Ukrajina je ”prešla sve linije”

Vojska samoproglasene Donjecke Narodne Republike
7 komentara

Donjecka Narodna Republika (DNR) traži dodatne “savezničke snage” za pomoć u borbi protiv ukrajinskih snaga, rekao je njen šef Denis Pušilin u ponedjeljak u video obraćanju. Taj potez uslijedio je usred prijavljenih jakih artiljerijskih granatiranja od strane Kijeva stambenih područja u Donjecku i drugim lokacijama širom republike.

“Neprijatelj je bukvalno prešao sve linije. Koriste se zabranjene metode ratovanja. Stambena područja i centralni kvartovi grada Donjecka su pod artiljerijskim granatiranjem, pod vatrom su i drugi gradovi i naselja DNR“, naveo je Pušilin.

Zbog toga republika traži od Rusije da rasporedi dodatne snage za pomoć u sukobu koji je u toku, naveo je zvaničnik. “Postignut je dogovor da će sve potrebne dodatne snage savezničkih trupa, prvenstveno Rusije, biti raspoređene”, rekao je on.

Donjeck, kao i druge lokacije širom DPR-a, bili su izloženi teškim raketnim i artiljerijskim napadima ukrajinske vojske u proteklih nekoliko dana. Granatiranje je postalo posebno snažno u ponedjeljak, s desetinama incidenata koje su registrovale lokalne vlasti širom grada.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike

dnrrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Z-Z-Z
1 godina prije

Po prvi puta 22 lipnja / June ce NATO-vci otvoreno slaviti taj dan.

tihobl
1 godina prije

Solc je kocio isporuke kako bi poslao veliku isporuku oruzja 22.6.
Iver ne pada daleko od klade.

eks
1 godina prije

Natovci će otvoreno pokazati da je NATO fašistička alijansa.

Max
1 godina prije

Mislio sam da su Novorusi potisli Ukrajince. Čime im oni sad mogu prijetiti ako nije neki NATO milodar?

Sve naopako
1 godina prije

Glavno je uvjeriti narod da su Rusi u pravu 😀

Lucija, prva
1 godina prije

“Pentagon je najavio spremnost da Kijevu prebaci traženih 1.000 haubica i 300 MLRS HIMARS.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su Sjedinjene Države spremne da Ukrajini dostave nedavno traženo oružje u vidu 1.000 haubica i 300 višestrukih raketnih sistema M142 HIMARS.

Odluka 15.6.

“„Američka vojska ima takvo oružje u upotrebi, međutim, veoma je veliko pitanje da li je Pentagon spreman da razoruža sopstvene oružane snage kako bi to oružje prebacio u Ukrajinu “, napominju vojni analitičari.”

“Ideja o snabdevanju Ukrajine nuklearnim oružjem usred tekućeg sukoba između Kijeva i Moskve predstavlja izazivanje „nuklearnog sukoba u centru Evrope“ i potpuno je suluda, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

Zvaničnik je tako odgovorio na primedbe Radoslava Sikorskog, poljskog poslanika u Evropskom parlamentu i bivšeg ministra spoljnih poslova, koji je rekao da Zapad ima „pravo“ da to učini.””

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI