Uhvatili smo RTL u laži – Umjesto da se ispričaju javnosti i državi BiH, prijete nam tužbom

RTL - uhvaćen u laži

Što se dogodi kada se mali medij, u ovom slučaju portal Logično, sastavaljen od entuzijasta i volontera diljem svijeta, usudi ukazati na laž i manipulaciju moćnog RTL-a, medija s centralom u Luxembourgu? Mnogi će reći “uplašit će se i podviti rep”.  E neće. Ni jučer, ni danas, a ni sutra.

Svjetski poznata medijska kuća RTL objavila je 20. ožujka 2021. godine vijest o postojanju masovnih grobnica u Sarajevu. Video vijest pratio je tekst koji izričito spominje masovne grobnice slične u Italiji prošle godine. Dok su novinari RTL-a govorili o masovnim grobnicama u Sarajevu, na ekranima smo iz zraka pratili snimku gradskog sarajevskog groblja Vlakovo. Šteta je učinjena. Gledatelji su vidjeli i čuli nešto što nikako ne odgovara istini i predstavlja lažno širenje straha.

Prije nego analiziramo slučaj RTL, idemo objasniti što znači pojam masovna grobnica: “Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih istovremeno, odnosno tri ili više žrtava. Postoje različite vrste masovnih grobnica. Dvije najpoznatije vrste su: masovne grobnice uslijed ratnih zločina i masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa. Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa se kopaju da bi se spriječila epidemija tijekom nepogoda. Često se nakon nekog vremena tijela mrtvih prekopavaju.”

 

Sporna vijest koju je objavio RTL Hrvatska:

 

Uz spornu vijest, RTL Hrvatska je objavio i video zapis, što potvrđuje da se ne radi o propustu, nego o namjeri da se Sarajevo i Bosna i Hercegovina, proglase mjesto gdje se kopaju masovne grobnice:

Kako smo reagirali?

22. ožujak 2021. objavili smo tekst  kolege Danijela Klaića u kojem smo razotkrili laž koju je objavila RTL televizija u svom informativnom programu i na svom portalu. U video prilogu voditelji tvrde kako iz Sarajeva stižu „dramatične snimke masovnih grobnica poput onih u Italiji“ i pritom su manipulativno prikazali zračni snimak sarajevskog gradskog groblja Vlakovo.

Radi se o lažnoj vijesti, što je čak potvrdio i Faktograf, a što možete pročitati na ovoj pozvenici. Zbilja je rijetko da su Faktograf i Logično na istoj strani, jer laž je ovaj put bila očita. Iako je potvrdio naše navode, Faktograf nas je nazvao – „dezinformatorima koji su iskoristili propust RTL-a“. Znači kad netko laže, to je propust, a kad netko ukaže na laž, onda je dezinformator. Odličan primjer izvrnute stvarnosti koju nam ti manipulatori nameću i primjer njihove „fact-chekerske objektivnosti“.

Izdvajamo neke izjave koje su marljivo prikupili Faktograf i Raskrnkavanje:

“Fotografija groblja Vlakovo koje se nalazi u Sarajevu snimljena je 18.03. i apsolutna je neistina da se kopaju masovne grobnice”, kaže autor Armin Durgut

Da u Sarajevu nema masovnih grobnica za one preminule od Covida-19 potvrdili su nam i kolege s fact-checking portala Raskrinkavanje.ba, koji je zajedno s Faktografom u članstvu regionalne SEE Check mreže.

Je li potrebno dalje “raskrinkavati” laž kada se s portalom Logično slažu Faktograf.hr i Raskrinkavanje.ba?

Ali vratimo se RTL-u. Nakon izlaska našeg teksta, RTL je brže-bolje pobrisao vijest sa svojeg portala, vjerojatno kako bi uklonili dokaz. Odmah, istoga dana, uputili su nam poduži brzinsko-sklepani dopis u kojem traže da i mi maknemo video sa svog portala i objavimo ispriku, u protivnom nam prijete tužbama, pritom citirajući hrvatski Zakon o medijima, pod čiju jurisdikciju ovaj portal ne potpada.

Cijeli dopis, potpisan od članova Uprave Marca Puškarić i Ivane Mihelčić, možete vidjeti ovdje:

Dopis RTLa

Pročitajmo dobro za što nas optužuju:

„Navedene tvrdnje ne samo da su apsolutno neistinite, već su i difamirajuće u odnosu na RTL. Naime, tvrdnja da bi RTL ili njegovi urednici ili zaposlenici promovirali „propagandu sličnu nacističkoj“, kao i da je RTL medijski manipulator, su difamirajući navodi i kao takvi štete ugledu i časti RTL-a. Nadalje, nije istina da bi RTL ili njegovi urednici ili zaposlenici u bilo kojem pogledu ili na bilo koji način isticali simbole, znakovlja i druga obilježja, raspačavali propagandni materijal ili na drugi način veličali fašističke, nacističke, komunističke ili druge totalitarne režime, ustanove i organizacije tih režima, ili ideologije koje zagovaraju uspostavu totalitarnih režima, kao i veličali organizacije ili javne ili privatne osobe koje su sudjelovale u uspostavi ili pokušaju uspostave takvih režima.“

Dakle optužuju nas da smo rekli kako oni ističu simbole, raspačavaju propagandni materijal, ili veličaju totalitarne režima, što nema veze s pameću i radi se o novim lažima. Nevjerojatno da se služe lažima čak i u dopisima koje potpisuju članovi Uprave. Mi smo samo rekli u naslovu da se oni služe propagandom sličnoj nacističkoj što je faktualno točno. Iznošenje laži u medijima i manipulacija strahom spada u metode totalitarnih režima. Pogotovo ako se ta laž koristi kao opravdanje za policijski sat, što je još jedna mjera proizašla iz totalitarnih režima. Policijski sat nema mjesta u demokraciji, to nije medicinska metoda i ne uči se u nijednoj medicinskoj školi.

Istina je jedino da smo ih nazvali ljudskim spodobama. Jer ljude koji su spremni u svojim lažima iskoristiti grobove umrlih Sarajlija, kako bi širili strah od virusa i opravdavali policijski sat, ne smatramo ljudima, nego ljudskim spodobama, to je naše mišljenje i na njega imamo pravo. Ako gospodi iz RTLa nije poznato, pravo na iznošenje mišljenja zaštićeno je Ustavom u većini demokracija, pa tako i u Hrvatskoj (Ustav RH, članak 38).

O korištenju pojma “masovne grobnice”

Zbilja, vijest o masovnim grobnicama u glavnom gradu jedne Europske države nije nešto što bi se trebalo olako shvaćati, pogotovo u državi koja je prošla kroz takve stvari u nedavnoj prošlosti. Sarajevo je grad koji nosi značajne ožiljke iz nedavnog rata, i zbog čega su izabrali baš taj grad za tako neukusne i neprimjerene laži, to ostavljamo njima na savjest.

Osim što je moralno neprihvatljivo izmišljati i objavljivati takve laži, to predstavlja i značajnu povredu ugleda Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. Ako bi itko ovdje trebao nekoga tužiti, onda bi Federacija BiH ili Bosna i Hercegovina trebala tužiti RTL. Stoga, tražimo od RTL-a da objavi ispravak te vijesti, u skladu sa hrvatskim Zakonom o medijima, članak 40, i to na svim kanalima gdje je ta vijest objavljena (RTL Danas, Internet portal,…).

Na kraju da sumiramo: Dragi RTL-ovci, uhvaćeni ste u laži, uklonili ste dokaze sa svojeg portala, a sad tražite od nas da ih također uklonimo. Pritom nas optužujete novim lažima, osporavate nam pravo iznošenja mišljenja i prijetite nam tužbama, pozivajući se na zakone pogrešne države, umjesto da priznate grešku i objavite ispravak kao pošteni novinari.

Stvarno, čini se da aroganciji mainstream medija nema granica. Mi se vas ne bojimo, razotkrivati ćemo i dalje vaše manipulacije i korona-propagandu mainstream medija, koji zajednički provode ovaj teror nad istinom i šire strah od „strašnog virusa“, po nalogu svojih inozemnih vlasnika. A vlasnicima RTL-a poručujemo: nađite malo pametnije slugane u Hrvatskoj, jer ovi su se skroz pogubili. Vi ste gosti u našim zemljama i malo više respekta prema balkanskim “barbarima” neće vam škoditi. Ipak ste vi naše drage kolege i želimo vam sve najbolje u zajedničkoj borbi za istinu.

BiHhrvatskalogičnoMasovne grobniceRTLSarajevoVlakovo
Pretplatiti se
Obavijesti o
176 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perun
3 godine prije

Ne gledam TV RTL to S..anje od Televizije

sokre
3 godine prije

osobno sam im poslao mail sljedećeg sadržaja nakon objave tog priloga:

vaše izvještavanje o žrtvama plandemije u Sarajevu je dno dna novinarstva, koristeći se snimkama gradskog groblja lažno navodite i prikazujete javno tobože grobnice umrlih od korone. ponašate se poput hitlerove progandne mašinerije u WWII. svojim pristranim i manipulativnim izvještavanjem prizivate taj isti fašizam, što je kazneno djelo. nadam se da ćete jednog dana svi vi MSM, skupa s vašim vlasnicima i nalogodavcima kazneno odgovarati za sve ove laži i propagandu koju svskodnevno širite već godinu dana i obmanjujete narod. vi mediji ste izravni krivci skupa sa stožerom za sve što se događa peoteklu godinu kao i za protuustavne mjere, koje utječu na zdravlje svih ljudi, a pogotovo djece. SRAMITE SE, FUJ !!!!!!

3 godine prije

Bit će toga još, MSM mediji kao poslušnici, te politika, kažnjavaju BIH zbog manjaka mjera i do sada upješno , za razliku od dobrog dijela EU, koji su imali katastrofu s lock down mjerama.Pritiskat, lagat, manipulirat……će još, dok ne ostvare cilj.

3 godine prije zadnji put uredio Picajzl
Lukonž
3 godine prije

Izuzev “afere” s RTL-om, činjenica je da autori članaka ovog portala ne štede na riječima koristeći vrlo izravne i surove usporedbe i aluzije, a ponekad čak i neoprezno srljaju u fanatistički ekstremizam

Muppet shou
3 godine prije

U SLUZBI SOTONE ZA 10 SREBRNJAKA. GAMAD NE ZNA DA CE SUTRA VEC BITI SKLONJENA OD SAMOG LUCIFERA. MASONSKA POSLA I PRAZNE DUSE MRTVOG POGLEDA. RAVNO DO DNA.
TESKA VREMENA ALI ZLO IPAK PADA. KARMA JE CUDO.

tabula
3 godine prije

Treba razotkrivati taj ološ gdje je god to moguće. Prije nešto više od godine dana veliki broj novina i portala je objavio slijedeću “vijest”: “Jezive scene u Vuhanu: Ljudi kao zombiji, padaju mrtvi po ulici”. Ispostavilo se da je na ulici pao i umro jedan čovjek, tko zna iz kojeg razloga.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

Još ste dobro prošli. Novinar Alex Belfield, koji ima YT kanal Voice of Reason i 25 godina se bavi novinarstvom, od toga je 15 godina proveo na BBC-ju, u četvrtak je već peti put aretiran i treći put mu je pretresena kuća. Ovaj put motornom pilom i macolom razbili su mu vrata, kako bi i treći put bez sudskog naloga napravili pretres. Doživio je i tjelesnu pretragu, a u vrijeme “strašne” epidemije prvo je bačen u policijski auto sa jednom djevojkom bez maske, a kasnije i u neočiščenu ćeliju (govna po zidu). Za vrijeme epidemije ćelije se čiste jedanput dnevno, kao i zajednički WC, na kojeg je imao pravo u drugoj ćeliji bez WC-ja. Ovaj put su išli i toliko daleko, da je prijavljen drugoj policijskoj stanici, u kojoj nisu imali pojma o prijašnjim prijavama, aretacijama i upadima u kuću. Nakon što je malo odspavao ćeliji, intervju je trajao samo… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Diego
3 godine prije

Kada smo kod B i H,hiljade njenih građana su danas u Beogradu ne bi li primili spasonosne vakcine koje im je sačuvao čuveni humanista Aleksandar Vučić.Moje pitanje je samo,da li su ti ljudi normalni i šta je u svim tim glavama?Da masovno dolaze u Beograd da bi se vakcinisali?Strava i užas.

3 godine prije zadnji put uredio Diego
tihobl
3 godine prije

Trebate se ispricati RTL.

U pravu su kad kazu da ne sire “propagandu sličnu nacističkoj” i u gebelsovom stilu.
Nacisti su amateri za ove sa RTL, a Geblels se obicna naivcina. Slicnosti nema nimalo.

Poslusajte ih, zamolite za oprostenje da vas ne strpaju u koncentracioni logor da se malo koncentrisete i saberete.

Žac
3 godine prije

Respekt za poštovano uredništvo portala Logično

ledeno doba
3 godine prije

Koncern Bertelsmann-vlasnik RTL-a, ima nacističku prošlost u 2. sv. ratu i to su brutalne činjenice. vodstvo koncerna je to priznalo prije 17-18 godina. na forumu komentara na dotični Klajićev članak prije nekoliko tjedana, priložio sam više linkova sa portala stranih mainstream medija, koji su o tome tada pisali

Max
3 godine prije

Pa nisu oni slučajno objavili laž. Sretno Logičari

ledeno doba
3 godine prije

evo najnovijeg hebavanja u mozak, iz odjeljenja svakodnevna nova sranjstvena otkrića o novim i beskrajnim opasnostima fake bolesti zvane covid. vijest sa portala RTLa-, prenose je i drugi mainstream portali “NOVO OTKRIĆE Koronavirus može potaknuti razvoj jedne podmukle bolesti? Već se zna da oštećuje srce, pluća, mozak, jetru i bubrege Međunarodni tim znanstvenika istražuje povezanost između infekcije virusom SARS-CoV-2 i pojave dijabetesa. Znanstvenici smatraju da infekcija koronavirusom možda potiče aktivni nastanak dijabetesa. Uspostavljen je i globalni registar koji prati ovaj problem, prenosi New Atlas. Već se zna da koronavirus oštećuje srce, pluća, mozak, jetru i bubrege, a osobe koje imaju već neke prijašnje komorbiditete teže su pogođene infekcijom koronavirusa. Osobe koje su pretile, ili pak koje već boluju od dijabetese ili srčanih bolesti imaju teže simptome bolesti, a neki su liječnici počeli primjećivati porast slučajeva dijabetesa nakon zaraze virusom SARS-CoV-2. Zdravi pacijenti tako su nakon infekcije razvili simptome dijabetesa, prenosi… Čitaj više »

Trt
3 godine prije

Bome nervozan RTL…

3 godine prije

Istina uopće nije bitna, kako se vodi propagandno psihološki rat bitan je psihološki efekt . . . to se vidilo lani sa onim vojnim kamionima u Bergamu di su kamioni usrid noći vozili mrce iz bolnice na groblja na kojima nije bilo mista, a i svi krematoriji su radili u tri smjene i ložili mrce dan noć . . . također je lani na početku korone bija snimak ”masovne grobnice” u New Yorku na otočiću Hart, dvi milje od Bronxa, di je prikazan snimak drvenih nevernižanih kapsili stivanih u dugi rov šta su MS mediji prinili ka masovna grobnica umrlih o korone . . . iša san na google earth i vidija ti otok i kad san pogleda i posli pročita o čemu se radi shvatija san kako je ti otok u prošlosti bija zatvor, pa sanatorij, da bi danas sve to bilo napušteno i tu se pokapaju neidentificirani, beskućnici… Čitaj više »

Rp4all
3 godine prije

Jebeš RTL!!! …tu nacističku Goebblesovu propagadnu mašineriju, ubojicu slobodnih ljudi!!!

Hattori Hanzo
3 godine prije

Inace u bosni je ratno stanje,kad se cujem s rodbinom i prijateljima kazu izvini samo da uvedem djecu u kucu čuju se opet helikopteri.
Ljudi snimaju helikoptere koji zaprasuju,sada i po danu,nije vise nikakva tajna.U bosni se desava masakr,masa ljudi ima upalu pluca i umire i opet niko ne radi obdukcije ni toksikoloske analize krvi.
Na raspirator spajaju sve sto puze i hoda,vise ljudi se vratilo sa staljingrada nego iz nekih bolnica u BiH.

Ivica
3 godine prije

Bravo za članak. Odličan je i treba ga objaviti u svim medijima.
Slomili su zube mnogi na Bosni, slomit će ih još. A kad su anglo saksonske spodobe išta dobra donijele ovim prostorima!

Gordan
3 godine prije

Novinarsko dno dna,a uspjeli su se još više pokopati.

rbnringbornfivemrifv
3 godine prije

A sudovi, sudci dio sistema kao i mediji……………..kad smo kod medija, jedna pametna od gusara i to u Gardijanu: “Dobili smo i refeudalizaciju 99 odsto društva u ime «zaštite ranjivih“, dok se pravila na elitu ne odnose.

      Svima su uništili živote, izgubili smo godinu dragocenog vremena. Nizašta. Zatvoreni ste dve nedelje koje su trajale 365 dana. Nizašta. … ili tačnije, za sve.

      Jer to je ono što oni pokušavaju da nam oduzmu. Sve.”

3 godine prije zadnji put uredio rbnringbornfivemrifv
samo tako...
3 godine prije

Hmmm….
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bertelsmann
Ne bi RTL nikad ništa s nacizmom…
Ili Gebelsom…

3 godine prije zadnji put uredio samo tako...
Janko
3 godine prije

Plaćenih novinara koji su službi raznih interesa ,pogotovo stranih ,već smo se nagledali i načitali i čitamo i danas.Nažalost ostali su rijetki nivinari i novinarske kuće kojima je istina i profesionalnost vodilja u poslu..Manipulacije sa istinom,poluistine i lažne novinarske konstrukcije bile du povod i mnogim ratnim akcijama na ovim našim prostorima,pa i u svijetu.

Emiliano Zapata
3 godine prije

HVALA REDAKCIJI LOGICNO!
Zaduzili ste nas sve otkrivajuci istinu i time sto niste pokleknuli pred zlikovcima!
Uz nas ste u najtezim vremenima u povijesti covjecanstva u ovome mozemonsad slobodno reci WW3 koji je depopulacijski jer nas uz pomoc svega od kemiije, gmo, G5, i tko zna cime sve ne, nas sve zele pobit ili sterilizirat.
Osvojili ste nam srca i zasluzujete vjecno HVALA

zaus
3 godine prije

slična režimska propaganda postoji na žalost i drugim zemljama EU i to ne samo u vezi covid – 19 nego žao i na ostalom području informacija . Više -manje kopira se Reutes za koga se zna u čijem je vlastništvu …

B7ranko Spehar
3 godine prije

Sranje od tv. zato ŽIVIO SPORT KLUB nije slučajan napad na njega od strane A 1 i dr.operatera.

Mitar
3 godine prije

Svaka cast portal logicno,jedan od rijetkih objektivnih medija,samo naprijed,

El-kael
3 godine prije

Bravo na inicijativi samo tako naprijed. Glavu gore!

Majk Majers
3 godine prije

Bit će pravdanja jednog dana-nismo znali, samo smo radili svoj posao…

Emanuel
3 godine prije

Bravo samo jako protiv sotonisticke propaganda. 👍

Pero
3 godine prije

Dragi moji. Glavni urednik svih medija je Plenković i ona njegova kokoška Obuljan…na žalost kakvi su mediji vidjeli smo i u Europi i u Americi.

Lao
3 godine prije

Treba njih tuziti za svaku laz, takve uvijek po novcaniku kao sto oni i drugima zele raditi, nikad nece nauciti takvi nasilnici

Boba Lazarević
3 godine prije

Čim su Logično prozvali “dezinformatorima” Faktografovci su se odrekli prava da se nazivaju “objektivnom” “fact-checking” agencijom.

Prozvati jedan članak dezinformacijskim je jedna stvar. Prozvati cijeli portal dezinformacijskim, iako u njemu ima i mnoštvo korisnih i točnih informacija, je čista defamacija i podložno je sudskoj tužbi.

Bosanac
3 godine prije

Većina TV stanica danas je u 5 deka (dkg), tako da najpametnije bi ih bilo sve ukinut.

Johnny
3 godine prije

Svaka čast, raskopali ste ih! Hocemo još!

Maya
2 godine prije

Sva tzv. izvješća i slike ne bih komentirala poradi povjerenja, samo mi u toliko vremena “strave i užasa” nedostaju Snimci iz bolnica – poradi brige o pacijentima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI