Ukrajina istražuje komandante oblasti Harkov

Ukrajinske trupe
12 komentara

Državni istražni biro (SBI) u Kijevu potvrdio je da je desetine ukrajinskih oficira u oblasti Harkov pod istragom zbog dezertiranja i nepoštovanja dužnosti.

Kako su ruske snage napredovale od granice sa Ukrajinom, Kijev je požurio sa rezervama na novootvoreni front i optužio lokalne jedinice Oružanih snaga Ukrajine da nisu zadržale liniju. “S obzirom na važnost postupka, u istragu su uključeni najbolji istražitelji i rukovodstvo Glavnog istražnog odjela SBI-a, a postoji bliska interakcija s operativnim jedinicama SBU”, navodi se u saopštenju agencije. U ponedjeljak, misleći na Službu državne bezbjednosti Ukrajine, nasljednicu KGB-a.

Istraga ima punu podršku Generalštaba AFU, kao i regionalnih komandi, dodaje SBI.

Iako SBI nije ponudio više detalja, ukrajinski glasnik Glavkom je prošlog četvrtka napomenuo da se 28 policajaca suočava sa optužbama za dezertiranje ili nepoštovanje dužnosti. Pozivajući se na sudske dokumente, list je identifikovao osumnjičenu jedinicu kao 125. odvojenu brigadu teritorijalne odbrane.

Komandanti brigada jedinica, kao i oni iz 415. i 172. streljačkog bataljona i njoj potčinjene 23. mehanizovane brigade, “navodno nisu pravilno organizovali odbranu položaja duž granice”, saopštio je Glavkom. Tokom ruskog napredovanja, elementi navedenih jedinica AFU „napustili su borbene položaje“ u pet sela, ostavljajući jedinice druge linije da se bore.

U okviru istrage, regionalna kancelarija SBI u Poltavi navodno je zaplijenila niz povjerljivih vojnih dokumenata, uključujući komunikaciju uključenih komandanata i izvještaje o utvrđenjima, ljudstvu, oružju i zalihama njihovih jedinica 10. maja, kada je počela ruska operacija . Ako budu proglašeni krivim, umiješanim policajcima prijeti kazna do deset godina zatvora.

125. brigada je odbacila optužbe, ističući da je sva njena odbrana spremna i da niko nije pobjegao sa svojih pozicija. General-pukovnik Arthur Gorbenko, komandant brigade, okrivio je “pojedince na društvenim mrežama” za širenje dezinformacija o spremnosti AFU, “ili još gore, o povlačenju pojedinačnih jedinica sa linija odbrane koje su im poverene”, navodi se u objavi na Fejsbuku. .

Dok su ukrajinske rezerve jurile na severni front, Rusi su napredovali na desetak mesta duž linije, zauzevši strateški važno selo Klescheevka u blizini Časova Jara.

Harkovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
1 mjesec prije

idiotizam..nek ti istražitelji idu u borbu

Jupiter
1 mjesec prije

Kada sila krene, normalno je da se povuces na rezervni polozaj.Ukrajinske bezbednosne sluzbe to ne dozvoljavaju i traze glave za primer.

Max
1 mjesec prije

Ništa oni nisu mogli . Kriv je načelnik stožera i Zelenski.

Bobi
1 mjesec prije

Jedne u zatvor na odmor, druge iz zatvora na front.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Šta je?
Nema dovoljno organa za prodaju?

Btw kako Hrvatska stoji sa izvozom organa za transplantacije?

Jaakooo dobro.

S obzirom na zakon usvojen prijr desetljeća da su svi koji ne kažu suprotno – dobrovoljni davatelji organa.

Ante
1 mjesec prije

Baš me interesira koliko je Amerikanca i Europljana u toj tajnoj službi se skriva pod imenom Ukrajinske službe?

abc
1 mjesec prije

Rusi produljili front na još kojih 300 km, a Zelenski nema više vojske, da zakrpi rupe. Još malo pa če se front na široko otvoriti kao konzerva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI