisel, Vasington,
Toliko, Pekingu, itd. Sto stojite skrstenih ruku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.