Turska obustavlja kampanju “Štit Eufrata” u Siriji

Turski vojni orkestar
8 komentara

Tursko Vijeće za nacionalnu sigurnost je priopćilo da je uspješno okončana vojna kampanja “Štit Eufrata” u Siriji.

Operacija je počela 24. Kolovoza 2016. I na dan njenog početka je situacija na sjeveru Sirije izgledala ovako:

Karta turske intervencijeKarta turske intervencije
Karta turske intervencije

Turska na početku kampanje najavila sljedeće strateške ciljeve:

  1. Preuzeti kontrolu nad dijelom sirijsko-turske granice kojeg drži takozvana “Islamska država”.
  2. Osigurati slobodan život i izbjeglica na područjima koja je trebala kontrolirati takozvana “Slobodna sirijska vojska”.
  3. Borbu protiv “kurdskih terorista”.

Ostali neslužbeni ciljevi, koji nisu javno priopćeni, bili su:

  1. Spriječiti ujedinjenje Kurda u kompaktan teritorij Rojave, odnosno kantona Afrin, Kobani i Hasaka i kao klin se smjestiti između njih.
  2. Osigurati područje islamističke enklave od Azaza da grada Mare na sjeveru pokrajine Aleppo.
  3. Ponovno ući u veliku sirijsku geopolitičku igru, iz koje je Turska gotovo izbačena u ljeto 2016.
  4. Oporaviti vojsku od posljedica neuspjelog puča, a “mali pobjednički rat” je trebao ojačati oslabljeni položaj Erdogana.

Službeno, glavni neprijatelj Turske u sjevernoj Siriji je bio “kalifat”, dok je pravi razlog rata protiv takozvane “Islamske države” bio kurdsko-turski sukob, koji tinja u Siriji, Iraku i Turskoj.

Operacija je planirana da se zauzmu ključni gradovi pod kontrolom takozvane “Islamske države” u sjevernoj Siriji – Al-Rai, Jarablus, Dabik, Al-Bab, kao i Manbij koji je pod kurdskom kontrolom, a onda se trebalo ići na Raqqu.

Najteži borbe su se vodile tijekom kampanje zauzimanja Al-Baba, gdje je ISIL uspio odbiti dva velika pokušaja napada u kojeg su bili uključene turske kopnene i zračne snage, takozvana “Slobodna sirijska vojska”, velika teroristička skupina Ahrar Al-Sham, organizacija Noureddin Al-Zenki i druge skupine takozvane sirijske “umjerene oporbe”. Turska koalicija je u pokušaju zauzimanja Al-Baba pretrpjela velike gubitke, kako u ljudstvo, tko i tehnici. Međutim, na kraju je otpor “kalifata” ipak slomljen i proturska koalicija je ušla u Al-Bab.

Rezultat operacije na dan 29. ožujka 2017. je sljedeći:

Rezultat operacije na dan 29. ožujka 2017
Rezultat operacije na dan 29. ožujka 2017

Dakle, na dan proglašenja kraja operacije “Štit Eufrata” su samo djelomično postignuti zacrtani ciljevi.

Proturske snage su zauzele Al-Rai, Jarablus, Dabik, Al-Bab, te obranile Azaz i Mare, kojima je u svibnju i lipnju 2016. godine prijetilo uništenje od strane terorista “kalifata”.

Od Manbija su Turci odustali, jer su se Kurdi, unatoč snažnom pritisku, odbili dati povući, a kada je Erdogan zaprijetio silom, zapadno od grada je raspoređena ruska i sirijska, dok je od grada do Eufrata raspoređen manji dio američkih snaga. Erdogan je tada bio prisiljen pogaziti ponos i zaboraviti Manbij.

Isto tako je odustao od ambicioznih planova u vezi s napadom na Raqqu. Unatoč činjenici da se Turska nudila kao partner za zauzimanje grada, Pentagon je odabrao Kurde i nije udovoljio željama Erdogana.

Nakon toga se ruska vojska rasporedila u Afrinu, zapadnom kurdskom kantonu, dok su lokalne vlasti u Tal Rifatu, sjeverno od Aleppa postigli sporazum o pomirenju s vladom u Damasku.

Neovisno o taktičkim ciljevima, treba spomenuti teške gubitke u redovima proturskih militanata i turske vojske u borbama Al-Bab, gdje je izgubljeno previše ljudstva i tehnike, oklopnih vozila i tenkova, za jednu od najprestižnijih vojski NATO pakta.

Prema onome što se da zaključiti sa snimki objavljenih na internetu, turska vojska je izgubila desetke tenkova i oklopnih borbenih vozila, uključujući i tenkove “Leopard”, što je dokaz da turska vojska nije bila spremna za realnost sirijskog rata, u što se uvjerila već tijekom opsade Al-Baba.

S druge strane, ostvarena su dva strateška. Turska je ipak razdvojila kurdske kantone, zapadni Afrin i Kobani na istoku i spriječila uspostavu punog nadzora nad sirijsko-turskom granicom od strane Kurda. Istovremeno je kalifat potisnut južnije od turskih granica, iako ISIL nikada i nije bio pravi neprijatelj Turske. Zauzimanjem Jarablusa, Al-Raia, Dabika i Al-Baba je ipak učinjeno nešto, a Turska se u diplomatsko smislu vratila u igru u Siriji, iako je iz bloka neprijatelja Assada prešla na stranu rusko-iranske koalicije. U tom triju je Turska prihvaćena kao ravnopravan partner, što je u konačnici dovelo do uspjeha u oslobađanju Aleppa. Osim toga, Turska danas kontrolira sve islamističke skupine koje su se voljne odvojiti od “Islamske države” i Al-Nusra Fronta, kojima je jamac u pregovorima o budućnosti Sirije u Astani, a poboljšala je i odnose s Rusijom i Iranom.

Turska je dio pobunjeničkih snaga držala u sjevernoj Siriji i odvratila ih od Aleppa, sve dok sirijska i ruska vojska, uz pomoć Hezbollaha i Irana, nisu oslobodili grad. Masovna razaranja i ubojstva civila su izbjegnuta i zbog turskog posredovanja oko preseljenja 40 000 militanata i članova njihovih obitelji, koji su iz okruženja u Aleppu pristali otići u Idlib i Tursku.

Općenito, ishod operacije “Štiti Eufrata” je uspješan, jer je u praksi označila ozbiljan preokret turske politike u Siriji i počele su se ispravljati i pogreške Erdogana i turskih “jastrebova”, koji su  od 2011. uporno i pod svaku cijenu pokušavali uništiti sirijske vladine snage i svrgnuti Assada, što je turski režim doveo do ruba katastrofe.

Prema mišljenju jednog dijela komentatora, cijela operacija je koordinirana s Rusijom i Iranom, a Turska je postigla navedene ciljeve u zamjenu za korekciju svoje vanjske politike u regiji, kao i za pomoć u oslobođenju Aleppa i čišćenje mirnim putem nekoliko islamističkih enklava koje su nadzirali militanti koje kontrolira Ankara. U trenutnim okolnostima, Turska može pokrenuti kampanju samo protiv Kurda u Afrinu ili istočno u Kobaniju i duž granice sa sirijskom do Iraka. Međutim, ako se to dogodi, stavi će se dramatično promijeniti, obzirom na prisutnost sirijskih, ruskih i američkih snaga u tim područjima.

Na kraju, može se reći da su pobjednici u ovoj operaciji Erdogana i Assad, jer  Kurdi nisu i neće uspjeti ujediniti teritorij, niti će se povezati s Afrinom. Gubitnik je i takozvani “kalifat”, koji je u pokrajini Aleppo potpuno poražen, sjeverno od proturske koalicije, a istočno u pokrajini od strane sirijske vojske.

Za Rusiju i Iran je zaokret turske politike ravnotežu u sirijskom ratu pomjerio u njihovu korist. SAD nisu uspjele u planiranom ujedinjenju kurdskih teritorija i Pentagon je bio prisiljeni prilagoditi svoje planove na oslobođenje Raqqe.

U svakom slučaju, “Štit Eufrata” je značajno promijenio stratešku situaciju u sjevernoj Siriji i nakon oslobođenja Aleppa je završetak kampanje drugi najvažniji događaj u sirijskom ratu.

prekid vojne opreacijeŠtit Eufrat
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Srba
7 godine prije

Turska je u Siriju usla da bi resila neka svoja pitanja a posebno Kurda, ali ona je nepozvana i kao takva treba da bude mirna jer ce dobiti po tintari…

Travis
7 godine prije

Samo letimičan pogled na kartu Sirije govori da je stvorena neka vrsta pat pozicije i samo je pitanje što će se dalje događati kada nestane Islamska država. SAD ima jedinog saveznika na ovom području a to su Kurdi, koji su dovoljno ojačali da spajanjem iračkog i sirijskog dijela mogu dobiti državu. Tome se protive Turska i vjerojatno Assad. Mislim da Rusi nisu sasvim protiv toga. Šahovska partija teče dalje.

Tadmur
7 godine prije

Erdogan se mora fokusirati na Idlib,drugih mogućnosti više nema.Veliki dio njegovog smeća vraćen je iz Al Baba.Neki poput onog AlZinki ološa,sultan Murat divizija i još neki su učestvovali u zadnjoj ofanzivi na sj.Hame na Suran i Khattab.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.