U napadu balističkim raketama Huti ubili preko 100 prosaudijskih militanata

Jemen
13 komentara

Jemenski pokret Ansarullah i Huti borci  proveli su uspješan raketni udar na vojni kamp prosaudijske koalicije u provinciji Marib.

U Jemenu je u subotu napadnuta baza pristaša bivšeg predsjednika Mansura Hadija u kojoj su bili raspoređeni militanti koji se bore na strani Saudijske Arabije. U snažnom raketnom udaru su Hadijevi borci pretrpjeli značajne gubitke.

Prema prvim izvješćima, koje je potvrdilo takozvano „ministarstvo obrane Jemena“ odbjeglog predsjednika Hadija, poginulo je 70 boraca.

Prema izjavi su se Huti borci u napadu služili balističkim raketama i nekoliko dronova. Gađali su  područje sjeverno od Mariba, gdje su bile snage četvrte
brigade koje su planirale ići u Aden.

„Do sada je poginulo 70 vojnika, a ranjenih je na desetke“, navodi se u prvom priopćenju Hadijevog „ministarstva obrane“.

Kasnije je objavljeno da je korišteno više raketa, kojima je ciljano šire područje, a onda su dronovi, najvjerojatnije tipa 2K, ciljale snage prosaudijske koalicije.

Prema posljednjim izvješćima je broj ubijenih premašio 100, a više od 130 militanata je ranjeno.

Raketni udar na bazu prosaudijskih kolaboracionističkih snaga u Jemenu je jedan od najuspješnijih tijekom rata. Ukupno su, prema pristalicama Hadija, na tom mjestu eksplodirale četiri balističke rakete. Postoje informacije da bi među poginulima moglo biti i saudijskih vojnih savjetnika, ali službeni izvori te informacije ne potvrđuju.

Treba napomenuti da Huti redovito bombardiraju vojne objekte saudijske koalicije, kako u Jemenu tako i u Saudijskoj Arabiji. Često takvi napadi dovode do značajnih gubitaka intervencionističkih snaga, ali i njihovih lokalnih suradnika.

Podsjetimo, od ožujka 2015. u Jemenu traje agresija Saudijske Arabije i njihovih saveznika protiv siromašnog arapskog susjeda. Žestoki otpor agresiji pružaju Huti borci, koje Rijad nije uspio slomiti usprkos stotinama milijardi vrijednog američkog oružja i obavještajnoj podršci koju Rijadu pružaju SAD, neizravno i Izrael.

U prvoj fazi sukoba su saudijske snage uspjele ostvariti niz značajnih uspjeha, preuzevši kontrolu nad znatnim dijelom teritorija zemlje, ali nikada nisu osvojile strateški važan zapadni dio zemlje i prijestolnicu Sanu. Od tada je rat stekao pozicijski karakter. Saudijska Arabija i njihovi saveznici su svojim napadima na infrastrukturu Jemena zemlju doveli do humanitarne katastrofe, a kao odgovor na to Huti provode raketne napade na saudijske i ciljeve njihovih kolaboracionista u Jemenu, ali u posljednje vrijeme sa sve boljim i sofisticiranijim oružjima.

AnsarullahHuti
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Radoznali
4 godine prije

Idemo Huti. Istjerajte taj ološ iz svoje zemlje

klinglinian
4 godine prije

Kako se pokret otpora od lokalnih milicija 2015. transformirao u najbolje organiziraniju gerilsku vojsku koja je ikada viđena! Tko je pratio Yemen i sve u svezi s događajima u tom dijelu svijeta morao je ako ništa ostati fasciniran tom hrabrošću tih srčanih papučara koji su se bosonogi zalijetali u blindirana saudijska vozila i pravili im dar mar duž cijele zapadne obale! Ova vijest jeste fascinantna ali meni je obrana luke Hodaja kao i drone swarm napad na saudijska naftna postrojenja top majstorija koje su napravili.
Da ne govorimo redovito raketiranje saudijske provincije Yinzan kao i aerodroma koji je praktički neuporabljiv od strane saudijske vojske. Dakle, cijeli jug KSA je jedna bojišnica u kojoj gerilskim napadima houti borci prave ogromnu štetu neprijatelju! Koliko sam pratio sudanci su povukli dosta svojih snaga iz Yemena, a da UAE ni ne govorim.

Alex
4 godine prije

Nisu napravili posao dok ne raspale po Rijadu.

OsvetaSeServiraHladna
4 godine prije

Hutiji gonite bandu preko, zapalite im rafinerije!

politicki nekorektan
4 godine prije

…ovi huti ne znaju za malo ili polako…samaraju ,a ne pitaju da li boli…predlazem da njihov logo bude sandala u obrusavanju….

Zvrk
4 godine prije

Nema simetrije do asimetrije.

neznanje
4 godine prije

Balističke rakete? Baciti Balističku na kasarnu a ne na naftno postrojenje ili neku drugu infrastrukturu od važnosti? Ni bosonogi nisu ono što su nekad bili. Daj babi kunu.

Max
4 godine prije

Vrlo precizan asimetrični udar.

nessy
4 godine prije

Nikad ne bih pretpostavio, ali najstariji neboderi na svijetu su u Jemenu. Visoki su i do deset katova, napravljeni od cigli blata i slame, osusenih na pustinjskom suncu, a mnogi su nastali cak u 16. vijeku.
Jedino, problem je sto nemaju liftove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI