Ukrajina: Nacionalni korpus bojne Azov krenuo protiv Zelenskog – Ima mrtvih i ranjenih

Neredi u Ukrajini
84 komentara

Jučer su u Kijevu izbile žestoke demonstracije protiv ukidanja moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta, što otvara put multinacionalnim korporacijama da uđu u posjed milijuna hektara obradivih površina u Ukrajini.

Jučer se pred zgradom ukrajinskog parlamenta u Kijevu doslovno vidjela bitka između “Nacionalnog korpusa” s jedne strane i policije i Nacionalne garde s druge. Sukob je bio rekordan i po broju ozlijeđenih novinara.

Podsjetimo, Nacionalni korpus je politička organizacija nastala od militanata bivše bojne, sada pukovnije „Azov“, poznate po neonacističkoj ideologiji i štovanju lika i djela ukrajinskih kolaboracionista iz Drugog svjetskog rata Stepana Bandere i Romana Šuheviča.

“Naši su novinari stradali tijekom sukoba između Nacionalnog korpusa i snaga sigurnosti u blizini hotela u Kijevu”, izravno s lica mjesta je izvijestio kanal HromadskaTV.

Kasnije su na internetskim stranicama kanala objavljene detaljnije informacije i ranjavanju novinarke Viktorije Roščine i snimatelja Alekseja Nikulina.

No, ukrajinski kanali javljaju da su u sukobu Desnog sektora i snaga sigurnosti potonje nadmašile neonaciste u smislu agresije.

“Policijski službenici u blizini Vrhovne Rade tukli su već zatočene prosvjednike i napadali novinare“, javlja HromadskaTV.

Tijekom sukoba je stradao i novinar ukrajinskog izdanja Radija slobodna Europa Sergej Nužnenko, javlja RSE Ukrajine na svojim internetskim stranicama.

VIDEO: Jučerašnji sukob Desnog sektora i policije u Kijevu

U sukobima u blizini Vrhovne Rada je pala i jedna žrtva, a ima i teško ranjenih prosvjednika i policajaca. Svi zatočeni radikali su pušteni tijekom noći, nakon što su njihovi suborci i prijatelji opkolili policijsku upravu središnjeg kijevskog okruga Pečerski.

“Možda je u sukobima sudjelovalo do 500 ljudi. Neki od ljudi su izazvali policiju, bacali kamenje i udarali pripadnike snaga sigurnosti palicama. 26 osoba je privedeno i oni su u okružnoj upravi. Ozlijeđeno je 17 policajaca”, rekao je Andrej Krišenko, načelnik Glavnog stožera nacionalne policije u Kijevu.

Kasnije su se pojavile informacije o teško ranjenim sigurnosnim službenicima. Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine je u utorak navečer izjavilo: „Liječnici se bore za život pripadnika Nacionalne garde, sudionika u neprijateljstvima, potpukovnika Jurija Kulinka. Policajac je u glavu pogođen teškim komadom cigle iz razbijenog kolnika.“

Čak i ukrajinski kanali tvrde kako je broj od 26 zatočenika podcijenjen. Usred zbivanja je organizacija „Tradicija i red”, koja je sudjelovala u prosvjedima, izvijestila o „više od pedeset zatočenika”.

“Danas su specijalne snage brutalno pretukle sudionike mirnog prosvjeda koji se usprotivio prodaji ukrajinske zemlje”, stoji na kanalu na Telegramu ukrajinskog Nacionalnog korpusa.

Sukob je počeo kada su i poljoprivrednici, koji su došli prosvjedovati u Kijev, počeli postavljati svoje šatore pod zidovima Vrhovne Rade. Članovi Nacionalnog korpusa su rekli kako je policija je „počela tući poljoprivrednike, a aktivisti Nacionalnog korpusa su ih počeli braniti“.

„Neki su policajci bili maskirani i neobilježeni. Sigurnosne snage napale su bez upozorenja, djelujući posebno cinično i koristeći posebna sredstva. U napadu policije je jedna osoba poginula, deseci su brutalno pretučeni i otrovani suzavcem, četvorica aktivista su odvedena na intenzivnu njegu, a dvadeset i šest prosvjednika je pritvoreno”, prenosi Nacionalni korpus, koji je očito donio pogrešnu procjenu o namjerama i spremnosti policije, koja se pod Porošenkom redovito povlačila pred napadima radikalnim ukrajinskih neonacističkih i nacionalističkih skupina.

Što se tiče stradale osobe, Krišenko je priznao ove informacije, ali tvrdi „kako je posjednik umro iz prirodnih razloga.

“Identitet osobe je utvrđen, star je 79 godina i odvezen je iz Institutske ulice. Umro je ranije zbog zatajenja srca. Komunicirali smo s rođacima, koji su rekli da je bio teško bolestan.

Sutra će biti obdukcija i utvrdit će se okolnosti smrti. Ne možemo reći je li sudjelovao u prosvjedima i forenzička istraga će dati odgovor na pitanje o uzrocima smrti“, rekao je načelnik policije u Kijevu.

Međutim, mediji i radikalna opozicija kaže da riječi Kiršenka ne zvuče uvjerljivo.

„Kakva iznenadna smrt zbog srčanog udara u dobi od 40 godina? I vrlo je čudno da je čovjek iz nekog razloga umro na ulici pored zgrade parlamenta, gdje su istog dana snage sigurnosti brutalno pretukle demonstrante. Istina, tiskovna služba kijevske policije naglašava da se to dogodilo “nekoliko blokova od mjesta održavanja prosvjeda”. Ali ipak…“, piše na Telegramu Nacionalnog korpusa, gdje se navodi da je žrtva imala 40 godina, a ne 79, kako tvrdi policija.

S druge strane, izvori publikacije CensorNet noću su iz policije rekli da je pokojnik bio Pavel Bokov, koji je sudjelovao u skupovima pred Narodnom bankom Ukrajine, a prethodno je bio osuđen tri puta, 1999. i 2002. zbog pljačke, te 2009. godine zbog krađe.

Dok je načelnik policije u Kijevu bio na konferenciji za novinare, bivši zastupnik Vrhovne Rade iz Radikalne stranke Dmitrij Linko napisao je na Facebooku: “Još jedna osoba koja je pretučena tijekom prosvjeda, a koja je izgubila svijest. Sada je u bolnici u teškom stanju, ali još je živa. Pretučeni prosvjednik nije pri svijesti i u vrlo je ozbiljnom stanju. Ima 20 godina, pripadnik je Nacionalnih snaga.”

Otprilike u isto vrijeme, internetsko izdanje Vogolosa govori o smrti „zemljoradnika“.

„Zemljoradnik, koga su policajci pretukli na skupu u blizini Vrhovne Rade, umro je u bolnici. To su izvijestili izvori Vgolosa”, javlja ukrajinski portal.

Kasnije su se neredi preselili u Okružnu policijsku upravu Ševčenkovskog, gdje su dovedeni prosvjednici uhapšeni pred  Vrhovnom Radom. Nacionalisti i neonacisti Nacionalnog korpusa su blokirali zgradu, a tijekom noći su svi privedeni pušteni.

Sa sigurnošću se može tvrditi da je 17. prosinca u borbama prosvjednika i sigurnosnih snaga pod predsjednikom Vladimirom Zelenskim prolivena krv. I to mu desni sektor i Nacionalni korpus, sigurno neće zaboraviti.

Dakle, bivši borci i aktivisti “Azova”, koji djeluju kroz društveno-političku organizaciju Nacionalni korpus jučer su pod sloganima borbe protiv “prodaje Ukrajine” organizirali sukob s policijom u blizini Vrhovne Rada. Više od 10 policajaca je hospitalizirano, a od 30 do 50 sudionika nereda je uhićeno, da bi bili pušteni nakon zahtjeva njihovog zapovjednika Bileckog.

Ovo je očigledan primjer kako bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov, koji je 2014. ustrojio neonacističke bojne, koristi ove legalizirane formacije za pritisak na vladu, tražeću istovremeno da se njemu dodijeli funkcija premijera u vladi Zelenskog, kojeg je nazvao „prodavačem Ukrajine“.

Američka ambasada u Ukrajini je s cinično osudila napad na policiju. Naravno, Bijela kuća i State Department ne planiraju novi Maidan u Ukrajini, tako da se sada policija ne smije napadati.

A Zelenski? On se trenutno bavi amandmanima na ustav Ukrajine u kojima predlaže da se Sevastopolju na Krimu oduzme „poseban status“. Zelenski, naravno, nema načina da to učini, osim da to napiše na komadu papira, kao što ne može iznova proglasiti moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, jer je to bio uvjet za financijsku „pomoć“ Kijevu od strane EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

VIDEO: Jučerašnji sukob Desnog sektora i policije u Kijevu

Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Zelensky malo neposlusan za americki ukus, aktivira se Azov.

zoran
4 godine prije

Jadna Ukrajina. Devide et Impera 🙁

Ostap Bender
4 godine prije

Ukrajinski oktobar u decembru?

aeorgfnwiegrfiewurgfuewrufewrfew
4 godine prije

Moraju zakuhati uskoro, eno i Gerasimov došo do mog zaključka da se nato sprema za sukob velikih razmjera, sad je dobio dozvolu da o tome dreći a ovi se spremaju četvrt stoljeća.

Trava
4 godine prije

Pa zasto im je do toga pored onakvih ukrajinki, zenske da se na trepavice posadis

American_dreams
4 godine prije

Do jucer je Azov bio fasisticka militantna i teroristicka formacija koju direktno obucava i financira soros,nuland i hitler glavom i bradom,odnosno trula amerika i EU.A onda nekim cudom i preko noci postanu pravedni borci i aktivisti.Ne postoje veci sarlatani od onih populistickih,cak im ni crkva ne moze pera odbit.

Busola
4 godine prije

Ode ukrajinska zemlja američkim korporacijama… Baš me zanima tko će kupiti.
Ne žalim nikoga tu , taj ološ (ovi što prosvjeduju i ovi što štite vlast) je prodao i rasturio Ukrajinu , uzdigao ekstremni nacionalizam i sigurno sada već raselio najmanje milijuna Ukrajinaca…

Žaliti će oni i plakati za SSSR-om ili normalnim odnosima s Rusijom… samo prije toga će se sami pojesti od zla

Ivo
4 godine prije

Taj moratorij na prodaju (grabež) poljoprivrednog zemljišta istječe slijedeće godine i kod nas u Hrvatskoj. No, u zemlji servilne ovcoidne stoke nema pobuna ni prosvjeda. Hebo te, i takvi naivni pacijenti kakvi jesu, ukrajinci su bolji i srčaniji od nas. Sramotno do bola.

Spacevoodoo
4 godine prije

Ako im Azov neonacisti jedini spašavaju poljoprivredno zemljište od globalne mafije onda Ukrajincima nema pomoći.

DažBog
4 godine prije

“Što se tiče stradale osobe, Krišenko je priznao ove informacije, ali tvrdi „kako je posjednik umro iz prirodnih razloga.”
Prije ce biti da je umro na poljoprivredni nacin uz pomoc policijskih ratara Kijevskog atara.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Počinje odmjeravanje snaga predsjednika Zelenskog i militanata pukovnije Azov. Neki povod za to će se uvijek naći. Ukrajinska vojska je pretrpila velike gubitke, nalazi se u fazi reorganizacije, a vakum bi htjela popuniti Nacionalna garda pod novim – nakon Maidana prvim ministrom unutarnjih poslova Arsenom Avakovom. Jednim od najbogatijih Ukrajinaca. Političke podjele, korupcija, progresivno osiromašenje Ukrajine također su ostavili traga na oružane snage. Da bi poslali ukrajinske brigade na Donbas, još dok su tamo bili mirni prosvjedi, vođe Maidana su morali posegnuti za velikim čistkama zapovjednog kadra, uzdižući na zapovjedne dužnosti relativno niže časnike s dokazanim nacionalističkim uvjerenjima, kako bi se osiguralo da će vojska izvršavati zapovjedi. Sedam brigada zračno-desantnih snaga su elita ukrajinske vojske i vidjele su relativno malo borbe u Donbasu. Prilagođene su modernom ratovanju (bar se tako misli), naoružane su teškom tehnikom, tenkovima T-80BV, borbenim vozilima pješadije BTR-3 i 4, samohodnom artiljerijom…. Čine ih uglavnom profesionalci pod… Čitaj više »

Kosta
4 godine prije

Hteli ste rat sa Rusijom,hteli ste nazovi evropske vrednosti,pa jbg sada morate slusati ameriku i ostalu bagru iz eu,dakle oprostite se od svega nacionalnog,sledi vam sve vece zaduzivanje od strane mmf,prodacete sve drzavno i ko zna za koliko decenija mozda udjete u eu,ako ona do tada bude postojala.Kod nas u Srbiji je slicno,samo razlika je da mi srbi ne zelimo u eu i njene zakne,mrzimo nato,ali na zalost vlada radi sve kako im jevrejka merkel naredi,i ostali hazari iz amerike.

Milancz
4 godine prije

Kijevská banda pocela medjusobni obracun a to je dobro i ide své prema plánu i scenariju unistenje té Kijevské bandě.Sto vise se medjusobni poubijaju, bití ce manje posla za Malorusku republiku kojá ce iduce godine preuzeti punu kontrolu nad Ukrajinom..Své ide prema plánu,totální otpis Kijevské mafije kojá je napravila převrat i sada věc počíná bjezanija.Nakon jucerasnje objave Gulina oko aféře dá 100milijardi dolar, poceo medjusobni obracun.

Milancz
4 godine prije

Ako znáš kojí je konacni cilj prevrata u Ukrajini bio, Onda ce ti bití své jasnije i svá dogadjanja nakon toga.

mane
4 godine prije

kada veliki brat poturi fasiste da sve obesmisle i uniste.niko normalan nece ostati nem na ovakve odluke drzave ali isto tako nece ni rame uz rame sa nacistima.plase ih se,gade im se

Purger
4 godine prije

Pa zar nisu onomad prije par godina obečavali zemlju dobrovoljncima za istočni front ???!!!
Azovci nisu dobili svoj dio, izgleda, a njihovu brigu za seljake neka objese na prvu banderu.

Kajzer Soze
4 godine prije

Sa nestrpljenjem čekam vijesti da je stoka ponovo pokrenula novi Majdan , zaslužili su ga !comment image

avaxus
4 godine prije

Izgleda da svi uče na svojim greškama.

nessy
4 godine prije

Sto se tice vlasnistva nad zemljom, feudalizam je bio, njezno drustveno uredjenje. Sada, u Juznoj Americi, medjunarodne korporacije posjeduju cca 70% obradivog teritorija. Potpuno su unistile male farmere, sade GMO, i nitko im ne moze nista, pogotovo, jer korumpirani politicari imaju svoj interes. U doglednoj buducnosti hrana i voda postaju najvazniji, nezamjenjiv resurs, i kao sto je netko vec rekao, tko kontrolira hranu, kontrolira svijet. Ukrajinske ravnice, mogu hraniti pola svijeta, zemlja je izuzetno plodna. Uglavnom, prevazna tema za opisati u nekoliko recenica.

milan
4 godine prije

Zelenskij, to je novi funkcionirajuči element u skupu koji “ukrainskom zavrzlama” zovemo. Predsjednik, predsjedništvo Ukraine počinje da igra novim načinom, danas još nedovoljno poznatim-provaljenim, samo nažalost malo dobroga se može postići u konstrukciji financijskih i materijalnih odnosa koji su danas datost kao takva, jer ni snage danas za to nema u Ukraini takva kakva je. Hoće to totalnu rekonstrukciju države Ukraina; pod kontrolom Rusije i Kine! Ako to bude radio, tu rekonstrukciju, Zapad eto nove, ako ne već, kolonije u Svijetu.

American_dreams
4 godine prije

Svi vi strucnjaci geopolitike ,ekonomije,teologije,prirodnih znanosti,farmaceutike,vojnih akademija,povijesti i umjetnosti…. koji ste kupili diplome u Bosni,nemojte se bojati trulog zapada,mogu vam oni oduzeti papir ali znanje nikada…..😜

nije bitno tko
4 godine prije

Ovde ja vidim okršaj između koruptiranih političara (oligarha) i koristnih idiota iz redova neonacista i ostalih plačenih radikalista. A naroda opet nigdje.

Mali Mujo
4 godine prije

Ovi Azovci prosvijeduju na krivom mjestu, trebaju otici prosvijedovati u USA ambasadi i ponuditi ambasadru sansu da im pokaze koliko brzo moze trcati dok se oni setaju za njim. Amerikenjcu su im uzeli zlato, nafte nemaju, rudnici su u Novorusiji dakle jedino sto im jos mogu uzeti je poljoprivredno zemljiste a nakon toga ih mogu i protjerati iz Ukrajine.

Tomi
4 godine prije

Ne mogu da vjerujem ali bar po jednom pitanju dajem azov pravo sa ovim korporacijam smo i sebe zaebali

Kandinski
4 godine prije

Znači udružili se SS Das Reich, tj Azov i ovi drugi tj. Ajdar? Koji su to čobani, mogu jedino na silu.

zoran
4 godine prije

Šta cete,ukrajinci su mislili da mogu da rade sto hoce samo nas oslobodite od rusa!!!eee nece moci sada ce raditi sto im se naredi i niti levo niti desno.evo primera: kada se zavrsavao dejtonski sporazum u americi oni su stalno pritiskali milosevica.na kraju milosevic izme blanco papir i potpise se na dnu i vrati ga vorenu kristoferu da napise sta ameri zele od uslova i da puste srbiju na miru.on mu vraca odmah taj papir i kaze mu OCITO SE NISMO RAZUMELI,OD SADA PA NA DALJE CETE RADITI STA VAM MI KAZEMO ALI STALNO I BEZ ODLAGANJA.to srbija nije razumela ocito nisu razumeli ni ukrajinci,ali sad je kasno do dna ce ih pokrasti i bice robovi u svojoj drzavi!!

Savovic Danilo
4 godine prije

Dosao djavo po svoje.Zao mi Ukrajinskoj naroda koji ce platiti ceh pripasti drzave u ekonomskom smislu. Zelinski je u katastrofalnoj situaciji-htio bi uspostaviti I poboljsati odnose sa Rusijom da bi zemlji barem obezbijedio dovoljno plina za zimu da se ne pometu-tu ce biti opstruiran of neonacista(Azov I ostali) pod izgovorom da prodaje drzavne interese agresoru,morace napraviti velike ustupke Amerima I dati I’m unosne dilove u ekonomskom sektoru kao znak zahvalnosti za podrsku u sukobu da Rusijom,a naci nacina da zemlju ekonomski uzdigne sto ce biti veoma tesko,kratko receno-Bog ti upomoc-

Goodone
4 godine prije

Kad već moraju birati,Ukraincima je ipak bolje biti robovima Zapada.Oni barem hrane svoje robove,za razliku od Rusa.

Max
4 godine prije

Jedna od najplodnijh zemalja žitnica Sovijetskog Saveza odlazi na bubanj.

Alex
4 godine prije

Dobili batine od Rusa, pa se sada biju mexusobno😂😂😂

Kalyna
4 godine prije

Koliko gluposti napisano na jednom mjestu! Da bi se pisalo i komentiralo o sadašnjem i prognoziralo budućnost teba znati prošlost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.