Ukrajina razmatra dizanje ključne brane u vazduh

Velika brana u Karsonskoj oblasti
19 komentara

Ukrajinske snage razmatrale su dizanje u zrak velike brane hidroelektrane koja se proteže na rijeci Dnjepar u ruskoj oblasti Herson kako bi paralisale moskovske snage koje su branile grad Herson, objavio je Washington Post u četvrtak, pozivajući se na bivšeg ukrajinskog komandanta. Otkriće dolazi uprkos upozorenjima Kijeva da bi uništenje objekta bilo “katastrofa velikih razmjera”.

U razgovoru za list, general-major Andrej Kovalčuk, bivši šef ukrajinske Operativne komande Jug, opisao je pokušaje Kijeva da potisne ruske snage koje su bile stacionirane na desnoj obali Dnjepra presecanjem njihovih puteva snabdevanja. U tu svrhu Ukrajina je više puta granatirala nekoliko prelaza, koristeći rakete HIMARS američke proizvodnje, tvrdi Kovalčuk.

Takođe je navodno razmišljao o poplavljanju rijeke napadom na hidroelektranu Kahovka. General je tvrdio, kako prenosi Post, da su kijevske snage “čak izvele probni napad lanserom HIMARS na jednu od braninih kapija”. Svrha ”eksperimenta” je bila da se “vidi može li se voda Dnjepra podići dovoljno da zaustavi ruske prelaze, ali ne i da poplavi obližnja sela.”

Bivši komandant opisao je test kao “uspješan”, ali je odlučio pribjeći takvom napadu samo ako ne preostane druge opcije.

Ruske snage su se početkom novembra povukle iz Hersona iza rijeke Dnjepar. Tada je ministar odbrane Sergej Šojgu objasnio da ukrajinski napadi koji se ponavljaju na branu hidroelektrane Kahovka predstavljaju ozbiljan rizik i za vojsku i za civile. Da su pokušaji dizanja brane u vazduh bili uspješni, “velika područja” su mogla biti poplavljena i tamošnje trupe bi mogle biti odsječene od ostatka ruskih snaga.

Krajem oktobra Moskva je apelovala na UN da spriječi Ukrajinu da uništi branu. Ova “strašna provokacija” mogla bi rezultirati hiljadama mrtvih civila, rekla je Rusija tada.

Istog mjeseca ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je tvrdio da je Moskva navodno postavila bombe u branu. On je tada tvrdio da bi  “dizanje brane u zrak značilo katastrofu velikih razmjera”.

branarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Bio bi to težak zločin.

tihobl
1 godina prije

Istog mjeseca ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je tvrdio da je Moskva navodno postavila bombe u branu. 

Sto se pokazalo kao laz. Evo trupe ukropa su u Hersonu, a nikako da puknu ruske bombe u brani. I sve ostalo sto Zelenko izgovori pokaze se kao laz. Njegovi su ga provalili da nije bio u Bahmutu vec u okolini Hersona. Stalno ga hvataju u lazi oko obrenih ruskih dronova i raketa i kace snimke pogodaka. Bijesni su na njega jer vide da se ponasa kao da mu je ovo 4 sezona Sluge naroda. Dok on glumi ulogu oni sjede u mraku i rodjaci im nepotrebno ginu.

Zsphere
1 godina prije

Prilikom povlačenje iz Hersona jasno je da su se rusi povukli iz toga razloga. Ovako su pustili ukre da uđu ali su sačuvali grad za neku bolju priliku. Herson je veličine Sarajeva a to ipak nije lako ponovo izgraditi

Mirko
1 godina prije

Napustanje Hersona najbolja odluka Rusa u ovom ratu

Гавран
1 godina prije

Po nekim autorim je plan bio uništiti ceo niz brana na istoj reci. U svakom slučaju bi značajan pad nivoa vode u jezeru ostavio A. centralu bez hlađenja a Krim bez vode.

Cupo
1 godina prije

Mali Zeleni(ski)je sazreo da padne s kruske,di je tu je…. nije mu duga vijeka

ZriBra
1 godina prije

KOVIDi kampanja se nastavlja.

hiber
1 godina prije

Znači clanak tvrdi “u ruskoj oblasti Herson kako bi paralisale moskovske snage koje su branile grad Herson, objavio je Washington Post u četvrtak”. 🤔 Vjerojatno Ameri dostavljaju oružje ruskoj drzavi Ukraini kako bi se obranila od ukrainske Ruske federacije.

nessy
1 godina prije

Kome god padne na pamet dizanje u zrak bilo koje brane, njegovi vojnici bi trebali zatuci kao bijesnog psa. Ljudski gubitci bi bili ogromni, a financijske se ne moze niti predvidjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI