Ukrajina je digla u vazduh branu Kahovka kao osveta za neuspelu ofanzivu

Hersonska Brana
117 komentara

Ukrajinske snage sabotirale su branu hidroelektrane Kahovka u ruskoj oblasti Herson u pokušaju da liše Krim pitke vode i odvrate pažnju od posrnule kontraofanzive Kijeva, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Brana je djelimično uništena u utorak rano ujutro, odašiljajući vodene bujice nizvodno i poplavljavajući gradove i sela duž rijeke Dnjepar.

“Govorimo o namjernoj sabotaži ukrajinske strane”, rekao je Peskov novinarima. “Ova sabotaža potencijalno može dovesti do veoma ozbiljnih posljedica za nekoliko desetina hiljada stanovnika regiona, ekoloških posljedica i posljedica drugačije prirode, koje tek treba utvrditi.”

Peskov je tvrdio da je jedan od ključnih ciljeva napada bio lišenje vode Krima. Dva miliona stanovnika Krima uglavnom dobijaju vodu iz Sjevernokrimskog kanala, koji se napaja iz rezervoara iznad brane Kahovka. “Ova sabotaža je povezana i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su prije dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, ne ostvaruju svoje ciljeve”, nastavio je Peskov . Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je posljednjih dana odbilo nekoliko napada velikih razmjera na južnom sektoru fronta. Ove “ofanzivne akcije guše”, naveo je Peskov.

Ukrajinski zvaničnici i njihovi evropski podržavaoci optužili su Rusiju da je digla branu u zrak, a predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel nazvao je napad “ratnim zločinom”. Moskva “snažno odbacuje” optužbu, rekao je Peskov.

Iako poplave sada otežavaju ukrajinskim snagama da pređu Dnjepar i napadnu ruske odbrambene linije, čini se da uništavanje brane pomaže i brojnim ključnim ciljevima Ukrajine. Poplave uglavnom prijete istočnoj obali rijeke, gdje su se ruske trupe povukle prošle godine zbog zabrinutosti da će ukrajinska vojska dići branu u zrak.

Pošto je brana uništena, nivo Dnjepra je dodatno opao uzvodno, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje. Ukrajinske trupe su prošle godine nekoliko puta pokušale da pređu reku kako bi povratile elektranu od ruskih snaga, a snižavanje nivoa vode uklonilo bi veliku prepreku budućim pokušajima. Osim toga, elektrana iz sovjetskog doba ovisi o vodi iz Dnjepra za hlađenje svojih reaktora i istrošenih gorivih šipki.

Ukrajinska vojska je prošle godine izvela probni napad na branu koristeći lanser HIMARS koji je isporučila Amerika, rekao je ukrajinski general Andrey Kovalchuk za Washington Post u decembru.

Dva mjeseca ranije, ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama, Vasilij Nebenzia, upozorio je Vijeće sigurnosti UN-a da kijevske snage razmatraju “neoprezni” napad na branu morskim minama ili projektilima. “Vlasti u Kijevu i njihovi zapadni pristalice snosit će punu odgovornost za sve posljedice takvog razornog scenarija”, upozorio je Nebenzia.

branarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
117 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Prije će biti da su to učinili Ukrajnci nego Rusi jer to Rusima ne odgovara, Jer su više stradali.

Dux
10 mjeseci prije

Ne bi me čudilo, ustvari sad sam poprilično siguran da će se nekakvo sranje dogoditi i u NU Zaporožje, i naravno ko će drugi nego Rusi.

Gjuro1977
10 mjeseci prije

Zapad je tu propagandno jači,te vijesti odašilje puno bolje nego Rusi,zato su to učinili i krivica pada na Ruse,ali vrijeme Ce pokazat sve i doći Ce na naplatu,naravno to Ce skupo koštati Ukrajince i samu Evropu

gargamel.
10 mjeseci prije

 Ukrajinci su, po rjecima Kovalchuka, izveli probni napad lanserom HIMARS na jednu od brana brane Nova Kahovka, napravivši tri rupe u metalu da vide da li se voda Dnjepra može podići dovoljno da ometa ruske prelaze, ali ne bi bilo blizu poplave. sela. Test je bio uspješan, rekao je Kovalchuk
Njegov komentar o tome relevantan je za podsjećanje da je prva faza kijevske kontraofanzive koju podržava NATO potpuno propala u ponedjeljak, prema ruskom ministarstvu odbrane. Baš kao što je Ukrajina pokrenula svoju invaziju na Rusiju krajem maja kako bi odvratila pažnju od svog gubitka u bici kod Artjomovska, tako se čini da je krenula sa Kovalčukovim planiranim ratnim zločinom kako bi odvratila pažnju od ove najnovije sramote.

burt
10 mjeseci prije

članak je proturječan jer se citira ruska propaganda ali to logički ne funkcionira, prvo se govori da je Ukrajina srušila branu kao osveta za neuspjelu ofenzivu a nakon toga se navode razlozi koji bi rušenjem brane odgovarali ukrajinskoj strani, prošle godie u prvoj fazi rata petokolonaši su bez otpora predali gradove Herson, Berdyansk, Melitopol, Tokmak i oni dobro znaju što ih čeka ako padnu u ukrajinske ruke tako da im je jedina opcija evakuacija u Rusiju

Tako treba
10 mjeseci prije

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je videozapis na kojem se navodno vidi kao njezine snage uništavaju ukrajinska oklopna borbena vozila te najmanje jedan njemački tenk Leopard. Međutim, videozapis, koji je naoko snimljen pomoću sustava za ciljanje kojim su opremljeni borbeni helikopteri Kamov Ka-52 Alligator, pokazuje ispaljivanje protutenkovskih navođenih raketa na civilne poljoprivredne strojevi,

Tako treba
10 mjeseci prije

Plaćeni oglas?

Days
10 mjeseci prije

“Dizanje brane u zrak može biti loše za Ukrajinu, ali više šteti Rusiji i upravo je iz tog razloga ukrajinska vlada razmatrala njezino uništenje,” rekao je. Carlson je dalje primijetio da je ukrajinski general priznao da je planirao napade na branu Kakhovka u komentarima za Washington Post prošlog prosinca.

Tim
10 mjeseci prije

Je, i sami sebe su potopili da napakoste Rusima koji su cijelu Ukrajinu planirali osvojiti za dva tjedna. Kada to ono bijaše?

Adhurim
10 mjeseci prije

Rusi su se ovaj put pošteno obrukali. “Uništavajući zapadne tenkove” postavili su videozapis, koji je naoko snimljen pomoću sustava za ciljanje kojim su opremljeni borbeni helikopteri Kamov Ka-52 i koji pokazuju bez sumnje ispaljivanje protutenkovskih navođenih raketa na civilne poljoprivredne strojeve- kombajne i prskalice.

Rusmir
10 mjeseci prije

Bit će puno stradalih ribica svakojakih vrsta

Grdi
10 mjeseci prije

Pricu koju sam cuo je da je brana sama popustila od stresa visokih vode – obilne kise untrag par tjedana, tj, brana je imala najvisi vodostaj unatrag nekog duzeg vremena … a brana je bila oslabljena od ranijeg ukr. granatiranja …..

Kaktus
10 mjeseci prije

Ako su je digli u vazduh, zasto je onda otišla nizvodno? Umjesto u vazduh.

gargamel.
10 mjeseci prije

Nedavni članak Washington Posta otkriva da je tri mjeseca prije eksplozija gasovoda Sjeverni tok, američka obavještajna agencija CIA znala za zavjeru ukrajinske vojske da izvrši tajni napad na podmorsku mrežu. Prema pisanju lista, CIA je dobila dojavu od neimenovane evropske obavještajne agencije, u kojoj se navodi da šest pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga planira da dignu u zrak naftovode koji povezuju Rusiju i Njemačku. Izvještaj, koji je na kraju stigao do Washington Posta preko pripadnika Zračne nacionalne garde na Discord platformi za ćaskanje, bacio je novo svjetlo na događaje oko eksplozija.

Dok The Washington Post, na zahtjev vladinih zvaničnika, ne otkriva zemlju kojoj pripada evropska obavještajna služba, izvještaj je zasnovan na informacijama dobijenim od pojedinca u Ukrajini. Iako se informacija iz ovog izvora nije mogla odmah potvrditi, CIA je već u junu prošle godine podijelila izvještaj s Njemačkom i drugim evropskim zemljama. Međutim, eksplozije su se dogodile tek nakon tri mjeseca.

10 mjeseci prije

Trolovi opet povraćate od muke 🤣🤣🤣.

Crni Golf 4 vrata
10 mjeseci prije

.. divlje anglosaxonske životinje i njihove nadrogirane sluge neće imati milosti u sprovođenju svojih nauma i ja opet ponavljam; upotrijebiti nuklearno oružje kao “odgovor” onima koji su ubili dva svoja predsjednika, srušili tornjeve u New Yorku, bacili dvije atomske bombe………………………………………… Neće se zaustaviti dok god ne osjete posljedice svojih zala koje rade po planeti 🌏 posljednjih 2000 godina..

Sardelino
10 mjeseci prije

Na pregovorima u Turskoj, Zelenski je bi spreman na kompromis i na završetak rata. Do kompromisa nije došlo jer su Anglosasi (Đonson i Bajden) na njega izvršili pritisak. Kako su ga postavili tako ga mogu i srušiti. Obećali su mu brda i doline za zadatak koji su mu postavili ( da od Ukrajine napravi torpedo koji će potopiti ruski brod) a on im je za uzvrat prodao dušu. Osim duše, u njihove ruke predao je strateško i taktičko vodstvo rata. Postao je dobro plaćeni sluga. Od Turske pa do ovih vremena, svako toliko, tražio bi da mu nalogodavci dostavi sad ovo, sad ono. Jer ruski brod nije samo tako lako potopiti. Nalogodavci su tražili rezultate jer su u poduhvat obuzdavanje Rusije uložili ogroman novac i materijalna sredstva. Ugled u javnosti i ispravnost njihovih djela, nikad im nije došao u pitanje jer je on i inače po zapadnom “difoltu” neupitan. Zašto… Čitaj više »

10 mjeseci prije

Zelniski i ukrajinci su njima samo potrošni materijal..Taktičke i strateške poteze vuku britanci koji , lako moguće , bez znanja ukrajinaca su odradili rušenje brane..
Oni vode rat u ratu , sa svojim ciljevima koji btw nemaju nikakvih dodirnih tačaka s ukrajinom..Njihovi ciljevi daleko prevazilaze ukrajinu jer su namjere izazivanje daleko većeg sukoba…
Ukrajinci su dakle samo taktičko meso a centrala operacija je london..

goran
10 mjeseci prije

mogu ukrajinci radit što žele,ali kad rusi krenu u ofanzivu neče biti te sile koja če ih zaustavit dok ne budu oslobodili kijev od nacista

ogo
10 mjeseci prije

Eu politicari sve znaju osim sto neznaju kako ce proci ove zime i kako ce spasiti posrnulo gospodarstvo

tatamata
10 mjeseci prije

opet nam botovi skice ,, dobro su ih rusi razgzli nazi idole kad su morali i branu da miniraju da se zastite

10 mjeseci prije

kakav je to osjecaj …
tek krenuo u napad a vec aktivira odstupnicu (rusi branu).
strah na max od protuofenzive na protuofenzivu.

tihobl
10 mjeseci prije

Новинарка поставља питање: – Да ли вам се заиста чини вероватно да је Русија уништила брану, чиме је поплавила насеља у којима живе етнички Руси, а истовремено прекинула довод воде Криму? По мом мишљењу, овде нема више логике него што има уништавање сопственог гасовода, зар не?

Џон Кирби одговара: – Још нисмо дошли до закључака. Радимо са украјинском страном и покушавамо да добијемо што више информација.

Motorola
10 mjeseci prije

Militanti 37. brigade Oružanih snaga Ukrajine žale se da ih je zapovjedništvo prevarilo u Novodonjeckoye, izjavivši da “tamo nema nikoga”. Ukrajinska vojska opet je bačena u selo na klanje, govoreći da su ga ruske trupe napustile i da ga samo trebaju zauzeti. Oklopna vozila bila su do pola puna svaštarima, a tenkisti uopće nisu bili upozoreni da se radi o ofenzivi, zbog čega su imali gubitke. “Snage ruske vojske krenule su u ofenzivu i morali smo se povući: snimali su nas dronovi, bili smo zasuti minobacačima, nije bilo podrške s naše strane, jednostavno su nas bacili ovdje, ne znam ni sam zašto, tenkeri nisu bili ni spremni za borbu, nisu upozoravali na identifikacijske oznake. Dobro je da smo ih poznavali iz viđenja, jer bismo inače jednostavno otvorili prijateljsku vatru i međusobno se poubijali”, kaže jedan od Oružanih snaga. “Bacili su nas u smrt, znajući što će se tamo dogoditi, jednostavno su… Čitaj više »

Motorola
10 mjeseci prije

Slovenski mediji su jučer javljali da je Rusija izvršila gnusan zločin sa rušenjem brane. Danas priznaju, da je branu srušila ukrajinska vojska ali bez osude gnusnog zločina i da je bila ukrajinska vojska na taj čin primorana zbog mogučnosti ruske kontraofenzive.
Mediji u Sloveniji toliko lažu i izmišljaju kretenizme, da jih ljudi tretiraju kao tragikomične i smešne.

Ivan
10 mjeseci prije

Stvarno Europa i Amerika su opet ogrezle u fasizmu i obmanama europskih naroda. Rekoh ja medu prvima treba skratiti za glavu onu krmacu Ursulu koja umjesto da je onemogucila Zelenskog u izazivanju rata, prasica ga jos fila s europskim novcem i oruzjem. I krmaca misli da ce preko toga Rusi proci samo tako olako kao da nista nije bilo..

Noname
10 mjeseci prije

Ujutro 6. lipnja, vlasti u Novoj Kakhovki izvijestile su o puknuću u lokalnoj hidroelektrani, što je rezultiralo poplavama velikih područja na obalama rijeke Dnjepar (Khersonska oblast). Nesreću bi mogao uzrokovati ukrajinski napad korištenjem višestrukih lansirnih raketnih sustava, koje je vjerojatno isporučio Zapad. Međutim, glavni mediji i ukrajinska vlada inzistiraju na neutemeljenom optuživanju Rusije da je počinila zločin. Ukrajinsko bombardiranje dogodilo se oko dva sata ujutro . Polovica raspona brane je uništena, zbog čega je razina vode u kratkom vremenu znatno porasla. Najmanje četrnaest naselja u blizini regije, u kojima živi više od 22.000 ljudi, izloženo je velikom riziku od potpune poplave. Vlasti su već počele s evakuacijom lokalnog stanovništva, ispraznivši oko 300 objekata, no u poplavljenim područjima i dalje su deseci ugroženih ljudi. Jedan od najvećih strahova u vezi s rušenjem brane je sigurnost nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP). Postrojenje se također nalazi na obalama rijeke Dnjepar i koristi lokalnu vodu za hlađenje svojih reaktora – ključan postupak za… Čitaj više »

Noname
10 mjeseci prije

Nadalje, nije novost da je Ukrajini u interesu izazvati nuklearnu nesreću u NEK i bojkotom vodoopskrbe izazvati humanitarnu krizu na Krimu. Moskva osuđuje ukrajinske napade na ZNPP od prošle godine. Što se tiče vode, opskrba je blokirana od strane ukrajinskih snaga od 2014. godine, a potpuno je uspostavljena tek nakon početka specijalne vojne operacije. Dakle, vrlo je poznato da Ukrajina želi da rezultati napada na branu dosegnu krajnje posljedice, što otkriva tko je kriv. Međutim, ukrajinska vlada je i pored toga zanijekala umiješanost i optužila Ruse – očito bez ikakvih dokaza. Na svom profilu na društvenim mrežama ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za ” ekocid “, navodeći ekološke posljedice katastrofe: “Ovo je samo jedan ruski ratni zločin. Sada je Rusija kriva za brutalni ekocid. Svaki komentar je suvišan. Svijet mora reagirati. Rusija je u ratu protiv života, protiv prirode, protiv civilizacije. Rusija mora napustiti ukrajinsku zemlju i mora biti u potpunosti odgovorna za svoj teror”, rekao je, ne pokazujući… Čitaj više »

Noname
10 mjeseci prije

Također se mora prisjetiti da je, s obzirom na zabrinutost Rusije oko izbjegavanja katastrofa u regiji, jedna od prvih odluka Sergeja Surovikina kao zapovjednika specijalne vojne operacije bila narediti povlačenje Hersona. Zapad je u to vrijemeizvjestio o događaju kao o “ruskom porazu” i “ukrajinskoj protuofenzivi”, dok je zapravo cilj bio izbjeći ruske žrtve i spriječiti ukrajinske udare da dopru do brane, što bi izazvalo probleme ZNPP-u i Krimu. Nedavni napad pokazuje koliko je Surovikinov stav bio ispravan. Osim toga, potrebno je spomenuti da je u listopadu 2022. Ruska misija pri UN-u već upozorila Vijeće sigurnosti da Kijev planira napad na elektranu Kahovka. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres primio je pismo ruskih diplomata u kojem se navode informacije koje je Moskva dobila o planovima Ukrajine. Međutim, organizacija nije poduzela ništa da djeluje preventivno ili razuvjeri Kijev mjerama prisile. Kao rezultat toga, napad se doista dogodio. Pritom, čini se, nema dvojbe oko odgovorne strane. Još jednom Kijev otkriva svoju terorističku prirodu. I,… Čitaj više »

Ina
10 mjeseci prije

Cilj uništi zemlju,raseli ljude iz zemlje,stvori glad i nastavak agende .Gdje ?prvo u Ukeajini,a zatim u ostale države.

Vikton
10 mjeseci prije

Ma ne znam tko je srusio branu,ali moje misljenje da su ukrainci,zasto to mislim:zato sto su se ti ukrainci toliko raspizdili i razbahatili znaju da ih cijeli svjet podrzava i jako su se osilili a svi u skupim autima i vjerujte mi da kako got ovaj rat zavrsio i eu i us ce imat velikih problema sa tom nacijom koja je i prije rata bila u vrhu po korupciji i kriminalu.A imate na net-u vjest povodom odrzavanja nogometnog turnira DALMATINKO,koji se odrzavao u splitu sad u 6 mjesecu dakle prije par dana,i tu su bile ekipe momcica od 14g.bilo ih je iz BIH i jos dosta drzava i medu njima onaj ukrainski klub mislim da se zove sahtor (za kojeg je igrao srna) i ti ukrainci po rjecima trener sparte iz sarajeva ti momci ukrainci su bili toliko agresivni,bahati,nasilni non stop su provocirali tukli laktovima,nogama vrjedanjem,da bi kulminiralo otvorenim napadom… Čitaj više »

tuf
10 mjeseci prije

Kronologija granatiranja hidroelektrane Kakhovskaya od strane Oružanih snaga Ukrajine 1) Ukrajinske trupe izvele su 8. srpnja 2022. raketni napad na hidroelektranu. Protuzračna obrana uspjela je odbiti napad, ali bilo je žrtava, rekao je Kirill Stremousov, zamjenik voditelja Kherson CMA (Civilno-vojna uprava) 2) 18. srpnja 2022. Kao rezultat napada na hidroelektranu, oštećena je kontrolna soba. Fragmenti su razbili plinovod, u vezi s kojom polovicom desne obale regije Kherson. ostao je bez goriva, izjavio je tajnik za medije CMA okruga Kakhovsky u Khersonovoj oblasti. Viktora Vasiljeva. Oružane snage Ukrajine ispalile su 23. srpnja 2022. 7 granata na hidroelektranu Kakhovskaya. Postaja je oštećena, priopćila je HLZ okruga Kahovka. 4) 24. srpnja 2022. hidroelektranu je napao HIMARS, oštećen je infrastrukturni objekt – rekao je šef okruga Vladimir Leontyev. 5) 30. srpnja 2022 U noći s 29. na 30. srpnja HIMARS je ponovno napao hidroelektranu Kakhov. Sustav protuzračne obrane odbacio je sve granate, kazao je… Čitaj više »

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
10 mjeseci prije

ova zapadnjacka propaganda i medijski rat placenim i poslusnim phickastim medijima i vazalima, sve mi vise ide na debelo crijevo, zato, bacaj atomske Putine, pa nek curi niz butine, uzvodno i nizvodno…ali posto postoji sedam dvojnika i Putin je odavno mrtav, moja molba nece biti uslisena, ajmo ponovo, Rusi, udrite lopatama po nacistima ukropskim i hrvackim (hiber, burt) ili mijenjate sibir sa amerikenjcima za pakete pomoci, jer Rusija propada….satire off

NECIJEPLJENI PUTINOV OBOZAVALAC
10 mjeseci prije

znate sta pjeva kokainsky zelenjavsky ??? bolje da sam ladna ghovna jeo, nego sto sam s tobom Putine zaratio, a Putin njemu odgovara, svo ti mleko pokipi po ploci, u sta gledas , hebem te u oci…

toncibalonci
10 mjeseci prije

Peskov sugerise da se radi o “Namernoj” sabotazi. Ja sugerisem da se radi o NE namernoj sabotazi.

MNK
10 mjeseci prije

To su rusi napravili a ne ukrajinci.

Гавран
10 mjeseci prije

Kada bi prestali da diskutujemo o zapadnim spinovima i lažima, nastupila bi praznina, vreme sveopšte dosade i psihičke depresije.

Uspavanalepotica
10 mjeseci prije

Da sacekamo vojni odgovor RF na ovaj teroristicki pa da se vidi kom opanci kom obojci.

Moje Ime AD 1995
10 mjeseci prije

Brana. Torpedo cini cuda!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI