Ukrajina poručuje Izraelu da se vrati u stvarnost

Iron Dome
17 komentara

Ukrajinski ambasador u Izraelu osudio je zemlju zbog odbijanja da Kijevu isporuči protutenkovsku municiju i sofisticirani sistem odbrane od raketa, rekavši da su oni potrebni da bi se odbranili od ruskih snaga.

Obraćajući se novinarima u utorak, ambasador Yevgen Korniychuk apelovao je na povećanu vojnu pomoć izraelske vlade, kritizirajući njenu navodnu odluku da Kijevu uskrati isporuku protutenkovskih vođenih projektila Spike.

“Želim da se izraelska vlada udalji od svoje zone udobnosti i vrati se u stvarnost”, rekao je on, tvrdeći da su američki zvaničnici potpisali projektile Spike, koji su trebali biti prebačeni kroz Njemačku, ali “Izrael je rekao ne”.

Čini se da Korniychukovi komentari potvrđuju prethodne izvještaje o dogovoru o raketama, koji su ukazivali da se o transferu Spike razgovaralo tokom nedavne posjete izraelskih vojnih zvaničnika SAD-u. Generalni direktor izraelskog ministarstva odbrane, Amir Eshel, navodno je odbio podržati tu ideju zbog zabrinutosti da bi se oružje koristilo za ubijanje ruskih vojnika, što bi potencijalno štetilo vezama s Moskvom.

Međutim, izaslanik je tvrdio da je “vojno-tehnička podrška” Izraela prijeko potrebna jer se ukrajinske snage bore da potisnu rusko napredovanje, pozivajući se i na raketne sisteme Spike i Iron Dome.

“Potreban nam je Iron Dome… koji će nam omogućiti da spasimo naše civilne žene i djecu od granatiranja ruskih projektila na našoj teritoriji”, rekao je, dodajući “Ne želim ovo zvati oružjem. Ja to zovem zaštitnom opremom koja će štititi naše civile. Ne možete ubiti s njim.”

Korniychuk je takođe tvrdio da će Ukrajina platiti za Iron Dome, rekavši „Ne treba nam donacija, mi želimo da je kupimo“.

Otkako je ruska vojna operacija počela krajem februara, Izrael je pružio humanitarnu i nesmrtonosnu pomoć Kijevu, ali se uzdržao od slanja oružja, prekinuvši dugu listu američkih saveznika koji isporučuju lako i teško oružje. Dok je Izrael ponudio posredovanje u razgovorima između zaraćenih strana i pokušavao da održi neutralnost u sukobu, izraelski zvaničnici su sve spremniji da pojačaju vojnu pomoć, navodi Haaretz. List je, međutim, naveo da postoji “konsenzus” među zvaničnicima da sistemi protuvazdušne odbrane i drugo napredno oružje neće biti dostavljeni ukrajinskoj vojsci.

Iron DomeIZRAELOružjeSpikeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovo je vrlo interesantna kolobocija.
I svakako slatkiš za medije, koji opet mogu izvrčati istinu…
Pre par dana Ruska armija razbila je kompletnu kompoziciju željezničkih vagona u Kijevu.
Na kompoziciji tenkovi, haubice, koje je slao zapad.
Po izvještavanju medija, niko nije stradao.
Pa se postavlja pitanje, šta bi Ukrajinci željeli štititi?
Dali Ruska armija stvarno napada civile ili civilne zgrade, u koje su se smjestili vojnici?
A ima ovdje još jedan vidik.
Iron dome je vrlo dobar sistem, za goloruke Palestince, koji upotrebljavaju kod kuče napravljene rakete.
A ako se nađu u Ukrajini, ispostavit če se, da nije dobar za ništa više od toga.
I ode imidž..
I opet nije samo to.
Pre par nedelja Izrael je opet napao Siriju. Raketama.
Po prvi put odgovorio je Sirijski sistem S300, u kojem ima zadnju riječ ruski savjetnik!
Nisu rušili aviona, samo su ih upozorili… I od onda se pojavljuju zadršci..

Mr. Juk
1 godina prije

Marionetska vlast postavljena od strane SAD-a. SAD će se preko svog vazala Ukrajine sa Rusijom boriti do posljednjeg Ukrajinca.

Sir Oliver
1 godina prije

Ako ne dobiju još oružija za šverc i donacija ukri će pozelenit od bijesa.Da je Hrvatska dobijala samo jednu petinu rat ne bi trajao dugo a i ne bi se prenijeo na Bosnu.

tuf
1 godina prije

Ovi Ukrajinci poput djeteta u trgovini igračaka, umislili da mogu tražiti sve i sva. “Tata ja bih nuklearke”, “Mama, ja bih onaj Iron Dome, pju-pju!”
P.S. Izraelci su više godina radili na postavljanju Iron Dome-a i ima namjenu specifičnu za njihove potrebe, što su ovi Ukri pomislili, da će ga dopeljati na kotačima i postaviti gdje ih zasvrbi? Uz daleko veću površinu koju moraju pokrivati?

Karma
1 godina prije

Gdje su oni sta su servisirali hr migove sa muzejskim dijelovima? Neka nesto sklepaju, zavare. Treba radit ne samo dobiti

Inzersdorf
1 godina prije

Jako su skromni, ovi Ukri
A ako nisi njihovog misljenja, onda si fasista i rusofil. Jako skromni….

tihobl
1 godina prije

Americke visoke delegacije hodaju po svijetu i traze oruzje koje ce poslati u bivsu Ukrajinu. Trazili su od Sultana S-400, a sad do Izraela traze celicnu kupolu. Evropske vazale ce oguliti do zadnjeg metka i ostaviti razoruzane, a ostatak svijeta ne nasjeda na te fore.

Jomla
1 godina prije

A čuj oni će platiti… ČIME???

Tupko Glupko
1 godina prije

A da se Ukrajina vrati u stvarnost i sjedne za pregovarački stol s Rusijom?
Zelenskom to ne pada na pamet.
Njemu je izgleda u interesu što više razaranja, ubijenih, ranjenih, izbjeglih, a svakim danom Ukrajina sve manja.
U ratu u kojem je i njemu i svim ovim državama koje šalju vojnu pomoć jasno da ga ne može dobiti, ali se vrlo lako može proširiti.
I dok lučonoše slanja oružja SAD i Velika Britanija to gledaju sa sigurne udaljenosti, njihove poslušne briselske pudlice rade sve što im narede nastojeći da se rat prenese na Europu.
Jedino što lučnoše zaboravljaju da ih nuklearni rat neće poštediti ako dođe do njega, nego će baš one primiti najviše projektila.

mane
1 godina prije

pokusavaju da uvuku izrael u sukob.izgleda da neko prizeljkuje armagedon

Max
1 godina prije

A što ako Rusi daju Iskander Sirijcima?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI