Ukrajina se suočava sa noćnom morom

Zelenski
56 komentara

Nova ruska ofanziva u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkov stavlja predsjednika Vladimira Zelenskog u teško poziciju da mora da se žrtvuje kako bi njegovi vojnici održali liniju, piše CNN u analizi.

Ruska vojska je zauzela devet sela otkako je u petak započela ofanzivu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukrajinski generalštab izvijestio je da su Rusi postigli “taktički uspjeh” i rekao da se vode teške borbe za kontrolu nad graničnim gradom Volčanskom.

Glavni dopisnik CNN-a za međunarodnu sigurnost, Nick Paton Walsh, ponudio je u ponedjeljak mračniju procjenu situacije na bojnom polju, opisujući napredak koji su ruske trupe ostvarile kao “vjerovatno njihov najbrži napredak od prvih dana rata”.

„Ovo je noćna mora za Kijev iz dva razloga: prvo, oni su oslobodili ovu zemlju od ruskih snaga prije 18 mjeseci, ali nisu, jasno, uspjeli da učvrste područje dovoljno da spriječe Moskvu da se vrati s lakoćom s kojom su zbrisani“, Paton Walsh je napisao u analizi.

„I drugo, Rusija ponovo može da veže prenapregnutu ukrajinsku vojsku stalnim i obilnim pritiskom na Harkov, naplaćujući danak grubim granatiranjem ogromnog urbanog centra“, tvrdio je on. Paton Walsh je dodao da se Zelenski suočava s “ružnim izborima o tome gdje poslati ograničene resurse, a gdje na kraju žrtvovati”.

Zapadni analitičari kažu da je otvaranje novog fronta posebno opasno za Kijev, s obzirom na stalnu nestašicu municije i kašnjenja u isporuci zapadne pomoći. New York Times je u nedjelju izvijestio da bi uspješan napredak na Harkovu, drugom po veličini ukrajinskom gradu i važnom industrijskom centru, „mogao demoralisati Ukrajince i [njihove] saveznike“, pa čak i natjerati Zapad da izvrši pritisak na Kijev da pregovara o primirju s Moskvom.

Ukrajina je ove godine bila primorana da se povuče iz nekoliko gradova i sela u Donbasu, uključujući i snažno utvrđeni grad Avdejevku, koji je bio poprište žestokih bitaka mnogo mjeseci.

Zelenski je djelimično okrivio Washington za nedavne gubitke, rekavši prošlog mjeseca da je njegova zemlja  “talac” predstojećih američkih predsjedničkih izbora i političkih prepirki u Kongresu, gdje su republikanci proveli mjesece blokirajući paket pomoći od 61 milijardu dolara. Predsjednik Joe Biden konačno je potpisao zakon o pomoći 24. aprila. 

Harkovrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Ukrajina je gotova.

nastran
2 mjeseci prije

kuku, jao, joj ….došla muha na govno

eks
2 mjeseci prije

Sutra se vraća Surovikin iz Afrike. Neki ruski mediji najavljuju njegovo angažovanje u ofanzivnim operacijama ruske vojske .

burt
2 mjeseci prije

takvu idiotariju kakvu su napravili ukrajinski vojni čelnici nebi napravila ni mala djeca, znali su da se ruska vojska zadnja dva mjeseca grupira prema ukrajinskoj granici i nisu pojačali obranu nego su ostavili nebranjen prostor i pustili su da se ruski vojnici ušetaju u harkovsku oblast i sad pričaju da nema ljudstva, što je sa 40000 pripadnika granične službe, osam brigada ofenzivne garde, teritorijalnom obranom Harkova, i Budanov i Syrski su dva amatera koji su uprskali stvar i još ovaj javno priča da nemaju vojnika nego ih moraju dovoditi sa drugih ratišta tako da obavjesti Ruse kakva je situacija

Bruno
2 mjeseci prije

E glupane koji si bježao sa sati povijesti. Tvoja zemlja je talac tvoje gluposti. Da si učio povijest, vidio bi da amerikanci nisu nikada u povjesti se pridržavali potpisanih dogovora i sporazuma. Kreni samo o ogarničenju nuklearnog naoružanja, sporazuma s Iranom, Indijancima itd.

Kosir i Bat
2 mjeseci prije

Đani se nakon obilnog ručka opustio na otomanu i zaspao. Kad se probudio, skuhao je kavu i prisjetio se sna kojeg je upravo sanjao: Šetao je stjenovitom obalom prema fažanskom molu i tamo u blizini na jednoj omanjoj barci ugleda elegantnog gospodina kako peca. Nikad nije vidio bolje odjevenog udičara i učinio mu se poznat. – Nek me đavo odnese ako ono nije Tito – približi se pecarošu. Bio je to zbilja Tito koji se samo ovlaš okrenu i nastavi koncentrirano piljiti ispred sebe. – Trza li? – upita ga. – Trza, trza, ali ni jedna da se ulovi… Nego, Boga mu, reci ti meni gdje su te ribe? Nekad sam na Brionima vadio jednu za drugom. – Ha, nema više ronioca da ti kače ribe na udicu – Đani se nasmije vlastitoj dosjetki – Izvini, malo se šalim. Tito ga smrknuto odmjeri. – Vidim ja da si ti neki… Čitaj više »

Kosir i Bat
2 mjeseci prije

Tito se raznježeno nasmije i nadoda: “Sve je vidjela ta žena, ništa joj nije moglo promaknuti.” – Reci mi maršale, uvijek me to zanimalo jesi li zbilja vjerovao da će se onaj sistem održati? – Ma kakvi, znao sam da će poslije mene sve ići k vragu, možda ne tako brzo, znaš… kad se raspadala Juga par godina sam se okretao u grobu kao čigra, a sad mi se živo fućka, po meni, možete se svi poubijati… vidiš… samoupravljanje… sve je to bila ideja… možda preuranjena, ispred svoga vremena ali ako ništa drugo ideja s dobrom namjerom… Nego reci ti meni iskreno, šta Vam je donijela ta višepartijska demokracija? – Da ti pravo kažem druže Tito, situacija je pomalo apsurdna: Mi financiramo političke stranke da bi se one klale među sobom. Pobjednici, zapravo najveći muljatori zavladaju lažnim obečanjima i prodajom magle a pri tom se lijepo opare, oni neoprezni a… Čitaj više »

BlueZg
2 mjeseci prije

Posrajina jest noćna mora. Jedva čekam dan kad neće više biti tema. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Ante
2 mjeseci prije

Šta nisu rekli Englezi da Rusi imaju samo veš mašine lopate i da će im ponestati oružja? Kako sada svuda gdje se uopće usude pisati kažu da Rusi napreduju. Šta su te lopate tako opasne postale? Jedna lopata uništi tri Ukrajinska helikoptera, Američki Ambramsi pogođeni sa jednom lopatom odmah izgore? Dok internetski komandosi tvrde da Rusi gube, da je bar u rat poslati par tih komandosa da ginu umjesto Ukrajinaca.

Herc
2 mjeseci prije

Rusi istočno od Dnjepra neće da se bore protiv svojih, otkinuli bi zelenskom glavu a idiotima iz Galicije koji postadoše 1945 ukri
ispran mozak neistinama za vrijeme školovanja iz predmeta istorije(povijesti) Razgovarao sa jednima i drugima,nevjerojatno ,dva različita svijeta

burt
2 mjeseci prije

jasno je da se radi o sabotaži, utvrđanja na granici nisu napravljena iako je doveden materijal, granična služba i teritorijalna obrana su grupirale tisuće pripadnika prema Bjelorusiji odakle se većina ruskih vojnika povukla u Rusiji, peta kolona djeluje na ukrajinskoj strani a Budanov najavljuje ofenzivu iz Rusije a nije doveo vojnike da brane ukrajinsko-rusku granicu, što je sa brigadama teritrijalne obrane iz harkovske oblasti, njih su prebacili na druga mjesta da bi Rusima omogućili da lakše zauzmu tteritoriju

Prаvi Zmaj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаra)
2 mjeseci prije

Tako se to radi. Gazi danke dojčland fekalije.

——————–
RUSI UNIŠTILI MOĆNO HRVATSKO ORUŽJE!

Kako navode ruski mediji, ruske snage su u protivbaterijskoj vatri uništile MLRS hrvatske proizvodnje.

Ruske snage su tokom nedelje uništile četiri višecevna raketna sistema (MLRS) ukrajinske vojske u oblasti Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Među njima je navodno i sistem hrvatske proizvodnje. Hrvatska je te bacače isporučila Ukrajini u aprilu.

Kako je saopštilo Ministarstvo, a prenela ruska medijska agencija TASS, “ruske snage su u protivbaterijskoj vatri uništile haubicu Msta-B kalibra 152 mm, motorizovani artiljerijski sistem Gvozdika 122 mm, haubicu D-30 kalibra 122 mm, lansere PVO sistema Buk-M1 i Strela-10 i četiri višecevna raketna bacača, uključujući ‘Uragan’, ‘Vampire’ češke proizvodnje i RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje”…

Više o na: mondo.rs/Info/Svet/a1926708/Rusi-unistili-hrvatski-visecevni-raketni-sistem.html

nastran
2 mjeseci prije

nočno moro..nestani

Gad
2 mjeseci prije

Rusi se poigravaju. Da su ozbiljni, to što nazivamo ukrajina bi bilo u gorem stanju nego Gaza.

Ico
2 mjeseci prije

VOLodimir je lijep primjer korisnog idiota.

abc
2 mjeseci prije

Sad Rusi stvarno počinju. Ovo dosad je bila tek priprema velikih operacija i ispitivanje natove moči.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Svakako ovdje treba dodati nešto o hazarima.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Rusima rat nije bio cilj nego su htjeli političke ustupke – Ukrajina van Natoa, politička autonomija za Lugansk /Donjeck(u okviru Ukrajine), zabrana ekstremno desničarskih stranki (denacifikacija), Krim pod rusima na neodređeno.
No kad je ugovor već bio potpisan i kad su se rusi počeli povlačit oko Kijeva, Boris Johnson je ekspresno doletio u kijev, glavnom UKRAJINSKOM PREGOVARAČU DENYS KIREYEVU JE PROSVIRANA LUBANJA i odabrana je opcija za totalni rat

– Ono što je zapad htio je slabljenje i destabilizacija rusije, neki novi Moskovski majdan i nekog novog izdajnika tipa zelenskog (recimo navalni) koji će im i dalje omogućavati da pljačkaju ruse ko što su to radili devedesetih pod Jeljcinom kad su građani Moskve jeli travu.

To vam je cijela priča i razlog rata, sve ove državotvorne i demokratske priče su samo za ovce i za ograničene.”

Josip
2 mjeseci prije

Da se majmun zrtvbe bio bi u rovu na prvoj crti a ona njegova kravetina ne bi lajfala po svijetu nego bi cistila cijevi vojnicima. Sad su imali Ukrajinci priliku rijesiti je se kada je dogmizala u Srbiju njuskati koliko ih je tu naslo azil..

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Rusi imaju milijun ljudi pod teškim oružjem, visokim moralom, zahuktanu ekonomiju i ratnu proizvodnju velikog kapaciteta, oni ne blefiraju, oni će ovo izgurat do kraja i spremni su na sve. EU vojska je komična i minimalna. Nato nikad nije građen sa planovima ili sposobnostima velikog konvencionalnog sukoba – ta je doktrina napuštena prije 30 godina. Možda bi se i moglo preorijentirat na ratnu proizvodnju, no bit je u tome da to košta planine novca kojeg nema a Nato tehnički nije nu u ratu, samo u biznisu destabilizacije, krađe i hranjenja vojno industrijskog kompleksa. U ovom trenutku ne postoji nikakva šansa da rusija izgubi ovaj rat, on je tehnički već dobiven, ovo su samo detalji. U slučaju ozbiljne Nato intervencije i/ili zračne podrške, taktičke nuklearke lete prema bazama u poljskoj, rumunjskoj, ukrajini, svemu što je uključeno u direktni sukob. A onda na Washingtonu ostaje da odluči da li će zbog jedne… Čitaj više »

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Izgradnja fortifikacija oko Harkova prerasta u ozbiljan skandal. Centar za borbu protiv korupcije ukazuje da se očito radi o organizovanom kriminalu: tako je ugovor od 6 miliona eura zaključen sa osobom koja je zbog krađe viskija iz lokalne prodavnice osuđena na 100 sati društveno korisnog rada.” Stotine milijuna grivni vjerojatno su ukradene na izgradnji utvrda u regiji Harkov. Regionalna vojna uprava zaključila je multimilijunske ugovore s fiktivnim i novoregistriranim no-name tvrtkama i samostalnim poduzetnicima. Vlasnici tih tvrtki imaju desetke sudskih postupaka, od krađe viskija do obiteljskog nasilja, nekima su oduzeta roditeljska prava i vode se ovršni postupci zbog dugova bankama. Još jedan zanimljiv detalj je da se čini da oni ne shvaćaju da su milijunaši jer nastavljaju raditi u smjenama na poljima i u tvornicama. Očito je da su izvođači vojnih ugovora pedantno traženi – riječ je o ljudima koji nisu bogati, imaju niz sudskih procesa i dugova, a neki… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI