Turska pod svaku cijenu pokušava spriječiti ofenzivu sirijske vojske na Idlib

Turska očajnički pokušava spriječiti ofenzivu sirijskih, ruskih i iranskih snaga na Idlib, ali se čini da je sve što može učiniti davati upozorenja putem medija. Turska vojska poslala pojačanja na granicu sa Sirijom, oko 300 jedinica teške vojne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila i kamione s ljudstvom, ali ove snage neće sudjelovati u spašavanju terorista sirijske Al-Qaede, nego bi trebale sudjelovati u oslobađanju pokrajine od prisustva terorističkih skupina koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.

Sirijski “oporbeni aktivisti” su naveli kako se turski vojni konvoj sastojao od više od 300 vozila, uključujući tenkove, višecijevnih raketnih bacača, borbenih oklopnih vozila i upao je u Idlib iz turske pokrajine Hatay.

Takozvani “aktivisti” vjeruju kako je konvoj upućen prema  prvim linijama u Idlibu i pokrajini Hama, gdje od završetka summita u Teheranu ruske i sirijske snage provode žestoke udare po položajima terorista.

VIDEO –Turski konvoj prelazi granicu sa Sirijom

Izvješće dolazi dan nakon što je iranska agencija Fars, navodeći izvore s bojišta, izvijestila kako je turska vojska poslala više vojnih konvoja u regije u granična područjima sa Sirijom, ali nije potvrdila ulazaka konvoja na sirijski teritorij, nego se zaustavio u Kilisu, području u južnoj Turskoj u blizini granice sa Sirijom.

U međuvremenu Damask ne odustaje od planova za pokretanje vojne operacije u Idlibu, iako za turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavusoglua predstavlja velike rizike.

“Damask je odlučio napasti Idlib. Slažemo se s izlazom terorista, ali vojna operacija zauzimanja pokrajine to uvelike ugrožava”, rekao je Çavusoglu ns tiskovnoj konferenciji s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Nije jasno kakvu Turci imaju ideju kada govore o “izlazu 10 000 do 15 000 terorista koji su dio skupina s kojima “nema pregovora”?

“Ako u Idlibu postoje teroristi, moramo odlučiti kako ih razdvojiti”, rekao je Çavusoglu, “ali to ne znači da bi cijelu pokrajinu trebalo bombardirati”.

Međutim, tijekom sastanka u Teheranu, kada je turski predsjednik Erdogan rekao isto, naglasivši kako se boji priljeva novih stotina tisuća izbjeglica u Tursku, ruski predsjednik Putin mu je odgovorio kako Al-Nusra, ISIL i pojedinci i skupine povezani s njima nisu tema razgovora i “moraju biti uklonjeni”.

Zapravo snimka izjave Erdogana i osmjeh Rohanija dok Putin turskom predsjedniku objašnjava kako nema govora o primirju sa sirijskom Al-Qaedom ili teroristima “Islamske države” sve govori.

VIDEO – Dio izjave Erdogana i odgovor Vladimira Putina sa summita u Teheranu

Pokrajinu Idlib su teroristi zauzeli u ožujku 2015. uz pomoć Saudijske Arabije i Turske, a kasnije je pokrajina postala rezervat za sve one koji nisu htjeli prekinuti borbu i dozvoljeno im je da se s osobnim naoružanjem prebace u ovaj dio Sirije.

Sirijska vojska, uz rusku i iransku potporu, sada provodi konačne pripreme za oslobađanje pokrajine od terorističkih skupina. U Hamu, jugozapadni dio Aleppa i Latakiju su upućene sve najbolje jedinice sirijske vojske i savezničke milicije iz zemlje i regije.

I dok su vojne akcije sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva zapravo počele, Erdoğan je izjavio kako Turska neće dopustiti svršen čin u Idlibu, obećavši nastavak intenzivne diplomacije s Rusijom i Iranom kako bi spriječio velike vojne operacije od strane sirijske vojske.

“Mi smo za političko rješenje u Siriji, a ne vojno. Zbog toga je nužno zaštititi teritorijalni integritet Sirije, ukloniti terorista i ne dopustiti raspada. Ne bismo trebali dopustiti da sedmogodišnji rat proizvede veće humanitarne nevolje. Mi smo, kao tri zemlje jamci, naglasili da to trebali raditi vrlo osjetljivo”, rekao je Erdoğan novinarima tijekom povratka iz Irana.

Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rohani su potpisali zajedničku deklaraciju, ali u njoj nema jasnog poziva sirijskoj vladi da obustavi vojnu operaciju u Idlibu. Turska je kazala kako bi operacija u kojoj se ne bi odvojili teroristi od civila izazvala tragediju, jer u enklavi živi oko 3,5 milijuna ljudi.

Putin je rekao kako se načelno slaže s njim, ali da pregovora s teroristima nema i ne može biti.

Putin - Rohani - Erdogan - Rusija - Iran - Turska

Turski predsjednik je ponovio kako smatra da iz Sirije trebaju biti uklonjene sve terorističke skupe, uključujući ISIL i kurdske YPG snage, podsjećajući da  su dvije operacije turske vojske, ona u Al-Babu i kasnije u Afrinu, bile jasan pokazatelji da njegova vlada “neće dopustiti bilo kakvo bujanje terorizma u susjednoj zemlji”.

Iako priopćenje nije zatražilo od sirijske vlade da odustane od operacije, članci tri i četiri navode potrebu nastavka prekida vatre na diplomatski način, rekao je Erdogan.

“Postoje i članovi umjerene opozicije u Idlibu, koji su oni koji su odvedeni iz Aleppa, Istočne Ghoute i drugih dijelova. Jasno smo rekli da pod izgovorom borbe protiv Al-Nusre nećemo prihvatiti nikakve napade na civile. To bi uzrokovalo veliku humanitarnu krizu i novi priliv izbjeglica. Turska ne bi trebala plaćati cijenu za takvu operaciju. Naravno, podržavamo uklanjanje terorističkih skupina u Idlibu, ali svaki korak kojeg treba poduzet treba biti u skladu s duhom procesa iz Astane i uz suglasnost triju zemalja”, kazao je Erdogan.

Erdoğan je rekao kako se razgovori Turske i Rusije o Idlibu moraju nastaviti i nije isključio još jedan sastanak s Putinom i nadolazećim tjednima.

“Razgovarao sam o tome s Putinom na odvojenom sastanku prije našeg odlaska iz Teherana. Zatražio sam to od njega. Vjerujem da će održati svoju riječ “, rekao je turski predsjednik, prenosi turski list Hürriyet.

Također je rekao kako će se 14. rujna u Istanbulu sastati predstavnici Turske, Rusije, Njemačke i Francuske, te da će se u narednim mjesecima otvoriti put za sastanak na vrhu čelnika četiri zemlje

Nema kontakta s vladom Assada

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori

Na Rohanijev poziv da poštuje sirijsku vladu i bude u kontaktu s Damaskom, Erdoğan je podsjetio da samo Rusija i Iran razgovaraju sa sirijskim vlastima.

“Imamo samo odnose sa sirijskim narodom. Oni su uglavnom umjerene oporbene skupine, a ne teroristi. Nemamo nikakvog kontakta s režimom”, rekao je Erdogan novinarima.

“Ali kada se izbori održe i nova vlada bude izabrana prema novom ustavu, to će biti drugačije”, rekao je Erdoğan.

“Ne govorim o njemu. Važna stvar je uspostava baze birača. Postoji biračko tijelo unutar i izvan Sirije. Prvo moramo vidjeti kako će se izgraditi”, rekao je turski predsjednik u odgovoru na pitanje hoće li sirijski predsjednik Bashar Al-Assad pobijediti na sljedećim izborima.

Erdogan i SAD

Trump Erdogan

Erdoğan je naglasio kako se stavovi Turske i Sjedinjenih Država o Idlibu ne podudaraju, ali je znakovito da se turski predsjednik ne protivi američkoj intervenciji.

“Imaju samo jedan izgovor: “To ćemo učiniti ako budu koristili kemijsko oružje”. Za nas samo spominjati korištenje kemijskog oružja, a ne i konvencionalnog, nije pravi pristup. Taj je pristup o korištenju kemijskog oružja nastao nakon Drugoga svjetskog rata i treba ga ažurirati”, rekao je Erdogan.

“SAD samo promatraju razvoj događaja u Siriji i ne drže svoju riječ”, kazao je Erdoğan, optužujući Washington zbog ostanka YPG snaga u Manbiju, unatoč bilateralnom dogovoru.

“Rekli su 90 dana, ali oni su prošli. gotovo. Sada pokušavaju pomoći teroristima. Učinili su isto s Deir Ez-Zorom. Sada podržavaju YPG. Kako? S naftom. Teroristi imaju značajan iznos prihoda. To je oko 300 milijuna dolara, ali bi moglo biti i do 700 do 800 milijuna dolara, kada se uzmu u obzir naftni derivati. O tim brojevima sam razgovarao  sam s gospodinom Putinom. Također je bio zapanjen”, rekao je Erdogan.

U ovom slučaju turskom predsjedniku treba vjerovati na riječ, jer dobro poznaje rute i količinu prihoda od nafte sa sjevera Sirije iz vremena dok su njegov sin Bilal i ISIL vodili vrlo dobro uhodan posao s naftom ukradenom iz istih ležišta iz kojih je sada kradu Kurdi.

U međuvremenu se bombardiranja i zračni udari na položaje terorista nastavljaju, a meta su područja koja na jugu drži teroristička skupina Jaish Al-Izah i koalicija Hayat Tahrir Al-Sham koja kontrolira oko 60% posljednje terorističke enklave u Siriji.

20
Ostavite komentar

avatar
10000
 
11 Grupirani komentari
9 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
20 Komentatori
proxy1969LinPiretisKažunKonstantin Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Antiglobalist
Gost
Antiglobalist

Ovo će iskoristiti SAD da poprave odnose s Turcima i opet ih dovedu na antirusku stranu.

Srba
Gost
Srba

Turci nesto opet mute…videcemo…

Segota
Gost
Segota

Ne bih rekao da mute… logicno je da se pokusavaju zastiti od priljeva novih izbjeglica. Govora je o 3,5 miliona ljudi sa time da ima 20tak hiljada terorista i kako se zastititi??

ЕХ-ЈУ
Gost
ЕХ-ЈУ

Нисам убеђен у новину, политика не значи истина, једно говориш, друго мислиш, треће радиш.
Конкретно о Ердогану, увек у историји човечанства све државе желе ако може да увећају територију, 2014-е Турска је радила за САД, Израела и ИСИС залог је био обећани комад сиријске територије, после пуча 2016-е од својих савезника САД, НАТО, Ердоган је разумео да са га искористили, и се осјећа како магарац. У политици нај битан је интерес, свака држава може да мења стране, от тада Ердоган завија на исток.
Запад му је предложио да га убију, деоба турске на три дела / европски део до босфора, ИСИС и велики Кусдистан, Русија и исток му предлаже Турска да остане цијела, да нема курдске државе и Сирија да остане унитарна држава, шта мислите шта је одабрао Ердоган?
Боли га патка за тај милион турмена у Сирију, све је одао савезницима Русии и Ирану, нормално је га глуми турског патриота и гледа да изиће како победник пред својим народом, залог је опстанак Турске, са 20 милиона курдског маншнства у Турској, урадиће све што каже Путин само да нема Курдске државе у Сирији и Ираку, јер то би значило и распад Турске.
Ердогану је важно да Асад ослободи цијелу Сиријску територију, под услов да нема никакве курдске аутономије, федерације, конфедерације у Сирији.

Lin
Gost
Lin

Pisi na latinici da te svi razumijemo.

proxy1969
Gost
proxy1969

Zabranjeno im je , zabranila osovina vučići-dačići-…i onaj ružni čovjek…..

Zvrk
Gost
Zvrk

ne može turska tu ništa. samo je pokazala da ih ne može obuzdati.

igi
Gost
igi

ako erdo zarati sa SAA može zaboraviti rojavu….

Alen
Gost
Alen

Kad izadje tekst o turskoj odmah odem da bacim pogled na tursku liru koja je i dalje u stanju “lagano umirem ” i na korak od provalije , dakle erdogana se ovdje drzi na kvacilu i ucjenjen je kolapsom turske ekonomije..Ako bude poslusan lira se oporavlja ako ne ………

Maus
Gost
Maus

Vise teatar apsurda I obicna predstava da se teoristi turskoj ne svete jer nije nista poduzela,.ovako ce.se.na.elegantan nacin rjesiti duhova proslosti.

Zadranin
Gost
Zadranin

Erdo je u kontaktu “samo” sa umjerenim oporbenim skupinama.. znači, kad u tvojoj Turskoj naoružana skupina Kurda, ili “oporbe”.. digne oružje protiv tebe i tvoje vlasti, onda su to teroristi, a u Siriji su “umjerena oporbena skupina”.

Đ*ubre jedno, pa i ti si sudjelovao u stvaranju, financiranju i opremanju tih “oporbenih” sirijskih skupina. Skupina koje su uvelike pridonijele stvaranju velikih valova sirijskih izbjeglica, izbjeglica koje su sad po Europi, Jordanu i tvojoj Turskoj.

A moglo se to izbjeći, a Erdogane? Di ti je bila ta “pametna glava”?

Duboko u amerokenjskoj gu*zici?

Budaletna jedna dvolična..

Pljuc majku ti milu.

Eto ga.

igi
Gost
igi

ali ovo…pljuc….zadro meni se stvori slika kako pljuneš na erdu…legenda si eto….

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey

@Zadranine, pa tu je sve jasno. Turska je od samog početka suradnje sa Rusijom dvolična. Oni su u cijelom tijeku sedmogodišnjeg siriskog rata djelovali protiv većine siriskog naroda. Prvo su uz SAD i ostale zemlje Zapadne alijanse organizirali i potpomagali tkzv. “sirijsku umjerenu oporbu”, poslije su naravno tu istu “oporbu/opoziciju” zdušno naoružavali, a putem nje u stvari su naoružavali ISIL i oni (Turci) to jako dobro znadu. Uostalom zato im je od strane ISIL-a i bilo dozvoljeno da trguju sirijskom naftom uz konstataciju da je ISIL jedino preko Turske tu istu naftu mogao plasirati na Sredozemno tržište. Slijedeći im je korak bio da oružanim snagama zauzmu suverene dijelove Sirije, (naravno bez poziva i suglasnosti legalno izabranih sirijskih vlasti i Predsjednika) kako bi navodno zaštitili sebe od sirijskih Kurda i osigurali životni prostor toj “sirijskoj tkzv. demokratskoj oporbi/opoziciji”. Ma, Turci su smo takvi glumci. Još bi se moglo dogoditi da zatraže intrvenciju NATO snaga (famozni članak 6.), jer su im ugroženi nacionalni interesi i naravno napadnute vojne snage koje štite demokraciju u Siriji, a vjerujem da to zapadu uopće ne bi bilo mrsko. Uostalom to je izgovor u klasi “bojnih otrova”. Ništa novo od Turaka, bili i ostali govna. Pozdrav.

Piretis
Gost
Piretis

@Shihan- U pravu si. Nego meni je zapelo za oko da je Erdogan, navodno, optužujući SAD ustvrdio da YPG od nafte zarađuje neke dolare. Pa dobro gdje ta nafta prolazi iz Sirije? Možda opet kroz Tursku a dio ušura kupi opet njegov sin.

Kažun
Gost
Kažun

@ZADRO,legenda,potpisujem sve i drago mi je da imam tebe,a sramim se premijera i plavuše-

Duki
Gost
Duki

Bašare šalji račune za :
ratne štete,
žrtve,
opljačkano
ukradenu naftu
Zaustavljeni razvoj države
Ljudske traume
Lijepo postoji takav sud pri UN-u (ako ne osnovati ga) pa po jedno 50- 100.mlrd$
ODRAPITI !!
1.Usa.2.Gb 3.F.4.Izrael.5.Turska itd
Ida vidiš pajdo kako rat staje !????

Siniša
Gost
Siniša

Puc,puc..ožež,ožež….đes ti vidjo rata brez Turaka!?

burt
Gost
burt

svaki dio fronte u Idlibu je težak za napadače ali najgora je Latakia i dio uz Tursku granicu, tamo su grupirani Tahrir al Sham, Ajnad al Kakvaz, Turkistan Islamic Party i Ansar al Islam, ne zna se koja od tih organizacija ima okorjelije borce

Konstantin
Gost
Konstantin

Burt … sta bi mi bez tvojih komedija? Opet crvene linije ha? :o))))

Bruno
Gost
Bruno

Ovi na slici… Jesu ovo janjičari ili pravi Turci?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik