U “oporbenom” nasilju u Venezueli ubijeni sudac i slučajna prolaznica

Prosvjednik - Venezuela
4 komentara

VIDEO – Oporbeni aktivisti 29. svibnja napali policiju “ručnim bacačem kućne proizvodnje”


Sudac koji je bio povezan sa slučajem ekstremno desničarskog oporbenog lidera Venezuele, Leopolda Lopeza, ubijen je u “tajanstvenim okolnostima”.

Naime, sudac Nelson Antonio Moncada Gomez, koji je sudjelovao u izricanju presude Lopezu, ubijen je u Caracasu u srijedu navečer.

Prema uredu Državnog odvjetništva, suca  Moncadu Gomeza je napala skupina naoružanih napadača na putu kući oko 10.00 sati po lokalnom vremenu. Ubijen je s nekoliko hitaca i opljačkan.

Motiv ubojstva je za sada nepoznat, ali istražitelji ne isključuju mogućnost da je Moncada bio meta napada iz političkih razloga.

“Sudac Moncada bio je član prve komore žalbenog suda Kriminalističkog suda u Caracasu 2016. godine i potvrdio je presudu ranije izrečenu Leopoldu Lopezu”, rekao je ministar unutarnjih poslova Nestor Reverol.

Jedan od najpoznatijih “političara” venezuelanske desnice, Leopoldo Lopez, 2015. godine je osuđen je na kaznu zatvora veću od 13 godina zbog njegove uloge u valu postizbornog desničarskog nasilja 2014. u kojem je ubijeno 43 ljudi, a tisuće ih je ranjeno.

Prema riječima Nestora Reverola, Moncada je također igrao bio uključen u suđenja protiv “oporbenih aktivista” u nasilju iz 2014. godine, koji su postavljali barikade na ključne prometnice u središtima gradova i na autoceste, podmetali požare i ubijali pripadnike policije i Bolivarske Nacionalne Garde.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je izrazio sućut Moncadinoj obitelji i optužio oporbene skupine za njegovu likvidaciju.

“Već smo na putu da identificiramo ubojice, bez sumnje, skupinu oporbenih guarimberosa”, rekao je Maduro, misleći pri tom na najveću oporbenu koaliciju zemlje, “Mesa de la Unidad Democrática”.

“Guarimbero” je pojam korišten u Venezueli koji opisuje desničarske skupine koje blokiraju ceste i uglavnom su naoružane.

Maduro je još jednom izrazio nadu za povratak mira i stabilnosti u zemlji sazivanjem Konstitutivne narodne skupštine.

Samo nekoliko sati nakon što je potvrđena Moncadina smrt, još jedna osoba je ubijena u “nejasnim okolnostima”.

Naime, María Estefania Rodriguez (46) je umrla tijekom sukoba na oporbenoj barikadi u državi Lara u četvrtak.

Prema izvješćima lokalnih medija, María Rodriguez nije bila uključen u nemire, već je pokušavala prijeći barikadu u trenutku sukoba.

Nelson Antonio Moncada Gomez
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ako Maduro bude kao Janukovič, “popio je kavu”,…..Morat će bježat na Kubu

gostgost
6 godine prije

jedini spas mu je da postupi kao erdogan i rijesi se protagonista cia demokracije a onda da rijesi osnovna egzistencijalna pitanja naroda

Zvrk
6 godine prije

Ovi gvarimberosi ko onomad kontrasi.
Obratite pozornost da su najnestabilnija područja ona koja graniče s Kolumbijom. Slučajnost?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.