Tursko zrakoplovstvo napalo PKK u Iraku bez upozorenja američkih trupa

Turski zrakoplovi
18 komentara

Tursko zrakoplovstvo je provelo zračne udare na položaje Kurdistanske radničke stranke (PKK) u Iraku, eliminirajući jednog od visokih kurdskih vođa, prenosi Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Međutim, prilikom ovog napada turske vlasti nisu unaprijed obavijestile američke postrojbe o udarima, kao što su činile ranije.

U turskim udarima je ubijen jedan od lidera PKK, Ismail Özden, a Ankara nije unaprijed obavijestila američku vojsku o napadu, podsjeća njemački list.

S druge strane, PKK je optužio iračku Kurdistansku demokratsku stranku na čelu s Massoudom Barzaniijem da je pomogla ubojicama Ismaila Özdena.

Njemački list navodi kako PKK zahtijeva da se “narodu Jezida osigura vlastita autonomna regija na području Iračkog Kurdistana”. Jezidi govore kurdski dijalekt, ali se religiozno razlikuju od kurdskih muslimana. S druge strane, središnja vlada Iraka i irački Kurdi se suprotstavljaju autonomiji Jezida.

Jučer je predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, najavio kako će turska vojska proširiti svoje vojne operacije u Siriji i Iraku.

“Ono što je turska vojska pokrenula u Jarabulusu, Al-Babu i Afrinu u sjevernoj Siriji i dalje će činiti u drugim dijelovima Sirije i na granici s Irakom”, rekao je Erdogan.

U govoru na kongresu vladajuće stranke AKP, Erdogan je najavio planove za Siriju, ali i tursku vojnu ekspanziju protiv iračkih Kurda u gradovima Sinjar i uz tursku granicu, prenosi turska agencija Anadolu.

Erdogan napade opravdava potrebom da turska vojska iskorijeni sve terorističke prijetnje iz Sirije i Iraka.

“Neću dopustiti da na našim južnim granicama postoje područja kojima upravljaju teroristi”, rekao je Erdogan.

Bagdad je osudio zračne udare na Sinjar. Što se tiče Sirije, turska vojska i snage islamističkih militanata pod kontrolom drže sirijske kurdske gradove Afrin i Al-Bab, na sjeveru Aleppa.

U međuvremenu, turske posljednjih tjedana snage jačaju vojnu nazočnost u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, koja se smatra posljednjom utvrdom naoružanih i ekstremističkih islamističkih skupina u Siriji.

Prema riječima sirijskih aktivista, turska vojska je u priopćenju objavljenom u srijedu rekla kako se planira suprotstaviti sirijskim snagama, ako pokrenu ofenzivu za oslobađanje Idliba.

S druge strane, vlada u Damasku je više puta zahtijevala povlačenje turskih snaga koje su ilegalno raspoređene u sjevernim dijelovima zemlje.

Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X3M
5 godine prije

Jel ima kakove najave kad pocinje kotlovina u Idlibu??

octopus
5 godine prije

Dobro izgledaju ovi F-16. Imaju ih Turci dosta. A sigurno nisu stari 30+ godina….

neko
5 godine prije

…bez upozorenja americkim trupama

malo cjepidlacenja
no ovo je tocno
dativ

a ne akuzativ

octopus
5 godine prije

Dobro izgledaju ovi F-16. Imaju ih Turci dosta. A sigurno nisu stari 30+ godina….A lira pala…..

Znase
5 godine prije

Dolina vukova naďite i sagledajte seriju i biće malo jasnije sa desavanjima u Turskoj i komšiluku.

Sardelino
5 godine prije

Idlib će se riješiti politički, pregovorima. Vojno riješenje bi bilo katastrofa za sve uključene strane.

Ante
5 godine prije

Mogli su koje amera da pogode, onda bi se dreka čula do druge galaksije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.