Turska predlaže nove pregovore izmedju Rusije i Ukrajine

Erdogan
5 komentara

Turska je spremna da bude domaćin nove runde pregovora između Kijeva i Moskve u Istanbulu, rekao je u ponedjeljak predsjednik zemlje Recep Tayyip Erdogan. Ponudu je dao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu tokom telefonskog razgovora.

Činilo se da mirovni proces napreduje prije nego što su pregovori prekinuti prošlog mjeseca.

“Predsjednik Erdogan je izjavio spremnost Turske, ako se o tome načelno dogovore obje strane, da se sastane s Rusijom, Ukrajinom i Ujedinjenim narodima u Istanbulu, te da preuzme ulogu u mogućem mehanizmu posmatranja”, navodi se u saopćenju Direkcije za komunikacije Predsjedništva.

Erdogan je ukazao na “potrebu za koracima koji bi minimizirali negativne posljedice rata i izgradili povjerenje vraćanjem što je prije moguće osnove za mir između Rusije i Ukrajine” , dodaje se.

Moskva još nije komentarisala turski prijedlog, a u čitanju razgovora Kremlja to se uopće ne spominje. Kako se navodi u saopćenju za javnost, ukrajinski dio telefonskog razgovora Putin-Erdogan uglavnom se vrtio oko sigurnosti pomorstva u Crnom i Azovskom moru, kao i deminiranja.

“Vladimir Putin je istakao spremnost ruske strane da u koordinaciji sa turskim partnerima omogući nesmetan pomorski tranzit robe. To se odnosi i na izvoz žitarica iz ukrajinskih luka”, navodi se.

Turska je zauzela izričito neutralan stav u tekućim neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine koja su izbila krajem februara. Ankara je održavala veze s obje strane, uzdržavajući se od pridruživanja zapadnim sankcijama protiv Moskve i nastojeći da preuzme ulogu posrednika u sukobu.

Krajem marta Turska je bila domaćin rusko-ukrajinskih razgovora visokog profila koji na kraju nisu doveli do bilo kakvog pomaka, uprkos tome što su obje strane signalizirale određeni napredak. Od tada, pregovarački proces je u zastoju, a Kijev i Moskva su krivi za nedostatak napretka.

Rusija je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da provede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

pregovorirusijaSpecijalna operacijaturskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Od kako je polupana zadnja isporuka barjaktara u Zaporozju vise nema narudzbina. sad ce nam Sultan postati najveci mirotvorac. Svijet se okrenuo naopacke.

Ttengo
2 godine prije

Sljedeci dan iz francuske vlade su izjavili da pregovori nesmu biti. Jucer je izbacena ruska banka Sberbank iz SWIFT na zahtjev politicara iz EU istovremeno govore o nekom koridoru za ukrajinsku psenicu ali ne I za ruski fertilajzer I psenicu Ovi politicara su tako poslagali dogadjaje da je osiguran hladni rat s Rusijom za sljedecih 100 godina. Amerika trlja ruke od zadovoljstva

Max
2 godine prije

Erdina dvostruka igra.

Praetorian
2 godine prije

Ovima tek covjek ne treba nista vjerovati. Ovaj bi vrlo rado sirio sultanat po Europi, po uzoru na Mehmeta im Osvajaca. A Europa danas je u vrlo losem stanju, bas kao i onda, kada je pao Konstantinopol i poceo veliki pokolj krcana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI