Ukrajina traži od SAD sisteme ”Patriot”

18 komentara

Ukrajina je pozvala SAD da joj daju sisteme protivvazdušne odbrane “Patriot”, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba na Tviteru u četvrtak. Zahtjev je upućen tokom njegovog telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

“Ja sam… uvjeren da je došlo vrijeme za ‘Patriote'”, rekao je Kuleba , dodajući da su NASAMS sistemi protivvazdušne odbrane već “dokazali svoju efikasnost” u Ukrajini. Zvaničnik je rekao da je zahvalio SAD na njihovoj “ključnoj odbrambenoj pomoći”, ali je dodao da “isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini treba ubrzati”.

Visoki ukrajinski diplomata je takođe izjavio da Moskva snosi isključivu odgovornost za, kako je rekao, “raketni teror” i njegove posledice ne samo u Ukrajini, već i u Poljskoj i Moldaviji.

Ova izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što je projektil ubio dva farmera u jednom selu u Poljskoj, nedaleko od ukrajinske granice. Varšava i Vašington rekli su da je vjerovatno da je projektil pripadao kijevskim snagama, dok je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski upro prstom u Moskvu.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, nazvavši ih “provokacijom” s ciljem eskalacije tenzija. Incident se dogodio tokom ruskog granatiranja velikih razmjera ukrajinske energetske infrastrukture. Ruska vojska insistira da su udari izvedeni samo na ciljeve u Ukrajini i ne bliže od 35 km (21,7 milja) od granice sa Poljskom.

Rusija je više puta upozoravala zapadne nacije da ne isporučuju oružje Kijevu, rekavši da će samo produžiti sukob, dok će SAD i njeni saveznici iz NATO-a de facto učesnici.

Blinken je u četvrtak potvrdio da je razgovarao s Kulebom na Tviteru, dodajući da će Vašington “nastaviti da pruža podršku Ukrajini da se odbrani”. On, međutim, nije komentarisao zahtjev Kijeva za ”Patriots”.

KulebaPatriotSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stipe
1 godina prije

Panika u redovima ukra.

mali jere
1 godina prije

ma misli zeljenski da bi petrioti mogli i do Varsave…

mali jere
1 godina prije

nego ja se pitam zasto se ne ruse mostovi na Dnjepru ili se ceka da svi ukri iz Hersona predju u Zaporozje????? vrlo mi ne logicno,pomalo postajem zbunjen,ja sam ocekivao da Rusi ove zime odsjeku Odesu od ostatka ukre….neko mi napisa da sam malo ubrzao,istina bio sam se malo zaletio….ali eto ljudski je se zbuniti,prevelika mi je simpatija prema Rusima pa sam izgubio objektivno razmisljanje.

Ivan
1 godina prije

Sto, da gadjaju i druge zemlje osim Poljske?

Max
1 godina prije

Patriot ne ide bez amerikanaca.

Segota
1 godina prije

Aaa? Patriote?? Jok bre , jenkiji ne daju !!
Ne žele da Rusi ustanove da su precijenjeni….

tihobl
1 godina prije

To mu je pametno – Prije tri dana u Kijevu je pogodio dvije zgrade – jednu sa S-300, a drugu sa Iris-T. Kad dobije patriot na svaku rusku raketu koja nadleti Kijev bice bar 4-5 pogodaka na zemlji. Vidjeli smo sta se desilo kad je Jemen dronirao Rijad – pogodjene kuce, skolsko igraliste, raskrsnica i jos desetak je pogodilo pustinju. I jedna sto se obrusila nazad odmah po ispaljivanju. Od tada su arapi zabranili da se koristi osim u pustini 200 km od gradova.

eks
1 godina prije

Naš narod kaže : “ne pomažu ni kožne gaće” . Znaju Ameri da ne mogu zaustaviti ruske rakete, ali Zelenom ne vredi to reći. Zeleni širi propagandu i kevće, stvara utisak da NATO-Ukri pobedjuju, a stvarnost je sasvim drugačija. Ono što se još uvek naziva Ukrajina beznadežno ide ka kolapsu i kapitulaciji. Previše NATO vojnika, naročito Poljaka, gubi živote, ali Ameri to neće priznati. Oni traže način da iz svega izadju kao neporaženi, ali to neće ići.

m.ivanisevic
1 godina prije

Odmah poslati 5-6 baterija, dokazali su se u Saudijskoj Arabiji.

nessy
1 godina prije

Zanimljivo je da Ukrajina nista ne ‘moli’ ili ‘apelira’. Oni uvijek ‘traze’ ili ‘zahtijevaju’. S kojim pravom, ne znam, bio bih zahvalan da mi netko objasni.

Alp Arslan
1 godina prije

Smrt ukronacizmu sloboda narodu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI