Ukrajina je propustila svoju šansu

Mirovni pregovori Ukrajine i Rusije
12 komentara

Ukrajinski lideri iskoristili su svoju šansu da pronađu povoljan izlaz iz sukoba zemlje s Moskvom, tako da će svaki dogovor o okončanju borbi biti inferiorniji od sporazuma iz kojeg je predsjednik Vladimir Zelenski napustio u martu 2022., tvrdi jedan visoki ruski diplomata.

“Ukrajina je prokockala svoje šanse za tako povoljan izlaz,” rekao je u subotu zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitry Polyanskiy na X (bivši Twitter) “Svaki mogući dogovor sada će odražavati njegovu kapitulaciju.”.

Poljanski je dao svoj komentar kao odgovor na tvrdnju Michaela McFaula, istaknute antiruske ličnosti na Zapadu, da ruski predsjednik Vladimir Putin nikada nije ozbiljno razmišljao o sklapanju mirovnog sporazuma s Ukrajinom. Ruski diplomata je očigledno mislio na preliminarni dogovor postignut na mirovnim pregovorima čiji je domaćin bila Turska u martu 2022. Putin je kasnije podržao sporazum na sastanku sa afričkim lideri, rekavši da su ga ukrajinski lideri bacili na „smetlište istorije.“

“Već je opšte poznato da su ga inicirali Zeovi pregovarači, a njegovu kopiju je pokazao sam predsjednik Putin”, rekao je Poljanski. “A ovu priču, kao i direktnu ulogu Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a u uvjeravanju Zea da je odbije, potvrdili su mnogi svjedoci.”

Od tog vremena, Ukrajina je izgubila stotine hiljada vojnika. Ukrajinske snage su imale više od 125.000 žrtava samo od juna, kada je počela njihova neuspela kontraofanziva, prema ruskom ministarstvu odbrane. S obzirom da se SAD i EU bore da dobiju odobrenje za dodatnu vojnu pomoć Kijevu, narativ zapadnih medija o izgledima Ukrajine postao je tmurniji.

McFaul, američki ambasador u Rusiji pod tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, umanjio je svoj utjecaj na ukrajinsku krizu, rekavši: „Ja sam samo profesor daleko, daleko. ” Poljanski je odgovorio da je McFaul bio previše skroman: “Svi znamo vašu pravu destruktivnu ulogu na postsovjetskom prostoru.”

Ruski diplomata je primetio da je u intervjuu iz 2012. Mekfol sebe opisao kao „specijalistu za demokratiju, antidiktatorske pokrete, revolucije.“ Dodao je da bi profesor mogao preuzeti zasluge za propuštenu priliku Ukrajine da sklopi mir zbog njegovog “konstantnog ratnog huškanja” i “obmanjivanje američke javnosti o stvarnoj situaciji na terenu.

Mirovni sporazumrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

…profesor „specijalista za demokratiju, antidiktatorske pokrete, revolucije“…

Fin predmet predaje. Njegovi bivsi studenti se zaposljavaju u amabasadama. Problem je sto sve vise zemalja ogranicava broj diplomata SAD i takve protjeruje kuci. A sta ce oni raditi kod kuce, nece valjda sjedjeti besposleni?

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Njemački kancelar Scholz već javno govori za medije da će Njemačka i EU anulirati neslanje financijske pomoći Ukrajini od strane izuzetnih.
Ali u potpunosti šuti o rezulatima istrage tko je sabotirao Sjeverne Tokove.

Max
4 mjeseci prije

Prva ponuda je najbolja.

Noname
4 mjeseci prije

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitry Polyansky: “Ukrajina je propustila priliku sklopiti koristan mirovni ugovor. Sada će svaki mogući dogovor uključivati predaju Ukrajine.”

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“U Ukrajinu su ruske i rusofone zemlje dospjele lijepljenjem ruskih zemalja na Galiciju i još par pokrajina koje se mogu nazvati stvarnom, izvornom Ukrajinom. To su učinili u nekoliko rata sovjetski komunisti iz razloga pokušaja stvaranja ravnoteže sa Galicijanima. Nije uspjelo, kao što drugovima štošta nije uspjelo. Problem je što su ti krajevi prirodno dosta bogatiji od zapada preko Dnjepra. Za nekakvu praznu ledinu se ne bi toliko tukli, čak niti Monsanto. Ima ledine po toj zemlji podosta. Zapadnoukrajinci su pragmatično shvatili kako mogu upravljati tom zemljom jedino ako iskorijene Ruse, Rusofone i sve što se odnosi na Rusiju (rusku crkvu, jezik, kulturu…), sve to uz poguranac i pripomoć zapadnih službi i zemalja. Rusoukri su također shvatili što slijedi pa su se obratili svojoj matici, pa sad imamo rat do istrebljenja koji može završiti zaista istrebljenjem, čak i širim od zahvaćene teritorije ili trgovačkim sporazumom koji počinju predlagati poneki poluslužbeni… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“Kakve posljedice, 9 godina su ratovali, bombardirali svoje građane, 14.500 mrtvih civila i nisu htjeli implementirati Minsk. Da je Putin želio invaziju mogao je krenuti 2014. i ne bi naišao na nikakav otpor. Minsk 1 je dogovoren kada su pobunjenici uhvatili u omču 3. Ukrop divizije, i da ih ne pobiju sve EU je intervenirala i dala jamstva. Jamstvima Zapada možeš guzicu obrisati. 2021. ponovo se šalju zahtjevi (koji se mogu ublažiti kroz pregovore naravno) SAD ne hebe. Satelitske snimke i špijunske mreže javljaju da Ukropi gomilaju snage oko Donbasa i napad je bio neminovan. Putin ih je preduhitrio sa sitnim snagama, od 190.000 (140-150.000? op.aut), oko 90.000 ih je ušlo u Ukropistan. Sa 90 tisuća osvojiti Ukrajinu? Hitler je za napad na SSSR, Ukrajinu prvo skupio samo u Army groupe center 3 milijuna ljudi, Army group North milijun ljudi, Army group South 2.5 milijuna ljudi. Putin je htio uplašiti… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI