fbpx

U novom Hladnom ratu pobjeđuje Putin i „neprijatelj“ se s tim mora pomiriti

Vladimir Putin - Hladni rat

Od više od 7 milijardi ljudi na ovom svijetu, koliko se procjenjuje da nas ima, Sjedinjene Američke Države prate i strahuju od samo jednog čovjeka, Vladimira Putina, budući da je na svim bojištima novog Hladnog rata ruski predsjednik izvojevao pobjede nad kolektivnim izazovom Zapada. Strah može učiniti čudne stvari. Časopis Time je Putina za osobu godine proglasio 2007., ali je važniji Forbes, koji je ruskog predsjednika od 2013. do 2016. zaredom proglašavao najmoćnijom osobom na svijetu. Obično se kaže da Rusima treba puno vremena da osedlaju konje, ali kada to jednom učine, trče strahovito brzo.

Ovih je dana Scott Ritter za The American conservative napisao da se možete dugo igrati s ruskim medvjedom, a da ne izazovete reakciju, ali kada se probudi i uzvrati, onda udara jako.

Nakon postupnog preuzimanja i ozdravljenja propale ruske ekonomije, Putin sada igra na svim frontovima. U Siriji, na Krimu i Ukrajini je Zapad pokrenuo destabilizacijske procese, a potom doživio ponižavajuće poraze. U energetskom sektoru će ruski, a ne zapadni, cjevovodi  dominirati euroazijskim prostranstvima, a gotovo nevjerojatno zvuči da ruski LNG uzima udjele na tržištu koji su bili predviđeni za američke proizvođače, dok je upravo ovih dana napravio klasični šahovsku rokadu u naftnom ratu s kojom je gurnuo Saudijsku Arabiju u prvi plan u ratu protiv američke industrije škriljca, iako je to izvorno ruski plan.

S Kinom je potpisao toliko ugovora da ih je teško sve nabrojati. Najvažniji je bio set sporazuma iz 2014. u okviru kojih je i onaj o povećanju isporuke nafte Kini, udvostručenju isporuke plina kroz plinovod „Altai“, izgradnja i puštanje u rad plinovoda „Moć Sibira“ i mnoge druge, a nešto ranije je dogovorena i jača suradnja između dvije vojske u okviru Šangajske organizacije za suradnju (SCO), sporazum kojega su potpisali načelnik ruskog stožera Valerij Gerasimov i drugi čovjek kineske Središnje vojne komisije, Fan Changlong. Kasnije se vojno-tehnička suradnja podigla na višu razinu, koja Kini osigurava zaštitu s ruskim proturaketnim štitom, a sve su češći voJni manevri dviju vojski, uključujući one na Pacifiku.

Mogli bi napisati esej o projekciji vojne moći i suradnji sa zemlja kao što su Venezuela, Iran, koji je dobio sustave S-300PMU2, nakon čega Teheran predstavlja „novi model“ svog sustava Bavar 373, gotovo repliku ruskog, napravljeni bez sumnje uz odobrenje Rusije. Putin isti sustav isporučuje i Siriji, čime definitivno jača ravnotežu snaga na Bliskom istoku, iako je dobro svjestan činjenice da su dva vrhunska obrambena oružja završila u rukama dvije najjače karike u „Osovini otpora“. Međutim, nazočnost Rusije u bazama u Hmeymimu i Tartusu je jamstvo da će ta oružja služiti svojoj pravoj svrsi, a to je obrana suvereniteta i da će biti jamstvo mira, a ne poticaj za pokretanje rata.

U tom kontekstu vrijedi spomenuti i Kubu, koja je s Rusijom potpisala sporazum o vojno-tehničkoj suradnji i ruski brodovi sada mogu dolaziti u kubanske luke, gdje toče gorivo i obnavljaju zalihe, a kad su već tamo, redovito provode zajedničke vježbe ili posjećuju vojsku Venezuele, što je latinoameričku zemlju, uz ranije kupljena ruska oružja, vjerojatno spasilo od planirane američke vojne intervencije.

Neki su ugovore s Kinom pokušali prikazati kao potvrdu ekspanzije azijskog diva i prodor Kine na ruski Daleki istok i konačni cilj Pekinga da ovlada Sjevernim pomorskim putem,

što je potpuno besmisleno. Kina je već izbila na prvom mjestu u globalnoj ekonomiji, tako da su svi ugovori s Pekingom logičan niz ruskog „okretanja Istoku“, jer će Rusija, nakon žurnih radova na svom Dalekom istoku, moći zaboraviti sve brige o tome što će ili neće činiti Europa, budući da će imati sigurno tržište za energente, a zajedno će raditi na velikim infrastrukturnim, vojnim, hidroenergetskim i drugim projektima s Kinom.

Međutim, umjesto rezultata bi bilo dobro ili, bolje rečeno, vrlo poučno pogledati kako su Putin i Rusija pobjeđivali na svim frontama, a da nijedan nisu prvi otvorili.

Putin poznaje DNK globalne politike

Više od bilo kojeg drugog lidera, ruski predsjednik, zbog svog iskustva u KGB-u, zna kako funkcioniraju Sjedinjene Države. „Modus operandi“ Washingtona, usklađen s Britancima, je organizirati udare, pobune i kontrarevolucije u zemljama gdje su na vlasti nacionalističke vođe.

Iran, Čile, Ekvador, Libija, Egipat, Venezuela, Panama i Ukrajina su klasični primjeri. John Perkins u „Ispovijedima ekonomskog ubojice“ piše kako su on i druge „ubojice“ biti poslani u zemlje u razvoju kao konzultanti kako bi podmitili ili prisilili diplomate, ekonomiste, vlasti i političare da učine ono što su tražile vladajuće elite u Washingtonu

Često su to uspijevali učiniti, ali ako oni ne bi uspjeli, tada CIA šalje svoje „šakale”, profesionalne ubojice koji organiziraju ubojstva onih koji se usude stati na put planovima američke dominacije.

Ove ekonomske i stvarne ubojice su bili toliko učinkoviti u stvaranju banana republika da su Sjedinjene Države vrlo rijetko morale posezati za drugim sredstvima. Među, bilo je i rijetkih prilika kada su Amerikanci morali koristiti vojsku da bi ostvarili svoje poslovne ciljeve. Tako je bilo u Iraku i Libiji.

Putin je dobro svjestan činjenice da Sjedinjene Države sličan plan pokušavaju provesti i u Rusiji. Kao bivši KGB oficir stacioniran u Istočnoj Njemačkoj, on točno zna kada te ubojice traže plijen.

“Jedna od stvari koje treba razumjeti je da je on u prvom redu studirao kontraobavještajne djelatnosti, što je ključno za razumijevanje zašto je presudan globalni akter”, piše Joaquin Flores iz Centra za sinkretičke studije (CFSS).

“Kontraobavještajna djelatnost nije ograničena samo na identifikaciju i lociranje neprijateljskih špijuna, nego je stvarni cilj neutralizirati djelovanje stranih agenata koji su već ušli u institucije koje moraju uništiti iznutra”, pojašnjava Flores.

Usporedo s tajnim američkim operacijama vodi se i otvoreni rat. Sada je više nego ikada jasno da je američko gospodarstvo, kao i ono Velike Britanije, zapravo ratno gospodarstvo. Bez rata i bez zemalja koje će pod prisilom kupovati američki dug, američka se ekonomija urušava.

Netko će reći da SAD ipak ratuju u Afganistanu, Iraku, Siriji, Ukrajini, da su u hibridnom ratu uspjele okupirati Boliviju, ali sve to ne donosi nikakvu dobit. Ili barem ne onoliko koliko treba Wall Street u Federalnim rezervama da lagodno nastave provoditi svoje špekulantske aktivnosti.

Bivši dugogodišnji savjetnik ruskog predsjednika za ekonomska pitanja Sergej Glazjev, poznat i po tome što je blizak nacionalističkoj jezgri Putinove stranke, rekao je svojevremeno: “Amerikanci su oduvijek zarađivali na ratovima  u Europi; Prvi svjetski rat, Drugi svjetski rat, Hladni rat. Ratovi u Europi su sredstvo za njihovo ekonomsko čudo i njihov napredak.”

Rat u Ukrajini, s kojim je počeo frontalni napad na vlasti u Moskvi, trebao je biti povod za uključivanje Rusije u izravni vojni sukob protiv oružanih snaga Ukrajine i tako bi dobili „mali regionalni rat u Europi“. Ruski odgovor je bio dvostran. Prvo, Rusija je odbila ići u rat protiv razbojnika i neonacista iz Ukrajine, čime je samo frustrirala Amerikance. Nakon toga u Washingtonu nisu znali što više činiti, a američko nedjelovanje u Ukrajini je briljantno opisao jedan kineski general kao simptom “erektilne disfunkcije američke strategije”.

Udar na ekonomsku žilu kucavicu

Drugo, Putin je koristio asimetričnu strategiju da obuzda, ali i konačno sruši američko carstvo. Primarni cilj je bio i ostao teško pogoditi samo srce američke hegemonije, američki dolar. Rusija je, uz potporu zemalja skupine BRICS u kojoj je tada jaka karika bio i Brazil, napustila transakcije u dolarima, a dedolarizacija, koju je službeno pokrenula Kina, imat će ozbiljan utjecaj na poljuljano američko gospodarstvo. Ovo čemu danas svjedočimo na Wall Streetu su posljedice dugotrajnih napora u kojima govorimo i sve što se događa nema nikakve veze s koronavirusom, kako tvrde neki američki „ekonomisti“ i financijski stručnjaci, pa i sam Donald Trump, koji zbog predstojećih izbora i ne smije reći istinu.

Prema financijskom portalu Zero Hedge, “skup protumjera koje je osmislio Glazjev je bio usmjeren protiv pokretačke snage američke ratne mašinerije, a to je FED“.

Putinov savjetnik je odmah po „objavi rata“ u Ukrajini predložio ruskom predsjedniku stvaranje “širokog antidolarskog saveza“ od zemalja koje su voljne i sposobne izbaciti dolar u svojoj vanjskoj trgovini. Članice tog saveza bi se također trebale  suzdržati od držanja deviznih rezervi u dolarima. Stvaranje takve koalicije bio bi prvi korak u stvaranju antiratne koalicije, koja će zaustaviti agresiju Sjedinjenih Američkih Država.

Od tog je poziva prošlo nekoliko mjeseci i sve je više zemalja pristajalo na bilateralnu razmjenu u nacionalnim valutama, za zlato, robu za robu ili po bilo kojem modelu, uz ključni uvjet da se ne smije provoditi u američkim dolarima. Prve pristaju zemlje skupine BRICS,

ali i neki američki saveznici, koji su odlučili da se neće koristiti dolarom u trgovini s Rusijom i Kinom, već će trgovati izravno u nacionalnim valutama.

Tada su na Wall Streetu govorili o „manjem padu u postotku na globalnoj razini“, iako je svaka zemlja koja se pridružila ovoj inicijativi izravno potkopavala moć dolara, a tako i američkog ratnog stroja. Sada vidimo rezultate.

Ne iznenađuje da je Glazjev smatrao kako glavna uloga u stvaranju te političke koalicije mora pripasti europskim poslovnim krugovima, budući da su SAD pokušavale izazvati rat u Europi i iznova rasplamsati Hladni rat protiv Rusije, a to ugrožava interese europske poduzetničke elite u puno većoj mjeri nego ruske.

Sudeći po naporima da se prekinu ili barem ne povećavaju sankcije protiv Rusije, ali i po negodovanju poduzetnika iz Njemačke, Francuske, Italije i Austrije, izgleda da je Putinov savjetnik donio pravilnu procjenu. Donekle iznenađujuće za Washington je da rat za Ukrajinu uskoro može postati rat za neovisnosti Europe od Sjedinjenih Država i rat protiv američkog dolara. Ovaj scenarij, iako za mnoge nemoguć, zbog vazalskog odnosa EU prema Washingtonu, sve bliže je realizaciji, počevši s inicijativom europske vojske do otvorenog suprotstavljanja europskih ekonomija američkom diktatu, dok Washington prijeti Europi sankcijama u automobilskom sektoru, potkopava zrakoplovnu i vojnu industriju i nameće svoj skupi LNG u vrijeme kada ruski prirodni i ukapljeni plin za europske kupce košta jedva 100 dolara za 1000 kubnih metara. Jaz između Europe i Amerike je trenutno veći od Atlantika, ali za to nije kriva Rusija, iako je dala svoj doprinos, budući da su neke europske zemlje povijesni i prirodni ruski saveznici i Putin ih se neće odreći.

Rusija također podržava i institucionalne promjene. Nova razvojna BRICS banka i kineska Azijska infrastrukturna investicijska banka, za koju se kaže da je alternativa MMF-u, ne samo da ograničavaju utjecaj zapadnih banaka, nego će zaustaviti protok novca iz zemalja u razvoju prema Zapadu.

Kreditni sustav od Drugog svjetskog rata je osmišljen tako da ide u prilog zapadnih zemalja, jer kada Svjetska banka i MMF nude kredite, nameću niz uvjeta. Na primjer, novac se može koristiti samo za kupnju roba i usluga sa Zapada. Potom, novac se može koristiti samo za izgradnju brana, ali ne i za poboljšanje distribucije pitke vode. Naravno, tehnologija i materijal za izgradnju tih  brana opet moraju doći sa Zapada. Onog trenutka kada opskrba pitkom vodom postane nedovoljna, stvara se potražnja za mineralnom vodom koja se puni na Zapadu. Dakle, na globalnoj razini će se sve to, kao i mnoge druge stvari, morati mijenjati, što su ruski predsjednik i Xi Jinping u više navrata isticali.

Nove financijske institucije su pogodile financijske elite tamo gdje najviše boli, a to su njihovi bankovni računi. Dok Putin vuče svoje poteze na geopolitičkoj šahovnici, njegovi protivnici gledaju kako njihovo carstvo nestaje.

Trenutno je rublja u odnosu na dolar u padu, ali to nema nikakve veze za rusku ekonomiju i financije, koji su gotovo u potpunosti dedolarizirani, a onu robu i tehnologije koje ne može sama proizvesti Rusija uglavnom ne plaća dolarima. S druge strane, za ono nužno, dobiva dolara koliko treba od prodaje nafte, kojih se odmah rješava i tu su Sergej Glazjev, guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina i ministar Siluanov i Maksim Oreškin sa suradnicima napravili odličan posao. Možda ne tako atraktivan kao onaj kojeg su odradili general Šojgu i ministar Lavrov, ali jednako važan.

I sad imamo situaciju da si Rusija može dozvoliti da cijena nafte pada, ali će bez novca ostati Saudijci i zaljevske petromonarhije i američka industrija škriljca, dok Rusija vrlo niske cijene nafte može izdržati od četiri do čak deset godina, ovisno o procjenama. Čak i ako uzmemo niži prag, za četiri godine će bankrotirati Rijad i saveznici i cijela američka industrija škriljca, koju na Wall Streetu nema tko spasiti. Prateći što se govori u Moskvi za sada nema razloga za uzbunu i sve kao da teče po planu.

Istina, postoje i oni koji tvrde da u Rusiji nacionalizam i podrška Putinu rastu u onoj mjeri koliko raste standard građana, ali i to je do sada bilo neupitno i u konstantnom porastu. Međutim, nadati se da će sankcije ruski narod, ili bolje rečeno narode, baciti na koljena i da će Rusi krenuti u juriš na Kremlj, kao što se dogodilo u Kijevu, za sve one koji poznaju povijest i mentalni sklop te euroazijske nacije su puste želje loših stratega i znanstvena fantastika, jer što Zapad više bude vršio pritisak, više raste podrška Vladimiru Putinu.

Amerikanci su se 2014. pokrenuli i nemilosrdno su pokušavali srušiti Rusiju, jedinu zemlju koja je stala na put američkoj hegemoniji, iako je taj kurs Putin najavio u svom govoru 2007. u Münchenu, što je u to vrijem izazvalo podsmjeh u američkoj delegaciji i kod većeg broja europskih čelnika.

Međutim, kao što mnogi upozoravaju, Putin je džudo borac koji zna kako protivnikovu snagu iskoristiti protiv njega samog. U svakom slučaju, znao je da mora zaustaviti barbare na ruskim granicama.

Pojačanja su stigla s istoka, iz Kine, ali i iz Irana, Indije, čak i Filipina i drugih zemalja, jer nema nijedne zemlje s kojom ruski predsjednik nema bilateralne kontakte, ma kakvi oni bili, posebno oni kakve ima s Turskom.

Ne tako davno je think-tank Global Political Insight objavio članak „Zašto gospodarska recesija nije uzrokovala Putinov kraj“, koji možda može pojasniti nekoliko bitnih činjenica o gore navedenom.

„Unatoč tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin na vrhu Forbesove liste najmoćnijih ljudi na svijetu, među analitičarima, političarima i ekonomistima se još uvelike nagađa da će ekonomsko pogoršanje u Rusiji biti poluga koja će slomiti kičmu Putinu. To je malo vjerojatno. Vladimir Putin je i ideja i čovjek, a sebi je osigurao je sigurno mjesto u sustavu ruske vladavine. Putin će ostati na političkoj vlasti jer je stvorio strog stil vladanja i ogromnu mrežu političara i dužnosnika koji ga podržavaju, nad kojima vjerojatno ima i punu kontrolu. S točke gledišta blagostanja, društvene reforme u Rusiji su mnogima osigurale najbolje stanovanje, zdravstvo i obrazovanje, te u mnogim slučajevima ljudi prihvaćaju predsjednika Putina kao snažnog lidera.

S kulturnog gledišta, Putin ljude podsjeća na Sovjetski Savez, kada je narod bio jak i nije se bojao protivnika. Oduvijek je Putinov cilj bio vratiti ponos ruskim građanima, kojeg tako dugo nisu imali. On ne sumnja u postizanje tog cilja. Dakle, čak i pored kontroverznog stila vladanja, po mišljenju Zapada, naravno, Putin će i dalje imati široku i neupitnu podršku naroda. Naravno, tu su i neki Rusi koji ga ne žele u ulozi autoritarnog lidera, čak ni na bilo kojoj drugoj funkciji. Međutim, ruska vlast ne želi da ti pojedinci dovode u pitanje solidarnost, sigurnost i integritet države. U Ruskoj Federaciji postoji sinteza između pojedinaca vjernih Putinu i onih koji ga prihvaćaju, jer ne žele neku goru opciju. Mnogi su zahvalni na onome što im je pružila Putinova vladavina, dok su neki prisiljeni potpuno se podčiniti državi. Za opoziciju su ove okolnosti u Rusiji poražavajuće, ali je opozicija takoreći zanemariva manjina, kao što pokazuje indeks popularnosti Putina koji iznosi preko 80%“, za Global Political Insight u vrijeme kada je ovo bio Putinov rejting piše Phoebe Waters.

No njegov se rejting do danas nije znatno promijenio i trenutno, prema Levada centru, iznosi 70%. Najniži je bio početkom 2019. I tijekom usvajanja nekih „nepopularnih reformi“, ali su ruski narodi brzo uvidjeli da su kratkotrajna odricanja, koja u značajnoj mjeri ne dovode u pitanje njihov životni standard, nužna za postizanje dugoročnih ciljeva.

Zanimljivo je da Phoebe Waters i mnogi drugi, izvan Rusije i u njoj, razumiju ono što ne razumiju još uvijek potpuno nevažan Hodorkovski, kao i Aleksej Navalni ili „aktivist za ljudska prava“ Gari Kasparov, koji neumorno „krče put“ za „Obojenu revoluciju“ u Moskvi, kao i mnogi drugi koji traže “znake slabosti” Kremlja, a kojih, na njihovu veliku žalost, nema, a sve ide u prilog činjenici da ih neće ni biti. Ovdje ne govorimo o mogućnosti ponovne kandidature Putina za još jedan ili dva predsjednička mandata, iako je to vijest koja je šokirala one koji su bili uvjereni da će 2024. konačno biti godina Putinova odlaska. Hoće li biti tako, strpimo se i pričekajmo odgovor. Za sada stvari upravo u smjeru u koje trebaju ići. Na svim frontama.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
116 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Da li smo svjedoci stvaranja novog svetskog poretka?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Definitivno da. Pa gledaj oko sebe.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Već prije!?

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

je evo nova jalta koja dogovara podjelu.

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Putin je pobijedio, NATO se raspao a sve njezine bivše članice su se skupile oko Moskve čak i Ukrajina zajedno sa Gruzijom. Svjetska trgovina se samo 80 % odvija u doarima što je velika zasluga BRICS banke i Azijske infrastrukturna banke.
Velika pobjeda Putina je što je kinezima uspio uvaliti plin i naftu 30 do 40 posto jeftinije nego su stvarne cijene. Zašto su Kinezi ljubazno zahvalili sa corona virusom. Nitko se ne iseljava iz Rusije nego svi ljubitelji zimskih radosti stoje u redu ispred njihovih ambada tražeći azil.
Natalitet je u Rusiji skočio u nebesa i Rusi nemaju niti jednu rastavu braka. Uz nove promjene ustava imat će diskretan šarm carske demokracije. Usa se raspala na nekoliko gladnih državica i praktično uopće više ne postoji. Rusija je vratila Aljasku i sjeverni magnetski pol. Putin je pobjednik!

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Smiri se da te ne smirujemo.

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Siniša
Rusija u mom srcu, pogotovo sa crvenim kavijarom.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Nisi ti baš toliko blesav, znaš ti šta valja.

Milohanic
Gost
Milohanic
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Sproti dimljeni i halva!

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

Labora – hajde priznaj, ne budi sarkastičan. Bit će ti lakše. Dobro je to da postoji neka protuteža. Pogotovo za nas male. Daj se osvrni oko sebe i zapitaj se kamo ovaj jadan svijet i ova civilizacija (ako je tako možemo nazvati) ide. I svi (večina) napokon uviđamo da ovakva liberalna demokracija i ovakav kapitalizam koji predvodi Am. ne vodi u dobrom smjeru. I toliko smo puta konstatirali da se svijet neminovno mijenja, i na kraju krajeva ništa nije vječno. Dali će našoj djeci suta biti bolje? Još ne znamo. Ja vjerujem ako ne bude nekog velikog rata, da hoće. Dali smo mi kao njihovi roditelji mogli pridonjeti tome i prije, prosudit će nam povijest. Budimo optimisti, ne sudimo kraj prije kraja.
LP

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Sparkling
U dubini duše ja sam panslavista, ali je članak jako lijep pa mi se malo omaklo. Inače ekonomija diktira politiku, kako se zove to me ne interesira da li je lijeva ili desna, gornja ili donja, da li cvate ili propada, boli me briga, svijet se uvijek mijenja i njegovi untarnji odnosi su stalna mijena i to je dobro.
Malo sam sebičan pa gledam svoj položaj u svemu tome, bogati se uvijek pobrinu za sebe.

Janko
Gost
Janko
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

@Labor ajde molim vas istim redpsljedom nabrojite uspjehe zapadnih zemalja pocev od Amerike ,pa zakljucno sa Njemackom,sa posebnimosvrtom na obicnog covjeka.

Labora
Gost
Labora
11 mjeseci prije
Reply to  Janko

Janko
To bi zahtijevalo jedan poseban esej, osobno bi počeo od Usa ustava pa na dalje, preko tehnoloških pa sve do ekonomskih ostvarenja. Što se tiče malog čovjeka samo jedna uspordba u Usa vatrogasac godišnje zaradi od 50.000 do 70.000 $. Koliko zaradi u Evropi, balkanu, Kini, africi….

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

USA jašu na štampanju USD bez pokrića.No i štamparija FED ima ograničenja,Nema više dovoljno korisnika njihovih lihvarskih usluga.Dosta je bilo tog terora i kriminala po svijetu.Preko 800 vojnih baza u svijetu .Dokad ? Bankrot je sve bliži,a riješenje bi bilo napasti i opljačkati državu kao što su Iran ili Venezuela i produžiti agoniju slijedećih 5-6 godina,ali to je ogroman rizik za napadača.Čak su i beskrajna polja maka u Afganistanu,odakle CIA crpi na desetine milijardi usd godišnjeod heroina,došla pod pitanje.Kriminalna organiozacija Kosher Nostra je prošla svoje zvjezdano razdoblje,Pad je sasvim izvjestan I bit će jako neugodan.

tata
Gost
tata
11 mjeseci prije
Reply to  Labora

ajedino sto prizeljkujem da amerikanci odustnu od svega pa neka se komunisticki udbaski KGP bakce sam, nazalost stariji sam od Putina i necu dozivjeti njegovo pretvaranje u prah pepeo , i unatoc svim transfuzijama koje se redovito vrse nad njim
srecom nece zivjeti vjecno , a moju malenkost to ce lisiti zaovolstva da vidim da se Velika rusija pretvori u nesto sto se trebalo dogoditi jos 1945 da nisu umorili , tj ubili GENERALA Paton-a , koji je htio spasiti covjecanstvo od zla, nadam se da ce se i prije
od toga urusiti iznutra i velika KINA
pozdrav iz Sj. Amerike let God help America

"Neko"
Gost
"Neko"
11 mjeseci prije
Reply to  tata

Bolestan si čovjek, idi liječi se!

Jozo
Gost
Jozo
11 mjeseci prije
Reply to  tata

U kojoj vukojebini ti živiš sad

istrazuj
Gost
istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

@Sinisa,
Naravno.

Sad vec postaje skoro svima jasno da je tzv NWO sa “zapada” bio samo zamazivanje ociju.
Pravi Novi Svjetski Poredak – ocito dolazi sa Istoka.

Lumbrak
Gost
Lumbrak
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ovo su tek kvalifikacije za svjetsko prvenstvo.Tek imamo 3 nositelja grupa.USA CCCP KINA.Ceka se 4.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Lumbrak

Neko iz islamskog svijeta ?

Lumbrak
Gost
Lumbrak
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Turska,Pakistan,Iran boranija srednje velicine.Indija?????

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
11 mjeseci prije
Reply to  Lumbrak

Anglija u tihi suradnji sa Svedanima.

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Sinisa to je to , ja to tupim vec vrimena , zaboravite politicke struje , zaboravite istok i zapad.
Elita se prepusava ko ce imati veceg udijela u novom svijetskom poretku . Pojavile su se nove sile a stare sile ne zele dijeliti moc i vlast sa njima . Medutim nove su sile napredovale i postale cak jace a stare su u svojoj oholosti i gridosti poticijenile taj proces i sad se sve odvija preko nase koze …OK!
A mi ce mo ispastati , jer smo “stoka sitnog zuba” sto se pokazalo da je istina , bez uvrede , ali to je istina .
Glavno da imamo toilet papira . Cuda nevidenog.
Vratite povijest …. ista sema i uvik narod pada na isti trik . Kako je to moguce.

Ljudi moji moramo biit i samokriticni a ne samo optuzivat drugog a tu nasu svadu uvik jako dobro iskoriste da potonemo jos dubje.

Zapamtite kad jednom osujetis snagu vlasti, moc i novac , tesko se je odrec toga .
Zato je izmedu nas ljudi toliko izdajnika i sto bi cijelu civilizaciju prodali za baksu tojletnog papira.
ono sto dolazi sami smo krivi.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Nećemo mi toliko baš nastradati, doćiće novi gazda i tako u krug.

Tau 3-6-9
Gost
Tau 3-6-9
11 mjeseci prije
Reply to  Tau

Bilo bi bolje svima da se pocmete organizirati , po grupama , nego vise trosit rici . sve ce se od sada odvijati velikom brzinom…..Tocno se sada zna di ovo ide.
Nadite prijaatelje ljude od kojim virujete , jedino grupe koje se medusobno poznaju i viruju izmedu sebe , moci ce preziviti.
Pribavite sve potrebna srestva za prezivjavanje, i mijesta di cete mozda biti sigurni.
Ulazimo u novo vrijeme u kojem vise nista nece biti kao prije i sa tim se moratye pomiriti.

Neki ce misliti da pretjeravam ,,, a ja vam kazem da je ovo samo pocetak, najgore tek dolazi.!

mladen3x
Gost
mladen3x
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Mene samo zanima što je s Kinom i njihovom ekonomijom u ovom trenutku.Da li roba stoji u lukama ili ide u svijet?

Vuk
Gost
Vuk
11 mjeseci prije
Reply to  mladen3x

Sad su uplatili milijardi i milijardi za usra drzavne pozajmice.

igi
Gost
igi
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

…novi poredak sa starim upraviteljima…ništa se ne mjenja izuzev što stoka sitnog zuba ide na dno mora a upravitelji u čamce za spašavanje do obližnjeg otočića gdje će opet početi ispočetka kao da se ništa nije zbilo…ovo je ljudi u biti resetiranje čovječanstva…kad imaš problem a ne možeš ga rješiti isključiš kompjuter i prepustiš se umjetnoj inteligenciji da rješi problem a u ovom slučaju instiktu ljudske vrste za preživljavanjem u kojem će trijumfirati samo oni najspremniji,najotporniji i s time najzaslužniji da nastave širiti vlastite gene.

Amater
Gost
Amater
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Putin je to jasno rekao još početkom godine

karma
Gost
karma
11 mjeseci prije

TZAR Putin , blago rusima.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije
Reply to  karma

Razumeli te dobro ovih 16 za sada?

Vozd je stigo janice
Gost
Vozd je stigo janice
11 mjeseci prije

Dozivotni predcednik rusije. Demokratski izabran kao i sultan i kauboj ili onaj nindza u kini. Carevina rusija. Lako je meni za njih, sta ce ostatak, 99%

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Koliko je frau Merkel kancelarka, a Netanyahu premijer , ili ima još toga… Milogorac, koliko vlada Crnom Gorom, od 1989. koliko znam. a što ako vlada. Izađe na birališta, bez kampanje, bez ičega i dobije izbore u prvom krugu sa 65-70% glasova. Namješteno? je, za tebe i ona tri ped+era Hodorkovskog, Kasparova i Navalnog + ti četvrti

Amazon
Gost
Amazon
11 mjeseci prije

@Laki a tek koliko dugo chetniks vladaju servijom , pa ono bar 100 godina od 1sv.rsta

Ringo10
Gost
Ringo10
11 mjeseci prije
Reply to  Amazon

Od Majskog Prevrata 1903 godine

jupiter
Gost
jupiter
11 mjeseci prije

koliko dugo Rotschild vlada Amerikom?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  jupiter

Svijetom Jupiter, koliko dugo ta porodica vlada svijetom.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije
Reply to  jupiter

A sve drugo je farsa, kao demokracija !!??XX

Borac2
Gost
Borac2
11 mjeseci prije

Spasiba.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

“Rusija je odbila ići u rat protiv razbojnika i neonacista iz Ukrajine, čime je samo frustrirala Amerikance. Nakon toga u Washingtonu nisu znali što više činiti, a američko nedjelovanje u Ukrajini je briljantno opisao jedan kineski general kao simptom “erektilne disfunkcije američke strategije” Šta sam ja tada pričao? “Dovoljno je ne ni organizovati već samo pustiti ukrajinske fašiste da “čiste rusku prljavštinu” (kako to oni kažu) i Rusija neće imati izbora – mora da uđe.” Da li se slažete? Dakle, ako sam ja to video bilo bi krajnje čudno da američki stratezi nisu. Nisu čak morali sami da smisle, bilo je dovoljno da pročitaju. Pravo pitanje je zašto su odustali od uvlačenja Rusije. Tačno je da Putin odlično poznaje metode neprijatelja, on je pre više od 5 godina znao da ovo dolazi (i još mnogo toga što će tek doći) ali mu to neće omogućiti da izbegna konflikt. Uspevao je da ga odloži ali možda više od svega ovaj naftni rat kaže da je “hodanje na prstima” završeno. U poslednje vreme se termin “hladni rat” isuviše lako koristi. Izgleda da smo zaboravili šta predstavlja hladni rat. Ovo sada bih nazvao “hladna konfrontacija” što je stanje koje još uvek nije previše… Pročitaj više »

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Saveršeni komentar postoječeg stanja, bravo za Putina.

jbg
Gost
jbg
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Ali je Rusija u medjuvremenu toliko vojno ojačala, da če Zapad i te kako razmisliti hoče li ili neče napasti Rusiju. Jer ulozi če biti visoki. A pobjednika nema!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Postojeći svjetski poredak se sve ubrzanije urušava.
Novi se još ne nazire.
U tom interregnumu i leži opasnost.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Zavisi Daltone…NSP pod Rusijom i Kinim mi odgovara.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije

Misliš možda da se ne nadzire ko će na zapadu da preuzme štafetu zapada ..
Ovo što istok nudi kao pravila za novi poredak sigiurno će odgovarati svima , imaju sve spremno , stvar je samo što zapad neće pristati na nešto gdje on nije dominantan , no nikog na zapadu da ponese štafetu..

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Grešiš Alene….kriza 008. je bila upozorenje da se stvore uslovi da takvi poremećaji više nikda ne uzdrmaju svijet, Zapad neće ni biti svestan da su predali štafetu. Taj prenos će neće biti tektonski već samo blagi otklon ili ti ga promjena mjesta.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Čuj zapad neće biti svjestan ? Mislim da su ti nerealna očekivanja , lično od mene niko sretniji da je tako , no ni blizu nije tako , nžalost…

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije
Reply to  Alen

Pa vidiš da se to već dešava, neko ovde reče a čini mi se baš ti si to rekao da jednom kada krene to će biti veoma brzo…..zato ne protivreči samom sebi.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

Ne mješaj sad kruške i jabuke

jbg
Gost
jbg
11 mjeseci prije
Reply to  Siniša

unutar dva mjeseca

Lumbrak
Gost
Lumbrak
11 mjeseci prije

Lako meni za Ruse,Kineze I nekolicinu snaznih.Kad I ako Amerika potone ode s njome I sitnez.Lijepa moja zavrsit ce uAfrici na krilima Krsticevicevih Fantoma.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije
Reply to  Lumbrak

Bar da znamo ko će bit glavni…..
Pa da mu objavimo rat.
I odmah kapituliramo.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Zavisi Daltone, ja bih rekao da se sve odvija po planu. Nisam mogao znati kad i kako će se sprovoditi ali ako se sećaš mnogo puta sam ponovio da se mora sprovoditi doktrinom šoka (ja sam to drugačije zamišljao ali ovi očigledno znaju šta rade). Epidemija, ekonomski kolaps – to je samo uvod u još teže šokove. Sve će se neminovno završiti konfrontacijom prema Rusiji i Kini ali će do tada biti još iznenađenja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Istina @shumi da Ti stalno promičeš takvo predskazanje.
Ne znam da li bi mi bilo draže da si u pravu ili u krivu…..
Po teoriji vjerojatnosti……. je*ali smo ježa….
P.S.
Babo, ‘oćemo li na ljeto na more?
Šanse su 40% da hoćemo…
A 100% da nećemo.
🙂 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Dalton :
Dok sam ja na vlasti drugi mi ne smetaju .
Za odrzati poredak, na automatu izvuci broj ?
Sutra uvodim policijski sat i 24 minuta ?
O KORONI :
Ko roni mora da izroni (disni organi ako nije iz Duvna)?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

@Umpi
Kako sponzoruša broji…..
X1, A2, M3, A4, X5, X6, Q7, R8…

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
11 mjeseci prije

GOSPODIN Putin je najveći mirotvorac u današnjem svijetu, a to ne odgovara kapitalistićkom poretku kojima trebaju ratovi !!??XX

jbg
Gost
jbg
11 mjeseci prije
Reply to  Stjepan Vujec

točno. Jer kapital u hiperprodukciji nemože više rasti, jedina potrošnja, koja održava sustav, su ratovi.

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije

Smešno mi je, u stvari zalosno, kako se danas prate vesti. Pročitamo vest i kreirali smo mišljenje, pročitamo suprotnu i promenili smo mišljenje… Prihvatamo informacije a mozak držimo u “stand by” režimu – ili ga gasimo “da ne smeta”. Da bi se informacije pravilno tumačile moraju se “prosejavati” da se ne bi ugušili u “kukolju”. Nemora se pratiti geopolitika da bi se primetilo kako se nešto veliko događa. Prvo što upada u oči je zbunjenost najbitnijih aktera – sadašnja situacija je planirana i pažljivo se vodi ali je ne vode ni Tramp ni Merkel ali ni Putin ni Xi. Da li se sećate kakav je stav Vučića bio do pre neki dan? Britanci su planirali da se epidemija ne zaustavlja već da se imunitet prirodno formira. I šta se dogodilo? Ne samo da je uvedeno vanredno stanje već je uveden i policijski čas. Iza svega stoji vrlo moćan akter. Zapamtite: ono što je do skora važilo kao nemoguće to sada više ne mora da znači. Zato pre svega budite oprezni i ne dozvolite da vas uvlače u sulude teorije zavere – sve što se događa događa se sa razlogom, ako trenutno ne vidimo razlog videćemo ga uskoro ali do tada… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Shumy, molim te piši razumljivije, nismo svi VSS i geopolitičari

Tau
Gost
Tau
11 mjeseci prije
Reply to  Ico

ico … Shumi ti hoce rec da iza svih konflikta i nastale situacije stoju puno vece sile , sile koje vladaju svijetom od davnine , i koje su mocnije od svih imena koje je nabrojio. a Vucic kao i ostali….hmm : “presednici vlada i drzava” su samo potrckovici koji takoi dobro slusaju glavnog gazdu da dobijes proliv. E sad je moja predpostavka da se je stvorila i druga sila kojoj je puknu K. jer ne spada u sam vrh a osijecaju se mocni, zato se suprostavila toj kontroli jer ne mogu utijecati i odlucivati po svojom volji . A da bi se unistila Vladajuca Svijetka sila mora se priblizit narodu koji ce obaviti zadatak za njih . Prva sila od 10 Famija koja prestavja Globaliste , pocela je gubit na svim frontovima i odlucila je da ne da prestolje tek tako i zapocela je rat , koji mi jos ne vidimo i ne razumimo ali ga osijecamo, Posto su globalisti toliko mocni da se izjednacavaju sa bogom i da mu prkose , misle da posli velike katastrofe u kojoj ce biti ubijeno na milijune ljudi , izlaskom iz svojih bunkera kao mirotvorci , noseci hranu i ljekovie , misleci da… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@sumi,
“…Iza svega stoji vrlo moćan akter…”

Ili akteri…
Vise njih dakle.

To mi se vec duze vremena samo cinilo da je tako, a najsumnjivije price su mi bile one o uspjesima ruskih, kineskih, iranskih “kosmickih snaga” ….
Sada vec ta sumnja postepeno dobija sve jasnije obrise, a pogotovo me inspirise recimo kad “prva zena kosmonaut” nakon tajnog sastanka – nagovori Putina da uvede amandman za jos 2 prersjednikovanja….
Hm……

shumadinac
Gost
shumadinac
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

@guest_386523
Ono što se ostvaruje i što je logično (predvidljivo?) da se ostvaruje nije teorija zavere. Ali treba izbegavati ljude-guštere…

jbg
Gost
jbg
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

misliš na bilderberge?

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Nemam pojma što se ovdje događa. Koja teorija bi ovo sve mogla da objasni? Uostalom nikako mi nije jasno kakav je ovo problem za Ameriku? Amerika ima sve potrebne resurse tako da nema krize kada za štampane papiriče iliti zelembače više ne budu mogli dobivati konkretne proizvode iz cijeloga svijeta. Amerika tek treba postati Carstvo, još čekaju na svog prvog cezara.

Mickey
Gost
Mickey
11 mjeseci prije
Reply to  shumadinac

Uze mi rec iz usta, sve to sa Koronom, zatvaranje granica, ocigledna propast USA i EU ekonomije smrdi do neba ( otud valjda ogromna potraznja WC-PAPIRA). Sprema se totalni Reset, ali dali ce biti pozitvan za nas male ostaje za videti. Iskreno ja sam pesimista i mislim da ce ovog puta raditi Kuka I Motika.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Putin je majstor umijeća strategije koji rijetko gubi.

Ogi
Gost
Ogi
11 mjeseci prije

Covjek je leganda.

Erdogan
Gost
Erdogan
11 mjeseci prije

Erdogan pobjeduje protiv neprijatelja rusa …

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije
Reply to  Erdogan

..hebo te Musa ..

Ozi
Gost
Ozi
11 mjeseci prije
Reply to  Erdogan

E

Savonarola
Gost
Savonarola
11 mjeseci prije

Putin je rekao da njemu biti predsjednik nije posao nego sudbina.! Kolikoli ce on još izabrati americkih predsjednika do 2036.

aeofvniqufqnaefubawbfaewfijawefw
Gost
aeofvniqufqnaefubawbfaewfijawefw
11 mjeseci prije

Ček nešto zbunjen sam, otrovali Staljina, ubili Nikolu II (bog da mu dušu prosti) a Nosferatuuu ne mogu ništa, moš si misliti……………

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
11 mjeseci prije

Subaru,
prije nije bilo atomskog naoruzanja i moglo se maknuti koga se htjelo, sad se vise nemoze.
Dodaj taj detalj i sve je promjenjeno.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Subaru
😃 Pa i nemogu…bio cijeli članak o tome kako je na nekom summitu prije par mjeseci par tjelohranitelja išlo s njim na wc…sjede s njim i na sastancima…frustrira to, jel’da?

crodaemon
Gost
crodaemon
11 mjeseci prije

Alo ej? Nebi da je Bog, nebi da nema savjetnike, ministre, generale… Putin nije Rusija, on je samo ruski predsjednik. Ne bacajte drk#cu

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije
Reply to  crodaemon

crodaemon
Jes. Al’ nemoj ni ti bacat k*kicu… Sve države bi htjele po jednog. Podsjećam na njemačke izjave: ” Merkelicu u Sibir, Putina u Berlin”.

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
11 mjeseci prije

Božji čovjek David Wilkerson,koji je poginuo u sumnjivoj saobraćajnoj nesreći imao je viđenja 1973. Nabrojat ću sam o neka.Vidio je pad Berlinskog zida i ujedinjenje Njemačke.pad ističnog bloka i raspad Sovjetskog Saveza,zatopljenje odnosa između istoka i zapada,ali nakon kratkog vremena ponovno zahlađenje.Vidio je prvi val ekonomske krize i onda kratkotrajni oporavak.Nakon toga vidio je drugi val(koji upravo počinje). Ta kriza bit će najgora kriza koja je zadesila svijet.Jedino će se Europa oporaviti od te krize.Amerika će ekonomski potonuti.Nastat će nemiri i i u kojima će vojska intervenirati.Napokon vidio je da će Rusija atomskim oružjem uništiti Ameriku,Od zapadnih zemalja nitko neće pomoći Americi. Ušli smo u razdoblje velikih nevolja.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Stjepan Cuković
Niti u tom, niti u jednom drugom proročanstvu – toga nema.
Da će Rusija nekog napasti ? A pogotovo sa – atomskom bombom.

Proročanstvima se naveliko manipulira. Najbolji primjer je ona laž o svim Srbima ispod jedne šljive, a što Tarabići nisu nikad rekli.

Onda, “poznati proroci” za 2019.: ” bolest Trumpa i atentat na Putina”. 😊
Za 2020.,- to isto!!!
Što je babi milo…

Alex
Gost
Alex
11 mjeseci prije

“Ne čačkaj mečku u pi*ku”
Potcijenili su Putina koji već više od 10 godina govori što će se desiti,a arogantni Zapadnjaci ignoriraju i sankcioniraju… sada računi dolaze na naplatu i bit će skuuupooo.

Alen
Gost
Alen
11 mjeseci prije
Reply to  Alex

Pa nedavno je objavio završetak neoliberalne doktrine zapada i dok reče dok se stvsr poče urušavati..

A ovo je već treći put kako ide sistem prvo njegova najava a onda sljedi i taj dogadjaj iz najave.
Sad sam siguran da ta najava predstvlja u stvari njegovu ( ili sistema koji je iza njega ) akciju..

Zvonimir
Gost
Zvonimir
11 mjeseci prije

Sve je dobro rećeno.

Zvonimir
Gost
Zvonimir
11 mjeseci prije

Sve je dobro rećeno. Borba za svoju državu i dom se Putinu isplatila, jer je dosljedan svom narodu. I sada može polako dizat standard i usklađivat se sa narodima u okruženju. Nitko ne odbija dobar standard. Zna on to, ali je prvo morao doma postavit čvrste temelje.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  Zvonimir

SLAVENI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE!!!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
11 mjeseci prije

Došao sam do pola članka. Iako se u pravilu slažem s većinom napisanoj, sam članak je otužno navijački. Ljigav do te mjere da ga nisam imao volje pročitati. A volio sam čitati Babiča

VOLGA VOLGA
Gost
VOLGA VOLGA
11 mjeseci prije

Mudar,strpljiv,uporan i dosljedan,vjerujem da vodi računa o miru najprije,da gleda dugoročno i da je to temelj za ipak određenu sigurnost i mir.Povijest je neminovna i sve se da isčitati,u moru svakojakih informacija,one koje dolaze o njemu su točne i Europa bi kao partner to trebala prepoznati i prihvatiti. Osobno mi je nekako drago da ovdje izneseno stoji i u mojim skromnim promišljanjima kao običnog “malog” građanina koji brine za mir i sigurnost.Na zdarovlje,на здоровье господина и товарища президента Владимира Владимировича Putina.

varjag
Gost
varjag
11 mjeseci prije

Sve je objašnjeno u članku, zaključak – PUTIN je politički genij . On je sportaš, lovac, ribolovac, vojnik, ljubavnik lijepih žena, dobričina, ljudina, jednostavan, skroman, ne radi radi osobnog bogaćenja, svaka mu čast. Jednom me je jedna obrazovana žena pitala zašto ga voliš, što ti je on dao u životu. Moj odgovor je bio- dao mi je zadovoljstvo da USA i njeni sluge nisu gospodari svijeta i neće to nikada postati, da ovakvi kao ja mogu se osjećati i biti slobodni i svoji zauvijek.
Živio Putin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Živio naš novinar g.Babić!!!!!!!!!!!!!!!!!!

klump
Gost
klump
11 mjeseci prije
Reply to  varjag

Putin ve da so vse ženske lepe, če ne od daleč, ponoči al pa od vzadi : )

Toni
Gost
Toni
11 mjeseci prije

Ovaj pogled, upućen “zapadnim partnerima”, kao da kaže: “Hebaćemo vam nanu majčinu, za sva zla koje ste nam učinili!”

American_dream
Gost
American_dream
11 mjeseci prije

Smijesni ste sa tim glupostima o strahu USA ili EU od putina i njegovih raketica , putin se je spustio na nivo korejskog debelog diktatora,pokazujuci video propagandne uredke svojih novih raketica,to je bruka i sramota za drzavu poput rusije.Medjutim lako za putinove rakete,mene vise zanima zasto vi to radite ,jer to sto vi radite na ovom portalu jest pumpanje rusofilske hrabrosti iza koje stoji veliki strah,isto je sa hvaljenjem super mocnog ruskog oruzja,sva sreca pa ruski dzenerali znaju gdje im je mjesto,vrhunac njihove moci jest neselektivno barbarsko bombardiranje i rusenje citavih Sirijskih gradova zbog stotinjak kozojeba isila, da su prava vojska likvidirali bi ih sa dvije rakete kao sto to radi izrael ili nato .

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije
Reply to  American_dream

I ja sam pomislio zašto i zaključio sam da je to jednostavno.Nije nelegitimno da Rusija i sama ulaže neku crkavicu u svoju meku moć.Što možeš objasniti parama,ne traži drugo objašnjenje.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije
Reply to  American_dream

American-dream aka American Shit way of living – prošle je vrijeme tih holivudskih budalaština.Melješ gluposti o neselektivnom bombardiranju i to u ime bagre koja je samo u Iraku napravila masakr i pobila milijun ljudi .I još spominješ sramotu? ! Zato treba imati obraz,a ti ga nemaš jer ga nisi imao od koga dobiti.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije
Reply to  American_dream

Samo ti nastavi sanjati svoj ameri dream

fićo
Gost
fićo
11 mjeseci prije

I mnogi u Rusiji strahuju od tog istog čoveka jer je upravo izvršio državni udar time što je oteo ovlašćenja koja mu po ustavu ne pripadaju.Pritiskom i korupcijom se to može umotati u formalnu foliju,ali to je uzurpiranje.Danas sam gledao jedan video koji su mi poslali iz Rusije gde govore o tome i glede Valentine Terješkove koja je formalno predložila tu zvrčku kažu da je treba staviti u raketu i poslati na Mars.

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

21 stoljeće je kinesko! moje predskazanje,

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

putinu je samo đingiskan ravan

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

i vlada odprilike istim teritorijem

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

a amari izgleda da neće uspjeti sa svim narodima, ko sa idijancima napraviti turističku atrakciju

mislim
Gost
mislim
11 mjeseci prije

amerikancima, kako sam čitao, je predsjenik koji je četri puta bankrotirao.

mislim..
Gost
mislim..
11 mjeseci prije
Reply to  mislim

Slušaj ti falsifikatoru, ne kradi mi nick! Od toliko mogućih likpva, baš si se na mene navrzao. Dakle, F.k Off !

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Prvih 7 godina okupacije Iraka !! $850 milijardi direktnog troska I $1.7 bilijuna indirektnog, 2.5 milijuna izbjeglica unutar Iraka, 3 milijuna izbjeglica izvan Iraka 2615 profesora, znanstvenika i doktora ubijeno, 340 zurnalista, $13 milijardi nestalo a marionetska iracka vlada ne zna gdje, $400 $400 milijardi potrebno samo za obnovu unistene infrastrukture, 3 sata struje u prosjeku dnevno, 24 automobilske bombe mjesecno, 4500 Amerikanaca mrtvo, 10,000 slucajeva kolere godisnje, 1.3 milijun Iracana ubijeno, 50 Izraelskih kompanija “ posluje” u Iraku.Bezbroj je zrtava sirom svijeta zbog tisuca tona bacenog istrosenog urana ( Pogl.Death Made In America ili Photos of Babies Deformed at Birth as a Result of Depleted Uranium (DU) 2003) …..DemoNkracija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
11 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Trebalo bi 4500 amera dnavno da padnu za demojebanciju Iraqa,kada se to pocme desavati bjezati ce bez da ih se tjera, ma skakati ce u more i plivayi preama USA.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
11 mjeseci prije

Mnogo sta je tacno u ovom textu…ja bih se osvrnuo samo na 2 cinjenice koje su znakovite pa i sokantne….
1.Nova ubojita oruzja sa kojima je Rusija tata mata No1
2.Zitarice osnovni strateski proizvod plus mnogo sta jos oko hrane sa kojima je Rusija od velikog uvoznika postala No 1

Ono sto je mnogo mnogo lose za zlotvore je to sto ih je skoro ceo svijet razotkrio ….da nisu ono sto je svijet 100g mislio vec su stvarno opako zlo koji se vecini svijeta s pravom gade.A kad imas los imidz…..hmmmmm

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Fina analiza, no ostaje pitanje zasto je Rusija ekonomski uspijesnija od cijelog neoliberalnog Zapada. E pa cijeli neoliberalni Zapad se bori za bogatstvo 2% najbogatijih, koji ionako vec posijeduju previse, mnogo vise od 52% svih svijetskih dobara. A Putin se trudi stvoriti bogatu drzavu i drustvo sa ekonomnski humanijim licem. Svi ratni profiti Zapadnjaka – amerikenjaca nisu zavrsili u drzavnim rukama, vec u dzepovima pojedinca. Nije da Rusija nema unutarnjih ekonomskih problema, ali nema niti milionsku vojsku beskucnika, namjerno necu iznositi podatke o beskucnicima u USA, svakome su dostupni na http://WWW.com (http://www.laalmanac.com/LA/la00a.php) Rusija nema grad -drzavu kao sto je LA koji ima samo oko 200,000 beskucnika, sirotinje bez potrebnih minimalnih prihoda bez nade bez buducnosti, ma da ih je samo 20,000 ili 2000 ih je mnogo previse, jer oni uglanom nisu izabrali zivot beskucnika, oni su stjerani na marginu drustva kao beskucnici. Za razliku beskucnika ima svuda pa i u hladnoj Moskvi, ali ti moskovski beskucnici su sami izabrali da budu beskucnici, jer Rusija svakome nudi posao i socijelni minimum, ali ne garantira da ce to biti u Moskvi. Rusija ima problema jer nema dovojan broj radnika, a Zapad ima problem jer ima previse beskucnika bez nede i bez buducnosti.… Pročitaj više »

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
11 mjeseci prije

Hitler je imao bojeve granate punjene tabunom i sarinom kad ih nitko drugi nije imao.( mogao je dobiti rat da ih je upotrijebio).Ipak je dao vojsci naredbu da se ne upotrebljavaju.Usporedite američku vojsku.Istrošeni uran(DU) nastaje obogacivanjem urana za upotrebu u nuklearnim reaktorima. Kad depleted uranium udari u čvrsti objekt ,kao tenk,eksplodira u radioaktivnu prašinu koja zagadi okolinu a kroz zrak se prenosi i na velike udaljenosti( bez problema doseže i do Hrvatske). Eksperti sa tog podrucja tvrde kako su Amerikanci i Britanci ispalili 940.000 projektila sa istrošenim uranom ,samo1991. Asaf Durakovic,vodeći američki stručnjak za radijaciju I radijacijske bolesti,bivši vodtelj odjela za nuklearnu medicine u najvećoj vojnoj bolnici Water Reed (i mnogi drugi eksperti) tvrdi da je “misteriozna “ bolest(Gulf War Syndrome) 65.000 američkih vojnika, iz prvog rata sa Irakom, ustvari posljedica trovanjem DU. Samo SAD su bacile, u tom ratu, na Irak 320.000 tona(!!!!!!) istrošenog urana. ??????? Nedugo poslije napada uočeno je veliko povećanje bolesti raka i deformacija novorodjencadi. U intervju za BBC Radio4 Dr. Kieth Baverstock je jasno rekao kako DU uništava nas DNA. Prosjek bolesti raka povećao se u Iraku ( od dolaska” osloboditelja”) za 10(deset) PUTA a deformacije novorodjencadi za 5 puta.( pogl. Death Made In America).Amerikanci… Pročitaj više »

Peter
Gost
Peter
11 mjeseci prije

Gluposti nikad dosta, ali ako je tako kako kažeš, i zaradio je a mogu mu dati i cijelu rusiju, neće je u grob ponijeti kao ni Joža yugu. Sve je ostalo narodu ( to što su pojedinci poslije razgrabili to je pitanje za nekog drugog).

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

Jooj…malo mi vec dokurcilo citat ove textove ovih dana…sve postaje shund pomalo.

Sve je igra odavno dogovorena…valjda Vam je to jasno (poenat igre je ujednacit pomalo sve na glpbalnom niovu….oni sto su imali malo da malo napreduju oni sto su imai vise da malo manje imaju = govorim o malim ljudima, i nakon toga lakse komandujes iz jednog centra – napravis ih 10 ako treba kao fol nezavisnih da ljudima zamazhes oci)…da hoce neko uticat (utjecat) na nesto ovih dana hitno ,to se lako moze…roknes jedno 2 bombice na aramco..kaze huti bacili i dignes cijene nafte za 2 sata..i tako dalje za sve ostalo…ovo je samo igra velikih da vide u kojoj su fazi ovcice …da li su dobro edukovane (educirane)…i sl.

Klasicni ‘SHAKESPEAR”, masu nam ispred nosa necim i dok smo mi tim zaokupljeni prave stavri se desavaju incognito
P.S. Sugestija za redakciju: citao sam ovdje kvalitetnih textova, probajte se i dalje focusirat na kvalitet a ne na kvantitet

Rusofil
Gost
Rusofil
11 mjeseci prije

Putin je već izgubio (godine čine svoje)

Marko
Gost
Marko
11 mjeseci prije

Putin nije gramziv ko ameri,on ce doc do svog cilja,on zna sto treba rusiji.

Jozo
Gost
Jozo
11 mjeseci prije

Ti nemaš ni 5 pet para u mozgu

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
11 mjeseci prije

Neka Putini i nerjeseno odigra
super je.

Milohanic
Gost
Milohanic
11 mjeseci prije

Cia stalno rusi stranicu ali daba vam to !

FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
Gost
FRANOAMERIKA JUČER I DFANAS!! AMERIKA JUČER I DANA
11 mjeseci prije

Na pojačanu propagandnu kampanju povijesnog revizionizma o Drugom svjetskom ratu na Zapadu, Rusija odgovara sa sve više tekstova temeljenih na arhivama koje je ruski predsjednik naredio da se deklasificiraju i da se osnuje poseban fond za čuvanje povijesne istine o tom razdoblju koje, što je nama očito nepoznanica, ujedinjuje sve ruske narode svih ideoloških opredjeljenja, osim malobrojnih prozapadnih liberala koji takvim stavovima samo navlače bijes javnosti na sebe.

noExcuse
Gost
noExcuse
11 mjeseci prije

Treca Fatimska tajna spominje Rusiju kao zemlju obracenicu, Putin je dosad dao da se sagradi 33000 crkava, zakoni su prokršćanski, naravno da ovaka Rusija trn u oku zlu.
Rusija u šahovskim terminima ima 2 figure više , a da nisu pijuni, Putin ovo može izgubit jedino namjerno ili ako ima netko iznad njega, sto cisto sumnjam.

Jovan
Gost
Jovan
11 mjeseci prije

Retko dobar tekst, svaka cast. Sa neutralne strane gledano, realna slika desavanja. Sve pohvale

POVEZANE VIJESTI

Izbornik