Ukrajina se poredi sa nacističkom Njemačkom

Ukrajina - Nacisticka Njemacka
23 komentara

Ukrajinski parlament je svoje borbe izjednačio sa borbama Trećeg rajha.

Ukrajinski parlament je u srijedu ponovo apelovao na Zapad da uvede „zonu zabrane letova“ nad tom zemljom. Međutim, parlament je izazvao čuđenje na internetu upoređujući razaranja koju su pretrpjeli ukrajinski gradovi sa onim koje je pretrpjela nacistička Njemačka tokom bombardovanja saveznika. Bizaran izbor poređenja je najnovija izjava u vezi sa nacizmom koja je izašla iz Kijeva.

Slika koju je ukrajinska „Vrhovna rada“ (parlament) objavila na Twitteru prikazuje bombardovanu zgradu u Hamburgu 1943. godine, uz sličnu štetu u ukrajinskom gradu Harkovu 2022. godine.

Tekst iznad slike glasi „Kad je nebo otvoreno“, a poruka na engleskom zahtjeva da Zapad „#Zatvori nebo nad Ukrajinom“.

„Zatvori nebo“ je referenca na mogućnost NATO da nametne „zone zabrane letova“ iznad Ukrajine, korak koji je Kijev zahtjevao, ali su lideri u Washingtonu i Briselu do sada odbijali da ga preduzmu. To bi uključivalo obavezu NATO da obori ruske avione iznad Ukrajine, korak koji bi doveo alijansu u otvoreni rat sa Rusijom i, prema riječima američkog predsjednika Joea Bidena, doveo do „trećeg svjetskog rata“.

Bizarno, slika koju dijeli parlament traži od istih saveznika koji su bombardovali Hamburg 1943. da se danas bore u ime Ukrajine. Rada nije objasnila zašto je odabrala da uporedi Harkov sa Hamburgom, posebno s obzirom na činjenicu da je sam Harkov bombardovala Njemačka tokom Drugog svjetskog rata, što traži sliku koja ne bi uključivala poređenje Ukrajine sa nacističkom Njemačkom.

Analogija je izazvala zbunjenost kod komentatora na mreži. „Ne bi trebalo da se poredite sa nacistima u javnosti“, našalio se jedan komentator. „Čovječe, oni stvarno ne znaju šta je optika“, rekao je drugi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinsku vladu da gaji simpatije prema nacističkoj Njemačkoj, a u govoru u kojem je najavio početak ruske vojne ofanzive na Ukrajinu prošlog mjeseca, rekao je da je jedan od ciljeva Rusije da „denacifikuje“tu zemlju.

Osim što je neonacistički bataljon „Azov” integrisala u svoju vojsku, ukrajinska vlada je pokrenula napore da prikaže svoj narod kao rasno različit od Rusa, koje političari u Kijevu otvoreno nazivaju „orci”.

Nacistički saradnik Stepan Bandera smatra se herojem ukrajinskih nacionalista, a upravo je prošle sedmice televizijski voditelj u Ukrajini Fahruddin Sharafmal izazvao kontroverzu kada je sa odobravanjem citirao nacističkog ratnog zločinca Adolfa Eichmanna pozivajuči na ubistvo Rusa i njihove djece.

Nacistička NjemačkarusijaTreći rajhukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nekako paradoksalno sad zvuči nazvati putina hitlerom , ukrajinci bi se pobunili…

2 godine prije

Rekoh u jednom drugom komentarom, sa objašnjem Sun Tzua.
Sačekaj malo, pa če sami pokazati svoje pravo lice.
Sinoč je bio dobar dokumentarac na TV, kako je Njemačka osvojila kukasti križ i kako je izgledala grafika SS trupa. Slično, kao zastava Azov batljona…
A najsmiješnije je, kukasti križ je u Tibetu okrenut sa krakovima, što je uzrokovalo suprotan učinak.

roberto
2 godine prije

Mogli su i drezden stavit,to bi im bilo učinkovitije;)

Jakov
2 godine prije

Dobar dan drugovi! Kad ce mo u majcicu Rusiju?

nekoime
2 godine prije

Najbolje bi bilo kada bi NATO bombardirao Kijev, dok se još naceki nisu previše nakotili.

Ja to onako
2 godine prije

Ko da bi zapad i Nato stali iza njih da nije tako.

Alen
2 godine prije

Koja je razlika izmedju komunizma i nacizma,nikakva,a opet jedni staju na stranu komunizma,a drugi nacizma.

danjan
2 godine prije

pa dosta je jednu zgradu pokazat a ne treba cjeli grad da se vidi da je isto hehehe… saveznici su celu njemačku sravnali sa zemljon e to su nacisti a u japanu pobilči civilni narod bez imalo srama….

Max
2 godine prije

Tim oglasom idu i preko google ads a ili su nacisti ili nemaju pojma.

Sardelino
2 godine prije

To što je parlament Ukrajine iz pozadine iskrivljeno shvaćene stvarnost prikazao razrušeni Hamburg, sugerirajući da ta slika ide njima u prilog, mene nije iznenadilo.
Zelinski, Kličko i kompanija uistinu misle da je Europa na putu nacifikacije i fašizacije pa da je po tim parametrima i njima bliska.
U tome ima nešto, blago rečeno i trunka istine.

abc
2 godine prije

Ukrajinska vlada vrlo perfidno izbjegava osude nacističke njemačke, što dovoljno dokazuje njenu neonacističku opredeljenost.

Klokan
2 godine prije

Tko imalo poznaje Ukrajince osobno, zna da oni ni ne skrivaju, vec se ponose svojim nacizmom i saveznicima s brkatim slikarom i da nikada nisu ni prestapi biti

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Neki Slaveni nikada neće shvatiti da ih Anglo Saxi, Romani i Germani nikada neće prihvatiti kao ravnopravne već uvijek kao underclass.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI